Oletko aina halunnut opettaa muille espanjan kieltä?

Espanjan kielen opettajana on tärkeää pysyä kehityksen mukana niin kielen kuin opettamisen suhteen. Viime vuosikymmenien aikana etenkin digitaalinen kehitys on ottanut suuren harppauksen, ja teknologia on tullut osaksi jokaista elämän osa-aluetta. Siinä missä ylioppilaskirjoitukset tehdään nykyään tietokonetta hyödyntäen, myös opetuksen tulee sopeutua uuteen digitaaliseen maailmaan.

Eikä kyse ole vain pakollisesta sopeutumisesta - teknologiasta on suurta hyötyä opettamisessa niin opettajalle kuin opiskelijalle. Digitaalinen kehitys on myös auttanut globalisaatiossa, mikä luonnollisesti edistää myös uusien kulttuurien ja kielten saavuttamista mistä tahansa maailman kolkasta. Miksipä et siis ottaisi kaikkea hyötyä irti teknologiasta, etenkin jos haluat pysyä kehityksen mukana ja tarjota modernia espanjan kielen opetusta.

Digimaailma on pullollaan mahdollisuuksia, joten tässä artikkelissa käymme läpi espanjan kielen opetuksen kannalta ne parhaimmat.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

MOOC-kurssit apuna

MOOC-kurssien nimitys tulee englannin kielen sanoista Massive Open Online Courses eli tarkoittaa kirjaimellisesti kaikille avoimia maksuttomia kursseja verkossa. MOOC-kursseille on siis mahdollista osallistua mistä päin maailmaa tahansa kaikenlaisten taustojen omaavat ihmiset. Suomessa lähes jokainen ammattikorkeakoulu ja yliopisto tarjoaa tutkinnon ulkopuolisille opiskelusta kiinnostuneille ihmisille MOOC-kursseja. Lisäksi niitä tarjoaa erilliset suomalaiset MOOC-kursseihin erikoistuneet alustat.

Tiesithän, että voit olla espanjan kielen opettaja ilman tutkintoa?

Mitä tulee espanjan kielen MOOC-kursseihin, voit löytää niitä niin suomalaisten kuin ulkomaisten toimijoiden tarjoamina. Etenkin poikkeusajat ovat nostattaneet entisestään MOOC-kurssien suosiota, vaikka ensimmäinen nimitystä kantava kurssi julkaistiin vasta vuonna 2008. Kurssien avulla voit kehittää omaa espanjan kielen taitoasi, mutta samalla voit pistää merkille miten opetus on rakennettu eri aiheiden ympärille ja esimerkiksi minkälaisia tehtäviä espanjan kielen eri opetuksessa käytetään.

Verkosta löydät myös vaihtoehtoja opiskella ulkomailla.

Ryhmäopiskelua tietokoneen avulla
Opiskelun yhteisöllisyys ja yhdessä opiskelu onnistuu verkossakin. Kuva: Unsplash / Chris Montgomery

MOOC-kurssien suosio piilee siinä, että toisin kuin monilla muilla verkkokursseilla, nyt tarkoituksesi ei ole opiskella vain yksin ruudun äärellä. MOOC-kurssit yhdistävät sille osallistuvia opiskelijoita ja opettajia ympäri maailman. Aivan kuin opiskelisit luokkahuoneessa! Kurssit on myös täysin vakavasti otettavia, joten sitoudu kurssin aikatauluihin, tehtäviin ja palautuksiin jo ennen ilmoittautumista.

Korkeakoulujen MOOC-kurssit tarjoavat yleensä mahdollisuuden lunastaa todistuksen sekä opintopisteitä maksua vastaan kurssin suorittamisen jälkeen. Voit siis hyödyntää myös tätä jos tarvitset opintopisteitä tai haluat täytettä ansioluetteloosi. MOOC-kursseja löydät parhaiten googlaamalla, ja muista, että tarjonta vaihtuu jatkuvasti. Jos et heti löydä sopivaa kurssia, saattaa siitä tulla ilmoitus jo viikon päästä, joten seuraa aktiivisesti tarjontaa.

Ota kaikki irti digistä

Verkosta löytyy tuhansia eri sivustoja, materiaaleja ja resursseja espanjan kielen opetuksessa hyödynnettäviksi. Lukemista, tehtäviä, kielioppisääntöjä, vastauksia kiperimpiinkin espanjan kielen kysymyksiin... kaikki löytyvät keinolla tai toisella digimaailmasta. Tämä on uskomaton etu espanjan kielen opettajalle. Lisäksi netistä löytyy tietoa esimerkiksi erilaisten kielikokeiden vaatimuksista, mitä joku opiskelijoistasi saattaa tavoitella suorittavansa.

Hyödynnä ainakin näitä:

  • Lukematon määrä artikkeleita, kirjoituksia ja videoita opiskelijan kiinnostuksen kohteet huomioiden.
  • Kielioppisäännöt tarkistettavaksi, esimerkiksi harvinaisempien sanojen taivutukset.
  • Espanjan kielen opiskeluun alustoja ja materiaaleja, joita voit suositella opiskelijoillesi itsenäiseen harjoitteluun.

Jokaisella opettajalla on omat rutiininsa ja tyylinsä opettaa. Parhaimmillaan verkon mahdollisuudet antavatkin uusia ideoita, näkökulmia ja inspiraatiota opettamiseen, jotta et tyytyisi vain toistamaan samoja asioita opiskelijasta ja vuodesta toiseen. Jos opiskelijasi tavoite yksityisopetuksella on saada tukiopetusta muualta, kuten koulussa, tapahtuvan opetuksen tueksi, voit yleensä tarkistaa kyseisen opetuksen sisällöt ja tavoitteet verkosta. Näin on ainakin korkeakoulujen kurssien suhteen.

Ryhdy opettajaksi Superprofille!

Tietokone, vihko ja kahvikuppi pöydällä.
Muista lähdekriittisyys verkon materiaaleja hyödyntäessä ja tarkista asiat useammasta lähteestä. Kuva: Unsplash / Nick Morrison

Aivan kuten MOOC-kurssit, myös muut verkkoresurssit ovat apuna omaan opiskeluusi. Kieltä kun ei voi ikinä hallita 100%, vaikka olisi itse natiivipuhuja. Vuosikausien kokemuksen omaavat opettajatkin oppivat jatkuvasti uutta opettamastaan kielestä. Etenkin siksi, että kieli kehittyy jatkuvasti sukupolvien vaihtuessa ja maailman muuttuessa. Uusien ilmiöiden kautta muodostuu uusia sanoja ja tapa puhua muuttaa muotoaan.

Verkkoresursseiksi ajatellaan yleensä se mitä selaamme päivittäin tietokoneen ruudulta. Älä kuitenkaan unohda muita hyviä materiaaleja, kuten suoratoistopalveluiden espanjan kielellä esitettyjä (tai tekstitettyjä!) sarjoja. Tai sosiaalista mediaa. Miksi et hyödyntäisi opetuksessa espanjan kielisiä Tiktok videoita. Vain taivas on rajana mitä tulee luovuuteen uusien opetustapojen löytämiseksi. Muista kuitenkin opettaa jokaisen opiskelijan omat yksilölliset tarpeet ja toiveet edellä.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Sovellukset kielen opetukseen

Puhelimeen ladattavat espanjan kielen opiskeluun tarkoitetut sovellukset eivät ehkä ole enää sinun kielitason kehittämiselle relevantteja, mutta niistä voi olla suurta hyötyä opiskelijoillesi itsenäisen opiskelun tueksi. Lähes kaikkien kielen opetuksen tarkoitettujen sovellusten taso alkaa alkeista eikä välttämättä sovellu enää keskitason ohittaneelle opiskelijalle - tai ainakaan se ei enää suuremmin tehosta opiskelua verrattuna muihin oppimistapoihin.

Kielen opiskelussa yksi tärkeimmistä tekijöistä on säännöllinen harjoittelu. Siksi kielisovellukset toimivat erityisen hyvin muun opiskelun tukena. Ne matkaavat aina puhelimen mukana ja erinäiset harjoitukset sovelluksen sisällä ovat monesti lyhyitä, jopa vain muutaman minuutin pituisia. Lisäksi niissä hyödynnetään pelillistämistä (eng. gamification, esp. gamificación), joka sitouttaa sovelluksen käyttäjää "pelaamaan" sovellusta useammin.

Puhelin ja sovellukset
Kielten opiskeluun tarkoitetut sovellukset tehostavat oppimista. Kuva: Unsplash / John Appleseed

Suosittuja kielen opiskeluun tarkoitettuja sovelluksia, joista löytyy espanja yhtenä vaihtoehtona, ovat esimerkiksi:

  • WordDive - kotimainen sovellus, joka sisältää monipuolisesti erilaisia harjoituksia aina kuullun ymmärtämisestä kirjoittamiseen ja kaikkea sen väliltä. Sopii hieman edistyneemmällekin opiskelijalle.
  • Duolingo - kansainvälisesti yksi suosituimmista ja nopeiten kehittyvistä kielen opiskelun sovelluksista. Sovellus ei tue suomen kielen kautta opiskelua eli yleisimmin uutta vierasta kieltä opiskellaan englannin kautta.
  • Mondly - Duolingoa vastaava hieman yksinkertaisempi sovellus espanjan ja monen muun kielen opiskeluun. Sopii erityisesti alkeita opiskelevalle. Sovellus ei sisällä paljoa kielioppisääntöjen selittämistä, joten ne kannattaa olla muuta kautta hallussa.

Kaikki yllämainitut sovellukset löytyvät sekä Android että iOS puhelimille. Duolingosta ja Mondlystä on olemassa täysin maksuton versio, mutta WordDive maksaa noin kympin kuussa viikon ilmaisen kokeilun jälkeen. Kokeilemalla useampaa pystyt paremmin suosittelemaan tiettyjä sovellusta erilaisille oppijoille. Eikä espanjan opiskeluun sopivien sovellusten valikoima tietenkään rajoitu vain näihin kolmeen!

Verkko-opetuksen hyödyt

Ollaakseen espanjan kielen yksityisopettaja 2020-luvulla ei enää tarvitse matkustaa ympäriinsä pitämässä tunteja opiskelijoiden kotona. Nykyään verkossa pidettävät yksityistunnit ovat todella suosittuja, ja säästävät yleensä aikaa niin opettajalta kuin opiskelijalta. Tietenkin myös verkossa pidettävillä espanjan kielen yksityistunneilla on kolikon kääntöpuoli, mutta yleisesti ottaen niiden hyödyt koetaan parhaimmiksi.

Verkkotuntien mahdollisuus on laajentanut opiskelijoille yksityisopettajien valikoimaa. Esimerkiksi oma kaverini opiskelee vierasta kieltä Puolassa asuvan suomalaisen opettajan kanssa verkon välityksellä. Luonnollisesti tämä siis toimii molempiin suuntiin, ja opettajana voit tavoittaa suuremman kohderyhmän, jolle tarjota omia espanjan kielen yksityistunteja. Samalla säästyy rahaa, kun opettajana sinun ei tarvitse erikseen veloittaa matkustuskuluista.

Vaikka tekniset haasteet ovat tulleet varmasti meille jokaiselle tutuksi, on videopuheluita tarjoavat palvelut monipuolistaneet ominaisuuksiaan vastaamaan nykypäivän tarpeita. Suosittuja videopalveluita ovat muun muassa Skype, Teams ja (Google) Meets. Näytönjaon sekä chat-ominaisuuksien lisäksi esimerkiksi Meets tarjoaa ominaisuuden, jolla voit käyttää yhteistä digitaalista valkotaulua etäopetuksen aikana sekä tallentaa tunnin tuotokset myöhempää käyttöä varten. Mikä parasta, lähes kaikki näistä onnistuu täysin ilmaiseksi!

Superprofin avulla opettajaksi

Superprofin kautta löydät helposti espanjan kielen yksityisopetusta etsiviä opiskelijoita sekä voit tarjota omia yksityistuntejasi vaivattomasti. Päästäksesi alkuun sinun täytyy vain rekisteröityä ja täyttää oma profiilisi opettajana. Voit itse määrittää tasosi palkkioiden suhteen sekä tarjota opetusta tietynlaisille opiskelijoille (esim. vain alkeistason opiskelijoille tai vain Euroopassa puhutun espanjan opiskelijoille).

Espanjalainen nainen
Rekisteröityminen opettajaksi käy käden käänteessä. Kuva: Unsplash / Javier Sierra

Tässä muutama vinkki:

  • Kerro yksityiskohtaisesti omasta osaamisestasi, koulutuksestasi ja kokemuksestasi opettajana. Mieti mikä voisi erottaa sinut muista espanjan kielen yksityisopettajista.
  • Määrittele kenelle tarjoat opetusta (sekä keille opetuksesi ei sovi). Kerro opetustavoistasi ja siitä ovatko yksityistuntisi mahdollisia myös verkon välityksellä.
  • Ole avoin hinnoistasi. Sinulla on myös mahdollisuus tarjota ensimmäinen tunti ilmaiseksi, mikä yleensä madaltaa kynnystä opiskelijoille testata opetustasi ja jatkaa yksityistuntien ottamista juuri sinulta.

Superprofin digitaalinen alusta auttaa sinua yksityisopettajana toimimisessa, mutta tietenkin se vaatii myös sinulta aktiivista otetta tekemiseen. Vastaa sinulle tulleisiin viesteihin sekä arvosteluihin - mitä nopeammin sen parempi, sillä monet saattavat laittaa useammalle opettajalle viestiä espanjan kielen yksityistunteja etsiessään. Nopeiten vastaavat pääsevät yleensä etusijalle. Espanjan opettajille on suurta kysyntää, joten aloita jo tänään.

Lue lisää hyvän opettajan ominaisuuksista.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.