Toukokuussa 2013 Isossa-Britanniassa käynnistettiin uuden tuutorointiyhdistyksen suunnitteleminen (TTA, the Tutors Association). Yhdistyksen tavoitteena on kehittää toimialan standardeja sekä yhdenmukaistaa yksityisopetuksen markkinaa. Tämä prosessi sai päätöksensä kesäkuussa 2020, ja yhdistyksen tarve sekä hyödyt ovat herättäneet paljon keskustelua saarivaltakunnassa.

Päällimmäinen kysymys onkin ollut, kuka uudesta tuutorointiyhdistyksestä todellisuudessa hyötyy? Suomesta ei löydy yksityisopetukseen tai tuutorointiin keskittyvää yhdistystä, mutta isobritannialaisten tuutorien mielipiteet ja näkemykset luovat hyvän ponnistuslaudan keskustelulle siitä, olisiko sellaiselle todellisuudessa tarvetta. Ryhdy siis opettajaksi Superprofille vaikka jo tänään!

Seuraavat kysymykset ovat peräisin Henry Faggilta, The Tutors Pages -sivuston kehittäjältä, ja ne kartoittivat tuutorien näkemyksiä uudesta yhdistyksestä.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Tulisiko tuutoreilta vaatia yliopistotutkintoa?

  • 71 % mielestä tutkinnon vaatiminen sulkisi monet laadukkaat tuutorit ulkopuolelle
  • 69 % uskoo, että tutkinnon vaatiminen yli 11-vuotiaiden tuutoreilta olisi liian joustamaton käytäntö

Englanninkielisen Superprof-blogin kirjoittaja Joseph on asian kanssa samaa mieltä: monet todella taitavat ja tehokkaat yksityisopettajat jäisivät virallisen järjestön ulkopuolelle uusien kriteerien myötä. Tutkinnon vaatiminen on tarpeetonta ja sen suhteen pitäisi höllentää.

Aikovatko tuutorit liittyä yhdistykseen?

  • 94 % uskoo, että monet erinomaiset yksityisopettajat eivät aio liittyä järjestöön

Iso kysymys on se, miksi vain harvat tuutorit liittyisivät TTA-yhdistykseen. Ehkä se johtuu tutkinnon vaatimisesta tai sitten liittymismaksusta. Monet tuutorit tekevät työtä osa-aikaisena, eivätkä he tienaa tarpeeksi käyttääkseen monta sataa euroa jäsenyyteen.

Tilanne saattaisi muuttua, mikäli yhdistykseen kuuluvat tuutorit korottaisivat hintoja, mikä tarkoittaisi tuutoreille taloudellisia kustannuksia: hyötypäätös liittyäkö vai ei. Joseph pohtii myös sitä, että mikäli kansallinen opetusjärjestelmä hyödyntäisi pelkästään TTA-jäsentuutoreita, mahdollisuus työllistyä tavallisissa kouluissa voisi houkutella lisää jäseniä.

Kaksi miestä suunnittelemassa kannettavien ääressä.
Tulisiko yksityisopetusta säännöstellä enemmän? (Kuva: Unsplash/Scott Graham)

Onko tuutorointi toimialana rikki?

  • 67 % mukaan vanhemmat eivät ole kyseenalaistaneet yksityisopetusalan laatua
  • 56 % uskoo, että nykyinen tilanne ja tuutorointiin liittyvät säädökset ovat riittäviä eikä itsesäätelyä tarvita

Joseph kertoo toimineensa yksityisopetusalalla monia vuosia, eikä ole sinä aikana saanut kuin yksittäisiä huolestuneita viestejä tuutoreihin liittyen. Ongelmatilanteissa on lähes poikkeuksetta kyse siitä, että tuutorin ja oppilaan kemiat eivät kohtaa. Tuutorit ovat kokonaisuudessaan rehellisiä ja luotettavia; he opettavat, sillä he hallitsevat oman alueensa erinomaisesti ja rakastavat opettamista.

Vain harvoin tulee vastaan tuutoreita, jotka luulevat itsestään liikoja ja liioittelevat omia pätevyyksiä tai kokemusta.

Onko uudelle yhdistykselle tarvetta?

  • 56 % ei usko uuden tuutorointiyhdistyksen olevan "yksityinen sovittelija yksityisopetuksen laadulle"
  • 56 % ei usko yhdistyksen takaavan korkeampia standardeja nykyisessä muodossaan
  • 62 % tuutoreista kokee tarpeen yhdistykselle, joka asettaa ja ylläpitää alakohtaisia standardeja

Myös Joseph uskoo, että TTA-yhdistyksellä olisi rooli laatuvaatimusten ja menettelyohjeiden määrittelyssä sekä ajankohtaisen tuutorointiin liittyvän tiedon välittämisessä yleiseen tietoon. Tuutoroinnin standardien ylläpitäminen valitusten käsittelyyn sekä kurinpitoon liittyvien prosessien myötä olisi kuitenkin liikaa.

Mitä itse olet mieltä tuutoroinnin asemasta Suomessa? Koetko tarvetta vastaavanlaiselle järjestölle, joka pyrkisi parantamaan yksityisopetuksen tasoa esimerkiksi edellyttämällä jäseniltä tutkintoa? Kommentoi näkemyksesi alle!

Mikset perehtyisi muihin yksityisopetusta käsitteleviin artikkeleihimme?

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.