Oletko haaveillut personal trainerin urasta, mutta käytännönasiat ovat olleet jarruna? Onko sinussa ohjaaja-ainesta? Pystytkö motivoimaan ihmisiä, ohjaamaan heitä kohti parempia elämäntapoja ja parantamaan muiden fyysistä hyvinvointia?

Pyrimme tässä artikkelissa avaamaan personal traineriksi ryhtymistä ja sitä, miksi sinunkin kannattaa liittyä heihin, jotka ovat tehneet intohimoistaan työn.

Valitse työ, jota rakastat, jotta sinun ei tarvitse tehdä töitä päivääkään elämässäsi.

Kungfutse

Kungfutsen ajatuksessa piilee totuuden siemen: jokaisessa työssä on omat huonot ja hyvät puolensa, mutta työn, harrastusten ja intohimojen yhdistelmällä arjesta voi saada paljon enemmän irti. PT:n ammatti tarjoaa monelle mahdollisuuden juuri siihen, ja personal traineriksi voi kouluttautua monella tapaa.

Opettajan työ ei ole koskaan ollut helpompaa!

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Työn ja harrastuksen pyhä liitto

Personal trainerin työtä ei voi kuvailla tylsäksi tai rutiininomaiseksi – omaan työhönsä närkästyneitä löytää todennäköisemmin esimerkiksi toimistoista ja kaupoista!

Toimistotyössä päivät muistuttavat helposti toisiaan: saatat istua valtaosan päivästä ruudun edessä tehden samoja, rutiininomaisia askareita ja tuijottaa pölyisestä ikkunasta, kun toiset nauttivat raikkaasta ilmasta ja auringonpaisteesta.

Tässä on asteen verran värikynää mukana, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että henkilökohtaisen valmentajan päivät ovat kaikkea muuta: niiden keskiöstä löytyvät asiakkaat, joilla on erilaiset tarpeet, tavoitteet ja fyysiset ominaisuudet, ja harjoituksia voi tehdä kuntosalin lisäksi esimerkiksi pururadalla tai uimahallissa.

Jos todella haluat personal trainereiden maailmaan, sinulta löytyy jo kaikkein keskeisin valtti menestykseen: motivaatio. Intohimosi urheiluun ja terveellisiin elintapoihin tekee sinusta loistavan vaihtoehdon jakamaan tietoasi ja intoasi muille aiheesta kiinnostuneille.

Älä kuitenkaan innostu liikaa! Liian suuret unelmat ovat kuin paksulinssiset fitness-lasit, joiden takaa työn negatiivisia puolia on vaikea nähdä. Henkilökohtaisen ohjaajan uraa pohtiessa on tärkeä pitää jalat maassa ja tarkkailla fitness-alaa mahdollisimman objektiivisesti. Kokeneemman PT:n kanssa jutteleminen voi auttaa ymmärtämään työn vähemmän näkyviä ja vähemmän haluttuja puolia.

Nainen treenaamassa käsiä kuntosalilla
Omakohtaiset kokemukset voivat antaa hyvän kuvan PT-alasta, mutta ammattilaisen konsultoinnista on harvoin haittaa. (Kuva: Unsplash/Alora Griffiths)

Käytännön kiemurat esteenä

Sinulta todennäköisesti löytyy kokemusta monipuolisesta harjoittelusta ja ehkä myös liikunta-alalta – kokeneen treenaajan tiedoilla ja taidoilla voi jo ohjata yksittäisiä liikuntatunteja tai pienempiä harjoitusryhmiä.

Personal traineriksi ryhtyminen ja pätevyyden hankkiminen harvoin kaatuvat fyysiseen kyvykkyyteen tai tietotaidon puutteeseen. Monia mietityttää alan työtilanne ja itsensä pomona toimiminen.

Moni haaveilee työhön liittyvästä itsenäisyydestä ja vapaudesta, mutta harva todellisuudessa haluaa sitä.

Tässä kohtaa on hyvä pohtia käytännönpuolta ja tarvittaessa keskustella siitä kokeneemman personal trainerin kanssa:

 • Mitä toimintamuotoja personal trainereilla on?
 • Mistä osa-alueista personal training todellisuudessa koostuu?
 • Mistä asiakkaita saa hankittua?

Perusteellinen valmistautuminen sekä näihin (ja moniin muihin) kysymyksiin vastaaminen takaavat sen, että fitness-alalle siirtyminen tai sinne kouluttautuminen ei iske täysillä vasten kasvoja. PT-yrittäjyyden alkutaipaleella voi harkita myös markkinointi- tai yrittäjyyskursseja, jotka auttavat muun muassa näkyvyyden lisäämisessä, verkostoitumisessa ja asiakkaiden houkuttelemisessa.

Itsensä pomona toimiminen jännittää monia palkkatyöläisiä, mutta todellisuudessa sen tarjoama vapaus on yksi personal trainerin ammatin parhaita puolia.

Mies tekemässä penkkipunnerrusta kuntosalilla
Treenaamisen ja ohjaamisen lisäksi jokaisen aloittelevan PT:n on hyvä miettiä asiakkaiden houkuttelemista. (Kuva: Unsplash/Michael DeMoya)

Personal trainingin monet polut

Kaikki personal trainerit eivät ole olleet urheiluhulluja syntymästään asti. Monen kohdalla se on tapahtunut vasta myöhemmin elämässä, esimerkiksi tyytymättömyydestä perinteiseen työhön tai oman elämäntaparemontin myötä. Jotkut ovat käyneet vispiläkauppaa alanvaihdon kanssa jo pidemmän aikaa ja hypänneet tyytyväisyysjunan kyytiin, kun mahdollisuus sellaiseen tuli.

PT-koulutus ja pätevyyden hankkiminen ovat ensimmäisiä askeleita kohti fitness-alaa. PT:n ammattiin ei kuitenkaan ole Suomessa yhtä tiettyä polkua, vaan kuka tahansa voi kutsua itseään personal traineriksi, sillä ammattinimikkeelle ei ole suojaa.

Tässä muutama koulutusvaihtoehto, joita henkilökohtaisella valmentajalla voi olla:

 • fysioterapeutti
 • liikuntaohjaaja
 • varsinainen personal trainer -koulutus

Personal traineriksi on siis monia polkuja, mikä tarjoaa alalle pyrkiville vaihtoehtoja. Jos olet varma, että personal training -ala on sinun juttusi, korkeakoulutason liikuntakoulutus tuo valmennukselle vakaan pohjan. Hyviä esimerkkejä ovat juuri fysioterapeutti, liikunnanohjaaja tai liikuntatieteiden maisteri.

Harmaatoppinen henkilö hieronnassa
Fysioterapeutit voivat tarjota monenlaisia palveluita hieronnasta henkilökohtaiseen valmennukseen. (Kuva: Unsplash/Benjamin Wedemeyer)

Näiden lisäksi Suomessa järjestetään kurssimuotoisia koulutuksia personal trainerin ammattiin. Niiden laajuuksissa ja toteutuksissa on kuitenkin suuria eroja: yksityinen oppilaitos voi tarjota päätoimista opiskelua lukuvuoden verran, ja koulutuksen hinta voi olla noin 1 200 euroa. Yritys voi puolestaan järjestää koulutuksen esimerkiksi kuutena viikonloppuna, ja hinta voi ylittää 3 000 euron.

Vaihtoehdot ovat monen kohdalla hyvä asia, mutta asiakkaille ne näyttäytyvät usein ylimääräisinä mutkina. Personal trainereita voi olla hankala erotella toisistaan, ja myös hyvien valmentajien tunnistaminen voi olla vaikeaa.

Tästä syystä Suomessa on olemassa auktorisoitujen personal trainereiden (APT) hakemisto, jolla varmistetaan valmentajien osaaminen. Jos siis haluat erottua joukosta, panostaa ammattiisi ja houkutella asiakkaita, harkitse oman osaamisesi auktorisointia! APT-auktorisointi vastaa kansainvälisiä standardeja, eli Suomessa auktorisoidut PT:t tunnistetaan päteviksi myös ulkomailla.

Suomessa eri koulutustalot järjestävät APT-koulutusta, joka sisältää 640 tuntia opetusta. Rekisteriin voi liittyä myös sellaiset personal trainerit, jotka ovat toimineen henkilökohtaisina valmentajina 800 tuntia.

Erotu joukosta

Personal traineriksi pyrkivän on hyvä perehtyä liikunta- ja hyvinvointialaan perusteellisesti. PT:n ei kuitenkaan tarvitse olla kaikkien osa-alueiden asiantuntija heti alkuun – asiantuntijuus perustuu aina tutkittuun tietoon, ja se vaatii kyseisen aihealueen opiskelua, joten itseään ei tulisi markkinoida asiantuntijaksi syyttä suotta.

Aluksi kannattaa miettiä myös sitä, minkälainen ohjaus tai valmennus sopii itselle parhaiten:

Onko unelmasi valmentaa ammattiurheilijoita ja huolehtia heidän fysiikastaan? Auttaisitko mieluummin suomalaisia laihduttamaan suunnittelemalla toimivia painonpudotusohjelmia? Oletko huolestunut nuorten liikkumattomuudesta? Haluatko tarjota senioreille lisää kuntoiluvaihtoehtoja?

Vaihtoehtoja on monia, ja joukosta voi erottua paikantamalla omat vahvuudet ja asiakkaiden tarpeet. Liikuntapalveluiden lisäksi voit tarjota lisäpalveluita, esimerkiksi ravitsemusneuvoja, mutta niitäkin tulee opiskella ensin.

Ihmisiä venyttelemässä uima-altaassa valmentajan johdolla
Alalla erikoistuminen voi auttaa maineen rakentamisessa ja asiakkaiden hankinnassa. (Kuva: Unsplash/Nelka)

Anna innokkuutesi tarttua

Kuntoiluohjelmassa ei koskaan ole kyse pelkästä fyysisestä suoritteesta, kuten nopeammasta juoksuajasta, karistetuista kiloista tai paremmasta kestävyydestä. PT ei siis ole pelkästään fyysisen harjoittelun ammattilainen, vaan hän auttaa asiakkaitaan yhdistämään kehon ja mielen hyvinvoinnin; urheilu ja liikkuminen linkittyvät tiiviisti yleisiin elämäntapoihin.

Hyvä valmennus ei ohjaa siis pelkästään treenikerroilla vaan myös niiden ulkopuolella. Liekö olemassakaan parempaa palkintoa kuin se, että asiakkaasta kasvaa ohjauksessasi itsevarmempi, omistautuneempi ja positiivisempi henkilö, joka elää terveellisesti?

Innokkuutesi, ohjeesi ja esimerkkisi voivat tarjota asiakkaalle mallin ja tavoitteen, eikä sitä pitäisi vähätellä. Hyvien ja positiivisten ohjaajien maine kiirii nopeasti, joten omaa persoonallisuuttaan ei kannata piilotella.

Tiivistäen

 • Kiinnostus ja innokkuus urheiluun tarjoaa hyvän pohjan, mutta asiantuntijuus vaatii koulutusta ja ymmärrystä liikunta-alasta.
 • Innokkuuden ei tulisi viedä voittoa realismista: lähesty asioita jalat maassa, suunnittele ja konsultoi tarvittaessa alan ammattilaisia.
 • Personal trainerin ammattiin on monia polkuja, ja tarjolla olevan koulutuksen sisältö vaihtelee – mieti, minkälainen koulutus sopii sinulle parhaiten.
 • Vaikka takataskusta löytyisi tutkinto ja paljon tietotaitoa, markkinointiin ja asiakkaiden hankkimiseen kannattaa panostaa erillisten kurssien avulla.
 • Personal trainer -koulutuksessa tarjotaan avaimet alalla pärjäämiseen, mutta omaa asiantuntijuuttaan voi ja kannattaakin kehittää jatkuvasti!
>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.