Digitaalinen aikakausi on avannut useita uusia työmahdollisuuksia ja tehnyt esimerkiksi yksityisopetuksen tarjoamisesta erittäin helppoa.

Internetin ansiosta useammilla ja useammilla ihmisillä on mahdollisuus saada heille räätälöityä apua. Opettajilla puolestaan on paremmat mahdollisuudet tavoittaa avun tarvitsijat ja näin ollen kaikkien aineiden opettajilla on alusta palvelunsa tarjoamiseen.

On olemassa satoja opetettavia aineita! Apua kaivataan esimerkiksi matematiikassa, äidinkielessä ja jopa videopelien pelaamisessa (kyllä, myös se on oma juttunsa!), joten jokaiselle löytyy opittavaa ja opetettavaa.

Halusit sitten antaa online-oppitunteja tai kotiopetusta, tutoroinnilla on monia etuja. Se on loistava tapa esimerkiksi päättää omasta työstään kauttaaltaan ja menestyä!

Usein sanotaan, että ihminen, joka tekee sitä mitä rakastaa, ei tee elämässään päivääkään töitä – ja se on totta! Intohimo omaa työtä kohtaan tekee ahkerammaksi ja paremmaksi työntekijäksi. Tämä pitää paikkansa myös yksityisopettajuuden kohdalla.

Kun opetat ainetta, johon suhtaudut intohimoisesti, et tule edes katsoneeksi kelloa ja unohdat tekeväsi töitä.

Yksityisopettajuus on hieno tapa tienata rahaa, mutta palkkakuittiakin palkitsevampia ovat henkilökohtaiset onnistumiset.

Kaksi naista rannalla
Yksityisoppituntisi voivat antaa toiselle ihmiselle paljon itseluottamusta ja auttaa menestymään. Kuva: Thought Catalog/Unsplash
Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Paljasta sisäinen opettajasi

Suurin osa tukiopetusta ja yksityisopetusta tarjoavista opettajista työskentelee osa-aikaisesti.
Monet heistä ovat opiskelijoita tai vakituisissa töissä toisaalla. Joillakin heistä on laskut maksettavana, mutta henkilökohtaisella tasolla mielenkiinnoton työ.

Toimiihan Clark Kentkin toimittajana ja Peter Parker valokuvaajana – työ on heidän tapaansa sopia maailmaan.

Näiden supersankarien tavoin muilla aloilla toimivat yksityisopettajat pitävät huomattavasti enemmän toisesta työstään, jossa he ovat työnantajasta riippumattomia yksityisopettajia. Ei ole hankalaa ymmärtää, miksi.

Ryhdy esimerkiksi äidinkielen opettajaksi tai matematiikan opettajaksi ja auta oppilaasi läpi hankalista aihealueista, kuten algebrasta ja geometriasta, ja tue heitä kokeisiin valmistautumisessa.

Näe tiedon jakamisen kauneus ja ryhdy ranskan opettajaksi jollekulle, joka haluaa kehittää kielitaitoaan tai läpäistä kotitehtävän tai tentin.

Parhaat opettajat suhtautuvat työhönsä intohimolla.

Yksityisopettajuus antaa sinulle mahdollisuuden käyttää omaa asiantuntemustasi ja taitojasi ja oppilaillesi mahdollisuuden menestyä itsekin!

Myös esimerkiksi monet entiset koulujen opettajat työskentelevät Superprofin kautta.

Yksityisopettajilla ja supersankareilla on paljon yhteistä: kummatkin työskentelevät itselleen tärkeiden asioiden puolesta.

Oppilaiden ohjaaminen akateemisella polulla samaan aikaan roolimallina toimien antaa mahdollisuuden olla oma itsensä työssään. Ehkä siksi niin monet yksityisopettajat rakastavat työtään.

Tämä pätee moneen muuhunkin sivutyöhön. Tarjoilija, joka päivittäin odottaa työpäivän päättymistä kelloa tuijottaen voi olla ilmiömäinen laulaja, joka ilmaisee intohimoaan esiintymällä iltaisin.

Opettamisen ilo

Ehkä vietit kouluaikasi seuraten ympäri luokkahuonetta kävelevää opettajaa ja peläten, että hän pyytäisi sinua vastaamaan seuraavaan kysymykseen. Ehkä panostit paljon tiettyyn koulutyöhön, ja työ palautui sinulle täynnä punakynää ja korjauksia.

Tai kenties nautit koulunkäynnistä ja tulit mainiosti toimeen opettajiesi kanssa.

Ja tässä sinä olet nyt, ryhtymässä opettajaksi itsekin!

Vanha koulu, luokkahuone
Muistat varmasti vielä oman kouluaikasi - mikä sinua itseäsi inspiroi, ja mikä puolestaan vei motivaatiotasi? Kuva: Mwesigwa Joel/Unsplash

Kaiva siis esiin vanhat oppikirjasi ja rakastu niiden jakamaan tietoon! On tullut aika ymmärtää, mitä mahdollisesti oli opettajiesi epäreiluilta tuntuneiden korjausten takana ja ehkä oppia tekemään samoja korjauksia itsekin. Tuleva oppilaasi tulee myös pohtimaan samoja asioita kuin itse pohdit koulussa ja kaipaamaan selitystä tekemillesi korjauksille.

Tämä on eräs syy sille, miksi niin monet opiskelijat ryhtyvät yksityisopettajiksi – he ovat usein vielä koulutuksessa itsekin ja siksi koulumaailman toiminta on heille tuttua. He osaavat käyttää tätä tietämystä oppilaidensa tukemiseen.

Sinä olet nyt ohjaksissa. On sinun tehtäväsi selittää oppiaineiden sisällöt ja tekemäsi korjaukset oppilaallesi kuten olisit toivonut opettajasi selittävän ne sinulle.

Miltä kuulostaisi englannin opettajaksi ryhtyminen?

On monia asioita, joita voit tehdä räätälöidäksesi oppitunnit jokaiselle oppilaalle yksilöllisesti:

  • Mene oppilaan asemaan. Selitä asiat hänen kielellään ja hänelle ymmärrettävällä tavalla. Näin varmistat, että sanomasi tulee ymmärretyksi ja oppilaallesi on siitä hyötyä.
  • Valmistele yksityiskohtainen oppituntisuunnitelma, joka vastaa oppilaasi henkilökohtaisia tavoitteita. Käytä opiskelutekniikoita, joissa oppilas voi käyttää vahvuuksiaan. Tämä kehittää heidän oppimistyyliään ja parantaa opintomenestystä.
  • Pyri rohkaisemaan oppilasta ja antamaan hänelle onnistumisen kokemuksia, jotta hänen motivaationsa ja itseluottamuksensa paranevat ja pysyvät yllä.
  • Voit myös seikkailla aiheen ulkopuolelle ja kertoa myös opettamasi aiheen historiasta. Jos opetat esimerkiksi luonnontieteitä ja tunnin aiheena on bakteerit, mikset kertoisi Alexander Flemingin keksimästä penisilliinistä?

Yksityisopettamisen tärkein tavoite on antaa oppilaalle työkaluja, joita he tarvitsevat menestyäkseen ei ainoastaan koulumaailmassa ja kokeissa, vaan myös elämässä yleensä.

Tukiopetuksesi voi parantaa oppilaan itseluottamusta ja tehdä hänet tietoisemmaksi omista vahvuuksistaan ja heikkouksistaan, sekä antaa hänelle eväitä niiden käyttämiseen luokkahuoneessa ja sen ulkopuolella.

Iloinen nainen, syksy
Oppilaan kehityksen ja menestyksen todistaminen antaa opettajalle paljon iloa. Kuva: Allef Vinicius/Unsplash

Tiedon jakaminen on suuri palvelus

Suomalaisilla on kansainvälisesti hyvin korkea englannin kielen taito, ja lisäksi peruskouluissa opiskellaan vähintään ruotsia. Monilla on myös kolmas ja neljäskin opiskeltava kieli. Vieraiden kielten opiskelusta on erittäin paljon hyötyä yksityis- ja työelämässä. Kielitaidon parantamisessa voi auttaa yksityisopettaja.

Kielten lisäksi moni toivoo esimerkiksi matematiikan tukiopetusta ennen loppukokeita, tai äidinkielen tukiopettajaa, joka voi auttaa luku- ja kirjoitustaidon ylioppilaskokeisiin valmistautumisessa. Myös esimerkiksi biologian opettajia tarvitaan aina – lista on pitkä!

Tämän tyyppisen oppimisen selkeä etu on se, että opiskelu tapahtuu yksityisessä ympäristössä, ja sen tarkoitus on auttaa oppilasta menestymään opinnoissaan tällä hetkellä ja myös parantaa tulevaisuuden opintomenestystä.

Kotiopetuksen suosioon vaikuttavat toki myös kunnianhimoiset vanhemmat, jotka haluavat tarjota lapsilleen parhaan mahdollisen koulutuksen, korkeahkot työttömyysluvut sekä kasvava kilpailu työmarkkinoilla.

Useammat ja useammat näkevät yksityisopettajuuden tapana ansaita rahaa, kokemusta ja lisäarvoa ansioluetteloon.

Online-oppituntien antaminen on hyvä tapa työskennellä mistä päin maailmaa tahansa ja luoda samalla oma työskentelyaikataulu.

Ole siis omilla taidoillasi vastaus yksityisopetuksen kysyntään ja ryhdy opettajaksi.

Ryhdy espanjanopettajaksi, tarjoa matematiikan kertauskursseja, auta ylioppilaskokeisiin valmistautumisessa tai opeta kitaransoittoa. Niin kauan kuin tunnet opettamisen omaksi jutuksesi ja olet kykenevä vastaamaan oppilaiden tarpeisiin, voit olla supersankariyksityisopettaja!

Oppitunneistasi tulee tärkeä osa asiakkaidesi elämää. Oppilaan kehittymisen näkeminen tuo työhön todella paljon iloa.

Työelämästä tulee kaiken aikaa enemmän tutkintoihin keskittyvää. Siispä tutorointiyritysten tulevaisuus on taattu – muodollinen pätevyys ei ole välttämätöntä.

Kun olit vielä koululainen, opettajasi olivat varmasti tietoisia siitä, miten suuri vaikutus heillä on elämääsi – mutta miten paljon he inspiroivat sinua? Useimmat ihmiset osaavat nimetä ainakin yhden opettajan, jonka ominaisuudet innostivat heitä tekemään parhaansa ja oppimaan lisää heidän opettamastaan aineesta.

On ihana ja toisaalta jännittävä ajatus, että voit opetuksellasi muuttaa oppilaasi elämää samalla tavalla kuin lempiopettajasi muutti sinun elämääsi. Mikset haluaisi olla se henkilö, jolle oppilas on kiitollinen vielä 20 vuoden jälkeenkin?

Kaikki ovat kuulleet opiskelijoista, jotka ovat rakastuneet vieraaseen kieleen, kun he ovat kuulleet natiiviopettajan kertovan tarinoita kotimaastaan – jopa niin paljon, että he ovat lopulta muuttaneet asumaan tähän maahan.

Nyt sinä olet opettajan roolissa. On sinun vuorosi olla esimerkiksi se biologianopettaja, joka inspiroi jotakuta genetiikan yliopisto-opintojen pariin.

Olisiko sinulla halua ryhtyä matematiikan opettajaksi Superprofille?

Uusi mahdollisuus kouluttautua

Perinteinen koulujärjestelmä ei ole paras mahdollinen kaikille.

Standardoitu, opetussuunnitelmiin perustuva koulujärjestelmä, jonka mukaan opettajien on opetettava, johtaa väistämättä siihen, että jotkut lahjakkaatkin oppilaat putoavat kelkasta, kun opiskelutyylit eivät sovi heille. Nämä oppilaat eivät valitettavasti kasva täyteen potentiaaliinsa kouluikänsä aikana.

Yksityisopetus voi auttaa myös näitä nykyjärjestelmän unohtamia.

Kaksi polkua
Yksityisopettaja voi auttaa kaikenlaisia oppilaita löytämään menestykseen johtavan polun. Kuva: Caleb Jones/Unsplash

Kotiopetus tähtää räätälöityyn oppimisprosessiin, joka vastaa oppilaiden yksilöllisiin tarpeisiin. Kotiopettaja pyrkii tuntemaan oppilaansa ja hänen oppimistyylinsä, jolloin hän voi yhdessä oppilaan kanssa luoda yksilöllisen opetussuunnitelman, jonka avulla he voivat pyrkiä kohti asetettuja tavoitteita.
Kotiopetus voi tehdä ihmeitä. Liian usein koulussa luokkatason taakse jääneet uskovat olevansa muita huonompia, eikä heillä ole luottamusta omiin kykyihinsä. Koulun opettajillakaan ei välttämättä ole resursseja antaa yksilöityä opetusta.

Niiden oppilaiden joukossa, jotka kokevat helposti itsensä hylätyiksi, on esimerkiksi hahmotusvaikeuksista ja keskittymisvaikeuksista kärsiviä oppilaita.

Esimerkiksi dysleksiasta kärsivä voi aivan yhtä hyvin tähdätä pitkälle työelämässä kuin kuka tahansa muukin, mutta heille kerrotaan usein koulussa, että heidän taitonsa eivät riittäisi.

Hahmotus- ja keskittymisongelmaiset ihmiset ovat itse asiassa usein hyvin lahjakkaita, mutta he tarvitsevat omanlaisensa metodit oppiakseen.

Kotiopetus voi olla hyvä investointi, joka auttaa oppilasta pärjäämään myös tavallisessa koulussa. Se voi kehittää itseluottamusta ja näin ollen kykyä vastata myös tulevaisuuden haasteisiin.

Myöskään ammatillinen tai yliopistokoulutus ei anna kaikkia mahdollisia eväitä työelämään.

Kertausopetus voi olla hyödyllistä esimerkiksi pidempään työttömänä olleelle henkilölle, jolla voi olla haasteita kilpailuhenkiseen työelämään paluun kanssa. Yksityisopetus antaa heille mahdollisuuden kerrata jo opittua ja hankkia uusia taitoja, kuten esimerkiksi uuden kielen taidon.

Työnhakijoihin ja heidän perheisiinsä kohdistuu kova sosiaalinen paine. Haluaisitko olla opettaja, joka auttaa esimerkiksi pitkään töitä hakenutta henkilöä saavuttamaan tavoitteensa?

Kuitenkin…

Todellisuudessa intohimo opetettavaa ainetta kohtaan on vasta alkua. Sinun on luonnollisesti myös ymmärrettävä, mitä opettaminen itsessään on.

Opettaminen vaatii erinomaisia organisointitaitoja, intohimoa ja energiaa. Metodologiset lähestymistapasi ovat avain. Oppituntien suunnitteleminen on aivan oma taitonsa, ja sinun on osattava myös sitouttaa oppilaasi opetukseesi. Nämä voivat olla palkitsevia haasteita!

Kysymys kaikille opettajille: miksi teidän mielestänne opettajaksi kannattaa alkaa?

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Milla

Olen intohimoinen kirjoittaja-kääntäjä. Osaamiseni keskittyy vapaa-ajan aiheisiin, kuten taiteeseen ja kulttuuriin.