Personal trainingin kohdalla keskitytään usein kuntoilevaan asiakkaaseen ja siihen, miten hän hyötyy harjoittelusta. Kävitpä sitten salilla tai lenkkipolulla, kuntosi kohenee, stressitasot laskevat ja nukut paremmin. Vain harvoin pysähdytään miettimään valmentajia ja sitä, mitä he saavat ammatistaan irti.

Tämä artikkelipaketti pyrkii tarjoamaan yleiskuvan PT:n ammatista – mitkä ovat alan parhaita puolia, miten alalla kouluttaudutaan ja miten markkinoilla voi erottua erikoistumalla? Se selviää kohta!

Paljastus: todellisuudessa kaikki voittavat henkilökohtaisessa valmennuksessa. Kuntoilijat ja valmentajat nauttivat monista samoista hyödyistä, ja personal traineriksi ryhtymiselle on lukuisia hyviä syitä.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Personal trainerin ammatin ilot

Aloitetaan porkkanasta eli siitä, miksi personal traineriksi ryhtymistä kannattaa harkita.

Jokaisella PT:llä on omat syynsä alalle kouluttautumiselle: yhden kohdalla se tapahtui lähes huomaamatta pitkäaikaisen treenaamisen myötä, toinen nauttii oman osaamisensa jakamisesta muille ja kolmas kaipasi vaihtoehtoa perinteiselle kahdeksasta neljään -rytmille konttorilla.

Syitä voi siis olla monia, ja tässä mielestämme niistä parhaat:

 • Työn ja harrastuksen yhdistäminen. Monet tekevät läpi elämänsä työtä, josta he eivät varsinaisesti nauti. Työ otetaan työnä ja sillä sipuli, ja esimerkiksi hyvä palkka voi motivoida nousemaan sängystä joka aamu. Toiset taas unelmoivat työn ja harrastuksen yhdistämisestä, ja henkilökohtaisena valmentajana se on monelle mahdollista.
 • Terveelliset elämäntavat. Personal trainerin työ rakentuu kuntoilun ja terveellisten elämäntapojen ympärille. Hyvä valmentaja elää oppiensa mukaisesti eli nauttii treenaamisen ja hyvän ruokavalion hyödyistä, ja hänen tarjoama esimerkkinsä motivoi asiakkaita kehittymään.
 • Palkitsevuus. PT voi löytää työstään monenlaista palkitsevuutta. Joillekin pelkkä itsensä toteuttaminen ja sillä tienaaminen on palkitsevaa, toiset saavat valtavasti irti muiden ohjaamisesta ja kehityksen seuraamisesta.
 • Vakaa työ. Ohjatulle valmennukselle riittää kysyntää. Personal trainer voi olla vakinaisessa työsuhteessa kuntosalin kanssa tai toimia esimerkiksi toiminimiyrittäjänä ja tarjota palveluitaan Superprofilla – vaihtoehtoja on siis monia, eikä työ rajoitu pelkkien työsopimusten alle.
 • Itsenäisyys. Jos ryhdyt PT-yrittäjäksi, pystyt päättämään, milloin työpäiväsi alkaa ja loppuu, minkälaisia palveluita tarjoat ja kuinka paljon saat niistä palkkiota. Itsensä pomona toiminen jännittää monia, mutta parhaimmillaan se on todella palkitsevaa.
 • Tilaa kehittyä. Liikunta-ala kehittyy kovaa vauhtia, mikä tarjoaa myös personal trainereille tilaa kasvaa ja kehittyä. Personal trainereita ei nähdä enää vain kuntovalmentajina vaan kokonaisvaltaisempina tukihenkilöinä, urheilukellot ja HIIT-harjoitukset ovat kovassa huudossa myös Suomessa, ja etätreenaustrendin myötä kuntoilu vetää puoleensa yhä enemmän asiakkaita.

Melko maukkaita porkkanoita, eikö? Siirretään seuraavaksi katse käytännön kiemuroihin eli kouluttautumiseen.

Henkilö pitämässä käsipainoa päänsä takana
Etsitpä sitten terveyshyötyjä, ohjaamiseen liittyvää hyvänolontunnetta tai taloudellista vakautta, personal training voi tarjota ne kaikki. (Kuva: Unsplash/Samantha Gades)

Personal trainerin monet polut

Oletko tosissaan motivoitunut liikunta-alalle kouluttautumisesta ja intohimoinen urheilija? Jos kyllä, sinulta löytyy kaikista tärkein piirre eli motivaatio. Mikä parasta, motivaatio kumpuaa sisältäsi; olet itse asettanut tavoitteesi ja ennen kaikkea nautit siitä, mitä teet.

Personal training on parhaimmillaan työtä, joka ei tunnu perinteiseltä työltä. Jokaisesta ammatista löytyy omat kääntöpuolensa, mutta parhaimmillaan PT tekee intohimostaan elinkeinon, mihin vain harvat pystyvät. Miten personal traineriksi sitten kouluttaudutaan? Hyvä kysymys, johon on monia vastauksia.

Monella henkilökohtaisella valmentajalla on liikunta-alan koulutus, esimerkiksi liikuntaohjaajan, ja PT-piireissä törmää usein myös fysioterapeutteihin, jotka tarjoavat henkilökohtaista valmennusta ja ohjausta. Koulutushaitarin toisesta päästä löytyvät personal trainer -koulutukset sekä niiden tuomat pätevyydet ja valmiudet. Koulutuksia voi löytää sekä oppilaitosten tarjonnasta että yrityksiltä, ja niiden toteutukset, sisällöt ja hinnat voivat vaihdella paljonkin.

Personal traineriksi ei siis ole yhtä tiettyä koulutuspolkua, sillä kyseessä ei ole suojattu ammattinimike. PT:iltä ei toisin sanoen vaadita tiettyä koulutusta, kokemusta tai ammattitaitoa, vaan kuka tahansa voi tarjota valmennusta ja kutsua itseään personal traineriksi.

Tässä kohtaa onkin hyvä miettiä omia tavoitteitaan ja elämäntilannetta: tuoreen ylioppilaan, joka unelmoi täyspäiväisestä PT:n urasta, on usein helpompaa ja kannattavampaa panostaa laajempiin liikunta-alan opintoihin kuin sivutoimisesta valmennuksesta haaveilevan alanvaihtajan.

Kattavasta koulutuksesta on eittämättä hyötyä: se on markkinaetu, joka kertoo asiakkaalle valmentajan osaamisesta ja panostamisesta. Jos siis olet valmis satsaamaan alaan täysillä, korkeakoulutason koulutus ja erillinen personal training -pätevyys, kenties jopa auktorisoitu sellainen, lienee paras vaihtoehto. Jos tämä ei ole kuitenkaan toimi sinun kohdallasi, ei syytä huoleen – koulutus ei ole kaikki kaikessa.

Osaamista voi kerryttää monella tapaa, ja personal trainerina voi menestyä pelkän PT-kurssin voimin. Menestyksen ytimestä löytyvät laadukkaat palvelut ja toimiva valmennus, ja sen osalta intohimo ja motivaatio voivat viedä pitkälle.

Ryhdy yksityisopettajaksi Superprofille!

Kaksi naista tekemässä istumaannousua
Henkilökohtaisen valmentajan positiivisuus ja intohimo tarttuu herkästi myös ohjattavaan. (Kuva: Unsplash/bruce mars)

Lisäboostia erikoistumisesta

Personal training on juuri nyt kovassa nosteessa: yhä useammat etsivät henkilökohtaista valmennusta treenaamisen tueksi, mikä houkuttelee puoleensa myös lisää personal trainereita. Jokainen PT joutuu siis kilpailemaan työllistymisestä ja asiakkaista.

Monella valmennusta etsivällä kuntoilijalla on jokin tietty tavoite, kuten kilojen karistaminen, lihasmassan kasvattaminen, kehon kiinteyttäminen tai kunnon kohottaminen – jotkut innostuvat treenaamisesta vain sen trendikkyyden takia. Oli syy mikä tahansa, laadukkaiden peruspalveluiden tarjoaminen on tärkeää. Niillä ei kuitenkaan ole helppo erottua joukosta ja houkutella asiakkaita, minkä takia jonkinlainen erikoistuminen usein kannattaa.

Erikoistumistakin voi lähestyä monella tapaa. Liikunta-alan opintojen tukeminen ravitsemustieteellä on liki pommin varma tapa houkutella lisää asiakkaita, sillä personal trainereilta etsitään usein myös ravintoneuvoja. Toisaalta kaikenlainen aiempi kokemus voi olla hyödyksi tai ainakin inspiraatioksi.

Lasten ja nuorten ohjaaminen voi esimerkiksi rohkaista tarjoamaan heille suunnattuja palveluita. Kahdenkymmenen vuoden työkokemus toiselta alalta on puolestaan voinut avata silmät työpaikkaliikunnan tärkeydelle tai sen tarjonnan puutteelle, ja kukas sen parempi tarjoamaan äitiysliikuntapalveluita kuin himotreenaaja ja perheenäiti, joka sattuu olemaan myös PT.

Tässä vielä tiivistetysti ideoita ja esimerkkejä erikoistumiseen:

 • ravitsemustiede
 • äitiysliikunta
 • työhyvinvointi
 • henkinen hyvinvointi
 • kohderyhmät (lapset ja nuoret tai vaikkapa seniorit)
Ryhmäliikuntatunti pihalla
Työpaikan liikuntakerrat lisäävät energisyyttä sekä vähentävät väsymystä ja stressiä. (Kuva: Unsplash/Gabin Vallet)

Minkälaisiin palveluihin ikinä päädyitkään, asiakkaan tarpeet on aina ensisijaisen tärkeä ottaa huomioon palvelujen suunnittelussa ja toteutuksessa. Kaikki lenkkeilystä äitiysjoogaan tulisi siis olla räätälöityä kullekin asiakkaalle.

Markkinoilla on tarjolla monenlaisia personal training -valmennuksia, mutta palveluiden osalta keskeistä ei ole niiden määrä vaan laatu. Kattava palvelutarjonta voi houkutella asiakkaita, mutta kukaan ei ole seppä syntyessään – aloitteleva personal trainer ei voi eikä hänen tarvitsekaan olla kaiken asiantuntija, vaan omaa asiantuntijuutta rakennetaan askel kerrallaan.

Personal trainerin asiantuntijuus ei sitä paitsi rakennu vain treenaustiedon varaan. Taitava valmentaja myös laatii toimivia treeniohjelmia, markkinoi omaa osaamistaan tehokkaasti, onnistuu motivoimaan asiakkaitaan ja tulee erilaisten ihmisten kanssa toimeen. Omaa osaamistaan voi siis rakentaa monella tapaa, ja osaavalle valmennukselle riittää aina kysyntää.

Älä siis lannistu, jos takataskusta ei löydy liikunta-alan koulutusta, mutta haluaisit silti ryhtyä personal traineriksi. Mieti omia vahvuuksiasi treenaajana ja ohjaajana, ja rakenna palvelusi niiden varaan. Kaikkien ei tarvitse laatia huippu-urheilijoiden treeniohjelmia ja ruokavaliota viimeisimmän tutkimustiedon avulla, vaan moni kaipaa yksinkertaisesti toimivaa ja nautinnollista ohjausta.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.