Oletko koskaan haaveillut matematiikan tuutoroinnista, kitaransoiton opettamisesta tai kielikurssien pitämisestä?

Yksityisopettajaksi ryhtyminen on oiva keino, jos haluat tienata hieman ekstraa osa-aikatyön sivussa, opiskella opettajaksi tulevaisuudessa tai kartuttaa käytännön kokemusta.

Ajatus tuutoroinnista voikin olla erittäin houkutteleva, mutta sen aloittaminen voi tuntua vaikealta. Tämä artikkeli tarjoaa kattavan tietopaketin yksityisopetuksesta, sen aloittamisesta, töiden ja asiakkaiden löytämisestä, tuntien pitämisestä sekä oman opetuksen optimoinnista.

Kompassi kämmenellä.
Oletko eksyksissä tuutoroinnin aloittamisessa? Ei hätää, tällä artikkelilla pääset alkuun. (Kuva: Unsplash/Aron Visuals)
Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Miten aloittaa tuutorointi?

Erityisesti aloittavien yksityisopettajien tulee muistaa, että kyseessä on palvelun tarjontaa. Olet siis tuutorina tarjoamassa palvelujasi yksittäisille asiakkaille, joiden tavoitteet ja tarpeet vaihtelevat. Aloita siis kuuntelemalla asiakasta aktiivisesti ja lähesty kutakin oppijaa puhtaalta pöydältä.

Jotta oppiminen ja tavoitteiden saavuttaminen tapahtuvat mahdollisimman tehokkaasti, oppilaan kanssa tulee muodostaa molemminpuolinen luottamussuhde. Opiskelijaan tutustumalla pystyt maksimoimaan opetuksen tehon räätälöimällä sen hänelle sopivaksi.

Valtaosalla yksityisopettajista on jonkintasoinen tutkinto opetettavasta aiheesta, tai he opiskelevat sitä paraikaa. Tämä ei kuitenkaan ole vaatimus tuutoroinnin aloittamiselle, eikä kaikkiin opetettaviin aineisiin ole aina edes saatavilla tutkinto-opintoja.

Tuutoroinnin alkuaskeleet

Opetuksen aloittaminen ei vaadi käytännössä muuta kuin tarvittavaa tietotaitoa käsiteltävästä aiheesta. Pätevyys voi olla hankittu opinnoista, mutta se ei ole vaatimus: on olemassa monia yksityisopettajia, jotka tarjoavat korkeatasoista opetusta ilman tutkintotodistuksia.

Aloittelevalle tuutorille tutkinto sekä pedagogiset opinnot toimivat kuitenkin markkinavaltteina sekä takeina opetuksen laadusta. Ne myös osoittavat sekä oppilaalle että hänen vanhemmilleen, että tietotaidon lisäksi olet panostanut valitsemaasi alaan ja haluat luoda siitä oikean ammatin.

Oli pätevyytesi peräisin mistä tahansa, tärkeintä on vakuuttaa asiakkaat opetuksen laadusta.

Asiakkaiden löytäminen

Kun olet hankkinut paljon tietotaitoa haluamastasi aiheesta, sinun tulee löytää yksityisopettajan töitä eli asiakaskuntaa. Asiakkaita voi löytää monella tapaa, ja suosittelemmekin kaikkien kanavien samanaikaista käyttöä.

 • Hyödynnä verkostojasi. Kerro ystäville ja tuttaville, että alat tarjoamaan yksityisopetusta. Suuntaa sitten sosiaalisen median alustoille: sadat Facebook-ystävät tai Twitter-seuraajat näkevät lyhyen mainoksesi käden käänteessä. Jos sinulta löytyy jo yksittäisiä asiakkaita, he ovat käveleviä mainoksiasi esimerkiksi koulukavereille ja sisaruksille.
 • Tee esitteitä. Tee fyysisiä ilmoituksia ja esitteitä, ja vie ne esimerkiksi koulujen ja lähikauppojen ilmoitustauluille. Muista kertoa keskeiset yksityiskohdat opetuksesta, pätevyyksistä sekä yhteystiedot - ehkä myös aiempien opiskelijoiden suosituksia.
 • Käytä verkkoalustoja apuna. Voit rekisteröityä Superprofiin käden käänteessä! Luo hyvä profiili ja anna asiakkaiden löytää sinut. Monipuolisen verkkopreesensin luominen on erittäin hyödyllistä maineen rakentamisessa. Yhdistä eri internetin alustat ja markkinoi osaamistasi monipuolisesti.
 • Luo omat verkkosivut. Markkinoit itseäsi mahdollisimman tehokkaasti, jos yhdistät eri sosiaalisen median alustat, esitteet sekä tuutorointisivustot omiin kotisivuihisi. Voit esitellä sivustolla osaamistasi, pätevyyksiäsi sekä kokemuksiasi ja lisätä jakamiisi esitteisiin linkin kotisivuillesi. Hyvin optimoidut avainsanat ja sivuston aktiivinen ylläpito voivat kasvattaa kävijämäärää nopeasti.

Miten siirtyä etäopetukseen?

Oletko reissun päällä muutaman viikon mutta haluat silti pitää oppilaisiin yhteyttä? Mikset panostaisi esteettömyyteen ja tarjoaisi opetusta etänä?

Verkkotuutorointi ei vaadi muuta kuin tietokoneen, internetyhteyden sekä webkameran ja mikrofonin. Etäopetus on yhtä tehokasta kuin lähiopetus, se vain vaatii erityisjärjestelyitä toimiakseen. Opetuksen laatu tai opettajan työ eivät riipu opetusväylästä, vaan oppilaan motivaatiosta sekä opettajan kyvyistä.

Suosittelemme hankkimaan laadukkaan webkameran sekä kuulokkeet, jossa mikrofoni tulee lähelle suuta. Rakeinen kuva tai pätkivä puhe laskevat opetuksen laatua merkittävästi, vaikka olisit suunnitellut tunnit huolella. Panostamalla laitteistoon osoitat välittäväsi opetuksen laadusta ja että haluat taata mahdollisimman hyvää opetusta, niin kontakti- kuin verkkoympäristössä.

Musta webkamera
Etäopetuksessa käytettävään laitteistoon panostaminen maksaa itsensä pidemmällä tähtäimellä takaisin. (Kuva: Unsplash/Ernest Ojeh)

Etäopetuksessa tulee hyödyntää kaikkia nykypäivän sovelluksia ja kanavia: Skypen sijasta yksityistunnit voi järjestää esimerkiksi huomattavasti vähemmän kuormittavassa Discordissa, joka on monien nuorten suosiossa; omaa ruutua voi jakaa monessa eri sovelluksessa ja Google Docsin avulla voitte käydä opetusmateriaaleja yhdessä läpi. Kommunikointiin voi perinteisen sähköpostin sijaan käyttää esimerkiksi WhatsAppia: se toimii nopeana viestiväylänä, mutta sitä kautta voi jakaa myös tehdyt kotitehtävät kuvatiedostoina.

Etäopetus ei välttämättä ole paljoa lähiopetusta halvempaa, eikä sinun tarvitse välittää matkustuskuluista tai siihen kuluvasta ajasta. Etäopetuksella takaat myös itsellesi laajemman asiakaskunnan ja lisää joustavuutta, eikä sen tarvitse olla kiveen kirjoitettua: voit tarjota toisille lähiopetusta, toisille etäopetusta ja joillekin tilanteen mukaan hybridiopetusta.

Etäopetuksesta on sattuneesta syystä keskusteltu viime vuosina paljon; kuten Teollisuuden Huippuosaaja -projektista käy ilmi, siihen liittyy monia hyötyjä ja haittoja. Monet tutkimuksessa ilmenneet haitat liittyivät ryhmäopetukseen ja sen luomiin ongelmiin etäympäristössä. Verkko-opetus voikin olla yksityisopetukselle täydellinen muoto, jossa tutkitut hyödyt korostuvat (kuten ajan ja paikan riippumattomuus sekä materiaalien jakamisen helppous) ja haitat pystytään minimoimaan (ryhmäytymisen ja vuorovaikutuksen vaikeus sekä yksittäisten oppilaiden eriytyminen).

Missä opetusta kannattaa sitten markkinoida?

On olemassa monia alustoja, joilla pystyy tarjoamaan monipuolisia palveluita tai yksityisopetusta. Näistä Superprof on eittämättä yksi kattavimmista sekä helppokäyttöisimmistä: Superprofilla kuka tahansa pystyy tarjoamaan opetusta ja markkinoimaan itseään ilmaiseksi. Jokainen opettaja pystyy kertomaan profiilissaan vapaasti omat pätevyydet, kokemukset sekä erikoisalat ja hinnoittelemaan oman työnsä itsenäisesti.

Superprofin tarjonta ei rajoitu pelkästään akateemiseen aineisiin, vaan siellä voi tarjota opetusta lähes kaikesta! Potentiaaliset asiakkaat pystyvät selaamaan aiheen opettajia vapaasti ja lukemaan aiempien oppilaiden kirjottamia arvosteluja - sinun ei siis tarvitse aktiivisesti etsiä asiakkaita, vaan he löytävät vuorostaan sinut. Superprof ei myöskään toimi palveluntarjonnassa välikätenä, joten saat pitää 100 % tuloistasi.

Yksityisopettajuus on luonteeltaan erittäin joustavaa, joten voit itse päättää työaikasi. Luo siis profiili ja ala markkinoimaan opetustasi heti! Voit vaikka ryhtyä äidinkielen opettajaksi, mikäli hallitset oman kotikielen hyvin ja sujuvasti.

Missä opetusta tulisi järjestää?

Ehkä se perinteisin paikka yksityisopetukselle on oppilaan koti. Koti toimii monelle turvapaikkana, jossa on mukava ja rento olla, mikä taas tehostaa oppimista. Joillekin koti kuitenkin on paikka, jossa ei ole omaa tilaa keskittyä tai jossa on liikaa ärsykkeitä.

Sinun kannattaakin käyttää tunteja suunnitellessa mielikuvitusta ja miettiä, miten opetusta saisi monipuolistettua ja tehostettua. Erityisesti nuoriin oppijoihin opetuspaikan vaihtaminen voi vaikuttaa positiivisesti: se tekee tilanteesta uuden ja hauskan, herättää mielenkiinnon sekä opettaa heitä toimimaan uudenlaisissa tilanteissa.

Valkoinen kivikirkko
Rakennusten ja kirkkojen muodot voivat havainnollistaa geometriaa käytännössä. (Kuva: Unsplash/Robin Spielmann)

Tässä muutama vaihtoehto potentiaalisista opetuspaikoista:

 • Kirjastot: kirjastojen hiljaiset tilat tarjoavat rauhallisen paikan opiskelulle, ja nykyään kirjastoista voi löytyä myös opetukseen sopivia ryhmätyötiloja.
 • Museot: historian opintoihin saa mukavan lisäboostin vierailemalla aihetta käsittelevässä museossa.
 • Puistot: oppiminen on tehokkaampaa rennolla mielellä, joten raikas ilma mukavassa puistossa rikkoo tuttua oppimisrutiinia ja tehostaa oppimista.
 • Kahvilat: opiskelun yhdistäminen arkeen motivoi oppilaita, minkä takia kahvilat ovat loistavia paikkoja esimerkiksi kielten opiskeluun. Kahvilat myös kannustavat opettajan ja oppilaan tasa-arvoisuutta ja tekevät oppimisprosessista rennomman.

Opetukselle ei ole rajoja, joten ole luova ja mieti yhdessä oppilaan kanssa mieluisia opiskelupaikkoja.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Opetuksen räätälöinti

Kuten varmasti jo tiedät, hyvän opettaja-oppilas-suhteen luominen on todella tärkeää onnistuneen opetuksen tarjoamisessa sekä asiakkaiden hankkimisessa ja säilyttämisessä.

Jos oppilas etsii yksityisopetusta, hän todellisuudessa tarvitsee hänelle yksilöityä akateemista tukea. Siksi räätälöity opetus tulisi olla kaikille yksityisopettajille keskiössä.

Ennen varsinaista opetusta suosittelemme järjestämään alustavan tapaamisen tai haastattelun, jossa käytte yhdessä läpi oppilaan lähtötasoa, tavoitteita, oppimistapoja sekä tutustutte toisiinne. Voit halutessasi järjestää ennakkoon tehtäväpaketin, joka heijastaa oppilaan vahvuuksia ja kehityskohteita.

Sisällytä vanhemmat tuutorointiin mukaan aina kun mahdollista: selvitä, mitä he ajattelevat lapsensa tasosta, tarpeista sekä tähänastisesta opintopolusta. He tuntevat lapsensa paremmin kuin kukaan, ja useimmiten yksityisopetusta lähdetään etsimään vanhempien aloitteesta. He pystyvät usein myös tarjoamaan luokan- tai aineenopettajalta saatua palautetta, mikä voi helpottaa tuntiesi suunnittelua. Vanhempien integrointi osaksi yksityisopetusta tarjoaa lapselle myös mahdollisimman kattavan tukiverkoston, mikä voi helpottaa esteiden ylittämistä.

Monella yksityisopetusta kaipaavalla on opintojen kanssa huomattavia ongelmia; vaikka päätavoitteesi on auttaa oppilasta kehittymään ja voittamaan nämä ongelmat, muista korostaa hänen vahvuuksiaan ja onnistumisia. Jos tiedossa on erityisen vaikeiden ja epämiellyttävien aihealueiden käsittelyä, ripottele sekaan myös helpompia tehtäviä, jotka motivoivat oppilasta. Nauttikaa myös pienistäkin onnistumista yhdessä täysillä.

Oppilaan vahvuuksien tiedostaminen on tärkeää opetusta suunnitellessa, jotta hän on motivoitunut ja uskoo itseensä.

Monille oppilaille luokkahuoneopetus ei pysty tarjoamaan tarvittavia keinoja oppia, minkä takia sinun tehtäväsi on paikantaa toimivat oppimistavat ja opettaa asiakasta siirtämään ne koulumaailmaan. Omien vahvuuksien ja kehityskohteiden tunnistaminen on tärkeää meille kaikille; vaikka oppilaastasi ei välttämättä kasva opetettavan aiheen mestaria, hän voi oppia itsestään lisää ja oppia hyödyntämään uudenlaisia lähestymistapoja, jotka auttavat pidemmällä tähtäimellä.

Ei-akateemisten aiheiden opettaminen

Ei ole salaisuus, että iso osa tarjottavasta opetuksesta kohdistuu juuri akateemisiin oppiaineisiin. Ei kuitenkaan hätää, sillä muusikoille, tanssijoille, kuvataiteilijoille, urheilijoille ja kokeillekin löytyy omat kanavansa jakaa osaamistaan. Osasit sitten mitä tahansa, sille löytyy hyvin todennäköisesti asiakaskuntaa.

Balettitossut roikkumalla seinällä henkarista
Yksityisopetuksen ei tarvitse rajoittua akateemisiin aineisiin. (Kuva: Unsplash/Elena Kloppenburg)

Tänä päivänä positiivista elämänasennetta korostetaan yhä enemmän, esimerkiksi uuden harrastuksen aloittamista tai itsensä kehittämistä uutta oppimalla. Ihmiset kiinnittävät myös paljon huomiota kuntoiluun ja terveyteen. Näiden käsitteiden alle mahtuu laaja skaala aiheita joogasta kehonrakennuksen kautta ravitsemustietouteen. Erityisesti kuntoilu ja personal training ovat olleet viime vuosina kovassa nousussa!

Jotkut puolestaan haluavat kehittää omaa taiteellista puoltaan opettelemalla maalaamista, piirtämistä, veistämistä tai kuvaamista, kun taas jotkut haluavat vihdoin ja viimein aloittaa uuden musiikkiharrastuksen.

Kaikkiin edellä mainittuihin tavoitteisiin liittyy lukuisia ammattilaisia ja ohjaajia, ja sinä voit olla yksi heistä. Akateemiseen opetukseen verraten koulumaailman ulkopuolisten aiheiden opetus voi tapahtua monipuolisemmin. Oppiminen nojaa lähtökohtaisesti käytännöllisyyteen, ei niinkään kirjoihin ja tavan oppimateriaaleihin.

Voit siis jakaa viisauttasi muille erikoistuit sitten matematiikkaan, balettiin, valokuvaukseen tai puheviestintään.

Oman osaamisen markkinointi

Kun olet tekemässä yksityisopetuksen ilmoitusta, hyödynnä jo saatavilla olevaa materiaalia. Internet on pullollaan yksityisopettajien ilmoituksia, joista voit ottaa mallia; niitä voi löytää myös ilmoitustauluilta ja lehdistä. Selaa muiden ilmoituksia ja profiileja, valitse mielestäsi parhaat ja ota vinkkejä siitä, mikä toimii ja mikä ei.

Kun luot omaa ilmoitustasi, oli se sitten sähköisessä tai printtimuodossa, sinun tulee yrittää erottua joukosta. Voit käyttää esimerkiksi erottuvaa väripalettia, mielenkiintoista asettelua tai omaa slogania, jotta sinut ja ilmoituksesi jää mieleen.

Erotu joukosta!

 • Käytä värejä ja korostuksia, mutta maltillisesti.
 • Korosta opetettava aihe ilmoitukseen - selkeys on kaikki kaikessa.
 • Erittele pätevyytesi sekä se, ketä haluat opettaa.
 • Älä unohda yhteystietoja!
 • Keskity olennaiseen: kiinnitä lukijan huomio keskeisiin kohtiin. Asiakas voi saada halutessaan lisätietoa esimerkiksi kotisivuiltasi tai ottamalla yhteyttä.

Äläkä jaarittele! Mainoksen pitäisi olla ytimekäs, kuten CV:n. Hyvän tekstin tunnistaa nopeasti, joten poista turha tieto ja tee keskeisestä informaatiosta mahdollisimman mielenkiintoista ja selkeää.

Asiakkailta saadut positiiviset arviot kannattaa aina esitellä tavalla tai toisella: ne toimivat puolueettomana takeena opetuksen tasosta ja tuovat sitä kautta mukanaan lisää asiakkaita.

Hyvän tuutorin ominaisuudet ja taidot

Hyvä opettajuus muodostuu monesta eri piirteestä: selkeys, kärsivällisyys, empatiakyky, tarkkuus, pedagogiset taidot...

Jokainen opettaja on yksilö eikä täydellisestä opettajasta ole yhtä ja oikeaa mallia. On kuitenkin olemassa tiettyjä taitoja, jotka auttavat nimenomaan yksityisopetuksessa, yksi niistä on organisaatiokyky.

Organisaatiokyky auttaa sinua rakentamaan ja personoimaan tarjoamasi opetuksen jokaiselle oppilaalle sopivaksi. Kuten jokainen opettaja, myös jokainen oppilas on yksilö ja ansaitsee hänelle sopivaa yksilöopetusta. Keskustele siis oppilaan ja hänen perheensä kanssa, ja suunnittele opetus huolella sen pohjalta. Miksi yksityisopetusta on haettu? Mitkä ovat tavoitteet? Missä ajassa tavoitteet pitäisi saavuttaa?

Erivärisiä papereita lokeroittain
Useiden samanaikaisten asiakkaiden kanssa työskentely vaatii yksityisopettajalta järjestelmällisyyttä. (Kuva: Unsplash/shawnanggg)

Kaikki hyvät tunnit rakentuvat siis onnistuneeseen tuntisuunnitelmaan, mutta tuttuja kaavoja ja toimintatapoja tulee tarvittaessa pystyä mukauttamaan kaikkiin tilanteisiin. Yksityisopettajalta vaaditaankin mukautumiskykyä.

Tuutorin pitäisi pystyä myös ymmärtää asiakkaita ja asettua heidän saappaisiinsa, mikä vaatii empatiakykyä. Tutustu jokaiseen asiakkaaseen hyvin ja yritä ymmärtää heidän lähtökohtansa: mitkä asiat aiheuttavat vaikeuksia ja mistä ongelmat kumpuavat?

Jos tavoitteena on pelkkä tenttikertaus, ei välttämättä ole tarvetta perusteellisempaan ongelmanratkaisuun. Jos taas oppilas kaipaa kattavampaa akateemista apua tai kotiläksytukea, kannattaa todella perehtyä oppilaan elämäntilanteeseen ja ajatuksiin. Mikset jo siis ryhtyisi englannin opettajaksi!

Opetuksen tehon saa maksimoitua säännöllisillä tapaamisilla. Pyri siis pidempiaikaisiin asiakassuhteisiin, mikä hyödyttää teitä molempia. Yrittäkää sopia aikataulusta jo opetustaipaleen alkuvaiheessa, niin voitte asettaa realistiset tavoitteet sekä pienempiä motivoivia välitavoitteita.

Tiivistetysti:

 • Tuutoriksi ryhtymiselle ei ole kiveen kirjoitettuja vaatimuksia, mutta itseensä uskominen ja asiakkaiden vakuuttaminen omasta osaamisesta on tärkeää.
 • Markkinoi itseäsi monipuolisesti: hyödynnä tuttavat, sosiaalinen media, printtimedia sekä omat verkkosivut ja profiilit.
 • Pidä ilmoitukset tiiviinä. Keskity olennaiseen tietoon: nimi, opetettava aihe, yhteystiedot. Voit sisällyttää myös pätevyydet, mutta älä hukuta lukijaa tietoon.
 • Etäopetus tekee yksityisopettajan työstä joustavampaa.
 • Sisällytä lapsen perhe yksityisopetukseen mukaan, jotta pääset alusta asti perille asiakkaan tilanteesta sekä luot hänelle mahdollisimman turvallisen oppimisympäristön.
 • Ole luova opetuspaikan suhteen: opeta puistossa, kirjastossa tai kahvilassa - mahdollisuuksia on monia.
 • Erinomaiset yksityisopettajat ovat selkeitä, kärsivällisiä, tarkkoja sekä tietotaitoisia. Sinun tulee pystyä myös mukautumaan tilanteisiin, jotta opetuksesi sopii kullekin asiakkaalle.
>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.