Nimeni on Chloe Masterton. Toimin yksityisopettajana Britanniassa Bristolin ja Bathin alueilla. Olen tehnyt yksityisopettajan töitä 18 kuukauden ajan opetettavina aineina taloustiede, politiikan tutkimus, historia ja englannin kieli.

Täytyy myöntää, ettei opettajuus ollut lapsuuden haaveammattini. Valmistuttuani Oxfordin yliopistosta aineinani filosofia, politiikka ja taloustiede, moni veikkasi minun pyrkivän seuraavaksi pääministeriksi.

Vietettyäni kuusi kuukautta Guatemalassa ja työskenneltyäni melko tylsässä työssä terveysvirastossa istuin illallispöydässä parin yliopistoaikaisen ystäväni kanssa eräänä sateisena iltana. He kumpikin opiskelivat yliopistossa edelleen, oikeustieteen maisteriohjelmassa. He kertoivat minulle työskentelevänsä yksityisopettajina opintojen ohella tienatakseen hieman lisätuloja ja kuvailivat yksityisopettajuuden voittavan heidän aikaisemmat opiskelijatyönsä mennen tullen.

En tiennyt mitä tarkalleen odottaa, mutta loin profiilin parin yksityisopettajia välittävän yritykseen verkkosivuille nähdäkseni, mitä tapahtuu.

Nainen käyttää tablettia, luokkahuone
Omat opinnot opettivat Chloelle paljon siitä, mitä opettajuus on. Kuva: Brooke Cagle/Unsplash
Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Kuinka yksityisopettajuudesta tuli kokoaikatyöni?

Ensin ajattelin, olisiko kukaan koskaan valmis maksamaan minulle edes kahtakymmentä puntaa oppitunnista, mutta epäröinnin jälkeen olen päätynyt pitämään yksityistunteja kokopäiväisesti.

Minulla ei ole opettajan pätevyyttä yhdessäkään opiskelemassani aineessa, joten en voisi opettaa tavallisessa koulussa. Olen kuitenkin työskennellyt nuorten parissa ja epävirallisesti tutoroinut ystäviäni ja ystävien sukulaisia heidän valmistautuessaan ylioppilaskokeisiin.

On kuitenkin kaksi asiaa, joita valtaosa ihmisistä ei hallitse täydellisesti ja joita koulujen opettajat harvemmin voivat opettaa kädestä pitäen, mutta joita minä olin tehnyt lukiossa ja myöhemmin yliopistossa vuosien ajan: 1. Kuinka kokeet läpäistään hyvin arvosanoin ja 2. Kuinka kirjoitetaan erittäin hyvä essee.

Mikset siis ryhtyisi opettajaksi jo tänään!

Tietokone, tekstiä, essee
Miten hyvä essee kirjoitetaan? Sen hahmottamisessa voi auttaa yksityisopettaja. Kuva: Dan Counsell

Taito menestyä kokeissa ja erinomaisen esseen kirjoittaminen ovat asioita, jotka 90 prosenttia opettajaa etsivistä oppilaista toivoo oppivansa opettajaltaan. Oli selvää, että olin itse asiassa paljon pätevämpi opettaja kuin ymmärsinkään.

Mielestäni on valitettavaa, että erityisesti tutkintoon johtavassa opiskelussa on yleensä kyse pelkästä kokeiden läpäisemisestä, kurssitöistä ja opinnäytetöistä. Vielä valitettavampaa on se tosiasia, että monilla opettajilla ja professoreilla ei ole kykyä opettaa, miten arviointikriteerit käytännössä täytetään ja kuinka loistavat arvosanat saavutetaan.

On mahdollista, että he ovat istuneet omilla oppitunneillaan aivan liian kauan aikaa sitten pystyäkseen samastumaan nykyopiskelijaan, tai kenties he eivät edes halua opettaa hyvää vastaustekniikkaa ajatellessaan, että opiskelijan täytyy löytää se itse. Kenties kyse on vain opettajien kiireestä ja vähistä resursseista.

Olen opettanut uskomattoman lahjakkaita oppilaita, joilla ei yksinkertaisesti ollut aavistustakaan siitä, mitä heiltä odotetaan kokeessa tai jotka eivät vain tienneet, mistä hyvä essee koostuu. Uskon, että yksityisopetus on hyödyllisintä silloin, kun onnistut auttamaan toista ymmärtämään pelin säännöt, jotta hän pääsee esittelemään tietämystään ja kykyjään täydessä potentiaalissa.

Shakkilauta
Hyvä yksityisopettaja opettaa oppilaalle opinnoissa pärjäämisen tärkeät pelisäännöt. Kuva: Jeshoots/Unsplash

Tämä on mielestäni yksityisopettajuudessa palkitsevinta. Pääset näyttämään opiskelijoille, miten helppo peli lopulta on kyseessä, kun sitä oppii kerran pelaamaan. Säännöt toki vaihtelevat aineesta toiseen, yliopistosta toiseen ja kouluvuodesta toiseen, jolloin opettajan tehtävä on vaihteleva: sinun täytyy olla kunkin hetken säännöistä tietoinen ja opettaa ne uudelleen ja uudelleen uusille oppilaille.

Tutustu yksityisopettajuuteen tarkemmin:

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!
>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Milla

Olen intohimoinen kirjoittaja-kääntäjä. Osaamiseni keskittyy vapaa-ajan aiheisiin, kuten taiteeseen ja kulttuuriin.