Kitaransoiton opetuksessa on monia erilaisia toimintatapoja ja tänä päivänä tarjontaa piisaa – YouTuben tubettajat, musiikkiopistot, yksityiset oppilaitokset ja soitonopettajat kilpailevat kukin uusista oppilaista. Omalla osaamisella on kyettävä vakuuttamaan uudet muusikonalut jo ennen ensimmäistä tuntia. Mutta tämä tekeekin koko toiminnasta mielenkiintoista.

Yksityisten soittotuntien avulla voit tienata rahaa tekemällä sitä, mitä todella rakastat – soittamalla kitaraa! Opetustyylejä ja osa-alueita on yhtä paljon kuin opettajia ja oppilaita, kuten olettaa saattaa. Onnistua voi siis monella tapaa, kun löytää niistä itselleen mieluisimman. Superprofin sivustolla voit aloittaa kitaransoiton opettajana toimimisen vaikka heti. Suosittelemme kuitenkin lukemaan tämän ja muut vinkkaamamme artikkelit, jotta tiedät mitä on edessä.

Soitonopettajana voit keskittyä esimerkiksi perinteiseen klassisen kitaran lähiopetukseen tai pitää sähkökitaratunnit verkossa, pelkän web-kameran välityksellä ja vaikka toiselle puolen maailmaa. Ehkä olet suuntautunut musiikin teoriaan ja lähestyt myös soittamisen opetusta sen pohjalta? Tai sitten tykkäät käyttää paljon nykypäivän teknologiaa hyväksi opetuksessasi?

Mahdollisuuksia riittää ja lähes kaikki keinot sallittuja! Mitä selkeämmin pystyt määrittämään tarjoamiesi kitaratuntien tyylin, sen helpommin oppilaatkin sen tajuavat. Jos olet kova "tiluttamaan", osaat luoda mieleenpainuvia melodiakulkuja tai rytmitajusi on kuin kellokoneisto – voit löytää tästä oman erikoistumisesi kitaransoiton opettajana.

Tästä jutusta saat tarvittavat askeleet soittotuntien aloittamiseen. Keskitymme yksityisten kitaratuntien opetustyöhön ja siinä menestymiseen. Siispä, rokki soimaan ja aloitetaan.

Ryhdy kitaraopettajaksi
Kitaratunnit sopivat niin lapselle kuin aikuiselle – Superprofilta löydät erilaisia vaihtoehtoja! (Kuva: Unsplash / Jakayla Toney)
Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Ensimmäinen vaihe: kitaratuntien hinnoittelu

Yhteenvetona voimme todeta, että kitaratuntien hinnoitteluun vaikuttaa moni asia, joihin kannattaa käyttää etukäteen aikaa. Tämä auttaa alkuun ja estämään turhautumisen, jonka moni saattaa helposti kohdata aloittaessaan. Tehtävä ei välttämättä ole helppo, kuten ei kaiken tarvitsekaan.

Musiikin ja kitaransoiton opettaminen muille ei sinänsä vaadi erityistä koulutusta, mutta toki sellainen auttaa saavuttamaan asiakkaita laajemmalla tasolla. Jos olet käynyt esimerkiksi muusikon koulutuksen, omaat pedagogiset valmiudet tai toimit päätyönäsi musiikin opettajana, tiedät pääsääntöisesti mitä on luvassa. Muusikon tai pedagogisen koulutuksen hyötynä on se, että voit helpommin todistaa pätevyytesi oppilaille. Viime kädessä osaaminen kuitenkin puhuu ja merkitsee, eli pelkkä paperi ei takaa oppituntien suosiota oikeastaan kenellekään.

Myös itseoppineen muusikon on mahdollista löytää uusia oppilaita. Tämä vaatii sen, että osaat vakuuttaa heidät taidoillasi ja kokemuksellasi, mikä on kaikkein tärkeintä – oli ala sitten mikä tahansa. Ihan vain toivomalla et todennäköisesti saa uusia soitto-oppilaita, mutta jos näet hieman vaivaa niin asian laita on toinen.

Se, miten yksityisopetus eroaa esimerkiksi peruskoulussa opettamisesta, liittyy vahvalti yrittäjämäiseen toimintaan. Omaa tuntihintaa ei katsota TES-taulukosta, vaan se päätetään itse. Kun miettii sopivaa hintaa kitaratunneille, täytyy ottaa huomioon edellä mainitut seikat, eli oma kokemus kitaristina tai soitonopettajana. Tämän lisäksi hintaan vaikuttaa opetuksen taso (aloittelijat, keskitasoiset, edistyneet ja niin edelleen). Mitä osa-alueita hallitset ja mitä taas et?

Mitä laajempi on oma osaamispohja, sen enemmän voit myös kitaratunneista veloittaa. Älä siis ylläty, jos huomaat että maailmankuulu muusikko pyytää kymmenkertaisen hinnan kuin sinä ajattelit – näin se usein toimii! Ja sitä kohti kannattaa itsekin pyrkiä. Yksityisen kitaransoiton opettajan työ on freelancer-tyyppistä, jossa olet itsesi pomo ja asiakkaita on monia. Ilman työsopimusta sinun on kuitenkin huolehdittava monista eri asioista omatoimisesti. On esimerkiksi tarjottava oppilaille sopiva oppimisympäristö, laitteisto sekä oppimateriaali. Käytännön työn lisäksi tulee huolehtia verotus- ja talousasioista lainsäädännön mukaisesti.

Kiinnostaako sinua äidinkielen opettajaksi tai muuksi aineenopettajaksi ryhtyminen?

Tyttö soittamassa kitaraa valoisassa huoneessa
Itsenäinen harjoittelu on tärkeää oman kehittymisen kannalta. (Kuva: Unsplash / Chase Yi)

Toinen vaihe: opiskelijoiden löytäminen kitaratunneille

Kuinka löytää uusia oppilaita soittotunneille? Yksi ensimmäisistä kysymyksistä, joka mieleen juolahtaa – eikä ihme. Sen verran tärkeä aihe on kyseessä, sillä ilman oppilaita voi opettaa vain itseään. Tätä kysymystä kannattaa toistella tasaisin väliajoin, aina niin kauan että oma kalenteri on täynnä. Siinäkään kohtaa ei saa jäädä laakereilleen, koska markkinat muuttuvat jatkuvasti.

Toimialasta toiseen, myynnillä ja markkinoinnilla tehdään toimenpiteitä uusien asiakkaiden saamiseksi. Tähän on varauduttava myös yksityisenä kitaransoiton opettajana. Paljon riippuu omasta osaamisestasi, kuten olettaa saattaa – mutta puskaradiollakin voit jo päästä pitkälle. Kaikki keinot on syytä ottaa käyttöön, sillä mitä enemmän nimeä, sen enemmän tunteja. Ja tämä luonnollisesti kielii pitkällä juoksulla myös korkeampaa hintaa.

Voit esimerkiksi käyttää seuraavia kanavia oppilaiden löytämiseen:

 • Mainosta kitaratunteja ystäville, perheelle ja opiskelu- tai työtovereille
  • Mitä enemmän levität soittotuntien ilosanomaa, sen enemmän mahdollisuuksia sinulla on. Moni soittamisesta haaveileva jopa odottaakin, että joku lähipiiristä voisi ryhtyä kitaramentoriksi! Miksi et siis tarjoaisi ensimmäisiä tunteja sukulaisille?
 • Hyödynnä sosiaalista mediaa – se on tehokasta!
  • Kuten kaikki yritykset ja toimijat tänä päivänä tekeekin, niin sosiaalisen median kautta voi päästä erinomaisiin tuloksiin. Päivitä mieleenpainuvaa sisältöä, luo nimeä ja tavoita uusia soittamisesta kiinnostuneita omalla rokkaamisella (genreihin katsomatta).
 • Kiinnitä esitteitä ilmoitustauluille ja jaa niitä postilaatikkoihin
  • Luit oikein. Vaikka allekirjoitammekin internetin voiman, niin perinteisin keinoin on yhtä lailla hyvä yrittää vallata markkinaa. Aloita siis rohkeasti lähikaupasta! Moni vanhempi saattaa etsiä kitaratunteja lapselle tätä kautta.
 • Kontaktoi musiikkikoulut, kerhot, työpajat ja muut mahdolliset linkit
  • Jotkut saattavat etsiä freelancer-opettajaa tai jopa tarjota oppilaita, kun eivät itse pysty niitä ottamaan vastaan.

Oletko itse osallistunut nuorempana (tai vanhempana) soittotunneille? Muistat varmasti mitkä asiat olivat mukavia ja mitkä taas ei. Kaikki omat kokemukset ja opit kannattaa kerätä yhteen, ennen kuin aloittaa soittotuntien pitämisen. Tieto on valttia tässäkin tapauksessa!

Opettajaksi ryhtyminen ei ole koskaan ollut helpompaa!

Musiikin teoriatunnit
Musiikin teoria on osa kitaransoiton opiskelua. (Kuva: Unsplash / Marius Masalar)

Kolmas vaihe: kitaratuntien pitäminen verkossa

Moni mieltää kitaratunnit lähiopetukseksi – ja niin tilanne on pitkään ollutkin. Kuten alkuun totesimme, niin vaihtoehtoisiakin tapoja löytyy. Yksi niistä on kitaratunnit verkossa.

Kitaratuntien pitäminen verkossa mahdollistaa nykyaikaisten metodien käytön sekä tekee oppilaiden tavoittamisesta helpompaa. Web-kameraa ja Zoomin kaltaista ohjelmistoa hyödyntämällä, on mahdollista tarjota kitaratunteja kotisohvalta kotisohvalle, ympäri Suomen ja maailman. Näppärää ja ennen kaikkea toimivaa! Verkossa on tärkeää panostaa hyvään kuvanlaatuun sekä mikrofoniin ja kuulokkeisiin (tai monitoreihin), sillä huonoilla tarvikkeilla ei välttämättä pääse haluttuun lopputulokseen.

Verkko-opetuksen haittapuolina voidaan pitää sitä, että opettajan voi olla hankalampi huomata pienempiä esimerkiksi sormitukseen liittyviä ongelmia. Vastaavasti näiden demonstroiminen näytön läpi on haastavampaa kuin lähiopetuksessa, joten molemmissa vaihtoehdoissa on puolensa. Verkko-opetus vaatii niin ikään vakaan ja nopean internet-yhteyden molemmissa päissä, jotta opetus olisi tehokasta. Voit lukea lisää kitaransoiton opetuksesta verkossa, jossa pureudumme tarkemmin tähän nykyaikaiseen opetusmuotoon.

Verkkotunnit ovat usein kustannustehokkaampi vaihtoehto molemmille osapuolille, sillä turha matkustaminen jää näin väliin. Ei enää kiirehtimistä bussiin ja treenikämpälle – sen kuin liittyy linjoille sovittuun aikaan. Kaiken lisäksi käytäntö on oppilaalle sujuvaa – sen kuin etsii kitaratunteja verkosta ja aloittaa keskustelun opettajan kanssa. Kenties jopa sinun. Opettaja ja oppilas voivat käydä etukäteen läpi omia odotuksia, mikä edesauttaa sopivan kandidaatin löytämistä.

Näillä askeleilla olet valmis aloittamaan matkasi kitaransoiton opettajana! Superprofille voit rekisteröityä jo tänään. Suuri seikkailu alkakoon.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Eetu

Tampereelta käsin nakuttava kirjoittaja, jonka kiinnostuksen kohteet eivät mahdu tähän ruutuun. Yhteenvetona: musiikkibisnestä ja kirjoitettua tekstiä.