Aikaisemmin yksityisopetus tapahtui pääsääntöisesti oppilaan kotona, mutta nykyään opetusta ja akateemista apua voi tarjota muuallakin.

Kerromme tässä artikkelissa, miten tavallisen opiskelupaikan muuttaminen voi olla avuksi oppijan, tuutorin ja opetettavan aiheen kannalta. Saat hyviä ideoita siitä, miten kahdenkeskisen opetuksen voi toteuttaa oppilaitoksen tai kodin ulkopuolella, ja innostut uusista ideoista varmasti.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Miksi opiskella kodin ulkopuolella?

Tuutorina olet oppilaasi palveluksessa ja sinun tuleekin pohtia, miten yksityisopetuksesi hyödyntää oppilasta ja miten he oppivat parhaiten. Oppimisen keskiöstä löytyy valitsemasi opetustapa. Koti- ja etäopetus nojaa ennen kaikkea oppilaalle räätälöityyn akateemiseen tukeen ja mentorointiin.

Voi hyvinkin olla, että oppilaasi ei esimerkiksi ole omimmillaan perinteisessä koulusysteemissä, häntä ei kiinnosta oppiminen, hän ei pidä koulusta tai hän on jäämässä kotitehtävissä ja opinnoissa jälkeen. Tällaisissa tilanteissa opetuksen järjestäminen uudessa koulun ulkopuolisessa paikassa sekä uudenlaisten lähestymistapojen käyttäminen voivat auttaa oppilasta sytyttämään oppimisen kipinän uudestaan ja etenemään valitussa aiheessa.

Tämä ei totta kai ole mikään uusi ja mullistava ratkaisu, vaan yksityisopetus vaatii kaikilta osapuolilta kovaa työtä. Se  voi kuitenkin antaa oppilaalle lisäboostin ja tuoda opiskeluun paljon kaivattua lisämaustetta.

Mies hyppäämässä lammen yli.
Yksi yksityisopetuksen tärkeimpiä puolia on auttaa opiskelijaa vapautumaan ja uskomaan itseensä. (Kuva: Unsplash/Kid Circus)

Mainitsimme edellä, että opiskeluympäristön muuttaminen toimii parhaiten oppilaisiin, joilta puuttuu opiskelukipinä. Siitä voi kuitenkin olla hyötyä kaikenlaisten oppijoiden kanssa. Tuutoroinnin järjestäminen epätyypillisessä paikassa, opetit sitten ala- tai yläasteikäisiä tai aikuisia, voi poikia monia hyötyjä:

  • Hauskuus: oppiminen on iästä riippumatta helpompaa, kun se on hauskaa. Tarjositpa sitten kertausta, täydentävää opetusta tai takaat akateemista menestystä, opetustapa kannattaa aina soveltaa opetusympäristöön sopivaksi. Opetusta ei tietenkään pidä siirtää vieraaseen paikkaan ilman syytä: keskustele oppilaan kanssa ja löytäkää yhdessä mieluinen ympäristö, jossa opit menevät parhaiten perille.
  • Uutuus: opiskelurutiinin rikkomisesta on hyötyä – se pitää oppimisen raikkaana. Monet tylsistyvät nopeasti, joten kertaaminen uutta ympäristöä hyödyntäen tai uusia opetusmetodeja käyttäen tarjoaa oppilaalle uusia lähestymistapoja ja herättää kiinnostusta.
  • Parantunut keskittymiskyky: tämä liittyy uutuuden viehätykseen. Jos tuot opetukseesi jotain uutta, herätät samalla oppijan mielenkiinnon ja hän keskittyy opetukseesi paremmin.
  • Opetusympäristön hyödyntäminen: käymme myöhemmin läpi opetukseen sopivia paikkoja, mutta pääpointti on se, että ympäröivää tilaa ja asioita tulee hyödyntää opetuksessa. Se monipuolistaa sinua opettajana ja osoittaa opiskelijalle, että oppimisen ei tarvitse aina tapahtua totutussa ympäristössä totutulla tavalla.
  • Itseluottamuksen lisääminen: joskus oppilaat kamppailevat itseluottamuksen ja hermojen kanssa, erityisesti oman perheen osalta. Jos vanhemmat puuttuvat peliin liikaa tai asettavat lapseen liian korkeita odotuksia, se voi vaikuttaa häneen negatiivisesti ja keskeyttää oppimisprosessin. Stressaavasta ympäristöstä poistuminen voi nostaa oppijan itseluottamusta: he ovat rauhallisempia, oppivat omassa tahdissaan ja kehittyvät siten nopeammin.

Monipuolista opetusta tarjoamalla voit erottua kilpailijoistasi ja hankkia sitä kautta lisäasiakkaita.

Yksityistunnit kotona

Perinteinen yksityisopetuspaikka on oppilaan koti, mutta tänä päivänä nettiopetuksen suosio on luonnollisesti kasvussa.

Kotiopetus on monelle turvallinen opiskeluympäristö. Oppilaat tuntevat huoneensa, tavaransa ja he voivat noudattaa siellä rutiinejaan.

Kodin merkitystä ei tulisi koskaan aliarvioida; se on monelle turvallinen ja lämmin pakopaikka.

Se on kätevä myös vanhemmille: tuutorina menet suoraan heidän kotiinsa, sinun ei tarvitse varautua siirtymään muualle ja vanhemmat tietävät, missä lapsi on. Vanhempien ei tarvitse olla kotona, kun järjestät opetusta.

Toisille koti ei puolestaan ole turvallinen ja lämmin pakopaikka, jolloin se ei ole soveliain opetusympäristö: kotona voi olla liian äänekästä, vanhemmat saattavat puuttua asioihin liikaa, koti voi olla sinun näkökulmastasi liian kaukana, jne. Parhaidenkaan yksityisopettajien ei tarvitse pystyä ihmeisiin.

Tällaisessa tilanteessa kannattaa ryhtyä luovaksi ja ehdottaa tuutoroitavalle uutta opiskelupaikkaa. Mukautuvuus on kaiken A ja O kouluttajan, opettajan tai tuutorin työssä.

Ei hätää, olemme ideoinnissa apuna!

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Yksityistunnit lähikirjastossa

Mikset järjestäisi oikeaa aarrejahtia kirjaston kattavasta materiaaleista? Miksi et jo ryhtyisi opettajaksi?

Kirjastotila, jossa pöytäryhmiä ja lasiseinät.
Kirjastosta voi löytyä erinomaisten opetusmateriaalien lisäksi opetukseen sopivia tiloja. (Kuva: Unsplash/Drahomír Posteby-Mach)

Onko kirjastoa parempaa paikkaa oppia? Se voi tarjota etsimäsi opetusmiljöön, mutta se on myös hyvä paikka mainostaa omaa opetustaan, jotta tavoitat lisäopetusta kaipaavat oppilaat tai heidän vanhempansa.

Haluaisitko ryhtyä esimerkiksi englannin opettajaksi?

Korkeakouluista valmistuneille kirjasto voi herättää laajan skaalan tunteita: lukusalissa pänttääminen kokeita varten, verkkotenttien tekeminen, esseiden kirjoittaminen, hyllyvälistä toiseen haahuileminen tietyn teoksen perässä...

Muistat varmasti myös sen, että kirjasto ei ole suunniteltu kovaääniseen keskusteluun tai väittelyihin. Isommista kirjastoista löytyy tätä nykyä kuitenkin esimerkiksi ryhmätyöhön suunniteltuja tiloja, jotka voivat toimia myös yksityisopetuksessa. Tällaisista tiloista löytyy usein myös esimerkiksi videotykkejä sekä muita opetuksessa käytettäviä laitteita.

Kirjastosta voi löytää opetuksen tueksi monenlaisia oppikirjoja: jos tietty englannin tehtäväkirja nostaa oppilaan niskakarvat pystyyn, mikset tarkistaisi, mitä muita kirjasarjoja on tarjolla? Kirjastot tarjoavat myös paljon yksityiskohtaista sisältöä ja materiaaleja, mistä esimerkiksi historian tai maantiedon tuutorit hyötyvät varmasti.

Jos taas oppilaasi etsii rauhallista tilaa, jossa opiskella, kirjastojen hiljaiset tilat on suunniteltu juuri sitä varten.

Kirjastojen tarjoamaa tietovarantoa ei löydy mistään muualta, ei välttämättä edes netistä.

Yksityistunnit ulkona

Ulko-opetus ei sovellu pelkästään taideaineita varten, vaan siitä on tutkitusti hyötyä oppilaan valppauden ja onnellisuuden sekä opettajan innokkuuden suhteen.

Kun säät vain sallivat, mikset ehdottaisi yksityistuntien pitämistä taivasalla?

Aurinkoinen puisto ja vihreää nurmea.
Kuvankaunis puistomiljöö lisää kummasti opiskeluintoa. (Kuva: Unsplash/Ignacio Brosa)

Kieltenopettajat sekä esimerkiksi biologian tai filosofian tuutorit voivat kaikki suorittaa opetuksen puiston vehreällä nurmella auringon paistaessa. Harjoitusmateriaalin voi hyvin ottaa mukaan: kirjat, monisteet, kynät ja kumit – yksinkertaisempien tehtävien tekeminen onnistuu esimerkiksi kovakantisen kirjan päällä, ja ulko-opetukseen voi keksiä aivan uudenlaisia aktiviteetteja.

Ota kaikki auringosta irti, tankkaa paljon D-vitamiinia ja laske stressitasojasi. Se sopii täydellisesti esimerkiksi tentin kertaukseen.

Monen mielestä ennen tärkeää tilannetta tai takarajaa tulisi rentoutua, joten ulkona tuulettuminen ja raikkaan ilman hengittäminen eivät varmasti ole pahasta. Kuten Jenni Hämäläisen pro gradu -tutkielmasta käy ilmi, "Autenttisissa ympäristöissä tapahtuva toiminnallinen ja kokemuksellinen
oppiminen tukee oppilaiden monipuolista oppimista sekä mahdollistaa vaihtelevat opetus- ja oppimismenetelmät."

Ulko-opetuksen ei tarvitse tarkoittaa pelkästään ulkoilmaa vaan myös vierasta paikkaa: onko oppilaallasi tulossa tärkeä koe Suomen historiasta? Jos järjestät opetusta pääkaupunkiseudulla, voitte esimerkiksi suunnata Suomen kansallismuseoon Helsingissä!

Jos taas olet matematiikan tuutori, mikset käyttäisi ympäröiviä rakennuksia ja arkkitehtuuria geometrian, trigonometrian tai symmetrian kertauksessa? Pienemmiltäkin paikkakunnilta löytyy esimerkiksi kirkkoja, joista löytyy monenlaisia seinämiä ja kulmia.

Siitä hyvä tuutorius on tehty: taidosta mukautua ympäristöön.

Yksityistunnit kahvilassa

Tietyt paikat sopivat hyvin keskustelulle ja ovat siksi ideaaleja esimerkiksi kieliharjoituksille. Tarkoitamme tietystä kahviloita ja hyvällä säällä niiden terasseja.

Kahvilan englanninkielinen menu.
Kahvilassa voi sanaston lisäksi harjoitella vieraalla kielellä tilaamista. (Kuva: Unsplash/Croissant)

Vieraalla kielellä keskustelu hyvän virvokkeen kanssa tekee tilanteesta rennomman ja luonnollisen, ja tehostaa sitä kautta oppimista. Kielten tuutorit, laittakaa vinkki korvan taakse. Tällainen rento lähestymistapa on yksi yksityisopetuksen parhaista puolista, erityisesti jos opetat kieliä.

Järjestätkö kieltenopetuksen perusteita? Opetettava sanasto voi liittyä esimerkiksi kahvilaan, huonekaluihin tai vaikkapa ruokalistaan. Jos taas läheltä löytyy esimerkiksi ranskalainen kahvila, vie oppilas sinne ja harjoitelkaa ranskan kielellä tilaamista. Kun oppilas näkee läheltä, kuinka opittavia asioita voi hyödyntää käytännössä, hän on usein motivoituneempi kehittymään.

Haluatko ryhtyä esimerkiksi äidinkielen opettajaksi?

Tiivistetysti:

  • Herätä oppilaan huomio ehdottamalla mielenkiintoista paikkaa. Uutuus tehostaa oppimista!
  • Oppilaan koti voi toimia opetuksen päämajana ja sitä voi käyttää virallisempien tuntien pitämisessä. Kuuntele ja hyödynnä oppilaasi vahvuuksia ja kehityskohteita.
  • Kirjastojen opinhaluinen ympäristö kannustaa oppimaan ja kehittämään omaa osaamista.
  • Päästä mielikuvituksesi valloilleen: puistot, museot, kahvilat, yms. Tuutorina voit ehdottaa mitä mielenkiintoisempia ja stimuloivampia paikkoja oppilaallesi.

Loppukaneettina pitää sanoa, että vieraiden paikkojen tulisi pysyä vieraina: älä käytä samaa paikkaa liikaa, muuten ne menettävät charminsa ja niistä tulee osa opiskelurutiinia. Uusien ja vieraiden paikkojen hyödyntäminen perustuu juuri niiden ennalta arvaamattomuuteen, mikä rikkoo tylsäksi käyneet rutiinit. Muista myös kuunnella oppilasta: jos hän haluaa opiskella kotona ja eikä viihdy ihmisten keskellä, älä raahaa häntä väkisin kahvilaan harjoittelemaan vieraalla kielellä tilaamista.

Kokeile näitä vinkkejä ja kerro, millaisissa paikoissa olet itse järjestänyt opetusta. Mikset seuraavaksi perehtyisi kansainväliseen tuutorointitoimintaan ja erityisesti tuutorointiyhdistysten rooliin ja tarpeeseen?

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.