Kuvailisitko itseäsi urheiluhulluksi? Oletko opiskellut liikunta-alaa tai aiotko suorittaa auktorisoidun personal trainerin koulutuksen? Haluaisitko tehdä harrastuksestasi ammatin? Jos vastasin edes johonkin kysymykseen ”kyllä”, personal training voisi sopia sinulle.

Jotta erotut personal trainereiden suuresta massasta, omien palveluiden ja taitojen markkinointiin kannattaa panostaa. Haluatko tarjota sitä, mitä muutkin, vai jotain ihan muuta? Omaa persoonallisuutta ja filosofiaa kannattaa käyttää apuna itsensä markkinoinnissa ja palvelujen suunnittelussa. Kun teet jotain, mihin todella uskot ja mistä nautit, asiakkaatkin huomaavat sen.

Esittelemme tässä artikkelissa erikoistumisvaihtoehtoja ja pohdimme myös personal trainereiden valintaa asiakkaan näkökulmasta.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Personal trainerin tarjonta

Personal training -kenttä on todella laaja. Tavallisimpia syitä hakeutua valmennukseen ovat laihduttaminen, lihasmassan kasvattaminen sekä yleinen kunnonkohotus. Niillä on siis vaikeampi lähteä erottumaan kilpailijoista, mutta se ei tarkoita, etteikö niihin kannattaisi tai voisi valmentajana panostaa.

Laihduttaminen ei ole yksinkertaista tai helppoa – kuntoilun lisäksi pitää ottaa huomioon muun muassa kalorien ja proteiinin saanti sekä nukkuminen. Lihasmassakaan ei kasva itsestään ilman oikeanlaista ruokavaliota, ja kuntoakin voi lähteä kehittämään monella tapaa. Joillekin kunto-ohjelma ja lenkkikalenteri riittävät, mutta toiset voivat kääntyä personal trainerin puoleen, koska perinteiset tavat, kuten lenkkeily tai pyöräily, vaikuttavat tylsiltä.

Jokainen pätevä personal trainer pystyy varmasti ohjaamaan asiakasta laihdutuksessa, kehonrakennuksessa tai kunnonkohotuksessa. Palveluissa voi kuitenkin olla eroja valmentajien välillä, ja alta löydät muutamia vaihtoehtoja, joilla joukosta voi erottua paremmin.

Ravitsemustiede

Kuntoilusta on harvoin hyötyä, jos yleiset elämäntavat ja ruokailutottumukset ovat retuperällä. Erityisesti laihduttamisessa ja lihasmassan kasvattamisessa iso osa työstä tapahtuu keittiössä, joten ravitsemustieteeseen panostaminen on varma keino vahvistaa omaa asiantuntemustaan ja houkutella asiakkaita.

Monet personal trainerit tarjoavat vinkkejä syömiseen ja ravintoon liittyen, mutta kaikilta ei löydy siihen varsinaista pätevyyttä. Pelkillä omilla kokemuksilla harvoin kasvetaan asiantuntijaksi, vaan se vaatii kunnollista aiheeseen perehtymistä ja kouluttautumista.

Salaattiannos lautasella
Pelkkä lautasmallin noudattaminen tukee monipuolisten ja terveellisten annosten kokoamista. (Kuva: Unsplash/Ella Olsson)

Äitiysliikunta

Raskaus mullistaa monen perheen ja erityisesti äidin mielen ja kehon. Elämänmuutokset vievät usein mennessään, mutta niidenkin aikana on hyvä pitää rutiineista kiinni ja liikkua. Äitiysliikunnasta on monia hyötyjä: se voi helpottaa synnytystä, auttaa raskauskilojen karistamisessa tai tuoda vain hyvää mieltä vauva-arkeen.

Raskauden aikana ja sen jälkeen ei kuitenkaan voi lähteä liikkumaan miten tahansa – jokaisen raskausaika ja synnytys ovat erilaisia, joten jokaiselle äidille sopii erilainen liikunta.

Työhyvinvointi

Monet organisaatiot haluavat panostaa imagoonsa ja työntekijöiden viihtymiseen, jolloin liikunta astuu usein kuvaan. Personal trainerina voit tarjota esimerkiksi palvelupaketteja, jossa kartoitat työntekijöiden kunnon ja tarjoat säännöllisiä ryhmävalmennuksia sekä taukoliikuntaa. Kuntoilun voi yhdistää myös palautumisen ja unen seurantaan, ja säännöllisillä testauksilla voi seurata asiakkaiden kehitystä.

Henkinen hyvinvointi

Personal trainingin ei tarvitse olla vain raudan pumppaamista salilla. Jotkut etsivät keinoja purkaa stressiä ja rauhoittua, jolloin liikkuminen voi keskittyä joogan kaltaisiin harjoituksiin sekä hengittämiseen ja venyttelyyn. Palvelut voivat keskittyä yleiseen hyvinvointiin ja sen parantamiseen, kuten stressinhallintaan tai unenlaatuun.

Kohderyhmän mukaan

Palvelusi voivat keskittyä myös tiettyihin asiakasryhmiin: seniorit tarvitsevat erilaista liikuntaa kuin yläastelaiset ja päinvastoin. Lasten ja nuorten liikkuvuus on myös laskussa, joten heille suunnatuilla ohjelmilla ja tunneilla riittää myös kysyntää.

Vertaistuki on keskeisessä roolissa kaikenlaisessa ryhmäliikunnassa, joten pelkkä sopivan porukan löytäminen voi olla tärkeää. Miehet voivat joogata helpommin äijäjoogassa, nuoret treenaavat usein keskenään, ja uutta harrastusta on mukavampi kokeilla aloittelijaystävällisillä tunneilla.

Opettajan työ ei ole koskaan ollut mukavampaa!

Lapsia rivissä urheiluasuissa
Alalla erikoistuminen voi auttaa erottumaan joukosta ja helpottaa asiakkaiden saantia. (Kuva: Unsplash/Bruno Kelzer)

Personal trainerin työkalupakki

Liikuntaan ja ravitsemukseen liittyvä tietotaito löytyy personal trainerin työn ytimestä, mutta sen lisäksi on myös muita puolia, jotka kannattaa ottaa huomioon:

  • Harjoittelun suunnittelu ja ohjaaminen. Harjoitusohjelmat ovat aina räätälöityjä ja henkilökohtaisia. Personal trainerin tulee siis ymmärtää asiakkaan taitotaso ja tarpeet ja suunnitella tälle sopiva ohjelma. Nuoret kehittyvät eri tavalla kuin aikuiset tai seniorit, ja kaikissa meissä on henkilökohtaisia eroja.
  • Markkinointi ja myynti. Kuten tästä artikkelista on käynyt ilmi, omia taitojaan ja palveluita tulee osata myydä. Jos siis liikunta- ja ravitsemuspuoli on kunnossa, panosta markkinointiin. Asiakkaita voi hankkia monella tapaa, ja markkinointikurssit ovat monelle hyvä vaihtoehto.
  • Yrittäjyys. Jos et toimi palkkatyössä vaan yrittäjänä, sinun tulee perehtyä myös liiketoiminnan pyörittämiseen. Toiminimiyrittäjyys on parhaimmillaan todella helppoa ja yksinkertaista, mutta kaiken muun ohessa erityisesti yrittäjyyden ensimmäiset askeleet voivat vaikuttaa raskailta.
  • Vuorovaikutus. Asiakassuhteet ovat valmennuksen keskiössä, ja myös niillä voi erottua edukseen. Huippu-urheilussa urheilijat ja joukkueet vaihtavat valmentajiaan mielin määrin, kun tulosta ei synny. Se ei tarkoita, että valmentaja olisi huono – syynä voi olla vain kemiat ja niiden kohtaamattomuus. Voit samalla tavalla olla personal trainerina todella taitava, mutta asiakkaita voi olla vaikea pitää, jos heidän kanssaan ei tule toimeen.
  • Henkiset taidot. Valmennuksen hyödyt heijastuvat parhaimmillaan kaikille elämän osa-alueille. Asiakkaan tukeminen silloin, kun arki painaa ja motivaatiomittari on nollassa, on aivan yhtä tärkeää kuin hyvän treenisuunnitelman tekeminen.
Ihmisiä salilla venyttelemässä venytysnauhoilla
Liikunnallisen tietotaidon lisäksi personal trainerilta vaaditaan monenlaisia sosiaalisia taitoja. (Kuva: Unsplash/Geert Pieters)

Personal trainerin valinta

Itsensä ja oman osaamisensa markkinoinnissa kannattaa astua hetkeksi asiakkaan saappaisiin: mitä piirteitä personal trainereissä arvostetaan ja mitkä asiat painavat vaakakupissa eniten?

Yksi tärkeimmistä muuttujista on varmasti koulutustausta. Minkälainen pohjakoulutus PT:ltä löytyy ja minkälaisia personal trainerin pätevyyksiä häneltä löytyy? Koulutus vaikuttaa pitkälti myös erikoisaloihin ja sitä kautta tarjolla oleviin palveluihin.

Vaakakupissa painaa varmasti myös työkokemus. Vastavalmistunut valmentaja voi erottua joukosta innokkuudellaan ja tuoreella tietopankillaan, mutta jos samalla hinnalla saa viisi vuotta kokemusta, valinta on monen kohdalla selvä. Työkokemus tuo mukanaan myös suosituksia: referenssit ovat luotettavin lähde personal trainerin sopivuudesta ja taidoista, ja niitä saa vaan työtä tekemällä.

Jokainen asiakas miettii myös palvelutarjontaa. Koulutuksen ja erikoistumisen myötä äitiys- tai senioriliikunta voi sellaisenaan voittaa asiakkaan puolelleen, mutta samantyyppisten palveluidenkin välillä voi olla eroja. Yksi voi tarjota pelkästään kontaktivalmennusta ja tapaamisen kerran viikossa, toinen voi tarjota hybridivalmennusta useamman kerran viikossa ja kolmas tarjoaa pakettialennuksia pidemmistä tilauksista.

Henkilö tekemässä maastavetoa
Miten sinä ajattelit erottua joukosta? (Kuva: Unsplash/Victor Freitas)

Neljäs konkreettinen muuttuja onkin hinta. Halpa ei automaattisesti tarkoita huonoa eikä kalleus hyvää, mutta halvin vaihtoehto on harvoin paras. Omaa osaamistaan ja taitotasoaan kannattaa siis verrata muuhun tarjontaan; jos tarjolla on 30 vaihtoehtoa, hinta on usein yksi ensimmäisistä kriteereistä, joilla joukkoa lähdetään rajaamaan.

Personal trainerin voi valita myös henkilökemioiden perusteella. Joidenkin kohdalla liikuntatieteiden maisterinpaperit ovat juuri sitä eli paperia, jos toisen tunneista nauttii enemmän.

Viimeinen muttei vähäisin on personal trainerin profiili. Jos annat profiilissasi tai verkkosivuillasi itsestäsi hyvän, asiantuntevan ja selkeän kuvan, saat varmasti asiakkaita. Markkinoinnissa kannattaa keskittyä ytimekkyyteen ja selkeyteen – jos tarjolla on jälleen 30 profiilia, kustakin saattaa lukea vain ensimmäiset pari lausetta. Keskity siis olennaiseen äläkä kaunistele asioita turhaan, jotta asiakas tietää, mitä hän on ostamassa.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.