Joogaopettajaksi ei tulla noin vain, sillä muiden opettaminen vaatii luonnollisesti paljon tietotaitoa. Jos kokemusta ei ole vielä karttunut kovinkaan paljon, mutta joogaohjaajan tai -opettajan työt kiinnostavat, kannattaa vielä malttaa mielensä. Tie hyväksi opettajaksi vaatii vuosien harjoittelua sekä todennäköisesti myös erilaisten kurssien suorittamista.

Olemme koonneet tähän blogiartikkeliin vinkkejä joogaopettajana toimimisesta haaveileville! Vinkit on suunnattu erityisesti niille, joilla ensimmäiset omat joogatunnit ovat vielä edessäpäin.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Joogaopettajaksi kouluttautuminen

Joogaopettajaksi tai -ohjaajaksi voi opiskella eri paikoissa. Koulutusta järjestävät muun muassa erilaiset kesäyliopistot ja joogaopistot. Jonkinlaisena peruskoulutuksena voidaan pitää kansainvälisen Yoga Alliancen hyväksymää 200 tunnin pakettia, jonka suoritettuaan itseään saa kutsua rekisteröidyksi joogaohjaajaksi.

Koulutuksia ja kursseja on monenlaisia – lyhyitä ja pitkiä. Pisimmät koulutukset kestävät jopa vuosia, ja ne sopivat niille, jotka toden teolla haluavat syventyä joogan saloihin. Varsinkin pitkät opintokokonaisuudet ovat erittäin kattavia, ja ne sisältävät niin teoriaa, käytäntöä kuin harjoittelujaksojakin.

Nainen jooga-asennossa
Joogakoulutus kannattaa, sillä se on konkreettinen todiste osaamisesta. (Kuva: Unsplash / Dmitriy Frantsev)

Kannattaa huomata, että koulutukseen pääsylle on tiettyjä vaatimuksia. Ikärajoja ei välttämättä sinänsä ole, mutta koska opinnot voivat olla hyvinkin intensiivisiä, ei niihin panostaminen useinkaan ole mahdollista, jos käy samaan aikaan jotakin muuta koulua. Kokemuksen suhteen vaatimuksia sen sijaan on: monen koulutuksen pääsyvaatimuksena on joogan aiempi harjoittaminen vähintäänkin parin vuoden ajan. Aivan pystymetsästä ei siis joogaohjaajaksi tai opettajaksi voi ryhtyä! Lisäksi koulutusten pääsyvaatimuksissa usein mainitaan kyky sitoutua opintoihin. Sitoutumisen vaatiminen käy järkeen, sillä eihän kouluttautumisessa olisi mitään järkeä, jos siihen ei pysty panostamaan täysillä. Joogan parissa työskentely ei onnistu, jos ei ole asiasta aidosti innostunut!

Sitoutuminen on tärkeää siksikin, että koulutukset maksavat. Joogakurssin hinta riippuu luonnollisesti täysin sen pituudesta ja sisällöistä. Pisimmät vuosien mittaiset koulutukset voivat maksaa jopa joitakin tuhansia euroja, joten kyseessä on mittava panostus omaan ammattitaitoon. Jos ei ole varma, haluaako joogaopettajaksi, ei näin suuren sijoituksen tekeminen tietenkään kannata.

Kouluttautuessa on melkeinpä väkisinkin erikoistuttava. Tämä tarkoittaa sitä, että tuleva joogaopettaja perehtyy erityisesti johonkin tiettyyn joogan muotoon. Riippuu pitkälti koulutuksesta, millaista joogaa ja mitä osa-alueita opetetaan. Kannattaa siis valita joogakoulutus, joka tukee juuri omia tulevaisuuden tavoitteita!

Nainen jooga-matolla
Kattava joogakoulutus kestää vuosia, joten opintoihin on kyettävä sitoutumaan. (Kuva: Unsplash / Katerina May)

Joogaopetus ilman tutkintoa

Vaikka alalla järjestetäänkin monia erilaisia koulutuksia, ei joogaopetus ole lailla säädeltyä toimintaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa taustasta riippumatta saa pitää joogatunteja. Kouluttautumista kuitenkin arvostetaan, joten joogaohjaajakursseille osallistuminen on käytännön syistä suositeltavaa.

On joka tapauksessa hyvinkin mahdollista, että ihmisellä on laaja kokemus joogasta, mutta ei todistuspapereita kertomassa siitä. Joogaa on esimerkiksi voitu harjoittaa vuosia ulkomailla joogamestareiden opissa ilman minkäänlaista selkeää tutkintorakennetta. Yhtä lailla kokemusta on voinut kerryttää kotimaassakin vuosia joogatunneilla käymällä ja itsenäisesti opiskelemalla. Kouluttamattomia joogaopettajia ei siis pidä missään nimessä liikaa väheksyä, mutta ongelmallista on, että konkreettisten todisteiden puuttuessa he saattavat joutua enemmän selittämään ja perustelemaan omaa osaamistaan.

Todistus suoritetuista kursseista on helppo tapa kertoa omasta osaamisestaan, joten on luonnollista, että koulutetut joogaohjaajat herättävät luottamusta. Jos haluaa joogaopettajaksi ilman koulutusta, on omasta osaamistaan ja kokemustaan oltava valmis kuvailemaan nimenomaan sanallisesti. Toisin sanoen on pystyttävä perustelemaan, miksi olisi hyvä joogaopettaja koulutuksen puuttuessakin.

Jooga-asentoja on monia
Joogaopettaja voi tietenkin olla myös itseoppinut. (Kuva: Unsplash / Carl Barcelo)

Kuinka työllistyä?

Kun päätös joogaohjaajaksi tai -opettajaksi ryhtymisestä on tehty, onkin aika tutkia työllistymismahdollisuuksia. Joogaopettajan työpaikat voivat olla esimerkiksi seuraavissa muodoissa:

  • Työntekijä: opettaja on joogastudion tai -opiston palkkalistoilla
  • Freelancer tai yrittäjä: opettaja toimii itsenäisenä yrittäjänä, jolta joogastudiot tai yksityishenkilöt ostavat palveluita
  • Vapaaehtoinen: opettaja ei sinänsä saa työstään rahapalkkaa, mutta joitakin etuja voi toki olla

Suoraan työnantajan palkkalistoilla työskentelyn etu on, että työtä voi olla varmasti ja säännöllisesti tarjolla. Huono puoli puolestaan on, että työnantaja sanelee opetuksen ehdot, kuten aikataulut ja palkan. Freelancerina toimiessa pääsee työskentelemään omilla ehdoillaan, mutta työn määrä voi olla epävarma. Vapaaehtoistyön ehdoton heikkous on palkan puuttuminen kokonaan, mutta toisaalta siitä voi saada arvokasta kokemusta, joka joskus myöhemmässä vaiheessa auttaa saamaan oikean työpaikan.

Joogaohjaajan työt voivat valitettavasti olla harvassa, joten varsinkin vakituisia töitä studion palkkalistoilla voi olla erittäin vaikeaa, pahimmassa tapauksessa jopa mahdotonta löytää. Todennäköisempää on, että töitä on tarjolla vain osa-aikaisesti. Tämän vuoksi monelle alalle pyrkivälle opettajalle realistisin tapa päästä töihin on toimia yrittäjänä. Yhdellä yksittäisellä joogastudiolla ei välttämättä ole työtä kokoaikaisesti, joten yrittäjänä toimiva joogaopettaja saattaa pitää tunteja usealla eri studiolla. Voi siis olla hyvä varautua siihen, että joogaohjaajan työt ovat osa-aikaisia ja mahdollisesti myös pirstaleisia. Kun töitä haluaa tehdä mahdollisimman paljon, paras vaihtoehto voi olla jonkinlainen studio- ja yksityisopetuksen yhdistelmä.

Studioilla ja opistoissa työskentelyn lisäksi yksityisopetus on tapa työllistää itsensä joogaopettajana. Varsinkin aloitteleville opettajille se saattaa jopa olla realistisin tapa saada alan töitä. Itsenäisenä opettajana toimiessa kannattaa muistaa, että silloin on itse nähtävä vaivaa asiakkaiden hankkimiseksi. Toisin sanoen opettajan on tehtävä itseään tunnetuksi potentiaalisten asiakkaiden keskuudessa. Oiva vaihtoehto siihen on Superprof, joka on oppilaat ja yksityisopettajat yhdistävä alusta. Superprof-palvelussa eri alojen opettajat, kuten joogaopettajat, voivat laatia omia profiileita ja esitellä niissä palveluitaan. Opettaja pääsee itse määrittelemään esimerkiksi sopivat taitotasot ja omien joogatuntien hinnat.

Varsinkin joogan yksityisopettajat kilpailevat asiakkaista, joten tärkeää on kyetä erottumaan joukosta. Aloitteleva joogaopettaja voi erottua muista monilla eri tavoilla, kuten omalla koulutuksella, menetelmillä, tuntien hinnoilla tai johonkin tiettyyn kohderyhmään erikoistumisella. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana, joten kannattaa rohkeasti toteuttaa omaa näkemystään! Varsinkin nykypäivänä sosiaalisen median aikakaudella läsnäolo eri some-palveluissa on varsin suotavaa. Mielenkiintoinen jooga-aiheinen sisältö saattaa hyvinkin innostaa mukaan ihmisiä, jotka eivät ennen ole olleet kiinnostuneita joogasta!

Joogaa rannalla
Yksityiset joogatunnit voivat monelle olla helpoin keino saada joogaopettajan töitä. (Kuva: Unsplash / Content Pixie)

Joogaopettajaksi ryhtyminen

Jooga on monille kokonaisvaltainen elämäntapa, joten samanlaista suhtautumista odotetaan opettajiltakin. Sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä itse asiassa vaaditaan jo kauan ennen joogaopettajaksi ryhtymistä, sillä tarvittavan kokemuksen hankkimisessa kestää vuosia. Tulevan joogaopettajan treenaus ja opiskelu on siis pitkä projekti, joka vaatii sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä.

Joogaopetus on kaikille avoin ala, joten esteitä ohjaajana tai opettajalle ei periaatteessa juurikaan ole. Opettajan on kuitenkin tarkoitus olla alansa asiantuntija, joten joogaopettajaksi ei tietenkään kannata ryhtyä, jos on vähääkään epävarma omista taidoistaan. Osaamista tarvitaan niin jooga-asennoissa, meditaatiossa, hengitysharjoituksissa kuin yleisessä joogafilosofiassakin, joten laaja-alaista kokemusta tarvitaan. Asia ei toki välttämättä ole aivan näin mustavalkoinen, sillä vähäisemmälläkin kokemuksella varmasti pystyy pitämään esimerkiksi joogaan tutustuttavia alkeistunteja. Joka tapauksessa on kuitenkin syytä tietää mitä tekee, sillä väärin tehdyt jooga-asennot voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vammoja – opettajan tehtävän on varmistaa, että liikkeet tehdään oikein.

Halu auttaa muita parantamaan hyvinvointiaan ja kehittämään itseään on erittäin hienoa! Joogaohjaajaksi ja -opettajaksi ryhtyneet pääsevät toteuttamaan näitä molempia asioita, joten joogatunnit ovat parhaimmillaan erittäin palkitsevia niin opettajalle kuin oppilaillekin. Tie opettajaksi ei ole nopea tai aina helppokaan, mutta tämä tekee onnistumisista entistäkin palkitsevampia. Jos siis olet päättänyt ryhtyä joogan yksityisopettajaksi, onkin aika alkaa etsiä asiakkaita!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (2 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.