Kaikki tietävät liikunnan olevan hyväksi terveydelle. Säännöllinen liikunta ehkäisee sairauksia, vahvistaa vastustuskykyä ja pitää ylipainon loitolla. Monien sairauksien kuten 2 tyypin diabeteksen synty on yhdistetty tutkimuksissa liian vähäisen liikunnan harrastamiseen. Vaikka tämä on yleisessä tiedossa, silti lihavuuden aiheuttamiin sairauksiin kuolee ennen aikaisesti yli 6000 ihmistä vuodessa. Passiivinen elämäntapa on kuitenkin mahdollista muuttaa iästä tai taustasta riippumatta.

Mutta mitä muutoksia vaaditaan terveellisempään elämäntapaan? Ja miten näitä muutoksia on mahdollista pitää yllä koko elämän? Minkälaista liikuntaa juuri minun tulisi harrastaa? Ja minkälaista ruokaa olisi hyvä syödä? Näitä kysymyksiä pyörittelee päässä useampi eikä suoria vastauksia ole antaa kenellekään. On kuitenkin parempi aloittaa jostain kuin jäädä kiinni vanhoihin tapoihin.

Ryhmäliikuntatunnit, joukkuelajit ja treeniryhmät voivat olla kätevä tapa aloittaa uusi liikunnallinen elämäntapa, sillä nämä ovat ammattimaisen liikunnan ohjaajan vetämiä. Samalla treenit ovat puolestasi aikataulutettuja ja ennakkoon suunniteltua. Ainut kääntöpuoli on se, että ryhmässä treenaamisesta puuttuu täysin yksillöllisten tarpeiden ja tavoitteiden huomioiminen. Tämä "kaikkea kaikille" taktiikka ei välttämättä sovi juuri sinun tavoitteisiin.

Tavoitteiden kannalta tehokkaampi ja yksilöllisempi ratkaisu on personal training palvelut. Palveluiden avulla saat henkilökohtaisen valmentajan, joka luo sinulle yksilölliset suunnitelmat tavoitteiden saavuttamiseksi. Personal trainer ottaa huomioon kokonaisvaltaisesti kaiken aina tavoitteista aikaisempiin liikuntatottumuksiisi ja ruokavaliosta yhteisiin treeneihin. Personal training tapahtuu täysin sinun ehdoillasi.

Personal trainereiden kanssa voi treenata jopa verkon välityksellä, mutta sen lisäksi heidät saa paikalla aina läheiselle lenkkipolulle, kuntosalille tai valmentajan omiin tiloihin. Toisin kuin ryhmätreenin, personal trainerin kanssa sovittua treenikertaa ei kehtaa matalalla kynnyksellä jättää välistä. Tai jos näin käy, niin valmentajasi on sinuun varmasti yhteydessä. Hänen tehtävänsä onkin motivoida ja kannustaa sinua kohti omia tavoitteitasi.

Elämäntapojen muuttaminen vaatii paljon tahdonvoimaa. Se on kuitenkin kaiken sen vaivan arvoista, sillä positiiviset vaikutukset ulottuvat terveyden lisäksi kaikille muille elämän alueille. Mielialasi kohoaa, terveytesi paranee, itseluottamuksesi nousee, nukkumisesi syvenee ja elämän mielekkyys kehittyy aivan uudelle tasolle. Personal training on ennen kaikkea sijoitus sinun omaan hyvinvointiisi.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Personal training
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Veikko
Veikko
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Veikko
Veikko
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Ruokavalion muuttaminen

Data on tämän vuosikymmenen isoin sana. Lähes kaikkea voi nykypäivänä mitata. Eikä tämä kosketa vain yrityksiä tai tiedemiehiä. Meillä jokaisella on pääsy mitä mielenkiintoisimpiin (ja ajoittain turhiin) lukuihin koskien joka päiväistä elämäämme. On GPS-ominaisuudella varustettuja juoksukelloja, sykemittareita ja ruutuaikaa mittaavia tilastoja. Onhan meillä jopa Suomessa suunniteltu ja lanseerattu sormus, joka mittaa muun muassa palautumista päivän aikana.

Myös ruokavalioon ja syömiseen on olemassa jos jonkinlaista mittaria ja sovellusta. Aina keittiövaa'asta digitaalisiin ruokapäiväkirjoihin, on mittaavien työkalujen määrä loputon. Mutta onko mittaaminen ja lukujen seuranta ratkaisu kaikkeen? Kysymys liittyy pitkälti siihen miten osaamme tulkita kaikkea tätä dataa. Esimerkiksi oman painon seuraaminen päivittäin ei ole yleensä terveyden edistämisen kannalta hyvä asia. Entä osataanko kalorimääriä verrata omaan yksilölliseen kulutukseen?

Olisiko personal trainer Helsinki sinulle se oikea vaihtoehto?

Erilaisia pähkinöitä pyödällä
Tiedätkö paljonko pähkinöissä on kaloreita? (Kuva: Pexels / Marta Branco)

Vaikka tekoäly on kehittynyt pitkälle viime vuosikymmenien aikana, ei sekään osaa ottaa kaikkea huomioon. Saatikka sitten maksuttomat perussovellukset, jotka eivät vaadi edes esitietojen täyttämistä. Ruokavalio on hyvin yksillöllinen - etenkin silloin, kun sitä yritetään muuttaa. On erityisruokavalioita, makumieltymyksiä, ruuanlaittotaitoja, ruokailurytmiä ja ruokakulttuuria, jotka vaihtelevat suuresti ihmisestä ihmiseen. Myös henkilökohtainen talous vaikuttaa ruokavalioon.

Siksi ruokavalion suhteen on järkevää kääntyä ammattimaisen personal trainerin puoleen, joka osaa luoda sinulle paremman ruokavalion kokonaisuuden huomioiden juuri sinun tavoitteeseen sopivaksi. Personal trainer osaa ehdottaa pieniä muutoksia kerrallaan, tarjota vaihtoehtoja vanhoille ruokatuotteille ja vinkata uusista resepteistä. Henkilökohtainen valmentaja osaa tarvittaessa tehdä tarvittavia muutoksia ja jatkuvasti seurata uuteen ruokavalioon siirtymistä.

Oikeanlainen ruokavalio on tärkeä terveyden kannalta, mutta antaa sinulle myös energiaa treenaamiseen ja auttaa jaksamaan päivittäisissä askareissa. Ruokavalion muuttaminen ei tarkoita nälässä olemista tai muuta ikävää kituuttamista (vaikka tällainen kuva monella on jäänyt mieleen). Personal trainerit eivät myöskään suosittele pikadieettejä tai muita lyhytaikaisia ratkaisuja. Tarkoitus on tehdä pysyviä elämäntapamuutoksia.

On tärkeä edetä rauhallisesti ruokavalion muuttamisessa. Liian isot muutokset kerralla aiheuttavat sortumista aikaisempiin ruokatottumuksiin, ja tällöin painokin lähtee hyppimään jojon lailla. Personal trainer opastaa sinua oikeissa valinnoissa, ja kertoo mihin on tärkeää kiinnittää huomiota. Voit myös pyytää personal traineriasi liittymään seuraan seuraavalla kauppareissullasi. Personal trainer ei ole vain ja ainoastaan treenaamista varten.

Liikunta lisää onnellisuutta

Onnellisuus on vahvasti sidoksissa terveelliseen elämäntapaan. Toisin sanoen, oikein syömällä ja liikkumalla voit elää onnellisempaa elämää. Onnellisuus ja hyvinvointi ovat laajoja käsitteitä, ja niihin luonnollisesti liittyy enemmän tekijöitä mitä yhdessä artikkelissa voidaan käydä läpi. On kuitenkin helpottavaa tietää, että liikunta lisää onnellisuutta. Se käy järkeen, sillä moni meistä arvostaa elämässä nimenomaan terveyttä, ja pitää sitä yhtenä onnellisen elämän tukipilarina.

Onnellisuutta on vaikea mitata. Joku voi ajatella liikunnan tuoman itsevarmuuden lisäävän onnellisuutta, toinen kokee liikunnan tuoman sosiaalisuuden parantavan elämänlaatua. Jos aviomieheltäni kysytään niin liikunta lisää onnellisuutta vähentämällä stressiä. Lista jatkuu muun muassa omien tavoitteiden saavuttamisena, serotoniinin boostaamisena ja omien uusien rajojen löytämisenä.

Ne mitkä koetaan liikunnan parhaimmiksi hyödyiksi, vaihtelee ihmisestä toiseen. Jokainen meistä arvostaa ja kaipaa erilaisia asioita. Personal trainer auttaa sinua kiinnittämään huomioita näihin positiivisiin muutoksiin. Olipa tavoitteesi mitkä tahansa, saat varmasti kymmenkertaisesti enemmän hyötyjä kuin vain tavoitteesi saavuttamisen ilon. Personal trainerin kanssa kaikki tapahtuu entistä nopeammin ja saat lisäksi muodostettua uuden ihmissuhteen - mikä myös vaikuttaa onnellisuuteen.

Mies ja treenimatto
Personal trainerin hankkiminen voi olla yksi elämäsi parhaista päätöksistä. (Kuva: Pexels / Cottonbro)

Mutta miksi ja miten tavoitteiden saavuttaminen on nopeampaa personal trainerin kanssa?

  • Aikaasi ja energiaasi ei kulu treenien tai ruokavalion suunnitteluun.
  • Valmentaja varmistaa, että kaikki liikkeet suoritetaan oikeaoppisesti ja turvallisesti.
  • Saat lisämotivaatiota aina silloin kun sitä koet tarvitsevasi.
  • Personal trainer näkee potentiaalisi ja kannustaa viimeiseen toistoon asti.
  • Kaikki tehdään alan tutkitun tiedon mukaisesti valmentajan osaamista hyödyntäen.

Moni kokee liikunnan aloittamisen ja ruokavalion uudistamisen vaikeaksi sekä aikaa vieväksi. Ja näinhän se on. Varsinkaan jos ei ole aivan varma mitä on tekemässä (tai mitä pitäisi tehdä), voi aloittaminen yksinään tuntua ylitsepääsemättömältä. Personal trainerin kanssa tätä ongelmaa ei ole, sillä voit vain olla yhteydessä valitsemaasi personal traineriin ja hän ottaa heti ohjat käsiinsä.

Liikunta tekee onnelliseksi, ja sillä on myös monia muita positiivia vaikutuksia.

Unenlaatu ja treenaaminen

Oletkos koskaan laskenut kuinka suuri osa elämästäsi kuluu nukkumiseen? Kyllä, oikea vastaus on noin kolmasosan. Nukkuminen on välttämätön osa elämää, ja sen vaikutukset ulottuvat huomattavasti laajemmalle kuin vain väsymyksen tunteeseen. Väsymyksen tunne on tosin se, johon kiinnitämme yleensä ensimmäisenä huomiota. Lähes jokainen meistä kärsii uniongelmista elämänsä aikana. Syitä unettomuuden taustalla on monia.

Mutta se on tutkittu tosiasia, että liikunta auttaa nukkumaan paremmin. Ensinnäkin liikunta helpottaa monia syitä, jotka aiheuttavat unettomuutta. Liikunta vähentää stressiä, edistää yleistä terveyttä ja auttaa käsittelemään vastoinkäymisiä. Mutta sen lisäksi liikunnalla on suoria vaikutuksia nukkumiseen. Ja samalla hyvät yöunet auttavat liikunnan harrastamisessa. Hyvin levänneenä ja energisenä jaksaa paremmin.

Tutkimusten mukaan aktiivisemmin liikkuvat nukkuvat paremmin. Liikunta vaikuttaa positiivisesti myös unenlaatuun ja unirytmiin. Liikuntamuodolla ei ole niin merkitystä, kunhan muistaa monipuolisuuden. Ajallisesti liikunta kannattaa ajoittaa vähintään kuusi tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta sillä on positiivista vaikutusta nukkumiseen. Liikunta auttaa kehoamme kuluttamaan ylimääräistä energiaa päivän aikana. Näin kehomme on tarpeeksi väsynyt nukkumaan mennessä.

Urheilu parantaa unenlaatua,ja hyvin nukkuminen parantaa osaltaan elämän laatua.

Kaksi naista pitää taukoa treenin aikana
Nukkuminen auttaa palautumaan treenistä. (Kuva: Pexels / Maksim Goncharenok)

Joka yö käymme läpi useampia unisyklejä. Yhteen unisykliin kuuluu neljä vaihetta: torkeuni, kevyt uni, syvä uni ja REM- eli vilkeuni. Näistä kevyttä unta kuuluu eniten, noin puolet, aikuisen nukkumiseen. Torkeunessa ja kevyessä unessa ihminen on altis ympäröiville äänille ja häiriötekijöille. Etenkin nukahtamisen jälkeen oleva torkeuni on vielä valveilla olon ja nukkumisen rajamailla. Palautumisen kannalta tärkein unen vaihe on syvä uni. Yksi unisykli vaiheineen kestää noin puolitoista tuntia.

Unen aikana tapahtuu paljon asioita:

  • Uutta oppimaamme tietoa painuu mieleemme.
  • Tehostamme opittuja taitoja, esim. rystylyöntiä.
  • Lihakset rentoutuvat ja palautuvat treenistä.
  • Aivomme käsittelevät päivän tapahtumia ja tunteita.
  • Keräämme energiaa uuteen päivään ja haasteisiin.

Personal training palvelun käytön tavoitteena voi jopa olla parempi nukkuminen liikunnan kautta!

Tavoitteena painonpudotus

Painonpudotus on yksi yleisimmistä tavoitteista ja syistä hankkia personal trainer. Yleensä painon pudottaminen vaatii sekä liikunnan lisäämistä että ruokavalion muuttamista. Elämäntapamuutokset vaativat erityistä motivaatiota ja tahdonvoimaa. Lisäksi sopivan liikuntamuodon valitseminen tavoitteeseen sekä vanhojen ruokatottumusta muuttaminen ei ole helppoa. Personal trainerin tietotaidolla nämäkin asiat selviävät käden käänteessä, ja sinun tarvitsee vain seurata suunnitelmaa.

Painon pudottaminen ei tapahdu yhdessä yössä. Se vaatii sitoutumista pitkäksi aikaa, sillä kehomme voi pudottaa vain rajallisen määrän painoa tietyssä ajassa. Painon pudottamisessa on tärkeää tehdä se turvallisesti. Esimerkiksi liian isossa kalorivajeessa keho alkaa tuhoamaan lihaskudosta pelkän rasvan polttamisen sijaan. Kalorivajeella tarkoitetaan syömäsi kalorimäärän ja kuluttamasi kalorimäärän erotusta.

Personal trainer ja urheilija TRX-treenillä
Personal trainer motivoi sinua hyvinä ja huonoina päivinä. (Kuva: Pexels / Pixapay)

Yksinkertaistettuna ihminen pudottaa painoa silloin, kun kulutettu kalorimäärä on isompi kuin syötyjen kalorien määrä. On kuitenkin hyvä huomioida, että kaikilla ihmisillä ei ole sama kulutus kaloreissa. Kaloreiden kulutukseen vaikuttaa muun muassa ihmisen paino, liikunnan määrä ja muu aktiivisuus. Tätä on mahdollista arvioida hyvinkin tarkasti. Monet personal trainerit suosivat kehonkoostumusmittauksen tekemistä heti alkuvaiheessa, ja sillä saa tämänkin tiedon selville.

Syödyn kalorimäärän pudottamiseen tarvitaan usein ruokavalion muuttamista. Painon pudotuksessa ei ole tarkoitus kääntää koko ruokavaliotasi ympäri vaan pieniä muutoksia tekemällä päästään eteenpäin ja ylläpidetään samalla motivaatiota. Personal trainer ehdottaa muun muassa tiettyjen ruokatuotteiden poistamista omalta ostoslistalta ja vaihtoehtoja nykyisten ruokatuotteiden (kuten välipalojen) korvaamiseen terveellisimmillä tuotteilla.

Painon pudotuksessa pyritään tekemään pysyviä muutoksia kohti terveellisempiä elämäntapoja. Siksi personal trainerit eivät suosittele pikadieettejä tai parin viikon treeniohjelmia. Lyhytaikaisilla "ratkaisuilla" paino vain pääsee palaamaan heti kuurien loputtua. Ja kukapa meistä ei haluaisi elää loppuelämäänsä terveellisemmin?

Oli tavoitteesi mikä tahansa, pääset siihen tehokkaammin personal trainerin avustuksella!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.