Kun joogakoulutus on takana päin, alkavat joogaopettajan työpaikat luonnollisesti kiinnostaa. Ne voivat kiinnostaa vaikka muodollista koulutusta ei olisikaan, sillä joogaopetus ei periaatteessa edellytä minkään tutkinnon suorittamista. Oli koulutusta tai ei, samat lainalaisuudet pätevä toiminnan aloittamiseen. Aloittelevan joogaopettajan on löydettävä paikkansa työmarkkinoilta oli se sitten työpaikka joogastudiolla tai itsenäisenä yrittäjänä toimiminen. Tässä Superprof-blogissa käydään läpi yleisiä seikkoja, jotka jokaisen joogaopettajan töistä haaveilevan on hyvä ottaa huomioon.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Joogaopetus tutkinnolla tai ilman

Joogaopettajan töitä voi Suomessa tehdä kuka tahansa. Laissa ei ole erikseen määritelty vaadittua koulutusta joogaopettajille tai -ohjaajille, ja tällä on luonnollisesti hyvät ja huonot puolensa. Hyvää on, että ala on kaikille avoin, ja kaikilla on siten samanlaiset mahdollisuudet päästä toteuttamaan tätä ammattia. Vapauden haittapuoli tietysti on, ettei opettajan pätevyydestä aina ole takeita.

Joogaopettajaksi kouluttautuminen on aina hyvä idea, sillä todistus tai sertifikaatti on konkreettinen todiste omista taidoista. Jonkinlaisena peruskoulutuksena pidetään kansainvälisen Yoga Alliancen hyväksymää RYT200-sertifikaattia, jonka saa suoritettuaan 200 tunnin pituiset joogaopinnot. Se ei suinkaan ole ainoa tapa pätevöityä joogaohjaajaksi, sillä koulutuksia on monia erilaisia – lyhyitä ja pitkiä. Koulutusta järjestävät esimerkiksi ammattikorkeakoulut, kesäyliopistot ja erikoistuneet joogaopistot.

Pisimmät koulutukset kestävät jopa vuosia ja sisältävät niin teoriaa, käytäntöä kuin harjoittelujaksojakin. Opintoihin olisi siis toden teolla pystyttävä sitoutumaan pitkäksi aikaa. Toinen merkittävä näkökohta on raha, sillä koulutus ei suinkaan ole ilmaista. Pisimmät koulutukset voivat maksaa tuhansiakin euroja, joten kyseessä on merkittävä sijoitus omaan ammattitaitoon. Toisin sanoen joogaopettajan koulutus ei sovi niille, jotka eivät ole aivan varmoja sitoutumisestaan! Oppilaiden näkökulmasta tämä on hyvä asia, sillä he voivat olla varmoja, että koulutettu opettaja on myös motivoitunut.

Samalla kuitenkin on muistettava, että osaamistaan voi kartuttaa myös kouluja käymättä. Harjoittelu hyvien opettajien ohjauksessa sekä itsenäinen opiskelu voivat tarjota hyvät lähtökohdat toimia itsekin opettajana. Myös esimerkiksi pitkäaikainen oleskelu ulkomailla ja joogan intensiivinen harjoittaminen siellä voivat antaa runsaasti tietotaitoa, vaikka todistuspaperia ei siellä käteen ojennettaisikaan.

Nainen meditoimassa kivisessä maassa veden äärellä
Joogakoulutus kannattaa, sillä se varmistaa riittävän osaamisen (Kuva: Pixabay/Juuucy)

Kuinka työllistyä joogaopettajaksi

Kun joogaohjaajan tai joogaopettajan työpaikkoja selaa, saattaa hyvinkin huomata, että niihin on edellytyksenä alan koulutus. Suomessa alan töitä on loppujen lopuksi vähän, joten kilpailu paikoista voi olla kovaa – koulutetut joogaohjaajat ovat luonnollisesti vahvoilla. Joogaopettajaksi tuleminen on kuitenkin mahdollista monen eri reitin kautta. Erilaisia työskentelymuotoja ovat esimerkiksi:

  • Työntekijä: joogaohjaaja on yrityksen palkkalistoilla
  • Freelancer tai yrittäjä: ohjaaja pitää joogatunteja itsenäisenä yrittäjänä, eli joogastudiot ovat asiakkaita
  • Vapaaehtoinen: ohjaaja pitää tunteja vapaaehtoispohjalta, toki kulukorvauksia tai muita pieniä etuja voi olla tarjolla

Tässä kohtaa on hyvä huomioida, että vakituiset kokoaikaiset työpaikat suoraan joogastudion palkkalistoilla voivat olla erittäin harvassa. Huomattavasti todennäköisempää on, että töitä on tarjolla osa-aikaisesti. Monessa tapauksessa realistisin vaihtoehto saada elanto joogaopettajana onkin toimia itsenäisenä yrittäjänä, joka parhaassa tapauksessa myy palveluitaan usealle eri joogastudiolle. Eri työskentelymuotojen hyviä ja huonoja puolia ovat:

  • Työntekijänä työpaikka on turvattu, ja parhaassa tapauksessa myös työtuntien määrä on vakio. Toisaalta työn ajankohdat ja menetelmät määrittää yleensä ainoastaan työnantaja.
  • Yrittäjänä toimimisen hyvä puoli on vapaus: joogaopettaja saa itse määritellä ehtonsa ja toimintatapansa. Toisaalta huono puoli on, että työn määrää voi olla vaikeaa arvioida.
  • Vapaaehtoistyön ehdoton huono puoli on, että siitä ei saa oikeaa rahapalkkaa. Toisaalta se voi kerryttää hyvää kokemusta, jonka avulla palkatun joogaohjaajan paikka aukeaa joskus tulevaisuudessa.
Joogaopettaja sekä oppilaita jooga-asennoissa
Monille yrittäjyys on paras tapa työllistyä joogaopettajaksi (Kuva: Pixabay/SaraJobling)

Joogaopettajaksi ryhtymisen edellytykset

Selvää on, että vaikka ala on kaikille avoin, aivan kaikki eivät kuitenkaan voi toimia joogaopettajana tai -ohjaajana. Joogaopettajaksi ryhtymiselle on tiettyjä edellytyksiä varsinkin erilaisiin alan koulutuksiin haettaessa.

Alan koulutuksissa saattaa olla ikärajoja: esimerkiksi 18 vuotta. Yleinen vaatimus koulutukseen hyväksymiselle myöskin on, että hakija on harjoittanut joogaa vähintääkin joitakin vuosia. Vasta-alkajien on siis käytävä tunneilla jonkin aikaa ennen kuin opettajan opintoihin hakemista voi alkaa harkita. Kolmas yleinen vaatimus on hyvä motivaatio ja halu sitoutua harjoitteluun pitkäjänteisesti. Joogaopettajaksi ei kannata ryhtyä, jos ei ole valmis antamaan kaikkeaan – monille jooga on pikemminkin elämäntapa kuin harrastus, joten samanlaista paloa olisi opettajankin syytä tuntea.

Varsinkaan yrittäjänä toimiessa joogakoulutus ei ole välttämätöntä, mutta se on kuitenkin erittäin suositeltavaa. Asiantuntevat asiakkaat kiinnittävät huomiota opettajan kokemukseen ja koulutustaustaan, ja on ymmärrettävää, että koulutettu joogaopettaja herättää enemmän luottamusta kuin kouluttamaton. Tärkeä näkökulma on sekin, että opettaja tarvitsee runsaasti tietämystä, jotta oikeaoppinen oppilaiden ohjaaminen onnistuu. Väärin suoritetut asennot pahimmassa tapauksessa aiheuttavat vammoja, joten opettajan asiantuntemus on monesti äärimmäisen tärkeää.

Ryhmä joogan harjoittajia meditoimassa rannalla
Oli oma polku joogaopettajaksi mikä tahansa, asiantuntemusta on tärkeää olla riittävästi (Kuva: Pixabay/janeb13)

Perusta oma joogastudio

Jos ja kun jooga-alan työpaikat ovat harvassa, monessa tapauksessa helpoin tapa aloittaa joogaopettajan työt on perustaa oma joogastudio. Tällöin opettaja siis toimii yrittäjänä ja yksityisenä joogaopettajana. Yrittäjyyden myötä opettamisesta pääsee tekemään täysin omannäköistä. Myös hinnaston sekä aikataulut saa luonnollisesti päättää itse.

Oma joogastudio luonnollisesti tarvitsee asianmukaiset tilat. Tilan on oltava paitsi tarpeeksi suuri, myös hiljainen ja rauhallinen. Yleensä realistisin tapa hankkia tilat on vuokraaminen, mikä luonnollisesti saattaa pelottaa monia aloittelevia yrittäjiä. Kokonaisen oman liiketilan sijaan kannattaa etsiä saleja, joita voi tuntiveloituksella vuokrata omaan toimintaan – niitä voi löytää esimerkiksi urheilukeskuksista tai kuntosaleilta. Toki jos vaikkapa omassa kodissa on riittävästi tilaa, voi joogatunteja pitää sielläkin. Kauniissa kesäsäässä tunteja voi pitää ulkonakin!

Lisäksi kannattaa huomioida, että joogastudio voi nykypäivänä olla myös virtuaalinen. Etäopetus on nykyisin suosittu opetusmuoto, joten se on ehdottomasti pätevä vaihtoehto myös joogaan. Kun kaikki osapuolet osallistuvat omista kodeistaan käsin, ei opettajan tarvitse murehtia matkakuluista tai erillisten tilojen vuokraamisesta.

Joogamattoja tyhjän joogastudion lattialla
Oma erillinen joogastudio ei aina ole tarpeen, sillä etäopetus on usein toimiva ratkaisu (Kuva: Pixabay/AndiP)

Käytännön järjestelyiden lisäksi on syytä miettiä omaa konseptia. Eri joogamuotoja on suuri määrä, joten kannattaa miettiä, mitä niistä aikoo itse opettaa. Toki yleensä tämä valinta ei ole vaikea, sillä opettaja on jo aikoinaan päättänyt erikoistua joihinkin tiettyihin menetelmiin. Pelkkä termi joogaopettaja ei kerro juuri mitään, joten omat menetelmät on hyvä tehdä selväksi asiakkaille jo markkinointivaiheessa. Hyvän markkinaraon havaitessaan erikoistuminen esimerkiksi tiettyihin asiakasryhmiin voi olla hyvä idea. Erityisiä asiakasryhmiä ovat muun muassa lapset, raskaana olevat naiset ja ikäihmiset.

Itsensä tunnetuksi tekeminen onkin kaiken a ja o. Uudet asiakkaat eivät löydä opettajaa, jos he eivät tiedä hänestä. Aina ei tarvitse ostaa mainostilaa lehdistä tai muutoinkaan käyttää markkinointiin rahaa, sillä internet sosiaalisine medioineen tarjoaa hyvät mahdollisuudet oman osaamisen esittelyyn. Perustamalla omat nettisivut, blogin tai tilejä eri sosiaalisen median kanaviin pääsee parhaassa tapauksessa tavoittamaan suuria joogasta kiinnostuneita joukkoja.

Jos joogaohjaajan työpaikat tuntuvat olevan harvassa, paras vaihtoehto voi olla eri työskentelymuotojen yhdistäminen. Joogastudiolla osa-aikaisesti tunteja ohjaava opettaja voi hankkia lisätöitä tarjoamalla myös yksityistunteja tai ottamalla töitä vastaan usealla eri studiolla. Mahdollisuuksia on monia, mutta vaivannäköä varmasti tarvitaan. Oman elämäntavan ja intohimon muuttaminen ammatiksi on takuuvarmasti äärimmäisen palkitsevaa, joten ole rohkea ja selvitä, joogaopettajan töiden tekeminen vaatii!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.