Hyvinvointi- ja liikunta-ala kattaa tänä päivänä paljon muutakin kuin treenaamista ja dieettejä. On osteopatiaa, vuohijoogaa ja cryo-hoitoja (kylmähoitoja), joilla voi tehostaa omaa hyvinvointia ja tuoda uusia vivahteita itsestään huolehtimiseen. Vaikka nämä eivät ole ensimmäisenä personal trainerin suosittelulistalla, ammattivalmentajan palkkaaminen on oiva tapa monipuolistaa omaa terveellistä elämäntapaa.

Personal trainerin kanssa treenaaminen on paljon muutakin kuin vain punttien nostelua ja kyykkytekniikan harjoittelua. Personal trainer antaa ravitsemusneuvontaa ja auttaa sinua muuttamaan ruokailutottumuksiasi. Tämä tukee terveellistä elämäntapaa omista treenitavoitteistasi riippumatta. Ruokavaliolla on merkitystä kehon toiminnan lisäksi mielen hyvinvoinnille.

Personal training ei kata vain yksittäisiä treenejä tai ravitsemussuosituksia vaan tukee sinua matkalla kohti terveellisempää elämäntapaa ja suunnanmuutosta pitkällä tähtäimellä. Terveellisten elämäntapojen vaikutus aivan kaikkeen on todella merkittävä - oli kyse sitten keskittymisestä työtehtäviin tai uusien ihmisten tapaamiseen. Mitä enemmän saat tietoa hyödyistä, sitä motivoituneempi sinusta tulee. Ja tehdessäsi muutoksia, tulet todella myös huomaamaan itse nämä hyödyt.

Vaikka personal trainer ei ole Suomessa suojattu ammattinimike, ovat ammattivalmentajat lähtökohtaisesti aina koulutettuja. Valmentajan koulutuksen voit varmistaa tutustumalla personal trainerin tietoihin etukäteen. Monilla on personal trainerin peruskoulutuksen lisäksi monia erikoistumiseen liittyviä opintoja taustalla. Personal trainereina toimii muun muassa liikuntatieteen maistereita, fysioterapeutteja ja liikunnanohjaajia.

Nainen joogamaton ja juomapullon kanssa
Personal trainer voi olla kouluttautunut myös joogaohjaajaksi. (Kuva: Pexels / Karolina Grabowska)

Yksi personal trainer ei sovi kaikille, ja siksi on tärkeää etsiä juuri sinulle sopiva valmentaja. Joku voi olla erikoistunut raskauden jälkeiseen treenaamiseen, toinen painon pudotukseen ja kolmas kestävyysharjoitteluun. Osa on niin keskittyneitä omaan erikoisalaansa, ettei edes ota asiakkaaksi kuin tietyntyyppisiä ihmisiä tai tiettyyn tavoitteeseen tähtääviä. On tärkeä tiedostaa itse omat tavoitteet ja tarpeet personal traineria etsiessä.

Personal trainerin kanssa yhteistyön tekemiseen voi olla monia erilaisia tavoitteita, joista tässä muutama esimerkki:

  • Painon pudottaminen ja kiinteytyminen
  • Kunnon ylläpitäminen ja sairauksien ehkäisy
  • Omaa urheiluharrastusta tukeva treenaaminen
  • 24 kilometrin maratonjuoksuun harjoittelu
  • Säännöllinen liikkuminen ja uusi ruokavalio

Tässä artikkelissa keskitymme ruokavalioon, ja muihin personal trainerin kanssa treenaamiseen liittyvien tavoitteiden saavuttamista tukeviin tekijöihin. Personal trainer saa uudet rutiinit helpoksi ja muutokset sujumaan mutkitta.

Miltä kuulostaisi personal trainer Helsinki?

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Personal training
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Veikko
Veikko
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Veikko
Veikko
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Pidä tavoitteet aina mielessä

Kun tavoitteet ovat kirkkaana mielessäsi, on aika etsiä juuri sinulle oikea personal trainer. Personal trainereita tarjoavat erilaiset liikunta-alan yritykset sekä yksityisyrittäjät niin paikan päällä kuin verkossa. Tutustu rauhassa oman alueesi ammattilaisiin, ja kysele suosituksia esimerkiksi ystäviltäsi. Personal trainer osaa rakentaa juuri sinun tavoitteisiisi sopivan treeniohjelman sekä ruokavalion - vain nämä kaksi mainitaksemme.

Valmentajan osaaminen keskittyy aina saliliikkeiden suorittamistekniikassa erilaisten vaivojen huomioimiseen kokonaisuudessa. Motivointi, tukeminen ja kannustaminen on osa jokaisen personal trainerin työtä. Ehkä jopa yksi heidän tärkeimmistä tehtävistään, vaikka yksittäisiä asioita ei voikaan nostaa tärkeysjärjestykseen tässä monipuolisessa työnkuvassa. Personal trainer auttaa sinua saavuttamaan kaikki tavoitteesi, olivat ne sitten pieniä tai suuria.

Jos tavoitteenasi on painon pudottaminen, osaa personal trainer laskea nykyisen kulutuksesi ja tehdä sen perusteella suosituksen tarvittavasta liikunnan määrästä sekä ruokavalion muutoksista tavoitteen saavuttamiseksi. Personal trainer ei kerro vain mitä sinun tulisi syödä vaan myös miksi. Tässä tapauksessa tieto ei lisää tuskaa vaan auttaa sinua tekemään parempia valintoja tietoisesti. Tieto lisää samalla motivaatiota.

Personal trainer seuraa yhdessä kanssasi tavoitteiden toteutumista, ja asettaa motivoivia välitavoitteita. On kuitenkin hyvä muistaa, että terveelliset elämäntavat ovat kirjaimellisesti elämäntapaan liittyviä pysyviä muutoksia eikä vain lyhyitä projekteja. Uusiin rutiineihin tottuminen vie aikansa, mutta ne tulevat luonnolliseksi osaksi elämääsi ennen kuin huomaatkaan. Personal trainer on mukana kehityksessäsi niin huonoina kuin hyvinä päivinä.

Personal traineria hankkiessa ei suotta tarvitse pelätä, että koko ruokavaliosi käännetään kerralla ympäri. Valmentaja tulee tekemään elämäsi helpoksi ehdottomalla pieniä muutoksia yksi kerrallaan. Samalla pidetään huolta, ettei terveellisistä elämäntavoista tule negatiivista pakkomiellettä vaan asiat etenevät luonnollisella painollaan. Loppupeleissä hyvinvointia ei voi suorittaa, vaikka tiettyjä tavoitteita kohti mennäänkin määrätietoisesti.

Personal trainer on kuin elämänkumppani.

Syö säännöllisesti ja tasaisesti

Suurin osa tavoitteista saavutetaan keittiön puolella. Mutta onko aterioiden skippaamisesta hyötyä? Vastaus on yksiselitteinen: ei ole. Moni ajattelee, että aterioiden skippaaminen on helpoin tapa esimerkiksi pudottaa painoa. Todellisuudessa tämä kikka kääntyy nopeasti sinua vastaan. Nälkä häiritsee keskittymistäsi, ja pahimmassa tapauksessa (ja valitettavan usein) saa sinut todellisuudessa syömään enemmän.

Aamiaisella mysliä ja jukurttia
Aamupala on yksi päivän tärkeimmistä aterioista. (Kuva: Pexels / Daria Shevtsova)

Säännöllinen ruokailu on tärkeää, jotta jaksat treenata ja tehdä asioita päivän aikana. Energian tulisi jakautua tasaisesti koko päivän ajalle. Aterioiden skippaaminen on kirosana ammattivalmentajille. Se vaikuttaa vain negatiivisesti sekä kehoon että mieleen. Ruokavaliomuutoksissa harvoin pidennetään ateriaväliä, ja itseasiassa useimmiten sitä jopa pienennetään. Tässäkin tärkeintä roolia esittää sinulle tuttu ja luonnollinen ateriarytmi eli yhtä kaikille sopivaa ratkaisua ei ole.

On parempiakin tapoja vähentää päivittäisten kalorien määrää ja tehdä tarvittavia muutoksia ruokavalioon. Yleensä personal trainereiden suosittelemat muutokset perustuvat aterialla syödyn ruoan määrään sekä tiettyjen ruoka-aineiden muuttamiseen. Tällaisia suosituksia voi olla esimerkiksi vaalean leivän vaihtaminen tummaan, punaisen lihan korvaaminen kanalla tai kovan rasvan välttäminen (ja tämänkin voi vaihtaa esimerkiksi pehmeisiin rasvoihin).

Itsensä kituuttaminen dieetillä tai kirjaimellinen nälkiinnyttäminen nopeiden tulosten saavuttamisen toivossa ei ole järkevää. Personal trainer ehdottaa ruokavalioon muutoksia sinun yksillöllisten mieltymysten pohjalta tavoitteisiisi sopiviksi. Esimerkiksi laihduttaessa tai lihasmassaa kasvattaessa keskitytään hieman eri asioihin ruokavalion suhteen. Samalla saat vinkkejä uusista resepteistä, ruokapäiväkirjan pidosta tai vaikkapa uutta ruokavaliota tukevista sovelluksista. Itselleni oma personal trainer suositteli aikoinaan veden juomisesta muistuttavaa sovellusta, sillä se oli juuri se mitä tarvitsin!

Paranna hyvinvointia nukkumalla

Tiesitkös, että syömäsi ruoka vaikuttaa myös unen laatuun? Mutta sitäkin tärkeämpää on tietoisesti panostaa nukkumiseen. Meistä jokainen kyllä teoriassa tietää nukkumisen tärkeyden, mutta silti lankeamme kiusaukseen valvoa sosiaalista mediaa selaillen ja torkuttaa aamuisin. Hyvä määrä unta on noin kahdeksan tuntia, mutta tässä on jonkin verran yksilöllisiä eroja. Lisäksi unen laatu vaikuttaa, sillä vaikka nukkumisessa ei voi suoraan sanoa laadun korvaavan määrän, on sillä kuitenkin suuri merkitys.

Nainen joogaamassa
Nukkuminen vaikuttaa kaikkeen jaksamiseen. (Kuva: Pexels / Ivan Samkov)

Unen aikana keho palautuu. Jopa erilaisten lihasmuistiratojen vahvistuminen tapahtuu unessa. Esimerkiksi tenniksen rystylyönti tai oppimasi tanssikoreografia piirtyvät tarkemmin alitajuntaasi unen aikana. Hyvän unen avulla heräät pirteänä seuraavaan aamuun, ja olet valmiina seuraaviin treeneihin. Myös unirytmistä on tärkeää pitää kiinni, sillä se helpottaa samalla muiden rutiinien ylläpitämistä.

Vaikka yöunien vähentäminen kahdeksasta tunnista kuuteen tuntiin ei kuulosta niin pahalta, voisi sitä melkein verrata aikaisemmin kertomaamme aterioiden skippaamiseen. Jokaisella tunnilla on merkitystä - etenkin kun puhutaan alle kahdeksan tunnin yöunista. Liian pitkätkään yöunet eivät ole hyväksi eikä yöunia voi niin sanotusti nukkua "varastoon". Toisin sanoen, et voi nukkua yhtenä yönä neljä tuntia ja toisena 12 tuntia ajatellen niiden "tasapainottavan" toisensa.

Onneksi paremmalla ruokavaliolla ja liikunnalla on positiivisia vaikutuksia nukkumiseen. Monella treenaaminen vähentää liikaa energiaa illassa, jolloin uni tulee helpommin. Eikä tämä ole suinkaan ainut hyöty liikunnasta.

Tee helppoja muutoksia ruokavalioon

Poistamalla ja vaihtamalla tiettyjä ruoka-aineita pääset jo pitkälle ruokavalion muutoksessa. Naposteltavien vaihtaminen terveellisempään, on jotain mihin personal trainerisi voi antaa monia eri vaihtoehtoja. Yhden asian poistaminen omalta kauppalistalta ei tunnu läheskään yhtä vaikealta kuin täysin uusien ruokien syöminen. Ehkä ostoslistaltasi voi poistaa juuston tai ylimääräiset herkut. Personal trainerisi osaa auttaa tässä parhaiten!

Hyvä muistisääntö ruokavaliossa on se, että hyödynnetään mahdollisimman paljon ruokia niiden alkuperäisessä muodossaan. Käytännössä tämä tarkoitaa prosessoidun ja valmiiden ruokien vähentämistä. On eri asia ostaa "marinoitua" kanaa kuin ihan vain kanaa ja maustaa se itse. Personal trainer voi vinkata sinulle paljon uusia, helppoja ja ennen kaikkea nopeita reseptejä, jotta itse kokkaaminen ei tule viemään liikaa aikaasi.

Lounasruokaa pyödällä
Mitä lähempänä ruoan alkuperäistä muotoa, sen parempi. (Kuva: Pexels / Ella Olsson)

Valmisruokien houkutin on nimenomaan niiden nopeus - varsinkin silloin kun nälkä iskee yllättäen. Tiesithän, että esimerkiksi kauppareissulle ei koskaan kannata lähteä nälkäisenä. Tällöin mukaan tarttuu helpommin epäterveellisiä vaihtoehtoja kahdestakin syystä: haluamme korjata nälän tunteen välittömästi sekä keskittymisemme on herpaantunut ja häiritsee päätöksentekoa.

Niin sanottu meal prepping eli viikon aterioiden tekeminen ennakkoon on nostanut suosiotaan. Käytännössä tämä toimii esimerkiksi niin, että sunnuntaisin teet ison kasan muutamaa ruokaa ja jaat sen valmiisiin bokseihin tuleville päiville. Näin sinulla on ruuat valmiina eikä aikaa kulu kokkailuun keskellä viikkoa. Vaikka ruokavalion muutoksiin tarvitaan aina tahdonvoimaa - tekee meal prepping siitä hieman helpompaa.

Pienillä eroilla on suuria merkityksiä

Jos olet pidempään syönyt samojen tottumusten mukaisesti, et luultavasti pysty täysin arvioimaan kehosi olotilaa. Tulet tuntemaan suuren eron, kun vaihdat ruokavaliota terveellisemmäksi. Ja parhaiten (tai pahiten) tulet tämän eron huomaamaan jos palaat syömään myöhemmin vanhojen tottumusten mukaan. Olo voi yllättäen tuntua raskaalta, jopa huonovointiselta. Hyvä ruokavalio sen sijaan antaa energiaa, ja auttaa jaksamaan paremmin arjessa.

Jos haluat kasvattaa lihasta ja polttaa rasvaa, personal trainerisi suosittelee lisäämään proteiinin määrää ruokavaliossa. Kana ja kalkkuna ovat erinomaisia proteiinin lähteitä, sillä niissä on myös vähemmän rasvaa kuin muissa vaihtoehdoissa. Kala on myös hyvä vaihtoehto, ja säännöllisesti syötynä tärkeä lisä terveydellemme. Myös kasvissyöjille löytyy paljon ravitsevia proteiinin lähteitä, ja näissäkin kannattaa kääntyä oman valmentajan puoleen.

Ravintotekijöillä on eroja. On eri asia syödä karkkia kuin hedelmiä, vaikka molemmissa on sokeria. On hyvä ymmärtää erot kovan ja pehmeän rasvan välillä. Ruokavaliota ei voi myöskään ajatella täysin mustavalkoisesti. Ei ole vain kiellettyjä ja hyväksyttyjä ruokia. Asiaa kannattaa paremminkin ajatella harmaan skaalana, johon eri ruuat sijoittuvat. Personal trainerit usein suosittelevat noudattamaan ruokavaliota 20/80 säännöllä eli syömään vähintään 80-prosenttisesti oikein.

Ruokavalion uudistaminen ei siis tarkoita herkuista luopumista koko loppuelämäksi. Parhaimmillaan löydät uusia makuelämyksiä ja löydät nautintoa kokkailusta. Personal training palvelun ensisijainen tarkoitus on tehdä elämästä onnellisempaa. Ja muista, että voit aina kysyä neuvoa omalta personal traineriltasi!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.