Kesäkuntoon pääseminen, uuden vuoden lupaukset terveellisemmästä elämäntavasta tai laihduttaminen unelmien häämekkoa varten ovat tuttuja tavoitteita kaikille. Media ja kahvihuoneen keskustelut ajautuvat näihin teemoihin, vaikka yleinen puhe laihduttamisen ympärillä olisikin vähempää kuin vuosia sitten. Laihduttamisen "turhaa" ihannointia on kritisoitu ajoittain, ja aivan syystä. Mitään väärää itse painonpudotuksessa ei ole, mutta tavoitteen tulisi aina olla sinua itseäsi varten.

Painon pudottaminen ja kiinteytyminen eivät ole yhden yön ihmeitä. Ne vaativat paljon työtä, motivaatiota ja etenkin kärsivällisyyttä. Mitä "suurempia" tuloksia tavoitellaan, sitä pidempi sitoutuminen vaaditaan. Alkuvaihe saattaa usein tuntua painon pudotuksessa kaikista helpommalta, mutta tuloksia saadakseen täytyy pysyä koko ajan oikealla polulla. Sopivasta ruokavaliosta jatkuva poikkeaminen ja liikuntakertojen vähentyminen ovat tyypillisiä ongelmia.

Painon pudotus ei todellakaan ole helppoa! Ei kannata vaatia itseltään liikaa. Tuen pyytäminen ja ammattilaisten osaamisen hyödyntäminen on aina suositeltavaa. Henkilökohtainen valmentaja eli tutummin personal trainer voi olla ratkaiseva tekijä painon pudotuksessa. Heidän tehtävänä on auttaa sinua kaikella mahdollisella tavalla aina ruokavalion laatimisesta treeniohjelman tekoon ja henkisestä tuesta kannustamiseen kohti omia tavoitteita.

Miltä personal trainer Helsinki sinusta kuulostaa?

Mies tekemässä maastavetoa kuntosalilla.
Personal trainer opastaa sinua myös oikean tekniikan hallitsemisessa. (Kuva: Pexels / Victor Freitas)

Mutta mitä painon pudottaminen todellisuudessa vaatii? Yksinkertaisuudessaan ihminen pudottaa painoa silloin kuin päivittäinen saatu kalorimäärä alittaa kulutettujen kalorien määrän. Puhutaan niin sanotusta kalorivajeesta. Käytännössä kalorien osalta puhuttaessa kehollesi ei ole merkitystä syötkö 500 kalorin verran kermakakkua vai porkkanoita (joiden kalorimäärä on tosin n. 33kcal/100g eli kakkua syömällä kalorit tulevat nopeammin kasaan).

Toki terveellisillä elämäntavoilla ja monilla muille tekijöillä on merkitystä kokonaisuuteen, joten kakkuesimerkkiä ei kannata ottaa liian kirjaimellisesti. Syödyllä ruualla on paljon vaikutusta siihen miten jaksamme päivittäisessä elämässä ja etenkin siihen miten ja millä intensiteetillä voimme treenata. Aktiivisuus ja treenaaminen suurentavat päivittäistä kalorien kulutusta eli auttavat painon pudottamisessa.

Teoriassa painoa voi pudottaa joko syömällä saman verran ja liikkumalla enemmän - tai - liikkumalla saman verran ja syömällä vähemmän. Ihmisen elämä harvoin on kuitenkin aivan näin yksinkertaista, joten siksi personal trainerin palkkaaminen on loistava idea. Personal trainer auttaa sinua kohti omia tavoitteita, mutta myös kokonaisvaltaisesti kohti terveellisempää elämäntapaa sinun yksillölliset tarpeesi, toiveesi ja elämäntapasi huomioiden.

Haluaisitko pudottaa painoa ja elää hieman terveellisemmin? Katsotaan seuraavaksi personal trainerin parhaat vinkit tehokkaaseen ja mielekkääseen painon pudotukseen.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Personal training
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Veikko
Veikko
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niina
Niina
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nella
5
5 (1 arvostelua)
Nella
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Veikko
Veikko
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niina
Niina
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nella
5
5 (1 arvostelua)
Nella
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Personal trainerin ammattilaisvinkit

"Sixpack" tehdään keittiössä eikä kuntosalilla on ammattilaispiireissä usein kuultu toteamus. Ruokavaliolla on todella merkitystä, liikunnan lisäksi, oli kyse mistä tahasta tavoitteesta. Vaikka painon pudotus perustuu kalorivajeeseen, on terveellisellä ruokavaliolla ja liikunnalla lukemattomia muita positiivisia vaikutuksia terveyteen. Nämä vaikutukset lisäävät hyvinvointia sekä tekevät päivittäisestä elämästäsi parempaa.

Suurinosa painon pudottamisen tavoitteista jää saavuttamatta. Osalla yrityksiä on takana useampia. On kokeiltu erilaisia treeniohjelmia, dieettejä ja vippakonsteja. Yleisin syy epäonnistumiseen on itselle liian tiukasti asetetut tavoitteet. Painoa halutaan pudottaa nopeasti ja helposti, mikä ei vastaa todellisuutta. Paras neuvo on, että painoa ei voi pudottaa kikkakolmosilla tai pikadieeteillä. Painon pudotus vaatii pitkäjänteisiä muutoksia ja paljon aikaa.

Sen lisäksi, että personal trainer antaa sinulla kaiken tarvittavan tiedon ja osaamisen, pitää hän sinut sitoutuneena tavoitteeseen. On tutkittu, että omien tavoitteiden ja suunnitelmien kertominen ääneen muille saa meidät paremmin pitäytymään niissä. Siksi erilaiset painon pudottamiseen liittyvät applikaatiot, online-tunnit ja kalorilaskurit eivät yksinään ole ratkaisu yleisimpiin haasteisiin.

Mies ja nainen treenaamassa.
Personal trainer ottaa huomioon yksilölliset tarpeet. (Kuva: Pexels / Mikhail Nilov)

1-fit-for-all ei toimi, sillä se ei ota huomioon yksilöllisiä tekijöitä. Viimeisen vuosikymmenen aikana internet on räjähtänyt erilaisista maksullisista ja maksuttomista verkkovalmennuksista ja ruokavalio-ohjeista, mutta silti painon pudottamisesta ei ole tullut yhtään sen helpompaa. Massaohjelmat eivät osaa ottaa huomioon muun muassa aikataulujasi tai lähialueen liikuntamahdollisuuksia. Ne eivät myöskään tiedä juuri sinun nykyistä kalorikulutustasi tai fyysisen aktiivisuutesi määrää.

Liikunta lisää onnellisuutta, ja personal trainerin avulla voit saavuttaa positiivisia vaikutuksia nopeammin.

Vinkit liikuntaan

Painon pudotuksessa ja liikunnassa otetaan aina huomioon kunkin yksilön lähtökohdat. Vähän tai ei ollenkaan liikuntaa harrastava ei voi yhtäkkiä käydä joka toinen päivä lenkillä ja kuntosalilla useamman kerran viikossa. Ryhmäliikuntatunnit eivät välttämättä sovi kiireisen ja iltavuoroa tekevän ihmisen päivärutiiniin. Personal trainer luo liikuntaohjelman sinun elämäsi ympärille eikä toisin päin.

Painon pudottamisen, tai liikunnan yleensäkin, ei tarvitse olla vain puntilla käymistä ja lenkkeilyä. Erilaisia tapoja liikkua löytyy sadoittain. Ehkä lenkkeilyn sijaan voisit kokeilla tanssitunteja? Tai miltä kuulostaisi kehonpainotreeni lähipuistossa? Liikunnassa tulee tehdä omannäköistä ja hauskaa. Tämä auttaa sinua pysymään rutiinissa. Painon pudottamisen ei tarvitse (eikä kannata) olla ruoalla kituuttamista ja tylsää puurtamista.

Vinkit ruokavalioon

Ruokavaliota muuttaessa huolehditaan siitä, ettei nälkä pääse yllättämään. Kukaan meistä ei pysty pitäytymään loputtomiin ruokavaliossa, joka aiheuttaa jatkuvaa nälän tunnetta. Eikä nälässä oikein pysty keskittymään mihinkään muuhunkaan, joten se ei tosiaan ole painon pudottamiseen keskittyvän dieetin tai ruokavalioon liittyvän muutoksen tarkoitus. Yleensä ruokavaliota muuttaessa keskitytään oikeasti elämäntapojen muuttamiseen eikä parin viikon pikadieettiin.

Kalorien laskeminen ja tuotteiden vertailu kaupassa vie aikaa ja hermoja. Siksi kannattaa hyödyntää osaavaa personal traineria, joka voi luoda juuri sinulle sopivan ruokavalion herkullisine resepteineen ja vaihtoehtoineen viikoittaiselle ostoslistalle. Ei ole yhtä tiettyä kalorimäärää, johon kaikkien tulisi tähdätä painon pudotuksessa. Ruokavalio riippuu pitkälti omista tarpeista sekä päivittäisestä kulutuksesta. Personal trainer huomioi myös mahdolliset erityisruokavaliot.

Erityishuomiot painon pudotukseen

Miksi pysyvät elämäntapamuutokset ovat tärkeitä? Paino lähtee helposti "jojon" lailla seilaamaan edes takaisin jos ruokavalioon tai liikuntatottumuksiin tehdään vain isoja väliaikaisia muutoksia. Siksi monet palaavat hyvin nopeasti alkuperäiseen painoonsa tiukan dieetin jälkeen. Vanhoihin tapoihin palaaminen on luonnollista, ja siksi on suositeltavaa tehdä pieniä muutoksia kerralla ja edetä rauhallisesti kohti uusia elämäntapoja.

Nainen lenkkarit jalassa portaissa.
Yksi askel kerrallaan. (Kuva: Unsplash / Bruno Nascimento)

Painon pudottaminen ei ole 100 metrin spurtti vaan pikemminkin maratonjuoksu. On rajansa sille, kuin paljon voit liikkua viikon aikana tai kuinka paljon voit olla kalorivajeessa. Esimerkiksi liika kalorivaje ei enää pudota painoa vain rasvan osalta vaan alkaa "tuhoamaan" muuta kudosta kuten lihaksia. Tämä ei ole terveellistä. Keho myös kaipaa lepoa. Treenaamista voidaan ajatella prosessina, jossa otetaan yksi askel taakse ja levon aikana kehitytään kaksi askelta eteenpäin.

Liika treenaaminen aiheuttaa itseasiassa kunnon laskua. Maltti on siis valttia. Personal trainer osaa ottaa huomioon kokonaisuuden ja tehdä sinulle tasapainoisen suunnitelman. Yksi personal trainerin hankkimisen hyödyistä onkin, että omaa energiaa ei tarvitse käyttää asioiden suunnitteluun tai selvittämiseen. Anna ammattilaisten hoitaa tämä, sillä heiltä löytyy kokemus ja osaaminen. He hoitavat myös seurannan ja tekevät tarvittaessa muutoksia sinun toiveiden mukaisesti.

Nukkuminen vaikuttaa painoon, eli unenlaatuun kannattaa panostaa.

Miten yhteistyö personal trainerin kanssa etenee?

Yleensä ensimmäiselle kerralla ei hypätä suoraan vielä treeniin vaan personal trainer kysyy sinulta paljon kysymyksiä. Ammattivalmentaja on kiinnostunut kuulemaan tietenkin tavoitteistasi ja toiveistasi. Lisäksi keskustellaan taustastasi, nykytilanteesta sekä mahdollisista muista valmennukseen vaikuttavista seikoista.

Alkuvaiheessa monesti tehdään erilaisia testejä kuten liikkuvuus-, kestävyys- ja voimatestit. Painon pudottamisessa otetaan yleensä myös mitat sekä paino, joiden kehittymistä voidaan seurata. Kehonkoostumusmittaus on suosittu tapa selvittää oman kehon toimintaa ja tarkempia lukuja. Lähes jokaiselta personal training palveluita tarjoavalta taholta löytyy mittari tähän.

Personal trainerit tarjoavat erilaisia valmennuspaketteja. Niin sanottu koko setti aina yhteisistä treeneistä ravitsemusneuvontaan ja treeniohjelmasta kehonkoostumusmittauksiin ei ole ainut vaihtoehto. Jos esimerkiksi koet olevasi hyvin kartalla omasta ruokavaliostasi, ei sinun ole mikään pakko sisällyttää tätä valmennukseen.

Ensimmäisen treenikerran aikana kokeillaan monia eri liikkeitä, sillä personal trainer tekee vasta arviota esimerkiksi sinulle sopivista painoista ja liikkeistä. Tässä kohtaa hän kiinnittää myös huomiota tekniseen suorittamiseen. Näiden tietojen avulla sinulle voidaan luoda oma henkilökohtainen treeniohjelma. Monesti asiakkaita pyydetään alkuun täyttämään ruokapäiväkirjaa, jonka pohjalta tehdään myöhemmin uudistettu ruokavaliosuositus, mutta tämä onnistuu ilman päiväkirjaakin.

Kun homma on startattu hyvin käyntiin, on personal trainerin tärkein tehtävä motivoida ja olla tukena painon pudottamisessa. Voitte yhdessä sopia kuinka usein haluatte treenata yhdessä. Personal trainerin kanssa voi treenata oikeastaan missä vain; kuntosalilla, lenkkipolulla tai pyytää tulemaan vaikka vetämään kotitreenit. Kaikki toiveet näiden osalta on hyvä tuoda esiin heti ensimmäisessä tapaamisessa. Nykyään personal training palvelut onnistuvat mainiosti myös verkon välityksellä.

Tavoitteen seurannan merkitys

Missä tahansa tavoitteellisessa tekemisessä seuranta on tärkeässä osassa. Oli kyse sitten työpaikan myyntitavoitteista tai uuden kodin rakentamisessa. Painon pudottamisessa personal trainer osaa asettaa sinulle realistiset tavoitteet. Näistä on tärkeää keskustella avoimesti, jotta sinäkin tiedät mitä on realistista odottaa. Muista, että liikoja et voi vaatia personal trainerilta etkä itseltäsi. Tavoitteiden osalta on tärkeää sitoutua itsenäiseen tekemiseen, sillä personal trainer ei yksin pysty ihmeisiin.

Treenivälineitä juoksuradalla
Treenata voi monella eri tavalla. (Kuva: Unsplash / Alora Griffiths)

Jos kohtaat haasteita itsenäisen harjoittelun tai ruokavalion kanssa, kannattaa rohkeasti ottaa asia puheeksi personal trainerin kanssa. Näin voitte yhdessä tehdä tarvittavia muutoksia ja keskustella siitä mikä on tärkeää tavoitteiden saavuttamisen osalta. Valmennussuhteessa avoimuus ja rehellisyys ovat must. Jos et oikeasti noudata ruokavaliota tai harjoittele itsenäisesti, ei tästä tule paniikissa kertoa valkoista valhetta valmentajalle. Huonossa tapauksessa valmentajasi alkaa miettiä mahdollisia sairauksia tai muita ongelmia, joista painon pudottamisen puute voisi johtua.

Fyysisellä aktiivisuudella ja terveellisellä elämäntavalla on monia positiivisia vaikutuksia, joista pääset nauttimaan heti alkuvaiheessa. Ehkä koet itsesi energisemmäksi tai suolistosi toimii paremmin uuden ruokavalion myötä. Hiljaa hyvä tulee, ja pieniä asioita muuttamalla tulet saavuttamaan isoja tuloksia. Ja muista, että kaikki tämä on ennen kaikkea sinua itseäsi varten!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.