Puuttuuko sinulta opettajan pätevyys, mutta haluaisit toimia espanjan kielen opettajana?

Jos ajatus espanjan kielen jakamisesta muille innostaa sinua, voisit olla kuin luotu muita auttavaksi opettajaksi. Opettaja on arvostettu ammatti Suomessa eikä se rajoitu vain koulussa opettamiseen. Opettajia toimii julkisen puolen lisäksi yksityisellä ja kolmannella sektorilla. Ja nykypäivänä on mahdollista toimia myös täysin itsenäisesti yksityisopettajana espanjan kieltä muille opettaen.

Vaikka sinulla ei olisi virallista opettajan pätevyyttä, älä heitä haavettasi menemään turhaan. Ilman opettajan virallista pätevyyttä voit edelleen toimia espanjan kielen opettajana yksityisellä ja kolmannella sektorilla - sekä tietyissä tapauksissa myös julkisessa koulutusjärjestelmässä. Unohtamatta tietenkään yksityisopettajana toimimista, esimerkiksi Superprofin kautta espanjan kielen yksityistunteja tarjoamalla.

Tässä artikkelissa käymme läpi mahdollisuuksiasi toimia espanjan kielen opettajana tutkinnolla tai ilman.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Kenellä on opettajan pätevyys?

Kun puhutaan opettajan pätevyyden vaatimuksesta, on hyvä ensiksi ymmärtää mitä opettajan pätevyydellä tarkoitetaan, mistä pätevyyden voi hankkia ja kenelle sellainen myönnetään. Suomessa opettajan pätevyydellä tarkoitetaan lähtökohtaisesti yliopistotutkinnon ohessa suoritettuja vähintään 60 opintopisteen laajuisia pedagogisia opettajan opintoja. Jossain tapauksissa nämä pedagogiset opinnot voi suorittaa myös osana ammattikorkeakoulussa tehtävää tutkintoa.

Koululuokka Etelä-Amerikassa
Opettajan pätevyyden puuttuminen ei ole este espanjan kielen opetukselle. Kuva: Unsplash / Kenny Eliason

Toisin sanoen, opettajan pätevyyden voi osoittaa pedagogisilla opinnoilla eli tietotaidolla opettamiseen ja oppimiseen liittyvistä seikoista. Lisäksi aineenopettajalla tulee olla osaaminen opetetusta aiheesta, mutta tämä ei liity viralliseen opettajan pätevyyteen muuten kuin puhekielessä. Voidaankin sanoa, että opettajan pätevyys on heillä, jotka ovat halunneet opiskella tutkinnon nimenomaan opettajan työtä varten. Toki pedagogiset opinnot voi suorittaa myös ilman aikomusta opettajan työstä.

Mutta kuten aikaisemmin todettua, opettajaksi pääsee ilman opettajan pätevyyttäkin. Se missä espanjan kielen opettajana voi toimia, on asia erikseen.

Sijaisopettajaksi julkiseen kouluun

Onko mitään mahdollisuutta opettaa koulussa ilman opettajan pätevyyttä? On toki.

Esimerkiksi opettajan sijaisuuksia pystyy tekemään ilman opettajan pätevyyttä. Ehkä muistat omilta kouluajoiltasi kuinka muun muassa koulun aikaisemmat opiskelijat ovat saattaneet tulla sijaistamaan tunteja. Espanjan kielen sijaisuuksien tekemiseen vaaditaan lähinnä espanjan kielen hallintaa sekä muita opettamiseen sopivia piirteitä. Yleensä vaaditaan vähintään sen tason tutkinto millä opetus tapahtuu. Toisin sanoen, lukiossa sijaisuuksia pitävältä vaaditaan vähintään ylioppilastutkinto, yliopistossa opettavalta maisterin paperit ja niin edelleen.

Sijaistamiset tapahtuvat yleensä silloin, kun vakituisten opettajien keskuudessa on sairastapauksia. Sijaiskeikka voi tulla nopeallakin varoitusajalla. Useimmilla kouluilla on olemassa lista tietyn aineen sijaisista, joita lähdetään kontaktoimaan, kun tarve sijaiselle tulee. Miten tälle listalle pääsee? Tapoja on monia, mutta kuten työelämässä muutenkin, verkostoituminen on aina tärkeää. Siksi hyvin vedetty sijaiskeikka yleensä jatkuu mahdollisuuksilla sijaistaa samassa paikassa jatkossakin.

Espanjan kielen kielioppikirja
Koulussa espanjan kielen opettamiseen kuuluu paljon kielioppia. Kuva: Unsplash / Luis Quintero

Näin voit saada sijaisuuksia espanjan kielen opettamiseen:

 • Olemalla suoraan yhteydessä kouluun ja tarjoamalla osaamistasi.
 • Liittymällä sijaisten rekrytointia välittävälle listalle.
 • Seuraamalla oman alueesi työnhakuilmoituksia verkossa.

Yleensä haastavin vaihe on saada ensimmäinen sijaisuus. Mutta hyvin vedetyn sijaisuuden ansiosta:

 • Saat arvokasta kokemusta (ja todistuksen) ansioluetteloosi.
 • Saat mahdollisuuden sijaistaa samassa koulussa jatkossakin.
 • Koulu voi vinkata sinusta myös muiden koulujen sijaisuuksista vastaavalle henkilölle.

Sijaistaminen on loistava tapa kerätä työkokemusta myös heille, jotka ovat vielä keskellä opettajaksi opiskelua. Sijaisuuksia tekevällä kannattaa olla kohtuullisen joustavat aikataulut ja valmius lähteä töihin nopeallakin varoitusajalla. Sijaisen palkka on yleensä lähempänä työehtosopimuksen minimipalkkoja kuin enemmän. Mutta on heitä, jotka tienaavat pääelantonsa sijaisuuksia tekemällä, joten jos raha ei ole suurin motivaattorisi, voi tämä olla loistava vaihtoehto.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Opettajaksi yksityiselle sektorille

Suomessa on paljon yksityisiä toimijoita, jotka tarjoavat espanjan kielen opetusta. Opetus tapahtuu yleensä erilaisilla kursseilla isommille tai pienemmille ryhmille. Opetusta löytyy lähes jokaiselta espanjan kielen tasolta, ja moneen eri tarkoitukseen. Yleensä kursseilla on selkeä tavoite, ja kuluttajat maksavat tavoitteeseen pääsemisestä. Siksi myös yksityisen puolen opettajilta vaaditaan paljon; espanjan kielen taitoa sekä kykyä opettaa. Yksityisiä toimijoita espanjan kielen opetukselle ovat muun muassa:

 • Espanjan kielen ylioppilaskirjoituksiin valmistavien kurssien tarjoajat
 • Espanjaa puhuviin maihin kielimatkoja tarjoavat toimistot
 • Yksityisiä espanjan kielen kursseja tarjoavat toimijat

Yksityiselle sektorille päädytään yleensä töihin perinteisen työnhaun kautta. Työ voi olla osa- tai kokoaikaista. Palkkahaitari on useimmiten laajempi kuin julkisella tai kolmannella sektorilla, mikä vaatii myös hyviä neuvottelutaitoja työtarjousta hyväksyessä. On hyvä muistaa, että yksityisellä toimiessa opetus on osin kaupallista. Tämä tarkoittaa sitä, että espanjan kielen opetusta tarjoavan yrityksen tavoitteena on tehdä voittoa. Tämä saattaa näkyä opetukselle annetuissa ohjeissa tai resursseissa.

Katu Cordobassa Espanjassa
Kielimatkoja tarjoavat yritykset etsivät espanjan kielen opettajia. Kuva: Unsplash / Magdalena

Vaikka vaatimukset ovat pienemmät kuin julkisella puolella, on hyvä muistaa, että yksityisen puolen työpaikoista kilpailu on kovempaa. Tämä johtuu siitä, että paikkaa hakee monipuolisempi ihmisryhmä erilaisine taustoineen. Luonnollisesti alan koulutuksella ja työkokemuksella voi erottua edukseen, mutta myös muilla tekijöillä on merkitystä. Suuri etu voi olla esimerkiksi ulkomailla espanjaa puhuvassa maassa vietetty aika.

Opettajaksi kolmannelle sektorille

Myös kolmannen sektorin organisaatiot, kuten erilaiset järjestöt, tarvitsevat aika ajoin espanjan kielen opettajia. Esimerkiksi ulkomaan avustustehtäviä suorittavien järjestöjen tarvelistalla saattaa olla espanjan kielen kielitaidon opettaminen uusille avustustyöntekijöille, jotka ovat lähdössä ulkomaan keikalle. Tai jokin järjestö saattaa työskennellä espanjaa puhuvien ihmisten kanssa, jolloin heillä on tarve opettaa espanjaa omille työntekijöilleen.

Järjestöillä on usein tiukka budjetti, joten palkka on lähempänä sijaisuuksista saatavaa palkkiota. Lisäksi keikat ovat yleensä kertaluonteisia tai vähintään osa-aikaisia. Tämä on kuitenkin loistava mahdollisuus espanjan kielen opettamiseen muun työn ohella. Lisäksi kertaluonteisten keikkojen osalta suositaan freelancereita ja yrittäjiä, joten ehkä tässä olisi sinulle mahdollisuus perustaa oma yritys. Tarvittaessa monelta järjestöltä onnistuu maksun hoitaminen verokortilla työkorvauksena.

Espanjan kielen yksityisopettajaksi

Jos itsenäisenä espanjan kielen yksityisopettajana toimiminen houkuttelee, on se mitä parhain idea omasta koulutustaustastasi riippumatta. Tällöin sinun ei tarvitse vakuuttaa tulevaa työnantajaa taidoistasi vaan pääset kertomaan itsestäsi suoraan tuleville opiskelijoillesi. Yksityisopettajana voit toimia vapaammin oman elämäntilanteesi mukaan joko osa-aikaisesti tai itsesi kokonaan yksityisopettajana työllistämällä.

Espanjan kielinen kalenteri työpöydällä
Espanjan kielen yksityisopettajana pääset suunnittelemaan oppitunnit alusta loppuun itse. Kuva: Unsplash / Javier Quesada

Yksityisopettajana pääset auttamaan opiskelijoita espanjan kielen saloihin kahdenkeskisillä yksityistunneilla. Yksityistunteja voi järjestää niin paikan päällä kuin verkon välityksellä. Se siis käy aina opiskelijan osa-aikatyöstä vanhempainvapaan tai eläkeiän lisätulojen hankkimiseen. Tärkeintä on oma sujuva espanjan kielen taito ja kiinnostus opettamiseen. Aloittaminen onnistuu helposti vaikka heti Superprofin kautta.

Yksityisopettajan työstä on paljon hyötyä:

 • Kehityt opettamisen taidossa, mitä voit hyödyntää koko loppuelämäsi.
 • Opit työskentelemään erilaisten oppijoiden kanssa ja sopeutumaan uusiin tilanteisiin.
 • Kerrytät omaa kokemustasi espanjan kielen opetuksesta ja yksityistuntien organisoinnista.

Itsenäinen työ vaatii paljon oma-aloitteisuutta ja suunnitelmallisuutta. Se ei sovi kaikille, mutta on ehdottomasti kokeilemisen arvoista. Moni yksityisopettaja nauttii työstään ja sen tuomista eduista. Yksityisopettajana voit myös itse määritellä palkkiotasosi osaamisesi ja kykyjesi mukaan. Voit myös erikoistua esimerkiksi vain alkeistason opiskelijoihin tai tehdä pelkästään espanjan kielen opetusta verkossa. Valinta on sinun!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.