Olet varmasti lukenut jo vinkkimme tuutoriksi ryhtymisestä ja kotiopetuksen tarjoamisesta. Päiväkirjasi on pullollaan tietoa ja sinulla on valmiit opetuspaketit eri luokka-asteille ja eri kokeita varten?

Vaikka olisit suunnitellut kaiken valmiiksi, elämä tuo vastaan yllätyksiä, joita varten kannattaa olla varasuunnitelma valmiina. Yksi niistä on muuttaminen: olet pitänyt valtaosan tunneistasi lähiopetuksena, kun yllättäen kumppanisi saa työtarjouksen toiselta paikkakunnalta. Pelkkä saman kaupungin sisällä muuttaminen voi vaatia sinulta totuttua enemmän matkakuluja sekä aikaa.

Toki tällaisessa tilanteessa voi suositella toista tuutoria tai opettajaa, joka voi tarjota oppilaalle hyvää opetusta, mutta tämä ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto. Vaikka olisit tottunut pitämään tunnit lähiopetuksena, ainakin osittain etäopetukseen siirtyminen luo toiminnallesi vakaamman pohjan sekä lisää asiakkaita. Mikset siis kokeilisi verkkotuutorointia? Se tarjoaa matalan kynnyksen vaihtoehdon tuutoroinnista kiinnostuneille, mutta kysyntää löytyy myös kokeneemmille opettajille ja muille oman alan ammattilaisille.

Mutta mistä verkko-opetuksen tarjoaminen tulisi aloittaa ja mitä se edellyttää?

Tämä artikkeli pyrkii vastaamaan muun muassa näihin kysymyksiin.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Mitä verkossa tapahtuva opetus vaatii?

Ennen kuin aloitat e-opetuksen tarjoamisen, kannattaa panostaa kotoa löytyvään laitteistoon ja työympäristöön:

 • Tietokone: varmista, että pöytäkoneesi tai kannettavasi on tarpeeksi tehokas pyörittämään videopuheluohjelmia muiden sovellusten rinnalla.
 • Webkamera ja mikrofoni: kamera ja mikrofoni ovat ne keskeiset työkalut, joilla kommunikoit oppilaittesi kanssa, joten niihin kannattaa panostaa. Rakeinen kuvanlaatu sekä heikko tai pätkivä puhe tekevät etäopetuksesta epäammattimaisen. Ulkoinen webkamera takaa korkealaatuisen kuvan, ja 40–60 euron kameralla pääsee jo pitkälle. Suosittelemme myös headset-kuulokkeisiin panostamista: 30 eurosta alkaen löydät käyttökelpoisia kuulokkeita, joiden mikrofoni tulee lähelle suuta. Tämä on erittäin tärkeää erityisesti kieltenopetuksessa, jossa kuulunymmärtäminen ja ääntäminen ovat keskiössä.
 • Hyvä internetyhteys: kun olet hankkinut pätevän fyysisen laitteiston, kannattaa miettiä kotisi verkkoyhteyttä. Vaikka tietokone, webkamera ja mikrofoni toimisivat kuin rasvattu, pätkivä internet tekee etätyöskentelystä mahdotonta.
 • Oikeat sovellukset: suunnittele valmiiksi, mitä sovelluksia haluat hyödyntää opetuksessa. Oppilaan kanssa kommunikointi vaatii keskustelusovelluksen, esimerkiksi Skypen tai Discordin, jotka saa helposti käyttöön ilmaiseksi. Molemmissa pystyy soittamaan videopuheluita niin tietokoneella, kännykällä kuin tabletillakin. Isompien ryhmien kanssa kannattaa kokeilla esimerkiksi Google Hangoutsia.
 • PayPal: verkko-opetuksen järjestäminen ei ole kovinkaan hankalaa, mutta maksujen saaminen on hieman monimutkaisempaa. PayPal on yksi parhaista vaihtoehdoista maksujen tekemiseen ja saamiseen: sen käyttöönotto vaatii tunnukset, mutta kun se on tehty, PayPal on yksinkertainen, nopea, ilmainen ja turvallinen. PayPalia käyttäessä sinun ei tarvitse antaa tilitietojasi asiakkaille, ainoastaan tiliin linkitetty sähköpostiosoite.
Työhuone, jossa puinen pöytä, kaksi näyttöä, jakkara ja kirjahylly.
Etäopetuksessa kannattaa panostaa työtilaan ja käytettävään laitteistoon. (Kuva: Unplash/Vadim Sherbakov)

Vaikka sinulla olisi jo kattava asiakasverkosto ja pidät tunteja pääsääntöisesti kasvotusten, verkkotunnit voivat toimia esimerkiksi lisätunteina lähiopetuskertojen välissä. Jos taas koet paloa siirtyä etäopettamiseen, siitä voi hyötyä kaikki: etäopetus vaatii opettajalta ja oppilaalta vähemmän aikaa ja resursseja, kun matkustaminen vähenee, minkä myötä etätunteja pystyy aikatauluttamaan joustavammin – puhumattakaan polttoainekuluista tai bussilipuista!

Joustavuus ei viittaa pelkästään aikatauluttamiseen, vaan etäopetuksen myötä voit pitää tunteja missä tahansa, kuhan sinulta löytyy tietokone sekä hyvä internetyhteys. Olit sitten itse reissun päällä tai oppilas on vilustunut, tunteja ei tarvitse perua.

Jos et ole kuitenkaan valmis siirtymään etäopetukseen, voit nostaa yksityistuntisi uudelle tasolle järjestämällä opetusta esimerkiksi puistossa tai kahvilassa!

Millä sivustoilla etäopetusta kannattaa tarjota?

Suomesta löytyy monia alustoja ja yrityksiä, jotka tarjoavat sivuillaan yksityisopetusta. Ne auttavat sinua markkinoimaan omaa osaamistasi ja löytämään asiakkaita. Tuutorointipalvelut eivät rajoitu pelkkään opettamiseen: jotkut tarjoavat uraohjausta tai perehdytystunteja, toiset kotiläksyjen tarkastusta tai mentorointia. Tarkoituksena on kehittää sinua yksityispuolen kouluttajana ja rakentaa näkyvyyttäsi verkossa, jotta löydät oman suunnan opetuksessa.

Kerromme seuraavaksi, miksi Superprof tarjoaa täydelliset lähtökohdat oman tuutorointiuran aloittamiseen.

Halusit sitten tarjota lähi- tai etäopetusta tai niiden sekoitusta, voit luoda sivustollemme profiilin ja markkinoida itseäsi potentiaalisille asiakkaille riippumatta opetuskokemuksestasi. Yksityisopettajaksi ryhtymiselle ei ole mitään lakisääteisiä vaatimuksia: voit ryhtyä tuutoriksi ja tarjota tietotaitoasi muille olit sitten opettaja, valmentaja, ammattilainen, itseoppinut tai opiskelija.

Totta kai opettaminen vaatii paljon ammattitaitoa ja uskoa omiin kykyihin, se on sanomattakin selvää.

Mies tekemässä nyrkkitervehdystä puku päällä.
Meistä kaikista voi kasvaa oman alan yksityisopettaja, kunhan vain luotamme itseemme. (Kuva: Unsplash/Yogendra Singh)

Kun olet päättänyt opetettavan aineen ja oman kohdeyleisön sekä täyttänyt profiilisi (omat taidot, pätevyydet, koulutustausta, mahdollinen kokemus opettamisesta tai opetettavasta alasta), sinun tulee vain olla kärsivällinen ja odottaa. Opetusta etsivät selaavat tarjolla olevia opettajia joko alue- tai ainekohtaisesti ja perehtyvät profiileihin ennen lopullista valintaa: laadukas profiili on siis kaikki kaikessa oppilaiden hankkimisessa.

Kun löydät ensimmäisen oppilaan ja järjestät opetuskerran, maksusta huolehtiminen on sinun vastuullasi: Superprof ei ole osallisena opettajan ja opetettavan välisessä maksutapahtumassa, eivätkä he ota maksusta välityspalkkiota, joten sinun tulee sopia maksamisesta asiakkaan kanssa suunnitteluvaiheessa.

Superprofin yksityisopettajien arviointisysteemi mahdollistaa oman aseman vahvistamista opetusyhteisössä ja auttaa rakentamaan hyvää mainetta. Kun oppilas on osallistunut yhdelle opettajan tunnille, hän voi antaa opettajalle arvosanan sekä kommentoida profiilia, minkä muut potentiaaliset asiakkaat näkevät. Jos siis tuntisi menevät hyvin, tästä kannattaa muistuttaa oppilasta. Avain onnistuneisiin oppitunteihin löytyy asiakkaan kuuntelemisesta ja opetuksen räätälöinnistä.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Ovatko etäopetustunnit halvempia?

Superprofilla asetat opetustuntiesi hinnat itse, ja lähtökohtaisesti etätunnit eivät ole lähiopetustunteja halvempia. Palkkiosi on siis jotakuinkin sama, opetit sitten kotoa käsin tai oppilaan luona.

Ei kuitenkaan tule unohtaa verkko-opetuksen monia muita hyötyjä:

 • Matkustamiseen ei kulu aikaa: et joudu enää jonottamaan neljän ruuhkassa, joka sattuu olemaan yksi suosituimmista opetusajoista koulupäivän päätyttyä – riittää, että olet työpöytäsi äärellä. Etäopetus vähentääkin tuutorointiin liittyvää säätämistä.
 • Se on ekologisempaa: sano hyvästit matkakuluille ja nauti säästetyistä rahoista. Etäopetuksessa säästät polttoainekuluissa sekä mahdollisissa parkkimaksuissa, tai jos kuljet julkisilla, omia tienestejä ei tarvitse käyttää enää matkakortteihin. Tästä hyötyy myös ympäristö!
 • Ei maantieteellisiä rajoituksia: voit järjestää opetusta mistä tahansa. Pystyt pitämään etätunteja työmatkalta Lontoosta, kunhan sinulla on tarvittava laitteisto mukana sekä luotettava verkkoyhteys. Etäopetus mahdollistaa myös huomattavasti laajemman asiakaskunnan: Superprof toimii lähes kaikissa maanosissa ja yli 30 maassa, joten pystyt tarjoamaan opetusta kansainvälisestikin!
 • Joustavuuden nautinnollisuus: voit järjestää opetusta niin paljon kuin tahansa, missä tahansa. Tämän myötä pystyt pitämään opetusta joustavasti päivätyön rinnalla, tai jos panostat yksityisopetukseen täysillä, kalenteriisi jää yllättävän paljon tilaa lisätunneille, palautumiselle tai itsensä kehittämiselle.

Kiinnostaako sinua matematiikan opettajaksi tai englannin opettajaksi ryhtyminen?

Nainen kannettavan ääressä.
Etäopetusta voi pitää missä tahansa, kunhan vain yhteydet toimivat. (Kuva: Unsplash/Christin Hume)

Nyt kun olet perillä yksityisopetuksen aloittamisesta, kannattaa seuraavaksi perehtyä itsensä markkinointiin. Yksityisopetuksen ehkä se vaikein osa-alue on saada jalka oven väliin, joten oikeanlaisen mainostekstin kirjoittaminen sekä markkinointitaidot helpottavat asiakkaiden saantia huomattavasti.

Itsensä markkinoinnissa ja mainosilmoitusten kirjoittamisessa kannattaa muistaa, että yksinkertaisuus on valttia. Potentiaalista asiakasta ei tulisi hukuttaa tietotulvaan tai tylsistyttää listaamalla pienimmätkin yksityiskohdat. Asiakkaat selaavat opetusta etsiessä lukuisia profiileja ja ilmoituksia, joten keskity keskeiseen ja asiakasta kiinnostavaan tietoon.

Astu oppilaan saappaisiin ja mieti, vastaako mainoksesi keskeisimpiin kysymyksiin:

 • Mitä palvelua mainostetaan?
 • Mikä oppiaine ja taitotaso on kyseessä?
 • Miten tavoitan opettajan?

Kun olet vastannut näihin kysymyksiin, lisää kaikki sellainen tieto, joka tekee sinusta houkuttelevan opettajan asiakkaan silmissä. Esittelytekstin pitäminen lyhyenä ja ytimekkäänä säilyttää lukijan mielenkiinnon. Käytä myös korostusta ja tehostekeinoja, jotta saat keskeisimmät tiedot hyppäämään tekstistä esiin.

Onko etäopetus tehokasta?

Yllättyisit todennäköisesti siitä määrästä, joka epäilee etäopetuksen tehokkuutta perinteisemmän lähiopetuksen rinnalla. Sekä etä- että lähiopetukseen liittyy omat heikkoutensa ja vahvuutensa, mutta kuten Euroopan komission blogi-tekstistä käy ilmi, tänä päivänä verkko-opetuksen hyödyt voivat kaikkiaan olla niin opiskelijoille kuin opettajillekin suuremmat kuin haittapuolet.

Monet yksityisopettajistamme tarjoavat ensimmäisen tunnin ilmaiseksi. Tunnin tarkoituksena ei ole niinkään edetä varsinaisessa opetuksessa, vaan antaa oppijalle mahdollisuus tutustua opettajaan ja tämän opetustyyliin sekä keskustella tavoitteista.

Ilmainen ensimmäinen tunti tarjoaa myös mahdollisuuden heille, jotka eivät ole ennen kokeilleet etäopetusta ja epäilevät sen kannattavuutta. Vaikka etäopetuksen voi järjestää ihan yhtä tehokkaasti kuin lähiopetuksen, se ei kuitenkaan sovi kaikille, mikä on täysin OK! Etäopetus voi tuntua vieraalta sekä opettajalle että oppilaalle, eikä sitä tule pakottaa.

Miten etäopetuspalvelut sitten eroavat kasvokkain tapahtuvasta opetuksesta? Suurin ero on luonnollisesti se, ettet ole opettajana fyysisesti samassa tilassa oppilaan kanssa. Voit kuitenkin silti nähdä hänet, puhua heille ja hyödyntää lähiopetuksesta tuttuja opetusmetodeja. Opettajan työ verkossa ei voisi olla helpompaa!

Sitä voisi luulla, että ruudun edessä istuminen olisi oppilaalle häiritsevää kaikkien mahdollisten virikkeiden takia. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä kotiopetuksen tapaan opettaja kommunikoi oppilaan kanssa jatkuvasti videopuhelun välityksellä ja pitää tämän huomion ruudussa. Tämän myötä oppilaan on keskityttävä tietokoneeseen, mikä sulkee ympäröiviä ärsykkeitä pois.

Äidinkielen opettajaksi ryhtyminen ei ole koskaan ollut helpompaa!

Nainen mustassa bleiserissä Applen kannettavan ääressä.
Monet suhtautuvat etäopetukseen varauksellisesti, mutta parhaimmillaan se on aivan yhtä tehokasta kuin lähiopetus. (Kuva: Unsplash/Magnet.me)

Opetuksen siirtäminen nettiin on siis oiva vaihtoehto kiireisille ihmisille sekä heille, jotka eivät tykkää ajatuksesta kotiopiskella vieraan ihmisen kanssa. Totta kai, opetuksen tehokkuus riippuu lopulta opiskelijan motivaatiosta sekä opetuksen laadusta, kuten lähiopetuksessakin.

Miten opettaa verkossa?

Mikäli käytät opetuksessa aina samoja materiaaleja, kirjoja tai monisteita, on olemassa monia kallisarvoisia työkaluja, joilla voit integroida ne verkko-opetukseesi:

 • Näytön jakaminen: nykyään näytön jakaminen onnistuu monessa sovelluksessa (Discord, Skype, yms.). Voit sen avulla näyttää oppilaalle esimerkiksi nettiin luotuja harjoituksia tai teoriapaketteja. Tämä tekee oppimisesta helpompaa oppilaalle, kun hänen ei tarvitse kantaa materiaaleja mukanaan.
 • Google Docs: Google Docs on erinomainen alusta tiedostojen jakamiseen. Sen käyttö ei vaadi muuta kuin Google-tilin. Alustalla voit jakaa tiedostoja useamman käyttäjän kanssa, ja tiedostoja pystyy myös muokkaamaan samanaikaisesti. Se mahdollistaa esimerkiksi harjoitusten tekemisen ja korjaamisen, muistiinpanojen kirjaamisen sekä arvioinnin reaaliajassa.
 • Sähköposti ja WhatsApp: jos oppilaan tulee palauttaa sinulle tehtäviä, se onnistuu kätevästi sähköpostitse. Viestiminen onnistuu näppärästi myös WhatsAppilla: tehtävistä voi esimerkiksi ottaa kuvia ja lähettää ne kätevästi puhelimella. Selkeä viestintä onkin erittäin tärkeää etäopetuksessa, joten sopikaa käytettävistä kanavista ennakkoon.

Tiivistetysti:

 • Internet on tänä päivänä korvaamaton työkalu yksityisopettajalle. Kaikki omaa työtään arvostavat opettajat osaavat ottaa kaiken internetistä irti, oli kyseessä sitten sivustoille rekisteröityminen, oman osaamisen mainostaminen tai tuntien pitäminen.
 • Panosta laadukkaaseen webkameraan ja mikrofoniin. Rakeinen kuva ja heikkolaatuinen ääni antavat opetuksestasi halvan kuvan.
 • Yksityisopetuksen hinnat eivät eroa lähiopetuksesta: tavallisesti 15 €/h ylöspäin aineesta, tasosta ja opetuskokemuksesta riippuen.
 • Etäopetus on ihan yhtä tehokasta kuin kotiopetus, kunhan opiskelumotivaatio on kohdallaan.
 • Hyödynnä kaikkia saatavilla olevia työkaluja, kun haluat taata tarjoamasi etäopetuksen laadun ja rakentaa ammattimaista mainetta opetusyhteisössä.

Kiinnostuitko? Odotamme innolla, että liityt osaksi Superprof-perhettä ja autat oppilaita löytämään juuri heille sopivan yksityisopettajan koekertausta, lisäkursseja tai kotitehtävien tekoa varten.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.