Suomi on hyvä maa asua – sosiaaliturvan ansiosta kukaan ei jää taloudellisesti tyhjän päälle. Suomi on kuitenkin myös elinkustannuksiltaan kallis maa. Jopa yli puolet tuloista saattaa mennä jo asumiskustannuksiin.

Asuntolainan tai vuokran, verojen, lasten päivähoidon ja ruokakulujen jälkeenkin voi tulla lisäkuluja – auto tai pesukone saattaa hajota, tai yllättävä sairastuminen voi tulla eteen.

Monille jääkin aivan liian vähän rahaa käteen pakollisiinkaan kustannuksiin, puhumattakaan vapaa-ajan aktiviteeteista tai muusta ylimääräisestä, kuten lomamatkoista.

Monet ratkaisevat tulojen ja menojen välisen epäsuhdan lisätyöllä. Moni toimii esimerkiksi yksityisopettajana nostaakseen tulojaan. Erityisesti opiskelijat ja valmistuneet opettajat suosivat tätä vaihtoehtoa.

Mitä jos sinäkin käyttäisit erityistietämystäsi ja osaamistasi lisärahan tienaamiseen?

Olit sitten matematiikan opettaja, viulisti tai hyvin kielitaitoinen ihminen, tietämyksestäsi voi olla muille hyötyä.

Laita se siis kiertoon!

Sovi oppitunti opiskelijan kanssa, joka haluaa oppia hallitsemaan paremmin trigonometrian tai oppia soittamaan musiikki-instrumenttia, tai kenties oppia vierasta kieltä, jonka sinä hallitset hyvin.

Monilla on erikoisosaamista, jota voi käyttää useamman aineen opettamiseen. Esimerkiksi fysiikan osaaja voi opettaa myös matematiikkaa – esimerkiksi algebraa, trigonometriaa ja geometriaa.

Sama pätee esimerkiksi humanististen aineiden opiskelijoihin, jotka voivat olla hyviä lukutaidon opettajia ja myös tarjota apua esseiden kirjoittamisessa.

Yksityisopettajaksi ryhtymisessä on kyse opiskelijoille räätälöityjen opetussuunnitelmien luomisesta. Suunnitelmien tulee perustua oppilaiden vahvuuksiin ja haasteisiin. On paljon tukeasi tarvitsevia ihmisiä päiväkodista yliopistoon, ja monet heistä haluaisivat tälläkin hetkellä palkata yksityisopettajan.

Puun taimi, kolikoita, raha
Kasvata tulojasi yksityisopettajana. Kuva: Micheile/Unsplash
Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Selätä hintojen nousu ryhtymällä yksityisopettajaksi

Elinkustannukset nousevat kaiken aikaa.

Tiesitkö, että Suomi on Euroopan ja koko maailman tasolla erittäin kallis paikka asua?

säästöpossu, kolikot
Opiskelijat ovat tyypillisesti taloudellisesti ahtaalla hintojen nousun ja opintotuen laskun vuoksi. Kuva: Andre Taissin/Unsplash

Suomen elinkustannukset ovat Euroopan unionin keskiarvoon verrattuna korkeita. Asumisen hinta esimerkiksi nousee jatkuvasti. Vuokria korotetaan tyypillisesti vuosittain.

Palkan lisäksi lähes kaikkea muutakin verotetaan: omistusasuntoa, autoa, lemmikkejä, ruokaa…

Kustannusten ja kaikkien hintojen nousun vuoksi monella on taloudellisia haasteita. Vaikka hinnat nousevat, esimerkiksi opintotukea ei ole korotettu, vaan sitä on päinvastoin pienennetty ja siirrytty laina- sekä työpainotteiseen toimeentuloon kaikkien opiskelijoiden kohdalla.

Käytännössä opiskelijan on erittäin vaikea tulla toimeen ilman työtä, mikä taas pidentää opiskeluaikoja, joita kuitenkin samaan aikaan rajoitetaan. Monista opiskelijoiden sivutöistä maksetaan todella vähän, joten niihin kuluu helposti aivan liikaa aikaa.

Yksityisopettajana saat määritellä itse oppituntisi hinnan, joten sinun ei välttämättä tarvitse käyttää kolmeakymmentä tuntia viikossa työntekoon. Näin opiskeluun jää enemmän aikaa. Akateemisen osaamisesi jakaminen on myös arvokas ja palkitseva kokemus sekä hyvä lisä ansioluetteloon.

Yksityisopettajuus tuo taloudellista vapautta

Yksityisopetuskokemus ansioluettelossa ei ainoastaan erota sinua joukosta potentiaalisten työnantajien silmissä, vaan se voi lisätä myös tulojasi ja helpottaa päivittäistä elämää rahan suhteen.

Sen sijaan, että yrittäisit opiskella ja tehdä pitkiä työpäiviä tai tehdä kahta työtä yhtä aikaa, voit yrittää yksityisopettajaksi ryhtymistä. Näin saat samalla toteuttaa työssäsi omaa intohimoasi!

Humanististen aineiden opiskelijoista insinööreihin ja kielitaitoisiin vaihto-opiskelijoihin – meillä kaikilla on jakamisen arvoisia taitoja.

Opiskelijat ovat usein erityisen hyviä opettajia, sillä heillä on tuoretta kokemusta ylioppilaskokeiden tai yliopistojen pääsykokeiden läpäisemisestä sekä myös tuoreita muistoja koko koulumaailmasta. Rahan ansaitseminen samaan aikaan kun auttaa nuorempia oppilaita pysymään opiskelun tahdissa ja menestymään on monella tavalla palkitsevaa.

Lisäkoulutuksen antaminen kotiopetuksen muodossa on hyvä tapa myös korjata koulujärjestelmän puutteita. Koulumaailma ei aina vastaa yksilön tarpeisiin. Pienryhmäoppiminenkin yksityisopetuksessa suuren koululuokan sijaan on hyvin hyödyllistä oppilaille ja auttaa heitä pärjäämään paremmin esimerkiksi kokeissa.

Toki opiskelu on mahdollista missä iässä tahansa, ja yksityisopettajankin voi palkata milloin vain.

Opiskelutapa ja opetuksen aiheet on yksityisopetuksessa helppo sovittaa jokaisen oppilaan yksilölliseen oppimistapaan, jolloin oppilaat saavat onnistumisen kokemuksia ja itseluottamusta.

Tietenkään miljonääriksi ei tulla yhdessä yössä, mutta yksityisopetus voi parantaa tulotasoasi merkittävästi. Opetustyöllä voit esimerkiksi parantaa päivittäistä elintasoasi tai vaikkapa säästää unelmalomaa varten.

Palmut, hiekkaranta, meri
Millainen olisi sinun unelmalomasi? Kuva: Lance Asper/Unsplash

Kuinka paljon veloitan yksityistunnista?

Ennen kuin ryhdyt tosissasi ajattelemaan tietämyksesi ja opiskelutaitojesi jakamista tukiopetuksen muodossa, sinun kannattaa tutustua muiden opettajien tuntihintoihin. Tämä auttaa sinua löytämään paikkasi markkinoilla, ja mikä tärkeintä, tuntemaan asiakkaasi ja löytämään heidät helposti.

On huomionarvoista, että voit nostaa tuntihintaasi sen mukaan, mitä enemmän sinulla on pätevyyttä. Myös opettamasi aine vaikuttaa tuntihintaan.

Yksityisopettajat ansaitsevat keskimäärin 22,50 euroa tunnilta. Hinta vaihtelee sen mukaan, miten paljon missäkin aineessa on opettajien kysyntää sekä opettajan koulutustason mukaan.

Esimerkiksi matematiikan opettajan keskimääräinen hinta on noin 22,50 euroa, mutta monien musiikki-instrumenttien soiton opettaja voi veloittaa jopa 37 euroa tunnilta.

Kielen oppitunnin keskimääräinen hinta on noin 23 euroa tunnilta, mutta hinta vaihtelee paljon opetettavan kielen mukaan. Espanjan kielen opettaja tienaa noin 21 euroa tunnilta, mutta mandariinikiinaa tai japania opettava voi tienata keskimääräistä paremmin, jopa 27 euroa tunnilta.

Urheilulajien ja musiikin oppitunnit ovat tavallisesti kalliimpia, sillä ne ovat suosittuja harrastuksia.
Hinta määräytyy aina sen mukaan, mitä ihmiset ovat valmiita maksamaan.

Harvinaisten aineiden opettaminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että siitä maksettaisiin kokonaisuudessaan paremmin. Hyvin spesifeihin oppiaineisiin voi nimittäin olla hankalampi löytää oppilaita.

Pidä mielessäsi, että oppiaine ei ole ainoa määrittävä tekijä siinä, kuinka paljon oppitunnista ollaan valmiita maksamaan. Myös kokemus ja opettajan asuinpaikka voivat olla tärkeitä tekijöitä.

Harvemmin asutuilla alueilla voi olla vähemmän kiinnostuneita oppilaita, jolloin online-oppituntien harkitseminen voi olla hyvä idea.

Miltä kuulostaisi englannin opettajaksi ryhtyminen?

Mikä vaikuttaa oppitunnin hintaan?

Alla olevat seikat vaikuttavat potentiaalisten asiakkaiden määrään. Siksi niillä on vaikutusta siihen, kuinka paljon sinun kannattaa asettaa oppitunnin hinnaksi.

  • Asuinpaikkasi

Isommissa kaupungeissa on tyypillisesti enemmän kysyntää, joten esimerkiksi pirkanmaalainen tai pääkaupunkiseutulainen opettaja voi usein pyytää oppitunnistaan keskimääräistä korkeampaa hintaa. Lisäksi esimerkiksi harvinaisempiin oppiaineisiin, kuten musiikin, urheilun tai taiteen aloille, löytyy suuremmista kaupungeista helpommin opiskelijoita.

  • Koulutustasosi ja oppilaan koulutustaso

Tämä on tärkein tekijä, kun määrität oppituntisi hintaa. Niin sinun kuin oppilaasikin koulutustaso vaikuttaa.

Lukiolainen, joka opettaa ala-asteikäistä, veloittaa palvelustaan tyypillisesti vähemmän kuin opettajaksi jo yliopistosta pätevöitynyt, joka opettaa esimerkiksi lukiota tai yliopistoa käyviä.

Myös muussa työelämässä tietyn aiheen pätevyys ja tutkinto luonnollisesti nostavat palkkaa. Haluaisitko ryhtyä esimerkiksi äidinkielen opettajaksi?

Kaupunki
Kaupungeissa on maaseutua enemmän kysyntää yksityisopettajille - palkkiokin saa siis olla korkeampi. Kuva: Patrick Tomasso/Unsplash

Tämä pätee kaikkien oppiaineiden opettamiseen: kieliin, musiikki-instrumenttien soittoon ja myös taideaineisiin, kuten kuvataiteeseen.

Vaikka et välttämättä tarvitsekaan virallista opettajan tutkintoa toimiaksesi Superprofin yksityisopettajana, voit toki veloittaa palvelustasi enemmän, jos sinulla on tutkinto.

Nyt yksityisopettajuus on sinulle jo tutumpaa – voit ryhtyä määrittämään hintaasi!

Jos pidät haasteista, tartu sellaiseen!

Pääset opettajana käyttämään erityistaitojasi samalla kun nostat tulojasi.

Iästäsi ja kokemuksestasi riippumatta tulet löytämään paljon apuasi kaipaavia oppilaita, jotka voivat avullasi menestyä koulu-urallaan.

On hyvä idea muodostaa hyvä suhde aluksi esimerkiksi muutamaan perheeseen ja oppilaaseen. Näin sana opetustaidoistasi kiertää ja saat enemmän oppilaita.

Luo online-profiili esimerkiksi Superprofiin ja laita taitosi kiertoon!

Profiilin luominen antaa sinulle näkyvyyttä ja auttaa potentiaalisia asiakkaita löytämään sinut helpommin. Tulevat oppilaasi vierailevat verkkosivuilla päivittäin.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Milla

Olen intohimoinen kirjoittaja-kääntäjä. Osaamiseni keskittyy vapaa-ajan aiheisiin, kuten taiteeseen ja kulttuuriin.