Olit sitten it-ekspertti, loistava kokki tai ammattipianisti, sinulla on varmasti paljon tietotaitoa jaettavaksi yksityisopettajana!

Suomessa on runsaasti ihmisiä, jotka voisivat hyötyä asiaansa intohimoisesti suhtautuvan opettajan ohjauksesta. Yksityisopetukseen osallistuminen auttaa heitä saavuttamaan tavoitteensa ja odotuksensa sekä hankkimaan aivan uusia taitoja.

Yksityisopettajana toimiminen, muiden oppimisen tukeminen, on erittäin palkitsevaa ja hyödyllistä työtä.

Miksi et tarttuisi tilaisuuteen ryhtyä yksityisopettajaksi, työskennellä kotoa käsin tai verkossa, ja toimia mentorina heille, jotka tarvitsevat apua? Jaa osaamisesi heille, jotka haluavat oppia uusia taitoja.

Ehkä esimerkiksi äidinkielen opettajaksi ryhtyminen on jo juolahtanut mieleesi, muttet ole vielä ottanut ensimmäistä askelta.

Lue viisi hyvää syytä aloittaa yksityisopettaminen tänään!

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Yksityisopetus on hyvä lisä ansioluetteloon

Yksityisopettajuus vaatii monenlaisia taitoja, jotka osoittavat kykysi johtaa, motivoida ja välittää tietoa. Näillä taidoilla ja jo olemassa olevalla työkokemuksella varustettu henkilö on haluttu työntekijä.

Mentorointi osoittaa siis kykysi toteuttaa pätevyyttäsi myös muualla käytännön työelämässä.

Yksityisopettajana sinun täytyy vastata oppilaidesi tai heidän vanhempiensa korkeisiin odotuksiin ja mahdollistaa oppilaalle havaittavissa oleva kehittyminen opettamassasi aineessa.

Nainen kantaa appelsiineja
Yksityisopettajuuskokemus kertoo tulevaisuuden työnantajille kyvyistäsi kommunikoida ja jakaa tietoa. Kuva: Sharon McCutcheon/Unsplash

Useat oppilaat etsivät opettajaa, joka osaa auttaa heitä ratkaisemaan erityisen vaikean ongelman, tai jonka avulla he voivat saada kiinni opinnoissa ryhmän muut opiskelijat, jos he ovat jääneet opinnoissa jälkeen. Sinun tulee olla kärsivällinen opettaja, joka osaa sitouttaa oppilaan opintoihin ja joka luo ympäristön, jossa oppilas tuntee olonsa rennoksi ja kykeneväksi oppimaan.

Koska et tunne oppilastasi entuudestaan, sinulla ei alkuun ole tietoa hänen kyvyistään ja tasostaan. Sinun on tunnistettava hänen vahvuutensa ja heikkoutensa ja autettava häntä sopeutumaan oppimisympäristön ja oppimistyylin muutoksiin. Sinun on myös mukautettava omat tekniikkasi hänen tarpeisiinsa ja toiveisiinsa.

Ennen kaikkea yksityisopettajuudessa on kyse luottamukseen ja kunnioitukseen perustuvan suhteen rakentamisesta.

Tämä taito on elintärkeä kaikkialla elämässä. Jo tästä syystä yksityisopettajuus on hyvä lisä ansioluetteloosi.

Laajenna verkostoasi

Liittyessäsi tunnettuun ja näkyvään opettajaverkostoon, kuten Superprofiin, sinulla on mahdollisuus tavata paljon uusia oman alasi ihmisiä.

Olitpa fysiikan- tai espanjanopettaja, tai velho luovassa kirjoittamisessa, tällainen ammatillinen verkosto on korvaamaton suhteiden luomiseen, arvokkaan tiedon vaihtamiseen ja yhteyksien luomiseen muiden ammattilaisten kanssa tulevia työmahdollisuuksia varten.

Laaja ammatillinen verkosto nähdään useimmiten positiivisena asiana, ja se voi avata monia ovia. Se voi myös tarjota samanhenkisistä ihmisistä koostuvan tukiverkoston, jonka jäsenet voivat rohkaista ja rikastuttaa toinen toistaan.

Ystävät keskustelevat
Superprofin opettajana toimiminen voi auttaa laajentamaan ammatillista verkostoa. Kuva: Brooke Cagle/Unsplash

Yksityisopettajuus: merkittävä lisä tuloihin

Olitpa opiskelija, alanvaihtaja tai etsimässä toimintaa vapaa-ajalle, yksityisopettajuus on loistava tapa lisätä tuloja.

Riippumatta siitä, mitä taitoja sinulla on muille välitettäväksi (kielitaito, tietokone-, musiikki-, tai matemaattiset taidot), yksityisopettajan työt tarjoavat palkitsevan tavan lisätä tuloja ja jakaa tietämystä muiden kanssa.

Yksityisopettajien tarve kasvaa. Yksityisopettajia tarvitaan niin verkko-opetukseen kuin kasvokkain tapahtuvaan opetukseenkin.

Tapaa uusia ihmisiä, jaa yhteisiä mielenkiinnonkohteita ja saa oppilaat tuntemaan itsensä arvostetuiksi.

Päätä oma palkkasi

Yksityisopettajana voit hallita tulojasi itse.

Päätät itse tuntipalkkasi ja myös sen, miten paljon aikaa haluat käyttää opetustyöhön.

Hintaasi miettiessä sinun kannattaa ottaa huomioon:

 • Taloudelliset tarpeesi
 • Kilpailu oppiaineessasi (muut saman aineen opettajat ja heidän hintansa)
 • Pätevyytesi ja kokemuksesi
 • Ammattitaitosi

Muista myös, että monille esimerkiksi 50 euroa oppitunnista voi olla liian korkea hinta. Sinun kannattaa harkita, voitko veloittaa työsi oppilaskohtaisesti.

Voit myös harkita tuntihinnan alentamista, kun oppitunteja ostaa kerralla useamman.

Useimmiten kokeneiden ja korkeasti koulutettujen opettajien hinnat ovat keskimääräistä korkeampia verrattuna vasta-alkajiin.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Saa iloa työstäsi

Tiedon jakaminen tekee meistä ihmisiä. Yksi yksityisopettajan työn hyvistä puolista on ilo, jota tunnet jakaessasi tietoa oppilaillesi ja nähdessäsi heidän kehityksensä.

Todista työsi hedelmiä

Ehkä olet nähnyt oppilaasi läpäisevän kirkkaasti biologian kokeen. Ehkä hän on juuri oppinut soittamaan ensimmäisen kappaleensa kitaralla ilman apuasi. Ehkä olet nähnyt heidän laittavan luku- ja kirjoitustaitonsa peliin käytännössä.

Onnittelut sinulle ja oppilaasi menestykselle!

Vaivannäkösi on auttanut häntä saavuttamaan tavoitteensa. Työsi on tuottanut tulosta ja olet todistanut, miten hyödyllistä yksityisopetus voi olla.

Työstään voi olla erityisen ylpeä, kun näkee sen konkreettiset vaikutukset. Mikset siis ryhtyisi esimerkiksi matematiikan opettajaksi?

Kaksi ihmistä istuu auringonlaskussa ja soittaa kitaraa
Musiikinopettajalle on palkitsevaa nähdä, kun oppilas soittaa ensimmäisen kappaleensa ilman apua. Kuva: Mike Giles/Unsplash

Opeta omalla tavallasi

Muistat varmasti omasta koulukokemuksestasi, että opetustavat ja oppimistekniikat vaihtelevat suuresti opettajasta ja oppilaasta toiseen. Joskus ne sopivat yhteen täydellisesti, mutta toisinaan ne voivat olla ristiriidassa.

Opettamisessa on kyse tavoitettavuudesta, ymmärrettävyydestä ja diplomaattisuudesta.

Kun olet yksin oppilaasi tai oppilasryhmäsi kanssa, sinulla on täysi vapaus opettaa omalla tavallasi ja käyttää omia opetusmetodejasi.

Haluaisitko ryhtyä englannin opettajaksi?

Opetustavat vaihtelevat luonnollisesti oppilaasta toiseen perustuen:

 • Ikään ja kokemukseen
 • Luonteeseen ja persoonallisuuteen
 • Koulumenestykseen
 • Oppimisnopeuteen

Voit soveltaa opetustekniikoitasi kuten parhaaksi näet. Joskus oikea tapa löytyy yrityksen ja erehdyksen kautta, mikä sekin on merkityksellinen prosessi opettajalle ja oppilaalle.

Valitettavasti ei ole olemassa täydellisen oppitunnin kaavaa, vaikkakin voit pitää mielessäsi muutaman perusasian parantaaksesi menestyksen mahdollisuuksia. Ennen kaikkea:

 • Valmistaudu ennakkoon
 • Räätälöi oppitunti oppilasta varten
 • Paranna oppilaan itseluottamusta ja pidä yllä luottamusta sinuun
 • Ole kärsivällinen, kannustava ja ymmärtävä

Muista myös riittävät tauot, jos pidät pitkiä oppitunteja.

Järjestelmällisyys on avainsana!

Jotta tiedon eteenpäin välittäminen onnistuu, tiedon on oltava järjestyksessä.

Opetustilanteen hallinta ja oppilaiden tarpeiden huomioiminen ovat avaimia opettajana menestymiseen.
Ryhtyessäsi opettajaksi otat työskentelyaikataulusi omiin käsiisi. Tässä tarvitset ajanhallintataitoja.

Pidä huolta siitä, että tulevat oppilaat ovat tietoisia aikataulustasi ilmoittamalla ne mainoksessasi.
Muista kuitenkin, että työskentelyaikasi rajoittaminen rajoittaa myös mahdollisuuksiasi löytää oppilaita.

Erilaisilla ihmisryhmillä on luonnollisesti myös erilaiset aikataulut. Yliopistojen aikataulut voivat olla muita kouluasteita joustavampia, mutta vaihtelevampia.

Muilla kouluasteilla aikataulut voivat olla velvoittavampia, mutta niissä on vähemmän vaihtuvuutta. Vain iltapäivä- ja iltaopetus voi olla mahdollista koululaiselle.

Yhdistä intohimo ja työ

Tietojen ja taitojen jakaminen voi olla rikastuttava kokemus.

Mikset käyttäisi aikaasi tehden sitä, mitä rakastat ja samalla siirtäen taitojasi muille?

Opeta jollekulle kalastusta, pokerinpeluuta tai koukuttavan tarinan kirjoittamista. Kaikilla on jotakin uutta opittavaa, ja kaikilla on jotakin, mitä he voivat opettaa.

Voit muuttaa merkittävästi toisen ihmisen elämää antaessasi hänelle opetusta ja tukea, ratkaistessasi hänen kanssaan ongelmia ja antaessasi hänelle työkaluja edistyä ja menestyä.

Opetustyössä yhdessä saavutetut tulokset ovat vastavuoroisia: ne kertovat myös omasta menestyksestäsi.

Mikä onkaan parempaa kuin nähdä, että toinen ihminen edistyy ja menestyy avullasi?

Lyhyesti sanottuna, jos nautit uusien ihmissuhteiden rakentamisesta, keskusteluihin uppoutumisesta ja palkitsevista haasteista, yksityisopettajuus on sinua varten.

Mutta onko intohimoisuus kuitenkaan kaikki, mitä yksityisopettaja tarvitsee? Toki tarvitset myös paljon muita työelämätaitoja, mutta intohimoisuus on kuitenkin kaiken lähtökohta.

Kun olet innostunut opettamastasi aineesta, työskentelet aina tehokkaammin kuin opettaja, joka opettaa pelkästä velvollisuudesta.

On myös erittäin tärkeää osata jakaa tietoa onnistuneesti. Tarjolla on monia opettajakoulutuskursseja, ja näitä tarjoavat myös Superprofin ohjaajat.

Ryhdy yksityisopettajaksi ja ole oma pomosi!

Yksityisopettajuuden suurin etu on se, että sinulla on täysi määräysvalta ja joustavuus työssäsi, olipa kyse sitten palkasta, aikatauluista tai työskentelypaikasta.

Suurin osa oppitunneista voi tapahtua oppilaan kotona, tai oppilas voi tulla sinun kotiisi. Sinun kannattaa määritellä ilmoituksessasi, mille alueille olet valmis matkustamaan, jotta työaikaa ei tuhlaannu liikaa matkoihin.

Voitte tavata oppilaan kanssa myös esimerkiksi kahvilassa, kirjastossa tai kauniina kesäpäivinä puistossa.

Mikset loisi kursseja pienryhmille? Näin voit saavuttaa paremman tuntipalkan. Muista, että osallistuessaan ryhmäopetukseen oppilaat yleensä odottavat pienempää hintaa kuin yksityisopetuksesta.
Vaihtoehtoisesti voit hyödyntää teknologiaa, joka mahdollistaa oppituntien järjestämisen mistä päin maailmaa tahansa.

Johtaja, ryhmä ihmisiä, kävely, auringonlasku
Yksityisopettajana käytät ja hankit myös muussa työelämässä tärkeitä johtamistaitoja. Kuva: Jehyin Sung/Unsplash

Työskentele opintojen ohella

Monet opiskelijat yhdistävät osa-aikatyön ja opinnot. Monet opiskelijoiden työt ovat matalasti palkattuja, sillä tällaisilla aloilla työt sopivat helpoimmin yhteen muuttuvan opiskeluaikataulun kanssa. Opiskelijalle voikin olla houkuttelevaa vaihtaa nykyinen työpaikka yksityisopettajuuteen.

Voit toimia yksityisopettajana ja jakaa erityisosaamistasi eteenpäin oppilaille tienaten samalla paljon paremmin kuin 10–12 euroa tunnilta. Erityisesti tämä voi kiinnostaa monia: työhön tarvitsee käyttää paljon vähemmän aikaa, kun palkka on parempi. Nyt on myös hyvä hetki aloittaa yksityisopettajan työt opintojen ohella, sillä opiskelijoiden tulorajat nousevat Suomessa vuodeksi 2022.

Ovatko nämä syyt vakuuttaneet sinut yksityisopettajuuden eduista?

Jos kyllä, miksi enää odottaisit?

Luo profiili Superprofiin, jossa monet ystävälliset ja tiedonhaluiset oppilaat etsivät opettajaa alueellasi!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Milla

Sosiaalipsykologian opiskelija, intohimoinen tanssiharrastaja ja lukutoukka. Osaamiseni keskittyy vapaa-ajan aiheisiin, kuten taiteeseen ja kulttuuriin.