Säännöllisen liikunnan positiiviset vaikutukset ulottuvat aina yksilöstä yhteiskuntaan asti. Siinä missä oma hyvinvointi kasvaa, yhteiskunnan kustannukset lääkärikäynneistä vähenevät. Yksilötasolla merkitys on moniulotteinen. Treenin päätyttyä olo on upea mahdollisesta fyysisestä väsymyksestä huolimatta. Tunnistat varmasti tämän tunteen antoisan juoksulenkin tai sujuvan salitreenin jälkeen.

Moni aloittaa päivän treenillä, jotta tuntee itsensä motivoituneeksi ja energiseksi koko loppupäivän. Mikä tietenkin auttaa melkein missä tahansa mitä päivän aikana tulee kohdatuksi. Toiset taas suosivat treenamista iltapäivästä, ja se auttaa heitä mm. nukahtamaan paremmin tai nollaamaan ajatukset kiireisen työpäivän jäljiltä. Liikunnan hyötyjä on enemmän kuin pystymme luettelemaan ja enemmän kuin itse huomaammekaan.

Hyvinvoinnissa ei ole kyse vain fyysisestä kunnosta tai terveenä pysymisessä sen puhekielen merkityksessä. Mielenterveys ja liikunta ovat todella liitoksissa toisiinsa. Eikä tässä ole kyse tietystä urheilulajista tai liikuntamuodosta, vaan kaikki liikunta on hyväksi myös mielelle. Body, mind & soul ei ole siis pelkkää sanahelinää sosiaalisen median kuvateksteissä. Tiede on pitkään tutkinut liikunnan ja mielenterveyden yhteyttä, ja tiivistetysti voidaan sanoa kaiken vaikuttavan kaikkeen.

Tutkimusten mukaan liikunta auttaa esimerkiksi:

 • Tasapainottamaan ja ylläpitämään muita päivittäisiä rutiineja.
 • Selkeyttämään ajatuksia ja pääsemään yli vastoinkäymisistä.
 • Nostamaan itsetuntoa ja olemaan sujut oman kehonsa kanssa.

Haluaisitko ottaa entistä aktiivisemman otteen liikkumiseen tai löytää vaikka täysin uusia tapoja liikkua? Jos todella haluat ottaa kaiken ilon irti treenaamisesta, kannattaa tosissaan harkita personal trainerin hankkimista. Toisin kuin usein ajatellaan, personal trainer ei ole vain kilojen karistamista tai kuntoutumista varten. Onnellisuuden lisääminen on yksi tärkeimmistä tavoitteista personal trainerin valmennuksessa, ja liikunnan hyvästä olosta kerrommekin lisää tässä artikkelissa!

Olisiko personal trainer Helsinki sinulle se oikea vaihtoehto?

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Personal training
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Veikko
Veikko
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niina
Niina
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nella
5
5 (1 arvostelua)
Nella
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Veikko
Veikko
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niina
Niina
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nella
5
5 (1 arvostelua)
Nella
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Liikunta ja mielenterveys

On tieteellisesti todistettu, että liikunta on tärkeä osa erilaisten sairauksien ehkäisyä. Säännöllinen liikunta vähentää mm. tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja kansantautien kuten diabeteksen riskiä. Merkitys kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille on suuri. Ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista puhuttaessa tarkoitetaan myös mielenterveyttä ja sen sairauksia kuten masennusta. Tilastojen mukaan säännöllisesti liikkuvat kärsivät muita vähemmän mielenterveyden ongelmista.

Pelkkä liikunta yksinään ei tee ketään onnelliseksi, mutta sen vaikutukset ovat kiistattomat. Liikunta on luonnollinen osa ihmisen elämää aina lapsuudesta vanhuuteen. Meidät on luotu liikkumaan, vaikka yhteiskunta on muuttunut muotoon, jossa elinympäristö saattaa olla hyvinkin passiivinen. Moni meistä on auton omistava päätetyöskentelijä, jonka liikkuminen koostuu pääosin erillisestä liikunnasta eikä jokapäiväisestä "automaattisesti" tapahtuvasta hyötyliikunnasta.

Nainen lankussa
Treenaus ja hyvä olo kulkevat tiiviisti käsi kädessä. (Kuva: Unsplash / Minna Hämäläinen)

Oli liikuntamuoto mikä tahansa, onnellisuus kohoaa uudelle tasolle niin lyhyellä kuin pitkällä tähtäimellä. Liikkuessa kehomme vapauttaa hyvää oloa tuottavia hormoneja: serotoniinia ja dopamiinia. Personal trainerin valmennuksessa onnellisuuden tunteen saavuttaminen voidaan jakaa neljään eri elementtiin. Nämä elementit ovat:

 • Henkinen hyvinvointi: stressin ja negatiivisen väsymyksen vähentyminen.
 • Fyysinen hyvinvointi: elimistön toiminta ja kiputilojen hallinta.
 • Itsetunto: Itseluottamuksen nostaminen ja oma kehokuva.
 • Subjektiivinen hyvinvointi: Liikunnan lisäarvo omaan elämään.

Personal trainerin valmennus ei siis keskity vain fyysiseen hyvinvointiin, vaikka käytännön tekemisen tasolla näin voisi helposti ajatella. Liikunta korreloi samalla muihin terveellisen elämän osatekijöihin, kuten:

 • Tupakointiin ja alkoholin käyttöön.
 • Päivittäisen stressin hallintaan.
 • Ruokailutottumuksiin.
 • Unirytmiin ja nukkumiseen.
 • Oman kehon ymmärtämiseen.

Liikunta palkitsee niin fyysisesti kuin henkisesti. Katsotaan siis tarkemmin sitä osana terveellistä elämäntapaa.

Liikunta ja terveellinen elämäntapa

Muistatko vielä koulun terveydentiedon tunneilta kolmion, johon kuului liikunta, lepo ja ravinto? Kuten sanottua, liikunta yksinään ei vielä riitä. Lopulta kaikessa on kyse tasapainosta. Liika on liikaa, ja liian vähän ei ole tarpeeksi terveyden kannalta. Monesti ajatellaan, että esimerkiksi huippu-urheilijat ovat erityisen terveitä suurten treenimäärien vuoksi. Toki he ovat fyysisesti huippukunnossa, mutta kovaa urheilua ja terveysliikuntaa ei sovi sotkea keskenään.

Liikunnan vastapainona täytyy muistaa lepo. Lepo ei kuitenkaan tarkoita sohvalla makaamista koko päivää. Hyötyliikuntaa ja aktiivisuutta tulisi kuulua jokaiseen päivään. Jopa lievän flunssan parantamiseen suositellaan aktiivisuutta vuodelevon sijaan. Lisäksi kehomme (ja mielemme) kaipaa ravintoa eli ruokaa. Oikeanlainen ruokavalio on tärkeä osa terveellistä elämäntapaa. Personal trainer kiinnittää huomiota kokonaisuuteen ja antaa mielellään vinkkejä niin ruokavalioon kuin lepoon.

Ihminen laittaa terveellistä ruokaa keittiössä.
Kauppareissun tekeminen kävellen on hyvä aktiviteetti lepopäivälle. (Kuva: Unsplash / Alyson McPhee)

Niin sanotussa turvallisessa ja "terveellisessä" liikunnassa on hyvä ottaa huomioon myös muita tekijöitä. Liikuntaympäristöllä, liikuntavarusteilla, sääolosuhteilla, liikkujan tietotaidolla ja mielentilalla on näppinsä pelissä. Esimerkiksi etukyykyn tekeminen huonolla tekniikalla saattaa saada aikaan enemmän vahinkoa. Väsyneenä ei kannata harjoittaa keskittymistä vaativaa liikuntaa. Ja on on syynsä sille, miksi kuumissa maissa treenaamista suositaan auringon laskettua.

Ajatusten nollaaminen ja stressin vähentäminen on monen kertoma syy treenaamiselle. Eikä turhaan. Liikunta rauhoittaa mieltä, ja se voi olla jopa terapeuttista. Samalla koetaan onnistumisen tunteita ja tähdätään kohti omia tavoitteita. Eikä tavoitteiden täydy olla suuria. Kaikkien ei tarvitse tähdätä fitness-kilpailujen lavoille. Itselläni on ollut jo vuosia personal trainerini kanssa tavoitteena vain ylläpitää nykyistä kuntoa. Tai kuten vitsillä tätä tavoitetta kutsun "salille eksymisenä".

Liikunta lisää hyvää oloa sen muodosta riippumatta. Liikuntaa on kuitenkin hyvä harrastaa monipuolisesti. Kunnon kolme elementtiä ovat kestävyys, voima ja liikkuvuus. Voiman kannalta lihastasapaino on tärkeää. Treenataan siis tasapuolisesti kaikkia lihaksia ja molemminpuoleisesti. Meillä kaikilla on puolieroja, ja liikunnalla voit edistää näiden tasapainottamista. Personal trainer osaa ottaa kaikki nämä huomioon, ja heidän tietotaitoonsa voit luottaa valmennuksen osalta.

Liikunnan ja ruokavaliolla voit pudottaa painoa.

Liikunta ja sosiaalinen elämä

Tekeekö liikunta meistä sosiaalisempia? Yhteenkuuluvuuden tunne ja sosiaalinen aktiivisuus ovat korkeampia säännöllisesti liikuntaa harrastavilla. Eikä tämä rajoitu vain joukkueurheilulajeja harrastaviin. Esimerkiksi salilla käydessä kommunikoimme muiden treenaajien ja henkilökunnan kanssa, vaikka muuten treenaisimme itsenäisesti. Personal trainerin kanssa treenatessa luot ihmissuhteen, joka perustuu luottamukseen ja avoimeen kommunikointiin.

Liikunta ja erilaiset urheilulajit yhdistävät. Liikunnan kautta voit löytää uutta keskusteltavaa sekä yhteisiä mielenkiinnonkohteita tavatessasi uusia ihmisiä. Liikunta on myös mitä mainioin aktiviteetti tuoda ihmisiä yhteen oli kyse sitten perhejuhlasta, kaveriporukan illanvietosta tai ensimmäisistä treffeistä. Suomessa liikuntaa edistetään myös työyhteisöissä tykypäivillä sekä tarjoamalla verovapaata liikuntaetua. Olisiko personal training sinulle se oikea vaihtoehto?

Tenniksen pelaajia istumassa rivissä.
Sosiaalinen aktiivisuus lisääntyy lajista riippumatta. (Kuva: Unsplash / Christian Tenguan)

Liikunnan vaikutuksia elämän muille osa-alueille on tutkittu paljon. Se edistää ominaisuuksia, jotka ovat hyödyllisiä ja arvostettuja muualla. Näitä ominaisuuksia ovat muun muassa luovuus, sitoutuneisuus ja määrätietoisuus. Sosiaalisuuden lisäksi erilaisia liikuntaharrastuksia voi hyödyntää jopa työnhaussa:

 • Harrastatko joukkuelajia = oletko ehkäpä hyvä tiimipelaaja?
 • Oletko voittanut kilpailuja = oletko tavoitteellinen ihminen?
 • Liikutko säännöllisesti = pärjäätkö hyvin fyysisessä työssä?

Tietenkään aivan näin yksiselitteistä mikään ei ole, mutta liikunnassa on toden totta monenlaista hyötyä. Liikunnan suurimmat hyödyt juuri sinulle, on sinun itsesi löydettävissä. Toinen arvostaa enemmän hyvää fiilistä treenin jälkeen, toiselle tärkeintä on omien rajojen kokeilu. Myös personal trainerin on hyvä ymmärtää mikä on juuri sinulle tärkeintä treenaamisessa!

Liikunta ja hyvinvointi

On hyvinvoinnin tekijöitä, joilla on merkitystä jokaisen ihminen elämänlaatuun. Kerratkaamme siis vielä näistä merkittävimmät, joita liikunta edistää omalta osaltaan.

Onnea on liikkua

Liikunnalla voidaan vaikuttaa mielialaan. Sen voima on lähes uskomaton. Liikkuminen tekee onnellisemmaksi niin hetkessä kuin pitkällä aikavälillä. Liikuntaa voi ajatella investointina omaan onnellisuuteen. Tämän vuoksi itsellänikin on personal trainer, koska tiedän, että se maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti hyvänä olona, parempana terveytenä ja tasapainoisena elämänä. Personal trainer pitää huolen motivoimisesta ja rutiinin ylläpitämisestä - mikä kiireisessä elämässä välillä unohtuu.

Naiset tekemässä vatsalihaksia
Liikunta tekee onnelliseksi. Liikuntaa voi harrastaa vaikka parhaan ystävän kanssa. (Kuva: Unsplash / Bruce Mars)

On tutkittu, että liikunta tekee onnellisemmaksi kuin raha. On hyvä muistaa, ettei onnellisuus tarkoita elämässä tapahtuvan vain positiivisia asioita. Negatiiviset asiat ja vastoinkäymiset kuuluvat ihan meidän jokaisen elämään. Liikunta auttaa meitä selviytymään näistä paremmin sekä hallitsemaan stressiä. Liikunnan edistäessä itsetuntoa, osaamme paremmin arvioida mikä on meistä johtuvaa ja mikä on oman kontrollimme ulkopuolella. Osaamme tehdä töitä sen eteen, mihin voimme vaikuttaa.

Keskitytään hetkeen

Liikunta auttaa meitä keskittymään ja työskentelemään tehokkaammin. Terve keho tarkoittaa tervettä mieltä, ja terve mieli kykenee parempiin kognitiivisiin suorituksiin. Olet ehkä uutisista lukenut, että ihmisen huomiokyky heikkenee jatkuvasta informaatiotulvasta johtuen. Liikkumalla aktiivisesti voit ehkäistä näitä nykymaailman vaikutuksia huomiokykyysi. Voisi sanoa, että liikunta auttaa meitä elämään hetkessä ja keskittymään oleelliseen.

Otetaan rennosti

Flow-tilaan pääseminen onnistuu mieluisan aktiviteetin tai työtehtävän parissa. Itselle tärkeä liikuntalaji ajaa saman asian. Flow-tilalla tarkoitetaan tilaa, jossa uppoudumme täysin tekemäämme. Samalla kaikki muu unohtuu. Arkielämän murheet, perhedraamat ja loppuviikon stressaavat aikataulut jäävät hetkeksi huomiotta. Tämä vähentää stressiä sekä lisää hyvän olon hormoneja kehossa.

Paremmat yöunet

Säännöllinen fyysinen rasitus auttaa nukkumaan paremmin. Laadukkaan ja kestävän unen merkitys on kiistaton niin fyysiseen terveyteen kuin mielemme toimintaan. Varsinkin ulkona liikkuminen on suositeltavaa, sillä oletkin ehkä joskus kesäisen päivävaelluksen jälkeen huomannut kuinka nopeasti uni tulee? Hyvien yöunien jälkeen heräämme levänneenä ja energisenä uuteen päivään. Tästä syntyy positiivinen noidankehä, kun nukkuu hyvin, voi paremmin, jaksaa liikkua enemmän ja sama toistuu.

Liikunnan harrastamisessa avainsanoja ovat rutiini, hauskanpito ja yksilöllisyys. Jokaiselle löytyy jotakin - onhan kansainvälisesti arvioitu olevan noin 8000 erilaista urheilu- ja liikuntalajia. Liikunnan aloittaminen tuntuu usein alkuun haastavalta, mutta vauhtiin päästessä siitä tulee luonnollinen (ja hauska) osa arkea.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.