Yksityisopettajaksi ryhtyminen houkuttaa monia: ajatus oman tietotaidon jakamisesta on palkitsevaa, ja yksityisopettajana saa vaikuttaa muun muassa siihen, ketä opettaa, kuinka paljon opettaa ja mitä aiheita käsittelee. Yksityisopettajia onkin tarjolla moneen lähtöön: matematiikka, kemia, ranska ja biologia ovat kaikkia erinomaisia vaihtoehtoja, mutta tällä kertaa suuntaamme katseemme englannin kielen opettajiin.

Englannin osaaminen on tärkeämpää kuin koskaan, ja myös hyville englannin opettajille riittää kysyntää. Haluaisitko sinäkin ryhtyä englannin opettajaksi? Olet tullut oikeaan paikkaan, sillä täältä löydät hyödyllistä tietoa kieltenopettajan tehtävistä sekä yksityisopettajaksi ryhtymisestä.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Englannin tärkeys

Englannin asema nykypäivän ykköskielenä on selvä. Se on ollut tieteen ja kaupan yhteinen kieli jo pidemmän aikaa, ja kansainvälistymisen myötä se on myös monien kansainvälisten yritysten yleiskieli. Englanti on löytänyt tiensä myös jokaisen suomalaisen olohuoneeseen: yli puolet internetin sisällöstä on englanniksi, ja monet harrastukset nojaavat siihen.

Keväisin playoff-huuma valloittaa suomalaiset jääkiekon ystävät, MM-finaali ratkaistaan tulisella one-timerilla, ja kotimatkalla googletetaan, mikä se radiossa soinut frontside ollie olikaan. Koulun jälkeen on mukava lukea lähikirjastosta lainattua Potteria tai Twilightia englannin kielellä, ruokatunnilla selataan uusimmat Instagram-stoorit tai -riilssit, tai ehkäpä harrastuksena on striimata kansainväliselle yleisölle peliporukassa, jonka yhteinen kieli on englanti.

Koska se ympäröi meitä kaikkialla, englannin kieltä on tärkeä osata. Kouluissa englannin opiskelu aloitetaan heti ensimmäisellä luokalla. Englanti kuuluu myös suosituimpiin yksityisopetuksen aineisiin joka vuosi, joten myös suomalaiset tiedostavat osaamisen tärkeydet ja haluavat oppia englantia mahdollisimman hyvin. Jokainen englannin opettaja on siis osaltaan mukana kasvattamassa tulevaisuuden englannin osaajia.

Englannin opettajan tehtävät

Jos takana ei ole varsinaisia englannin opettajan opintoja, kuva opettajan työstä rakentuu todennäköisesti omien koulukokemusten pohjalle. Vaikka moni asia opettajan työssä ja koulumaailmassa on muuttunut uudistusten myötä, opettajan päivittäiset tehtävät ovat pysyneet suurimmaksi osaksi samoina.

Iso osa työajasta menee oppituntien suunnitteluun, valmisteluun ja pitämiseen. Oppilaisiin tulee myös tutustua, ja jokaiselle pitäisi löytää sopivia oppimistapoja. Tunnit olisivat tyhjiä ilman käytännön harjoituksia ja kokeita, jotka vaativat opettajalta aikaa, ja pitäähän nekin tarkistaa ja arvioida! Pitkällä tähtäimellä jokaisen opettajan tärkeimpiä tehtäviä on seurata ja ohjata oppilaan kehitystä, ja monesti myös vanhempien kanssa ollaan tiiviissä yhteydessä.

Henkilö kirjoittamassa suunnitelmaa paperille
Tuntien suunnitteleminen on iso osa opettajan työtä. (Kuva: Unsplash/Kelly Sikkema)

Näistä koostuu monen opettajan käytännön arki, ja työn taustalta löytyvät opetussuunnitelman suuret suuntaviivat. Englannin kielen opetukselle on asetettu monia tavoitteita – tässä niistä keskeisimmät:

 • auttaa ymmärtämään englannin kansainvälinen asema ja sen vaikutus
 • auttaa etsimään ja tunnistamaan hyviä englanninkielisiä sisältöjä ja ympäristöjä
 • opettaa tunnistamaan englannin säännönmukaisuuksia ja vertaamaan niitä muihin kieliin
 • auttaa osallistumaan englanninkielisiin keskusteluihin ja aloittamaan niitä
 • opettaa kuuntelemaan ja lukemaan monipuolista sisältöä
 • auttaa tuottamaan puhuttua ja kirjoitettua sisältöä

Englannin asema ja sen ymmärtäminen ovat tässä vahvasti läsnä – kerta englantia on kaikkialla, meidän kaikkien tulisi osata toimia sen kanssa ja sen avulla erilaisissa tilanteissa.

Näitä suuntaviivoja voi käyttää apuna myös englannin kielen yksityisopetuksessa. Vaikka yksityisopetus ei seuraisi ennalta suunniteltua opetussuunnitelmaa ja tavoitteet olisivat spesifimpejä, kuten arvosanan korottaminen tai opiskelupaikan saanti, pitkänlinjan päämäärät ovat usein samankaltaisia kuin tavan opetuksessa – kehittyä englannin kielen käyttäjinä. Tässä onnistuminen tekee englannin opettajan työstä palkitsevaa, mutta sillä voi myös tienata hyvin!

Henkilö pelaamassa mobiilipeliä pöydän ääressä
Erilaiset pelit ja leikit tuovat vaihtoehtoisen tavan englannin oppimiseen. (Kuva: Unsplash/Ashley Whitlatch)

Yleisopetus vs. yksityisopetus

Yleisen opetuksen ja yksityisopetuksen tavoitteet voivat siis olla pitkällä tähtäimellä samat, mutta niitä tavoitellaan eri keinoin. Keskitytään seuraavaksi yksityisopetuksessa käytettäviin keinoihin ja sen hyötyihin.

 • Jakamaton huomio. Englannin opettaja pystyy keskittymään ja löytämään oppilaalle sopivat oppimis- ja opetustavat sekä ottamaan niistä kaiken irti. Toisin sanoen yksityisopetus tehostaa oppimista ja säästää aikaa.
 • Pienemmät kokonaisuudet. Englannin opetus voi keskittyä todella spesifiin osa-alueeseen, kuten esiintymiseen ja puhumiseen, työelämän kielitaitoon tai yrityssanastoon.
 • Oppimisvaikeuksien tukeminen. Yleisopetuksessa ei aina riitä resursseja tai aikaa tukea kaikkien oppilaiden vaikeuksia ja tarpeita.
 • Joustavuus. Tapaamisia voi olla kerran viikossa työpäivän jälkeen tai päivittäin intensiivisesti – yksityisopetus ei noudata opetussuunnitelmaa tai valmiiksi suunniteltuja sisältöjä, mikä tuo sekä sisällöllisiä että ajallisia vapauksia.
 • Ei ryhmäpaineita. Oppilaan kehityskohteita voi hioa kaikessa rauhassa ilman muiden katseita. Omalla äidinkielellään puhuminen voi olla todella jännittävää ja tuskaista, puhumattakaan vieraasta kielestä.

Yksityisopetuksen monet plussat eivät tee siitä automaattisesti perinteistä kouluopetusta parempaa opetusmuotoa; joihinkin tilanteisiin se sopii paremmin, toisiin heikommin, ja paras vaihtoehto on aina yleisopetuksen tukeminen yksityisopetuksella!

Jokaisen opettajan on hyvä tunnistaa yleis- ja yksityisopetuksen erot, sillä se auttaa muun muassa tehokkaan opetuksen suunnittelussa sekä omien palveluiden markkinoinnissa. Tarve yksityisopetukselle kumpuaa usein oppimiseen liittyvistä ongelmista, joten englannin kielen yksityisopettajan tulee pystyä tarjoamaan jotakin, mihin perinteinen opetus ei ole pystynyt.

Tai voit ryhtyä esimerkiksi äidinkielen opettajaksi!

Henkilö istumassa salissa ja lukemassa papereita
Yksityisopetuksen teho perustuu räätälöintiin: opettaja voi keskittyä yksittäiseen oppilaaseen kokonaisen luokan sijaan. (Kuva: Unsplash/Philippe Bout)

Englannin yksityisopettajaksi ryhtyminen

Oletko jo kerennyt perehtyä yksityisopetuksen tarjoamisen käytännön puoliin? Koulumaailmassa aineenopettajan kelpoisuus vaatii pääsääntöisesti ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamista, mutta yksityisopetuksen kenttä on paljon tätä kirjavampi.

Yksityisopettajana voit toimia esimerkiksi yksityisopetusta tarjoavan yrityksen kirjoilla tai toiminimiyrittäjänä tai tarjota palveluitasi yksityisopetussivustojen kautta. Tällöin opettajilta ei aina vaadita aineenopettajan pätevyyttä, vaan opetettavan aiheen hallinta riittää. Jos asiakkaan tavoitteena on perehtyä liiketalouteen ja alan työelämään englanniksi, alan ammattilainen voi olla vastavalmistunutta aineenopettajaa parempi vaihtoehto.

Yksityisopetuksen tehokkuus perustuukin asiakkaalle sopivan opettajan löytämiseen. Jos kirjoitit ylioppilaskirjoituksissa englannista L:n, hallitset kielen kiemurat todennäköisesti tarpeeksi hyvin alkeiden opettamiseen. Jos taas asiakas etsii pääsykoevalmennusta, erilliset englannin opinnot ovat usein tarpeen.

Kun lähdet suunnittelemaan yksityisopettajan taivaltasi, mieti omia vahvuuksiasi ja taustaasi: missä olet hyvä ja mitä pystyt asiakkaille tarjoamaan? Perehdy sitten eri kanaviin, joilla yksityisopetusta tarjotaan: mikä niistä sopii parhaiten sinulle? Omien palveluiden ja osaamisen markkinointi on tärkeää asiakkaiden saamisessa, joten siihenkin on hyvä perehtyä.

Sovellusvalikko puhelimen näytöllä
Markkinoinnissa kannattaa miettiä, miltä kanavalta tavoitat kohdeyleisösi mahdollisimman tehokkaasti. (Kuva: Unsplash/Adem AY)

Jos pää lyö tässä kohtaa aivan tyhjää, näillä vinkeillä pääset alkuun:

 • Panosta monipuoliseen markkinointiin. Eri some-alustat ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja! Jos se tuntuu aluksi liian työläältä, panosta edes laadukkaaseen profiiliin. Etäopetuksella pystyt tarjoamaan englannin opetusta ympäri Suomen (tai vaikka koko maailman!), mikä helpottaa asiakkaiden saantia.
 • Keskity osa-alueisiin, jotka hallitset. Älä lupaile asiakkaille liikoja, vaan tartu vain tehtäviin, jotka pystyt tekemään kunnolla. ”Kaikkihan nyt englantia osaavat” on kovin yleinen asenne, mutta erikoisaloille mentäessä yleisosaaminen harvoin riittää.
 • Ota kaikki tuutoroinnin vapaudesta irti. Yksityisopetusta voi tarjota päätoimisesti tai vain silloin tällöin, mitä kannattaa hyödyntää. Jos siis haluat vaihtaa alaa tai olet kahden vaiheilla yksityisopettajan työstä, sen kokeileminen ei vaadi arkea järisyttäviä mullistuksia.
 • Panosta omaan kehitykseesi. Jos mahdollista, opiskele työn ohessa, perehdy uusiin aiheisiin ja ota palautetta vastaan, jotta tarjontasi pysyy mahdollisimman relevanttina. Hyvä yksityisopetus on asiakkaalle räätälöityä, ja uudet sekä hauskat opetustavat, kuten leikit ja pelit, ovat aina kovassa huudossa.
>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.