Kitaransoiton opettaminen ei ole mikään läpihuutojuttu, mitä kuka vaan voi toteuttaa. Jo suunnittelussa on otettava huomioon monia tekijöitä, jotta oppilaat osaisivat soittaa kitaraa muutaman oppitunnin jälkeen. Mitä musiikkityylejä tarjoat? Onko järjestämäsi kitaratunnit edullisemmasta vai kalliista päästä? Pidätkö mieluummin akustisesta vai sähkökitarasta? Voitko opettaa biisien lisäksi myös musiikin teoriaa?

Kaikki nämä yksityiskohdat ovat ensiarvoisen tärkeitä, sillä niiden perusteella voit määrittää sopivat hinnat omille kitaratunneille. Tutustu myös ajan kanssa soittotuntien markkinoihin, jossa pohdimme keinoja oppilaiden tavoittamiseksi.

Koska tarkan hinnan asettaminen voi aluksi olla vaikeaa, Superprof antaa sinulle oivan oljenkorren. Voit nimittäin tutustua muiden kitaransoitonopettajien profiileihin sekä keskimääräisiin kitaratuntien hintoihin netissä – sen kuin selailet tarjontaamme! Tämä helpottaa huomattavasti oman soitonopettajan uran aloittamista.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Kuinka löydät oppilaita kitaratunneille?

Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat ehdottomasti tärkeimmät valtiot, kun mietitään kitaran asemaa pop- ja rock-musiikissa. Jokainen tuntee Jimi Hendrixin, Eric Claptonin, Pink Floydin, The Rolling Stonesin, The Doorsin ja The Beatlesin kaltaiset artistit. Nämä olivat aikanaan (ja ovat edelleen) uraauurtavia tekijöitä kitaramusiikin saralla. Sittemmin sellaiset bändit, kuten Metallica, Nirvana ja Red Hot Chili Peppers nostivat kitaransoiton sellaisiin sfääreihin, josta ei hevillä pudota.

Jos unohdetaan maailmanlaajuinen merkitys, niin jokaisella maalla on oma musiikillinen perintönsä, joihin lukeutuu myös kitaransoittajia. Suomessa sellaisiin voidaan laskea esimerkiksi Hurriganesin Albert Järvinen, Tasavallan Presidentti-yhtyeessä vaikuttanut Jukka Tolonen, Eppu Normaalin Mikko “Pantse” Syrjä ja Juha Torvinen sekä Hanoi Rocksin Andy McCoy.

Näiden artistien seuraaminen on herättänyt useissa tavallisissa tallaajissa halun oppia soittamaan kitaraa – ja lopulta opettamaan sitä myös muille. Taustalla on halu jakaa kitaransoiton tuottamaa iloa ja samalla ansaita rahaa! Miten siis löydät oppilaita, joille voit antaa kitaratunteja? Kuinka paljon voit veloittaa?

Vastataan ensimmäiseen kysymykseen. Alue on ensimmäinen seikka. Missä päin Suomea asut ja kuinka voit mainostaa itseäsi kaupungissa?

Tee itsesi tunnetuksi laittamalla esitteitä kaikkialle: leipomon, baarin, supermarketin ja musiikkikaupan ilmoitustauluille. Vaikka edellä mainitut kohteet ovat hyvä tapa löytää asiakkaita, niin ei ole mikään salaisuus, että internet on kaikista paras kanava oppilaiden tavoittamiseen.

Voit esimerkiksi luoda oman verkkosivuston, joka pomppaa hakukoneen etusivulle aina, kun joku kirjoittaa seuraavanlaisia hakusanoja:

 • "Opi kitaraa"
 • "Opi soittamaan kitaraa ..."
 • "Kitaratunnit osoitteessa ..."
 • "Kitaratunteja ..."
 • "Kitaransoiton opettaja"
 • "Hinnat kitaratunneille"

Ja jos haluat tehdä oppilaiden löytämisestä helpompaa, voit liittyä suoraan Superprofin soitonopettajiin.

Tai miltä kuulostaisi äidinkielen opettajaksi ryhtyminen?

Kitarakurssi netissä
Hinnoittele kitaratunti kokemuksen mukaan. (Kuva: Unsplash / Wes Hicks)

Miten saada lisää soitto-oppilaita?

Olipa kyse Superprofista tai muusta alustasta, on oppilaat vakuutettava omista taidoista ja opetuksesta. Tärkeintä on tarjota kilpailukykyinen hinta, jotta oppilaat eivät katoa heti kättelyssä. Jos olet The Doorsin ja 60- tai 70-luvun rockin ystävä, kerro siitä!

Oppilaiden on tärkeää saada tietää, mihin tyyleihin olet erikoistunut. On myös tärkeää tarjota monipuolista opetusta, jotta saat aikaan pidempiäkin yhteistöitä. Opetukseen voi lukeutua muun muassa:

 • klassinen kitara
 • folk
 • sähkökitara
 • jazz
 • heavy metal

Sinun tulisi myös korostaa teknistä osaamista ja musiikin teorian hallintaa. Osaatko opettaa oppilasta lukemaan nuotteja, harjoittelemaan sointuja, virittämään kitaransa, soittamaan arpeggioita tai käyttämään plektraa ja sormia oikein?

Kerro lopuksi, onko sinulla jo kokemusta yksilö- tai ryhmäkitaratunneista. Kun sinulla on näyttöjä alkeistuntien pitämisestä, moni ottaa yhteyttä jo pelkästään tämän perusteella. Lisää vinkkejä kitaratuntien aloittamiseksi löydät artikkelistamme, johon kokosimme yhteen parhaat vinkit kitaraopettajaksi aikoville.

Kuinka määritellä kitaratuntien hinta?

Tarkastellaanpa seuraavaksi taloudellista puolta: miten kitaratunnin hinta määritetään?

Aloittaessasi et välttämättä tiedä, mikä on alan käytäntö. Ovatko yksityiset kitaratunnit halvempia vai kalliimpia kuin ryhmätunnit? Onko nais- tai mieskitaristien tai eri ikäryhmien oppituntien hinnoissa eroja? Vaihteleeko hinta paikkakunnan mukaan?

Kysyt itseltäsi lähes varmasti näitä kysymyksiä, joten kokeillaanpa seuraavaksi vastata niihin!

Sähkökitaratunnit Suomessa
Kokenut opettaja voi veloittaa kitaratunneilta enemmän. (Kuva: Unsplash / Caio Silva)

Kitaratuntien hinnat: mitä muut opettajat veloittavat?

Kokeile ensimmäiseksi googlettaa "hinta kitara oppitunti",  jos et ole varma, miten hinnoittelisit omat tuntisi. Tämä antaa suuntaviivat, joiden mukaan pelata. Ota myös huomioon Superprofin omat tilastot, joista saat hyvää osviittaa.

Millaisia kitaraopettajia Superprofissa sitten on?

Sivustolle on tällä hetkellä rekisteröitynyt monia kitaristeja, sekä naisia että miehiä, jotka opettavat eri tasoilla. Keskimäärin hinnat ovat hyvin kohtuuhinatisia sekä naisilla että miehillä. Tällä ei ole loppuviimein merkitystä, mutta tilastot tuovat kuitenkin hyvää pohjadataa päätöstäsi varten ja auttavat asettamaan omille kitaratunneillesi sopivan hintatason.

Ryhdy kitaransoiton opettajaksi jo tänään!

Kitaratuntien hinnat: keskiarvot suurimmissa kaupungeissa

Et ehkä ole vielä tullut ajatelleeksi, mutta oppituntien hinta vaihtelee toden totta paikkakunnasta riippuen. Tämä johtuu monista tekijöistä, kuten kilpailusta tai tietyn alueen elintasosta. Pääkaupunkiseudulla on kalliimpaa kuin esimerkiksi Itä-Suomessa.

Mihin hintatasoon sinä sijoitut? Vastataksemme tähän kysymykseen, tässä on luettelo kitaratuntien keskihinnoista suurimmissa kaupungeissa eri puolilla maailmaa:

 • Iso-Britaniassa: 18-25,00 puntaa tunnilta,
 • Yhdysvalloissa: 25-40 dollaria,
 • Australiassa: 20 - 60 dollaria,
 • Kanadassa 20 - 40 dollaria,
 • Suomessa 20 - 60 euroa

Summa summarum – mitä isommassa kaupungissa asut, sen enemmän voit kitaratunneista veloittaa.

Vaikuttaako ikäni kitaratuntien hintaan?

Vaikka tälläkään asialla ei pitäisi olla merkitystä, niin näin se kuitenkin on. Iällä on tässä kohtaa merkitystä!

Jos olet nuori kitaransoitonopettaja, älä innostu liikaa – oppituntisi ovat keskimäärin halvempia. Vähän niin kuin muissakin ammateissa, vanhempi henkilö voi odottaa tienaavansa enemmän vaikka mikään automaatio se ei olekaan. Heidän tietämyksellään ja aiemmilla kokemuksillaan on suurempi arvo kuin nuorilla ja kokemattomilla opettajilla.

Sama pätee myös kitaratuntien hintaan Superprofissa:

 • alle 20-vuotiaat opettajat: 16,70 € oppitunnilta ja 130 €/kymmenen oppitunnin kurssi,
 • 20-30-vuotiaat opettajat: 21 € oppitunnilta ja 174 €/kymmenen oppitunnin kurssi,
 • 30-40-vuotiaat opettajat: 24 € oppitunnilta ja 220 €/kymmenen oppitunnin kurssi,
 • 40-50-vuotiaat opettajat: 24,70 € oppitunnilta ja 232 €/kymmenen oppitunnin kurssi,
 • yli 50-vuotiaat opettajat: 25,4 € oppitunnilta ja 240 €/kymmenen oppitunnin kurssi.

Aseta tuntihinta oman taitotasosi mukaan

Nyt olemme tarkastelleet käytännön asioita, jotka auttavat valitsemaan sopivan hintaluokan oppitunneillesi. Laskelmassa on kuitenkin otettava huomioon myös muita yksityiskohtia. Aloita tasostasi kitaransoiton opettajana.

Osaatko opettaa asiat pelkästään kertomalla ilman käytännön esimerkkejä? Pystytkö opettamaan oppilaalle musiikin teoriaa: nuottien ja tabulatuurien lukemista, arpeggioita ja erilaisia tekniikoita?

Mitä paremmin osaat teoriaa ja omaat taitoa, sen enemmän voit kitaratunneista pyytää!

Millaisia oppitunteja annat?

Haluaisitko opettaa aloittelevia kitaristeja soittamaan alusta alkaen?

Ennen kuin ehdotat heille, että he aloittaisivat kitaransoiton opettelun kanssasi, sinun on kyettävä muotoilemaan sanallisesti, minkä tyyppisiä oppitunteja tarjoat: akustinen kitara, klassinen kitara, sähkökitara, flamenco… Mahdollisuuksia on monia. Jos pidät yksityisiä tunteja kotonasi, on tälläkin vaikutusta hintaan. Monesti verkkotunnit ovat halvempia matkustuskulujen puuttumisen myötä.

Kitara pöydällä
Kitaratunnin hintaan vaikuttaa monet eri tekijät. (Kuva: Unsplash / De an Sun)

Viimeinen vinkki: ole joustava!

Koska päätät itse, mitä pyydät (aivan kuten vaikkapa torikauppiaat marjasatonsa kanssa), voit säädellä hintojasi esimerkiksi tarjoamalla:

 • Opiskelija-alennuksen kitaratunneista
 • Tarjouksen useamman kerran paketista
 • Alennukset muille ryhmille
 • Erilaisia maksutapoja

Ja niin edelleen.

Lisäksi suosittelemme kitaransoiton opettajia laatimaan selkeät peruutusehdot. Tämä voi olla opettajille ongelmallista. Neuvomme laatimaan säännöt etukäteen, jotta vältytään väärinkäsityksiltä. Voitte sopia esimerkiksi viivästyskorosta peruutuksen tai maksun myöhästymisen varalta.

Nyt kun tiedät hinnoittelun perusteet, voit määritellä kitaratunnin hinnan. Seuraavaksi tarvitset vain uusia innokkaita oppilaita – ja niitähän meiltä löytyy. Aloita kitaransoiton opettaminen Superprofilla!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Eetu

Tampereelta käsin nakuttava kirjoittaja, jonka kiinnostuksen kohteet eivät mahdu tähän ruutuun. Yhteenvetona: musiikkibisnestä ja kirjoitettua tekstiä.