Mikäli haaveilet englannin opettajan ammatista, olet varmasti tietoinen kielen asemasta ja sen osaamisen tärkeydestä. Englanti tulee suomen kielen vanavedessä tärkeimpien kielten joukossa, mutta suosioltaan se on omissa sfääreissään.

Mutta oletko kerennyt perehtyä opettajaksi ryhtymisen käytännönpuoliin? Suomessa englannin kielen opettajilta vaaditaan tavallisesti korkeakoulututkintoja sekä pedagogisia opintoja, mutta yksityisopetus tarjoaa tälle loistavan vaihtoehdon. Yksityisopettajien joukosta löytyy toki myös päteviä aineenopettajia, mutta se sopii erityisesti heille, jotka ovat hankkineet osaamisensa muualta tai joiden opinnot ovat vielä kesken.

Vaikka opettajaksi ryhtyminen on parhaimmillaan todella suoraviivaista, siihen liittyy monia seikkoja, jotka tulisi ottaa huomioon. Lisäksi varsinaisen opetuksen järjestäminen voi pistää aloittelevan opettajan pään äkkiä pyörälle, joten ei ihme, jos tilanteeseen kaipaa hieman suuntaviittoja.

Niitähän täältä löytyy: tästä artikkelipaketista löydät kaiken tarvittavan yksityisopettajaksi ryhtymisestä tuntien järjestämiseen ja tienesteihin, joten eiköhän aloiteta!

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Englannin opettajaksi ryhtyminen

Yksityisopetuksen tarjoaminen on suoraviivaista, mutta yksityisopettajaksi voi päätyä montaa reittiä. Jos haluat panostaa opettamiseen kunnolla, erilliset englannin kielen opinnot tarjoavat parhaan vaihtoehdon.

Muitakin vaihtoehtoja kuitenkin löytyy: englannin perusteita voi opettaa, vaikkei olisi pätevä englannin opettaja, ja tiettyihin tilanteisiin esimerkiksi ulkomailta tai työelämästä saadut kielitaidot voittavat koulun penkin tarjonnan.

Omaa yksityisopetustarinaa voi lähteä rakentamaan seuraavien kysymysten avulla:

 • Mitkä vahvuutesi ovat englannin osaajana?
 • Ketkä hyötyisivät osaamisestasi eniten?
 • Miten tavoitat valitsemasi kohdeyleisön?

Ajatustyö sekä opetustarjontaan perehtyminen auttavat sinua hahmottamaan paikkasi opettajakentässä. Suunnitteluvaiheessa kannattaa keskittyä myös yksityisopetuksen plussiin ja miinuksiin. Tehokas yksityisopetus perustuu aina räätälöintiin, eli sen keskiöstä löytyvät oppilaan tarpeet ja tavoitteet.

Yksityisopetus antaa myös mahdollisuuden keskittyä tiettyihin englannin kielen osa-alueisiin, kuten vieraalla kielellä puhumiseen ja siihen liittyvään ramppikuumeeseen tai vain liiketalouden sanastoon. Yksityisopettajan arki on myös aineenopettajaa vapaampaa, sillä yksityistunnit eivät noudata tiettyä opetussuunnitelmaa tai valmiiksi suunniteltuja sisältöjä.

Kun olet perillä omista vahvuuksistasi, olet hahmotellut mielekkäitä palveluita ja tiedät kohdeyleisösi, on markkinoinnin aika!

Aikuinen ja kolme lasta rivissä mutaiset kumisaappaat jalassa
Palvelusi voivat keskittyä esimerkiksi peruskoululaisille, pääsykokeisiin valmistuville tai lukivaikeuksista kärsiville. (Kuva: Unsplash/Ben Wicks)

Yksityisopetuksen markkinointi

Omia palveluitaan pystyy markkinoimaan monella tapaa, ja monipuolinen markkinointi tarjoaakin parhaat mahdollisuudet asiakkaiden houkuttelulle. Tänä päivänä internet tarjoaa parasta ja edullisinta näkyvyyttä: hyvillä LinkedIn-, Facebook- tai Twitter-verkostoilla yksityisopetusta pystyy markkinoimaan täysin ilmaiseksi!

Jos kuitenkin olet valmis satsaamaan markkinointiin rahallisesti, omien verkkosivujen luominen kannattaa. Kun lyöt siihen kylkeen vielä oikeaoppista some- ja hakukonemarkkinointia, verkkosivuillesi virtaa säännöllisesti potentiaalisia asiakkaita.

Myös Superprof tarjoaa ilmaisen kanavan asiakkaiden hankintaan ja markkinointiin. Meillä kuka tahansa voi luoda profiilin ja tarjota yksityisopetusta, ja vielä täysin ilmaiseksi! Alustamme tarjoaa tuutoreille vapaat kädet hinnoitella ja suunnitella palvelunsa, ja tavoitteenamme on tarjota paikka, jossa yksityisopettajat ja opetusta kaipaavat asiakkaat kohtaavat.

Totta kai omia palveluitaan voi markkinoida myös perinteisin menetelmin, kuten lehtisillä ja paperimainoksilla. Voit esimerkiksi kysyä lähikoulultasi, voisitko viedä esitteen heidän ilmoitustaululleen, tai ostaa paikallislehdestä mainostilaa.

Tässä kohtaa kannattaa jälleen astua asiakkaan saappaisiin: missä he viettävät aikaansa, mitä he tekevät vapaa-ajallaan ja mistä heidät tavoittaa parhaiten? Nuorten oppilaiden vanhemmat pystyy todennäköisesti tavoittamaan paikallislehdestä mutta lukiolaisia vähemmän. Myös muussa markkinoinnissa kannattaa painottaa asiakasta: miten he hyötyvät juuri sinun valitsemisestasi?

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Kielen opettajan työpäivä

Kun saat ensimmäiset asiakkaat plakkariin, on opetuksen suunnittelun vuoro. Jokaista oppilasta lähestytään luonnollisesti yksilöllisesti, eli suunnittelu aloitetaan taitojen kartoituksella.

Yksi oppilas voi olla ysin oppilas, mutta hän tavoittelee kymppiä. Toinen voi kamppailla englannin kanssa paljon, eikä kotiläksytkään tahdo luonnistua. Kolmas on voinut saada työpaikalta toiveen puheen pitämisestä englanniksi, ja kaipaa kipeästi esiintymisvinkkejä. Yksittäisten opetuskertojen välillä voi olla siis suuriakin eroja, mutta säännöllisessä opetuksessa noudatetaan usein seuraavaa rakennetta:

 1. kertaus
 2. aiheeseen tutustuminen
 3. harjoittelu
 4. lopetus

Yksittäisten tuntien välillä voi olla suuria eroja, vaikka oppilaat olisivat paperilla samalla viivalla ja heillä olisi samankaltaiset tavoitteet. Jokaiselle asiakkaalle olisi hyvä löytää sellaiset oppimis- ja opetustavat, jotka ovat sekä tehokkaita että hauskoja. Ote opettamiseen elää siis asiakkaan mukana, eikä yksityisopettajan kannata asettua tiettyyn muottiin.

Jos etsit perinteisten harjoitusten välille lisämaustetta, kokeile oppimispelejä! Kahoot, Quizlet ja Gimkit tarjoavat kaikki hyviä väyliä oppia englannin kieltä, ja ne sopivat sekä opetukseen että itsenäiseen harjoitteluun. Myös Wordwall on hyvä sivusto: sen kautta voit luoda monenlaisia pelejä muistipeleistä onnenpyörään, joita voi pelata kätevästi netissä tai tulostaa.

Englannin kielen taitoa voi hioa monella tapaa, mikä korostuu yksityisopetuksessa!

Käsi, jossa puhelin
Puhelimet ja tietokoneet ovat niin keskeisiä osia lasten ja nuorten arkea, että ne kannattaa ottaa myös opetukseen mukaan. (Kuva: Unsplash/Mika Baumeister)

Lukihäiriöisen oppilaan tukeminen

Englannin yksityisopettaja voi törmätä työssään jos jonkinlaisiin oppimisvaikeuksiin, joista lukihäiriö on yksi yleisimmistä. Lukivaikeuksia esiintyy tavallisesti alle 10-vuotiailla, ja kielissä ongelmat liittyvät tavallisesti joko lukemiseen, kirjoittamiseen tai luetunymmärtämiseen tai niiden yhdistelmään. Konkreettisesti suurimpia ongelmia tuottavat kielen äänteet: samankaltaiset äänteet sekoittuvat toisiinsa, ja vokaalien sekä konsonanttien pituuksia voi olla vaikea tunnistaa.

Erilaisten oppimisvaikeuksien tunnistaminen ja tukeminen kehittyy kehittymistään. Koulut ovat nuorempien kohdalla keskeisessä roolissa vaikeuksien tunnistamisessa, mutta joillekin ne todetaan vasta aikuisiällä.

Lukihäiriö tulee ottaa huomioon myös opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Lukivaikeus ja sen laajuus vaikuttavat luonnollisesti siihen, mikä toimii ja mikä ei, mutta tässä muutama yleispätevä vinkki:

 • Luo rauhallinen oppimisympäristö. Lukivaikeuksiin voi liittyä vaikeuksia keskittyä.
 • Korosta selkeyttä ohjeistuksessa. Selkeä ohjeistus takaa sen, että oppilaalle ei tule vastaan yllätyksiä.
 • Keskity yhteen aihe-alueeseen kerrallaan. Oppilaan on helpompi keskittyä, jos käsiteltävät aiheet ovat selkeärajaisia.
 • Nauhoita oppitunnit. Näin oppilas voi keskittyä tunneilla kuuntelemiseen.
 • Hyödynnä monipuolisia opetustapoja. Tietokone, puhelin, äänikirjat, kuvat, videot, animaatiot – jos perinteiset metodit eivät toimi, kokeile rohkeasti leikkejä, pelejä, draamaa ja muuta toiminnallisuutta!

Löydät oppimisvaikeuksista ja lukihäiriöstä kattavasti tietoa Erilaisten oppijoiden liiton sivuilta. Sieltä löytää vinkkejä käytännön opetukseen sekä materiaaleja, jotka helpottavat lukihäiriön kanssa opiskelua.

Valkoinen kannettava, musta puhelin, vesilasi ja vihko puupöydällä
Tietokoneella, puhelimella ja tabletilla tekstin voi muuttaa kuunneltavaan muotoon, mikä voi helpottaa lukemista. (Kuva: Unsplash/Bram Naus)

Yksityisopettajan tienestit

Kun olet saanut ensimmäiset tunnit pidettyä, on tilipäivä! Kuinka suuri englannin kielen yksityisopettajan tilipussi sitten on? Riippuu tilanteesta.

Superprofilla tuutorit saavat hinnoitella työnsä vapaasti – englannin tuntien keskihinta on 20 euroa, ja hintahaarukka on tavallisesti 20–50 euroa tunnilta. Sekä asiakkailla että opettajilla riittää siis vaihtoehtoja, mutta onneksi omaan palkkaansa saa vaikuttaa.

Teetkö yksityisopetusta täyspäiväisesti, olet pätevä ja CV:stäsi löytyy kosolti opetuskokemusta? Kuulut todennäköisesti hintahaitarin kärkipäähän. Jos taas olet tuore ylioppilas, joka haluaa tarjota kotiläksytukea, hintasi ovat todennäköisesti matalammat. Yksinkertaistettu esimerkki toki, mutta se kuvastaa silti yksityisopetuksen kenttää.

Hinnoittelussa kannattaa ottaa huomioon seuraavat asiat:

 • koulutus
 • kokemus
 • opetuksen sisältö
 • opetusmuoto
 • kilpailu

Hinnoittelu ei siis ole yksinkertaista. On myös hyvä muistaa, että korkein hinta ei automaattisesti tarkoita laadukkainta opetusta, eikä halvin huonointa – totuus löytyy todennäköisesti jostain näiden väliltä. Eri tilanteisiin sopii erilainen opetus, ja jokainen asiakas on yksilöllinen. Jollekin riittää pelkkä läsnäolo ja tuki, kun taas toiset tarvitsevat korkeatasoista motivointia.

Mieti siis, mitä pystyt ja haluat asiakkaillesi tarjota. Aloittelevat yksityisopettajat haluavat luonnollisesti mahdollisimman nopeasti asiakkaita, mutta hinta ei ole opettajan valinnassa kaikki kaikessa. Joukosta voi erottua myös positiivisen ja tuoreen opetusotteen myötä, kaksikielisyydellä tai vaikkapa vankalla kokemuksella

Sinusta pystyy varmasti kasvamaan erinomainen opettaja, kun tunnistat omat vahvuutesi ja tarjoat jotain, mitä asiakkaat todella haluavat ja tarvitsevat!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.