Joogaopettajaksi ryhtyminen ei sovi aivan kaikille, sillä kyse on vaativasta ammatista. Jooga sisältää niin fyysisiä kuin henkisiäkin harjoitteita, joten hyvältä opettajalta vaaditaan osaamista loppujen lopuksi varsin laaja-alaisesti. Joogaopettajaksi ei siis voi ryhtyä hetken mielijohteesta, eikä sellaiseksi opiskella yhdessä yössä.

Joogaopetus vaatii kokemusta, joten aloitteleville joogan harjoittajille opetustyön aloittaminen ei ole vielä ajankohtaista. Jos kokemusta on jo kertynyt, on oman elämäntavan muuttaminen ammatiksi täysin mahdollista. Vaikka itse olisikin vielä vasta matkansa alkutaipaleella, mutta joogan opetus tulevaisuudessa kiinnostaa, kannattaa eri joogaopettajaksi tulemisen reitteihin tutustua jo ennakkoon. Tähän blogiartikkeliin olemme koonneet vinkkejä joogaopettajaksi aikoville!

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Syitä ryhtyä joogaopettajaksi

Joitakuita kiinnostavat työpaikat joogastudioilla, toiset keikkaluonteisesta opettamisesta useissa eri paikoissa, ja jotkut muut taas haluavat toimia yksityisopettajana. Haaveita tai tavoitteita on monia, ja joskus lopullinen työnkuva voi olla kaikkien edellä mainittujen yhdistelmä.

Asiantuntemusta tarvitaan opettaessa vaikkapa mediaatiota tai jooga-asentoja, joiden määrä voi suuntauksesta riippuen olla hyvinkin suuri. Jooga on kokonaisvaltaista itsensä kehittämistä ja monille suorastaan elämäntapa, joten hyvältä opettajalta vaaditaan pelkän asiaosaamisen lisäksi myös intohimoa! Joogaopettajaksi haluavien kannattaakin kysyä itseltään seuraavat kysymykset:

 • Olenko valmis paneutumaan joogaan täysillä?
 • Olenko valmis sitoutumaan aiheen ahkeraan opiskeluun?
 • Olenko valmis jatkamaan opiskelua ja oppimista läpi elämän?

Jos edellä mainittuihin kysymyksiin vastasi kyllä, ovat lähtökohdat hyvät. Hyväksi joogaopettajaksi tuskin voi tulla, jos ei ole asiasta sataprosenttisen innostunut. Eri osa-alueiden, kuten asentojen ja hengitys- sekä meditaatioharjoitusten perinpohjaisessa oppimisessa voi mennä vuosiakin, joten pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä tarvitaan.

Syy joogaohjaajaksi tai -opettajaksi ryhtymiselle voi esimerkiksi olla halu auttaa muita parantamaan hyvinvointiaan. Syy voi myöskin olla se, että vain yksinkertaisesti rakastaa harjoittelua niin paljon, että haluaa laajentaa mahdollisuuksiaan sen toteuttamiseen. Oli syy mikä tahansa, kannattaa joka tapauksessa jo ennakkoon miettiä, mitä tulevaisuudelta haluaa: haluaako perustaidot joogatuntien ohjaamiseen vai kenties kattavan, kokonaisvaltaisen koulutuksen. Kun tulevaisuuden tavoitteet ovat selvät, on helpompaa valita juuri omiin tarpeisiin sopiva joogaopettajan koulutus – jos sellaista ylipäätään on hankkimassa.

Nainen joogaamassa joogasalissa
Joogaopettaja auttaa oppilaitaan parantamaan hyvinvointiaan. (Kuva: Unsplash / Ginny Rose Stewart)

Joogaopettajan koulutus kannattaa

Joogan opettaminen ei sinänsä edellytä minkäänlaista koulutusta tai muodollista pätevyyttä. Näin ollen tie ei automaattisesti nouse pystyyn, vaikka olisikin itseoppinut joogaopettaja. Monessa tapauksessa kouluttautuminen kuitenkin kannattaa, sillä se on erinomainen tapa varmistaa riittävät tiedot ja taidot, ja lisäksi monet joogastudiot sekä asiakkaat arvostavat koulutettuja opettajia.

Eräänlaisena standardina voidaan pitää kansainvälisen Yoga Alliancen hyväksymää 200 tunnin koulutusta, jonka käytyään opettaja saa kutsua itseään rekisteröityneeksi joogaohjaajaksi. Koulutuksia on kuitenkin monia erilaisia ja -pituisia, ja koulutusohjelmasta riippuen opinnot saattavat kestää jopa kahdesta viiteen vuotta. Pitkien koulutusten hyvä puoli on, että ne koostuvat selkeästi eri osista: niin teoriasta kuin käytännöstäkin, niin opiskelusta kuin käytännön harjoittelustakin.

Mitä joogaopettajan koulutus sitten maksaa? Yksiselitteistä vastausta ei valitettavasti voi antaa, sillä hinta riippuu sekä koulutuksen järjestäjästä että opintojen laajuudesta. Yhteistä koulutuksille kuitenkin on, että ne eivät ole ilmaisia. Lyhyet koulutukset saattavat maksaa joitakin satoja euroja, kun taas pitkissä, jopa vuosien mittaisissa kokonaisuuksissa voidaan puhua jopa parista kolmesta tuhannesta eurosta. Varsinaisten kurssimaksujen päälle saattaa lisäksi tulla muitakin kuluja, joita syntyy välineistön ja alan kirjallisuuden hankkimisesta. Kannattaa myös huomioida, että oppiminen ei suinkaan lopu kuin seinään peruskoulutuksen päätyttyä: lisäkursseille ja -koulutuksiin on usein perusteltua osallistua myöhemminkin.

Joogatunti studiolla
Joogaopettajan koulutus on hyvä tapa varmistaa riittävä osaaminen. (Kuva: Unsplash / Dylan Gillis)

Kehity opettajana

Jooga käsittää monia eri suuntauksia, joten pelkkä termi joogaopettaja ei kerro paljoakaan tuntien sisällöistä. Joogaohjaajat ja -opettajat ovatkin aina erikoistuneita tiettyihin tyyleihin ja metodeihin. Tällainen erikoistuminen tapahtuu yleensä automaattisesti, sillä joogan harjoittamisen aloittaessaan ihminen vain sattuu menemään jonkin tietyn tyylin tunneille. Joskus erilaisia tyylejä on kokeiltava useita ennen kuin itselle mieluisin vaihtoehto löytyy. Itselle mieluisia tyylejä voi totta kai olla moniakin, sillä ei ole missään nimessä harvinaista, että ihminen harjoittaa joogaa monessa eri muodossa.

Vaikka jo toimisikin opettajana, voi ja usein kannattaakin omaa osaamista kehittää jatkamalla opiskelua itsekin. Itseään voi kehittää esimerkiksi näillä tavoilla:

 • Joogatunneilla käyminen studioilla tai yksityisopettajan ohjaamana
 • Kursseille ja koulutuksiin osallistuminen
 • Alan kirjallisuuden lukeminen
 • Palautteen pyytäminen oppilailta

Listan ensimmäiset kohdat ovat monille varmasti itsestäänselviä, joten huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti viimeiseen kohtaan. Kun pitää joogatunteja, voi olla hyvä idea pyytää oppilailta palautetta säännöllisesti. Heiltä saadun palautteen perusteella voi päätellä, mitkä asiat tunneilla toimivat ja missä puolestaan on parantamisen varaa.

Varsinkin itsensä vertaaminen muihin opettajiin voi osoittautua erinomaiseksi keinoksi kehittyä. Kun itse käy tunneilla, voi seurata, miten oma joogaohjaaja toimii ja samalla poimia hyviä asioita itse pitämilleen tunneille.

Tietyt lajit, kuten astangajooga tai hot-jooga, ovat kansainvälisesti suosittuja, ja niitä halutaan harjoittaa yleisen käytännön mukaisesti. Oli suuntaus mikä tahansa, on siihen kuuluvan teorian ja käytännön oltava hyvin hallussa. Jos kokemusta ja osaamista on riittävästi, mikään ei kuitenkaan estä yhdistelemästä eri menetelmien elementtejä ja luomasta omaa versiotaan! Kysyntää voi myös olla erilaisille tietyille kohderyhmille suunnatuille sovelluksille, kuten ikäihmisten tai lasten joogalle. Jos siis itseltä löytyy kokemusta lasten parissa työskentelystä, voi joogatunteja suunnitella juuri lapsille sopiviksi ja näin erottua joukosta.

Nainen kalliolla jooga-asennossa takanaan merimaisema
Oppia voi läpi elämän, joten jatkuva joogan opiskelu on tärkeää. (Kuva: Pixabay/StockSnap)

Hanki joogaopettajan töitä

Kun kaikki palaset ovat loksahtaneet kohdalleen, onkin aika etsiä varsinaisia joogaopettajan töitä. Tämä askel saattaa joistakin aloittelevista opettajista tuntua pelottavalta, sillä nyt pitäisi keksiä, missä pitää joogatunteja. Monen haaveena varmastikin on turvallinen vakituinen työ joogastudiolla, mutta tällaiset paikat ovat loppujen lopuksi harvassa. Siksi kannattaa suhtautua avoimin mielin myös muihin tarjolla oleviin vaihtoehtoihin.

Työtä on joogastudioilla, kuntosaleilla ja muissa opetusta tarjoavissa paikoissa mitä todennäköisimmin vain osa-aikaisesti. Opettaja saattaakin joutua tai päästä toimimaan freelancer-yrittäjänä kiertäen useissa asiakasyrityksissä. On hyvinkin mahdollista että joogaopettajan ammatti vaatii runsaasti oma-aloitteisuutta: aloitteleva joogaopettaja voi esimerkiksi perustaa oman studion. Tuntien kasvokkain pitäminen toki vaatii asianmukaisten tilat, joiden hankkiminen voi aloittelevalle yrittäjälle olla melkoinen ponnistus. Vaihtoehto kasvokkain pidettäville tunneille on etätunnit, joiden pitäminen onnistuu nykytekniikalla vallan mainiosti. Niiden erityinen etu on, että potentiaalisia asiakkaita on koko maassa ja kielitaidosta riippuen jopa koko maailmassa!

Kun toiminnan aloittaa, tärkeää tietenkin on tehdä itseään tunnetuksi – uudet joogaoppilaat eivät muutoin löydä sinua! Omaa osaamistaan ja joogatuntejaan voi mainostaa erimerkiksi näillä tavoin:

 • Verkostoituminen muiden alan toimijoiden kanssa
 • Mainokset sanomalehdissä ja netissä
 • Blogin kirjoittaminen
 • Jooga-aiheisen sisällön, kuten videoiden, julkaiseminen sosiaalisessa mediassa
 • Superprof-palveluun liittyminen
Nainen joogaamassa joogamatolla
Joogaohjaajan työ voi koostua monista eri palasista. (Kuva: Unsplash / Dane Wetton)

Superprof on alusta, jolla eri alojen yksityisopettajat voivat esitellä osaamistaan ja hankkia uusia asiakkaita. Etsiessään opettajia oppilaat voivat suodattaa hakutuloksia maantieteellisesti, mikä parantaa mahdollisuuksia löytää sopiva opettaja juuri omalta alueelta. Alustan yksityisopettajat, kuten joogaopettajat, voivat esitellä osaamistaan omissa käyttäjäprofiileissaan, ja mikä parasta, päättää itse hinnoittelustaan. Jokainen yksityisopettaja saa päättää tuntihintansa vapaasti, mutta sen on tietenkin hyvä olla kilpailukykyinen, jotta potentiaaliset asiakkaat eivät karkaisi muualle. Superprof-palvelussa suomalaisille asiakkaille tarjottujen tuntien hinta on yleensä ollut jotakin 10 ja 40 euron väliltä. Hintaan luonnollisesti vaikuttavat muun muassa opettajan kokemus sekä opetustapa.

Oli varsinainen nimike sitten joogaohjaaja tai joogaopettaja, on kyseessä joka tapauksessa hieno ammatti. Jooga on parhaimmillaan kokonaisvaltainen asennoituminen elämään ja ihmisyyteen, ja tätä tietotaitoa on hienoa päästä jakamaan myös muille. Hyppää siis rohkeasti mukaan ja ryhdy joogaopettajaksi!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.