Sinusta voisi tulla loistava espanjan kielen opettaja!

Espanjan kielen opettaminen tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia aina kokopäiväisen uran luomisesta sivutulojen tienaamiseen ja perinteisestä opettamisesta konsulttina toimimiseen. Espanjan kielen opettajaksi ryhtyminen voi olla helpompaa kuin kuvittelitkaan. Yleensä haaste on alkuun pääsemisessä, ja siksi loimme sinulle tämän artikkelin, jonka avulla ymmärrät kaikki mahdollisuutesi espanjan kielen opettamisen suhteen sekä miten päästä alkuun.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Opettajan pätevyysvaatimukset

Julkisessa koulussa opettamiseen tarvitaan virallinen opettajan pätevyys. Julkisia kouluja ovat periaatteessa Suomessa kaikki koulut, sillä myös "yksityisillä" kouluilla on julkinen rahoitus. Opettaja onkin koulussa kirjaimellisesti viranhaltija. Siksi pätevyyttä vaaditaan - olemmehan Suomessa tunnettuja laadukkaasta ja yhtenäisestä koulutustasosta. Opettajan pätevyyden voi hankkia osana korkeakoulututkintoa.

Miltä opettajan työ kuulostaisi sinusta?

Opiskelijoita etäyhteyden päässä
Opettajaksi opiskelevat päätyvät yleensä luokanopettajiksi ennemmin kuin aineenopettajiksi. Kuva: Unsplash / Sigmund

Käytännössä suurin osa opettajista tulee töihin suoraan opettajan tutkinnon suorittamisen kautta. Mikä kuitenkin antaa virallisen opettajan pätevyyden on opiskeluiden aikana suoritetut 60 opintopistettä pedagogisista opinnoista. Lähes aina nämä opinnot hankitaan yliopistotutkinnon yhteydessä, mutta myös ammattikorkeakoulun puolella pedagogisten opintojen suorittaminen on mahdollista osana joitain tutkintoja.

Espanjan kielen korkeakoulututkinto

Kaikki opettajat eivät kuitenkaan ole nimenomaisesti opiskelleet tutkinnollaan opettajiksi. Monet, etenkin aineenopettajat, ovat opiskelleet opettamaansa ainetta. Suuri osa espanjan kielen opettajista ovat siis opiskelleet espanjaa. Yleensä tästä saa humanististen tieteiden kandidaatin paperit sekä filosofin maisterin tutkinnon. Mikäli opettajana haluaa toimia, on edelleen sisällytettävä aikaisemmin mainitut pedagogiset opinnot osaksi kandivaiheen tutkintoa.

Espanjan kielen opinnot eivät sisällä vain kielioppisääntöjen ja sanaston pänttäämistä. Kielten ohjelmassa päästään opiskelemaan muun muassa kielen historiaa, kirjallisuuden kehitystä sekä merkittäviä elämänkertoja. Kulttuurin tuntemus on tärkeä osa myös espanjan kielen opettamista yksityisopettajana, joten tästä on suurta hyötyä sitäkin ajatellen. Tutkinto auttaa myös muiden töiden saamisessa mikäli opettajana toimiminen ei olisikaan koko loppuelämän ammatti.

Koska espanjaa opetetaan pääsääntöisesti aineenopettajana yläasteella ja siitä ylöspäin, on espanjan kielten ohjelman suorittaminen järkevin valinta. Ennen kaikkea kielen opettamisessa on tärkeää oma espanjan kielen taito. Tutkinto antaa mahdollisuuden myös työskennellä opettajana muuallakin kuin julkisissa kouluissa. Tämä onnistuu myös ilman pedagogisia opintoja, joten ei haittaa jos opinnot ovat jo takanapäin ja nämä uupuvat.

Opettajaksi ilman tutkintoa

Espanjan kielen yksityisopettajana voi toimia täysin ilman tutkintoa. Urasi ei ole siis onneksi ohi ennen kuin se kerkesi alkaakaan, vaikka sinulta ei ennestään löytyisi opettajan tutkintoa (tai välttämättä mitään muutakaan tutkintoa). Itseasiassa jopa julkisissa kouluissa opettaminen ilman opettajan pätevyyttä on mahdollista tietyissä tapauksissa - sijaistamisessa. Sijaisilta ei vaadita opettajan pätevyyttä. Tärkeintä on espanjan kielen taito sekä hyvän opettajan ominaisuudet, joista tulemme puhumaan myöhemmin.

Espanjan kielen opettaja ja opiskelija
Tutkintoa tai ei - espanjan kielen opettajille on tarvetta nyt ja tulevaisuudessa. Kuva: Unsplash / Jose Aljovin

Tärkeintä opettajan työn löytämiseksi on oma aktiivisuus ja verkostoituminen. Julkisen puolen lisäksi yksityinen ja kolmas sektori kaipaa espanjan kielen opettajia. Espanjan kielen opetuksella on suurta kysyntää monestakin syystä. Se on yksi suurimmista kielistä kansainvälisesti, mikä tekee siitä myös tärkeän kielen kansainväliselle liiketoiminnalle. Lisäksi se on romaaninen kieli, joka on sukua monelle muulle Euroopassakin puhutulle kielelle, mikä tekee siitä helpomman oppia.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Yksityisopettajan mahdollisuudet

Yksityisopettajana voit toimia täysin itsenäisesti esimerkiksi yrittäjänä. Eikä mahdollisuutesi rajoitu vain perinteiseen opettamiseen. Yrittäjänä voit muun muassa tarjota espanjan kielen opetusta yrityksille, avustaa rekrytoinneissa testaamalla hakijoiden kielitaitoa tai miksipä et perustaisi omaa kielten opetuksen koulua. Yksityisopettajana voit toimia niin osa- kuin kokoaikaisena oman elämäntilanteesi mukaan.

Monet yritykset palkkaavat espanjan kielen opettajia. Suurimpia näistä ovat tietenkin kielikursseja sekä kielimatkoja tarjoavat yritykset. Palkkalistoille on mahdollista päästä monenlaisella taustalla, joten kannattaa miettiä mikä erottaa juuri sinut eduksesi. Ehkä olet viettänyt aikaa ulkomailla ja sitä kautta oppinut espanjan kieltä. Tai jos olet espanjan kielen natiivipuhuja, kannattaa tätä tietenkin korostaa töitä hakiessa.

Tyhjä luokkahuone
Yritysten tarjoamille espanjan kielen ylioppilaskirjoituksiin valmistaville kursseille on kysyntää. Kuva: Unsplash / Nathan Dumlao

Espanjan kielen yksityisopettajaksi ryhtyminen on tehty helpoksi muun muassa Superprofin kautta. Voit vain rekisteröityä, täyttää oman profiilin ja aloittaa yksityistuntien pitämisen espanjan kielestä kiinnostuneille opiskelijoille. Superprof ei sido sinua mihinkään, joten se sopii hyvin opiskelijalle, eläkeläiselle tai päivätyön ohessa toimivalle. Voit itse päättää tapasi opettaa sekä oman palkkiotasosi.

Ulkomailla opiskelu

Parhaimmat opettajat ovat saaneet kokemusta espanjan kielestä asumalla sitä puhuvassa maassa. Espanjaan puhuvassa maassa oleskelu pidempää kehittää kielitaitoa toden teolla, parhaimmillaan natiivipuhujan kanssa samalle tasolle. Toisaalta nämä ihmiset ymmärtävät myös opiskelun merkityksen vaihe vaiheelta, sillä kyseessä on heille alunperin vieras kieli, jota on lähdetty opiskelemaan nollista.

Ulkomailla opiskelun etuja ovat:

  • Opit kieltä sen luonnollisessa ympäristöstä siten kuin natiivipuhujat sitä käyttävät.
  • Saat unohtumattoman kokemuksen itsellesi sekä tietenkin ansioluetteloon lisättäväksi.
  • Syvennyt uuteen kulttuuriin ja opit uutta joka ikinen päivä.
  • Kerrytät itseluottamusta ja uutta kielitaitoa nopeammin kuin aikaisemmin.

Espanjaa puhuvia maita löytyy maailmalta 20. Näistä suosituin kohde Suomesta on ehdottomasti Espanja. Espanjan ohella on suositeltavaa harkita Etelä-Amerikan maita, jotka tarjoavat samalla kokemusta täysin uudenlaisesta ympäristöstä. Vaihtovuosi osana omaa tutkintoa on yksi parhaista tavoista opiskella ulkomailla. Jos opinnot ovat kuitenkin jo takana päin, voisit miettiä olisiko vuosi au pairina tai vapaaehtoisohjelmaan osallistuminen ulkomailla sinun juttusi.

Apua opetukseen verkosta

Internetin ihmeellinen maailma on tuonut ihmiset yhteen paikkaa ympäri maailmaan. Verkon loputtomia resursseja hyödyntää jokainen espanjan kielen opettaja, joka haluaa pysyä kehityksessä mukana. Verkosta löydät materiaaleja kuten espanjan kielisiä artikkeleita, videoita ja podcasteja käytettäväksi osana opetusta. Verkosta on helppo tarkistaa kielioppisääntöjä sekä löytää harjoituksia omia opiskelijoita varten.

Ihminen kirjoittamassa espanjan kielellä paperille
Espanjan kielen opetukseen kuuluu niin kirjoittamisen, lukemisen, puhumisen kuin kuullun ymmärtämisen taidot. Kuva: Unsplash / David Monje

Puhelimeen ladattavat kielten opiskeluun tarkoitetut sovellukset on suosittu tapa tukea omaa kielen oppimista. Näistä käytetyimpiä ovat muun muassa WordDive, Duolingo ja Mondly. Vaikka omaa kielitaitoasi opettajana et ehkä enää näiden avulla pääse kehittämään, on opiskelijoillesi sovelluksista paljon iloa. Mikäli omaa espanjan kielitaitoa haluaa hioa ja ottaa oppia muiden opettamisesta, voisi MOOC (Mass Open Online Courses) olla kuin sinulle tehty.

Hyvän opettajan ominaisuudet

Opettaminen on taito, jonka jokainen meistä voi opetella. Se välttämättömyys oman kielitaidon lisäksi jos haaveilee espanjan kielen opettajan urasta. Hyvät opettajat muistetaan vuosienkin päästä. Onhan opettajana sinun tarkoituksesi auttaa opiskelijoitasi saavuttamaan omat tavoitteensa espanjan kielessä. Parhaille opettajille riittää opiskelijoita, ja opetussuhteet ovat pidempiaikaisia. Hyvän opettajan ominaisuuksia ovat:

  • Intohimo espanjan kieltä ja sen kulttuuria kohtaan.
  • Kärsivällisyys, kuuntelu- ja kommunikointitaidot.
  • Ymmärrys sopivista opetustekniikoissa ja motivoinnista.
  • Espanjan kielin hallinta kieliopista erikoissanastoon.
  • Käsitys erilaisista oppijoista ja oppimisen vaikeuksista.

Positiivinen vahvistaminen ja aktiivinen vuorovaikutus ovat tätä päivää opetuksessa. Kaukana ovat ne ajat kuin opettaminen oli vain monologin pitämistä opiskelijoiden ollessa hiljaa. Luovuus on hyvä ominaisuus opettajalle, sillä uusien tehtävien keksiminen ja yksityistuntien pitäminen mielenkiintoisina kerrasta toiseen voi olla välillä haastavaa. Parasta opettamisessa onkin, kun pääsee itsekin oppimaan uutta joka päivä!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.