Mistä on parhaat espanjan kielen opettajat tehty? Tämä ei ole tieteellisesti tutkittu lopputulema, mutta uskallamme väittää, että kaksikieliset ovat yksiä parhaista. Emmekä tarkoita tällä nyt espanjan kielen natiivipuhujia vaan heitä, jotka ovat opiskelleet ja itseoppineet kieltä ulkomailla ollessaan. Esimerkiksi opiskellessaan, työskennellessään tai muuten vain asuessaan espanjaa puhuvassa maassa pidemmän ajanjakson verran.

Vaikka koulussa espanjan kieltä opiskelemalla voi saavuttaa huippuarvosanoja ja monia tärkeitä vuosia kielen oppimiseen, se harvemmin johtaa vielä minkään kielen sujuvaan osaamiseen. Kaikkien Serranon perheen kausien katsominenkaan ei vielä vie sinua täysin espanjan kielen ja sen kulttuurin saloihin. Mikä siis avuksi? Sukella kielen luonnolliseen ympäristöön sitä puhuvaan maahan. Paras paikka oppia ja syventyä itselle vieraaseen kieleen on ympäröidä itsensä täysin sen luonnollisella käyttöympäristöllä.

Kieli kehittyy jatkuvasti. On hyvä muistaa, että niin sanotun "opetetun" ja käytetyn kielen välillä on paljon eroja. Mieti esimerkiksi suomen kieltä - puhummeko sitä arjessa juuri sillä tavalla kuin suomen kieltä opetetaan kouluissa. Vastaus on selvä ei. Sama pätee espanjan kieleen, jonka erot eivät rajoitu vain opetetun ja käytetyn kielen välille. Englannin kielen tavoin espanjaa käytetään eri tavalla maasta riippuen.

Espanjaa puhuvia maita löytyy useampia, mikä on vain ja ainoastaan hyvä uutinen sinulle, joka haluat kehittää kielitaitosi seuraavalle levelille. Enemmän maita tarkoittaa enemmän mahdollisuuksia. Joten ennen kuin hyppäät espanjan kielen opettamisen upeaan maailmaan, kannattaa ehdottomasti harkita viettävänsä aikaa espanjaa puhuvassa maassa. Tämä kasvattaa niin omaa kielitaitoasi kuin auttaa sinua auttamaan muita espanjan kielen opiskelijoita parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

10 syytä opiskella espanjaa ulkomailla

Ulkomailla opiskelu ei ole vain kielen oppimista varten vaan ainutlaatuinen seikkailu, jonka tulet varmasti muistamaan koko loppuelämäsi ajan. Ulkomailla vietettyä aikaa kuvataankin osuvasti kokemukseksi, joka opettaa ja avartaa omaa maailmankuvaa. Mutta palataksemme espanjan kielen opiskeluun, ja ennen kaikkea opettamiseen, voidaan todeta, että ulkomailla vietetty aika tulee todella olemaan yksi avaintekijöistä opettajana toimimiseen.

Ulkomaille opiskelemaan lähteminen ei ole kevyt päätös, joten siihen kannattaa perehtyä tarkoin hyvissä ajoin. Jos teet vain spontaanin päätöksen lähdöstä, voi käydä niin, että pakitat ulos suunnitelmista aivan viime metreillä. Kuten kaikkeen muuhunkin elämässä, myös ulkomailla opiskeluun kuuluu niin positiivisia kuin negatiivisia puolia. Positiiviset puolet vievät kuitenkin voiton - ainakin mitä on ulkomailla opiskelleilta uskomista.

Ennen syvällisempää perehtymistä mahdollisuuksiin, on tärkeää miettiä itsekseen mikä on juuri sinun motivaatiosi ja halusi opiskella ulkomailla espanjaa puhuvassa maassa. Kun motivaatio on kohdillaan, on paljon helpompi edetä suunnitelmissa. Vaikka oikeanlainen motivaatio olisi olemassa ilman sen kummenpaa miettimistä, on tärkeää itse tiedostaa miksi on lähdössä. Onhan ulkomailla opiskelu ennen kaikkea vain ja ainoastaan sinua itseäsi varten.

Nuori opiskelija ulkomailla
Opiskelu ulkomailla voi olla elämäsi suurin seikkailu. Kuva: Unsplash / Element5 Digital

Tässä vielä otsikon lupaamat kymmenen syytä espanjan opiskeluun ulkomailla:

 1. Kielitaitosi kehittyy aivan uudella vauhdilla ennen kuin huomaatkaan. Sinusta tulee niin sujuva espanjan kielen puhuja ettet todellakaan tarvitse erillistä tutkintoa kielestä toimiaksesi yksityisopettajana tulevaisuudessa.
 2. Opit päivittäin käytettävää espanjaa oikeassa kontekstissa sen luonnollisessa ympäristössä. Kuulet ja ymmärrät miten oikeat espanjan kielen natiivipuhujat käyttävät kieltään arjessa.
 3. Espanjan kielen taitosi siirtyy teoriasta käytäntöön, kun pääset käyttämään sitä natiivipuhujien kanssa keskustellessa sekä suunnistaessasi uusiin seikkailuihin.
 4. Pääset tutustumaan uuteen kulttuuriin sekä oppimaan jatkuvasti uusia asioita, joihin et kotimaassa välttämättä ikinä edes törmäisi.
 5. Saat mahdollisuuden herkutella aidoilla espanjalaisilla ruoilla sekä kokeilla paikallisia erikoisuuksia. Ruokakulttuuri tulee viemään kielesi mennessään.
 6. Kasvatat itseluottamustasi espanjan kielen käyttämisen suhteen. Eikä hyöty rajoitu vain kielen hallintaan. Saat itseluottamusta myös uusissa tilanteissa sekä uudessa ympäristössä toimimiseen.
 7. Kerrytät arvokasta kokemusta ansioluetteloosi niin opiskelullasi, mahdollisella työnteolla ja ylipäätänsä kansainvälisellä kokemuksella.
 8. Pääset nauttimaan etelän auringosta ja lämmöstä. Lähes kaikki espanjaa puhuvat maat sijaitsevat lämpimällä alueella, pois lukien Bolivian vuoristoalueet.
 9. Saat hienon aiheen puhuttavaksi small talkiin tai isompaankin keskusteluun koko loppuelämäksesi. Kukapa ei haluaisi kuulla seikkailuista auringon alla.
 10. Voi olla, että löydät elämäsi rakkauden tai unelmatyöpaikkasi ulkomailla ollessa. Täältä tullaan täysin uusi elämä!

Eivätkä hyvät syyt tietenkään tähän vielä lopu. Jos lähtö epäilyttää, kannattaa pyrkiä ulkomailla opiskelevien juttusille esimerkiksi FB-ryhmien kautta tai kyselemällä lähipiiristäsi. He kertovat mielellään vieläkin enemmän omista kokemuksistaan ja ulkomailla opiskelemisen hyödyistä.

Olisiko opettajan työ mieleistä sinulle?

Opiskelumahdollisuudet ulkomailla

On aika katsoa hieman tulevaan, ja kurkata opiskelun mahdollisuuksiin. Toisin kysyen, minne sitä kannattaisi suunnata opiskelemaan. Espanjaa puhuvia maita kun ei ole vain yhtä vaan useampia. Valintaan vaikuttaa moni tekijä kuten oma opiskelutaustasi, mielenkiinnonkohteesi ja tulevaisuuden suunnitelmasi. Jokaisella kohteella on omat ainutlaatuiset piirteensä, ja tarkoitus on löytää juuri sinulle se sopivin.

Espanjaa Espanjassa

Tämä on varmasti se yleisin ja suosituin vaihtoehto eli lähteä opiskelemaan ulkomaille Espanjaan. Euroopassa Espanja on ainut maa, jossa puhutaan espanjaa ensimmäisenä virallisena kielenä. Espanjassa puhuttava espanja on myös se mitä useimmat opiskelevat täällä Suomessa. Se eroaa hieman muualla puhutusta espanjasta, mutta kielen hyvin hallitseva pärjää kyllä missä tahansa. Monilla meistä on jo ennestään tuntumaa Espanjasta lomamatkojen osalta.

Ravintoloita kadulla Madridissa Espanjassa
Espanja on monelle jo tuttu ennestään, mutta tarjoaa sitäkin enemmän. Kuva: Unsplash / Alex Vasey

Jos et ole pahemmin matkustellut aikaisemmin tai kehittyvät maat eivät ole sinun juttusi, on Espanja varmasti se turvallisin vaihtoehto ihan jo kulttuurishokin minimoimiseksi. Lisäksi Espanja on meitä lähellä (ainakin verrattuna muihin maailman maanosiin), joten koti-ikävän iskiessä matka kotona vierailulle ei vie liikaa aikaa eikä rahaa. Lisäksi EU:n sisällä on liikkumisen vapaus mikä säästää sinua byrokratialta viisumeiden sekä itse maassa oleskelun osalta.

Espanjassa on monia tunnettuja yliopistoja, jotka tarjoavat monipuolisen valikoiman erilaisia opintoja. Opintoihin hakeminen toimii hieman eri tavalla tavoitteistasi riippuen. Voit suorittaa kokonaisen tutkinnon Espanjassa tai viettää siellä esimerkiksi vaihtovuoden osana omia opintojasi täällä Suomen päässä. Suurin osa kotimaisista yliopistoista ja ammattikorkeakouluista tarjoaa mahdollisuuksia vaihtovuoden viettämiseen Espanjassa. Kysy tästä omalta koulultasi lisää.

Espanjaa Etelä-Amerikassa

Maailmassa on 20 maata, jossa puhutaan virallisena kielenä espanjaa - ja suurin osa näistä maista sijaitsee Etelä-Amerikassa. Kerroimmeko jo, että kansainvälisesti espanjaa puhuu lähes puoli miljardia ihmistä? Se on yksi kolmesta eniten puhutusta kielestä maailmalla. Espanjan opiskelulla valitsemassasi Etelä-Amerikan maassa on paljon hyötyjä, joita et ehkä saa Euroopan sisällä opiskellessa.

Yksi parhaimmista puolista on Etelä-Amerikan maiden edullinen hintataso. Suomen hintoihin tottuneena nämä hinnat ovat todellakin iloinen uutinen monelle. Tämän myötä mahdollisuus on auki useammalle opiskelijalla ja maahan on mahdollista jäädä pidemmäksi aikaa. Mutta. Mihin maahan sitä kannattaisi monista Etelä-Amerikan tarjoamista vaihtoehdoista suunnata? Tähän on mahdotonta vastata yksiselitteisesti, mutta omat suosituksemme ovat Meksiko ja Guatemala.

Meksiko ja sen kulttuuri on monelle jo edes hitusen tuttu entuudestaan. Lisäksi se sijaitsee lähellä Yhdysvaltojen rajaa, mikäli haluat sisällyttää matkailua siihen suuntaan osana uutta kokemustasi ulkomailla. Meksikossa on monia yliopistoja, joihin voit hakea opiskelemaan. Mikäli teet yksittäisiä opintoja alle 180 päivän (eli noin puolen vuoden) ajan, et tarvitse viisumia ennakkoon laisinkaan.

Guatemalan lippu
Guatemala on suurimmalla osalle suomalaisia täysin uusi tuttavuus. Kuva: Unsplash / Shalom de León

Toinen suosituksemme on Guatemala, joka tunnetaan muun muassa mayojen mielenkiintoisesta historiasta ja kulttuuriperinnöstä. Täällä pääset todella uppoutumaan uusiin asioihin ja ympäristöihin. Guatemalassa on mahdollista oleskella 90 päivän (eli noin kolmen kuukauden) ajan ilman erillistä viisumia. Pidempiin opintoihin vaaditaan opiskelijaviisumi. Tällä kokemuksella erotut varmasti eduksesi mikäli mielit espanjan kielen yksityisopettajaksi.

Käytännön järjestelyt ulkomaan opiskelua varten

Perinteinen opiskelu ei ole ainut mahdollisuus espanjan kielen opiskeluun ulkomailla. Koska kielen opiskelun kannalta tärkeintä on ympäröidä itsensä kielellä, on mahdollista lähteä espanjaa puhuvaan maahan muutenkin kuin vain opiskelemaan koulussa. Tämä on tärkeää etenkin heille, jotka eivät opiskele tällä hetkellä suomalaisessa korkeakoulussa eivätkä täten voi lähteä opiskelemaan vaihtovuotta osana suoritettavaa tutkintoa.

Jos ajatuksesi on vain päästä kehittämään espanjan kielen kielitaitoa, voi kokonaisen tutkinnon suorittaminen ja siihen hakeminen kuulostaa aikamoiselta urakalta. Onneksi on opiskelun ja työskentelyn lisäksi myös muita vaihtoehtoja lähteä espanjaa puhuvaan maahan lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa. Näistä suosittuja vaihtoehtoja ovat esimerkiksi vapaaehtoistyöhön tai au pairiksi lähteminen. Verkosta löytyy monia vaihtoehtoja.

Monet paikalliset ja kansainväliset järjestöt tarjoavat erilaisia vapaaehtoistöitä ja -ohjelmia. Parhaimmillaan nämä vapaaehtoisohjelmat kattavat samalla elämiseen kuten ruokailuun ja majoitukseen liittyviä kuluja vastineena vapaaehtoisena tehdystä työstä. Samalla kerrytät arvokasta kokemusta niin itsellesi kuin ansioluetteloosi. Vapaaehtoistoiminnasta löytää parhaiten tietoa olemalla yhteydessä itseä kiinnostaviin järjestöihin.

Lapsi ja mies jalkapallokentällä Espanjassa
Kiinnostaisiko au pairina toimiminen ja vapaaehtoistyö urheilun parissa Espanjassa? Kuva: Unsplash / Adrià Crehuet Cano

Toinen loistava vaihtoehto vuoden viettämiseen espanjaa puhuvassa maassa on ryhtyä au pairiksi. Au pair on henkilö, joka lähtee paikalliseen perheeseen huolehtimaan lastenhoidosta sekä yleensä myös kevyistä kotitöistä. Vastineena au pair saa pientä rahaa, majoituksen perheen luona sekä ruokailut. Au pairina toimitaan yleensä vuoden ajan kerralla, mutta myös muun pituiset ajanjaksot ovat mahdollisia. Parhaiten pääset alkuun olemalla yhteydessä au paireja välittävään organisaatioon. Mikä parasta, yksityisopettajana voit jatkossa toimia ilman tutkintoa eli tästä kokemuksesta on todella hyötyä.

Jos kuitenkin lähdet viettämään vaihtovuotta osana suomalaisessa korkeakoulussa suoritettavaa tutkintoa, ole skarppina näistä asioista hyvissä ajoin:

 • Miten vaihtovuosi tulee vaikuttamaan etenemiseesi ja aikatauluusi koko tutkinnon osalta?
 • Tukeeko tutkinto-ohjelmasi haluamiasi opintoja valitsemassasi maassa ja koulussa?
 • Miten opintopisteiden siirtäminen vaatii ulkomailta osaksi suomalaista tutkintoasi?

Riippumatta siitä miten, missä ja miksi olet viettänyt pidemmän aikaa ulkomailla espanjaa opiskellen, yksi asia on varma - tulet hyötymään tästä todella paljon mikäli päätät ryhtyä espanjan kielen yksityisopettajaksi. Kielitaitosi tulee vastaamaan lähes natiivipuhujia, mutta samalla ymmärrät opiskelun merkityksen vaihe vaiheelta. Tämä jos mikä auttaa sinua opettamaan muita espanjan kielen saloihin!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.