Liikunta on aina hyväksi rakastit sitten aamulenkkejä auringon noustessa, tehokkaita keskipäivän treenejä tai jalkapallotreenejä iltamyöhäisellä. Kehon liikuttamisella on uskomaton voima henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiimme. Liikunta vapauttaa kehossamme hyvää oloa tuottavia hormoneja, endorfiineja. Tämä taas osalta auttaa vähentämään stressiä ja lievittää kipua. Tiedätkin varmasti sen voimakkaan hyvän olon tunteen treenaamiseen jälkeen.

Voit huoletta valita oman suosikkiliikuntamuotosi monen eri vaihtoehdon joukosta aina tanssitunneista painonnostoon. Liikunnan harrastamisesta ei kannata tehdä ydinfysiikkaa asettamalla liian korkeita tavoitteita ja tekemällä vain sitä "kaikista tehokkainta" treeniä. Paljon tärkeämpää on liikunnan ilo, joka syntyy itsensä kuuntelemisesta ja itselleen mieluisan liikunnan harrastamisesta. Liikunta ei ole suorittamista.

Suomenkielisen wikipedian urheilulajien luettelosta löytyy lähes 250 eri urheilulajia. Itselleen sopivimmat löytää vain kokeilemalla. Eikä lista suinkaan siihen lopu, sillä moni liikuntamuodoista ei täytä urheilulajin kriteerejä. Näitä ovat esimerkiksi lenkkeily, kuntosalilla käyminen ja pilates. Jos ihan tarkkoja ollaan niin kaikkien urheilulajienkin taustalla on aina monipuolista harjoittelua aina lihaskunnosta kestävyyteen ja tasapainon kehittämisestä liikkuvuuteen.

Valinnanvaikeus saattaa vaivata monia liikunnan harrastamista aloittavaa, ja tässä loistavaksi avuksi on oma personal trainer eli henkilökohtainen valmentaja. Personal trainerit ympäri maan auttavat treeenaamisessa ja terveellisten elämäntapojen saavuttamisessa. He tarjoavat palveluitaan kuntosaleilla, verkossa ja tarvittaessa tulevat suoraan sinun luoksesi. Oma personal trainerini esimerkiksi tuo jo torstaina treenivälineet kotiani läheiselle ulkoliikuntapaikalle.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Personal training
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Veikko
Veikko
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Veikko
Veikko
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Paras ajankohta treenille

Personal trainerit auttavat sinua erilaisissa tavoitteissa kuten laihduttamisessa, kiinteytymisessä ja lihasten kasvattamisessa. He suunnittelevat ja ohjaavat sinun tasoosi sopivat treenit sekä auttavat tarvittaessa ruokavalion suunnittelussa. Personal trainer on mukana huolehtimassa kokonaisuudesta kohti terveellisempiä elämäntapoja. Minkä tahansa kysymyksen tai yksityiskohdan mietityttäessä, personal trainerillasi on ammattitaitoon perustuva vastaus sinulle. Esimerkiksi siitä mikä on sinulle paras aika treenata!

Kysymys voi yksinkertaisuudessaan tiedustella sitä onko parempi treenata aamuisin vai iltaisin. Jos aiheeseen perehdytään syvemmin, voimme jakaa päivän ajat useampaan osaan, huomioida vuodenajat sekä yksilöllisten aikataulujen vaikutukset. Esimerkiksi se milloin yleensä syöt, vaikuttaa merkittävästi sinulle parhaan treeniajan valintaan. Myös työaika, terveydentila ja jopa sää vaikuttaa siihen mikä aika sopii milloinkin parhaiten treenaamiselle.

Mies juoksemassa ulkona
Itselleen sopivan ajan treenata löytää vain kokeilemalla. Kuva: Unsplash / Jenny Hill

Lienee sanomatta selvää, että yhtä oikeaa vastausta ei ole. Personal trainer tuntee jo elämäsi osittain, ja siksi hänen puoleensa kannattaa kääntyä jos omat treeniajat mietityttävät. Yleisesti ottaen eri ajoilla on sekä hyvät että huonot puolensa. Esimerkiksi tyhjällä vatsalla treenaaminen heti herättyä aamulla oli pitkään trendi vuosia sitten. Se perustui siihen olettamaan, että keho voisi polttaa rasvaa tehokkaammin, kun ruoan tuomaa energiaa ei ole vielä kehossa. Tätä ei kuitenkaan ole pystytty tieteellisesti todistamaan.

Tieteellisesti ei olla voitu todistaa yleispäteviä haittavaikutuksiakaan esimerkiksi aamulla tyhjällä vatsalla treenaamiselle. Se tosin tiedetään, että yhtään myöhemmin päivän aikana ei pidä treenata tyhjällä vatsalla, sillä se aiheuttaa heikotusta eikä energia riitä treenaamiseen. Täysin täydelläkään vatsalla ei tule treenata. Suositus on odottaa 1-2 tuntia ruokailun jälkeen. Suurin osa suomalaisista suuntaa treenaamaan työpäivän jälkeen. Iltapäivä on myös kehon lämpötilan osalta optimaalisin aika treenaamiselle.

Toisaalta asiantuntijat ovat todenneet, että aamulla treenaaminen vaikuttaa kaikista eniten positiivisesti nukkumiseen. Ehkä huonot yöunet ovat sinulle haaste, jota haluaisit parantaa liikunnan avulla? Myös ajanpuute on yleinen syy treenaamisen vähentymiselle mikä tietenkin vaikuttaa yleiseen hyvinvointiin. Siksi jotkut treenaavat erityisesti viikonloppuisin, kun on enemmän aikaa kiireisiltä työaikatauluilta. Tällöin on parempi mahdollisuus lähteä treenille yhdessä kaverin tai perheen kanssa samaan aikaan.

Entäs sitten se mainittu sään vaikutus? Liian kuuma tai kylmä sää tuo omat haasteensa. Kuumassa alkaa helpommin heikottaa ja aurinko saattaa polttaa ihoa. Pakkassäällä taasen lihakset kylmettyvät ja hengittäminen voi olla vaikeampaan. Sateella on liukasta ja märkänä flunssa iskee helpommin. Pukeutuminen on kaiken A ja O. Onneksi sisätiloissa voi treenata ympäri vuoden. Tärkein treeni onkin lopulta se tehty treeni, ajasta riippumatta.

Liikunta edistää työhyvinvointia

Liikunta työpäivän aikana onnistuu helposti ja vaivattomasti. Ensiksi täytyy karistaa mielikuva siitä, että liikunnalla tarkoitetaan vain vähintään tunnin mittaista raskasta kuntosalitreeniä tai juoksulenkkiä. Hyötyliikuntaa voi ja tulisi sisällyttää jokaiseen päivään esimerkiksi ottamalla hissin sijasta portaat, kävelemällä työmatkoja tai auttamalla vaikka järjestämään työpaikan komero. Lisäksi olet varmasti kuullut aikaisemmin sanan taukojumppa.

Taukojumpalla voidaan tarkoittaa vaikka ja mitä. Se voi olla nopea yksittäinen jumppaliike omalla työtuolilla istuessa tai työnantajan järjestämää ohjattua liikuntaa kaikille työpäivän aikana, esimerkiksi vartin ohjattu joogahetki. On myös työpaikkoja, jotka tarjoavat yhdestä muutamaan tuntiin viikon työtunneista käytettäväksi liikuntaan. Ja toimistorakennuksista löytyy yleensä kuntosali. Mahdollisuuksia liikkumiselle työpäivän yhteydessä kyllä löytyy.

Tyhjä kuntosali ja kyykkytelinen
Toimistorakennuksista löytyy yleensä yritysten yhteiskäyttöön tarkoitettu kuntosali. Kuva: Unsplash / Jelmer Assink

Liikunta työpäivän aikana on tärkeää, koska erityisesti istumatyö ja näytön tuijottaminen aiheuttaa ongelmia. Yleisimpiä ongelmia ovat niska- ja hartiaseudun lihasjännitykset, jotka voivat johtaa muihin ongelmiin kuten päänsärkyihin. Selkävaivat ja riski moniin pitkäaikaissaurauksiin kuten diabetekseen liittyy myös istumatyön vaaroihin. Näytön tuijottaminen voi käydä raskaaksi silmille ja suositus onkin, että jokaisen 20 minuutin jälkeen katsotaan 20 sekuntia 20 metrin päähän muualle. Tätä kutsutaan 20-20-20 -säännöksi.

Jaloittelu, lyhyet taukojumppaliikkeet ja venyttely työpäivän aikana ovat paikoillaan. Kaikki kehon lihakset ja nivelet kaipaavat liikuttelua päivän aikana. Hieman enemmän kuin lounastauon tai uuden kahvikupin hakemisen verran. Taukojumppa tekee hyvää niin mielelle kuin keholle. Sen ei tarvitse olla mitään erikoista. Olemme tehneet oman artikkelin, josta löydät ideoita taukojumppaliikkeisiin kokonaisvaltaisesti kaikille kehonosille.

Joustavista työajoista nauttivat voivat harkita personal trainerin kanssa treenaamista työpäivän aikana. Kunnon tauko ja treeni keskellä työpäivää on loistava tapa tehostaa työntekoa sekä huolehtia omasta terveydestä. Paras puoli personal trainerin kanssa treenaamisessa on se, että hän tulee tarvittaessa paikan päälle pitämään treenin. Sinulta säästyy niin aikaa ja energiaa, kun voit täysillä keskittyä työhösi jonkun muun suunnitellessa treenin. Ja voimme luvata, että keskittymisesi on aivan uudella tasolla taas treenin jälkeen!

Liian vanha personal trainerin valmennukseen?

Liikunnalla ei ole ikärajaa. Se on tärkeä osa elämää vauvasta vaariin. Monet iän tuomat vaivat liittyvätkin ennemmin terveellisten elämäntapojen puuttumiseen kuin itse ikävuosiin. Toki myös keho muuttaa iän myötä, sitä ei käy kiistäminen. Siksi liikunnan säännöllisyyden tärkeys korostuu entisestään mitä vanhemmaksi tulee. Liikunnasta hyötyy jokainen, mutta vanhempi sukupolven tulisi huomioida ainakin nämä hyödyt:

  • Liikunta vähentää kaatumisen riskiä, mikä voi johtaa murtumiin ja muihin vammoihin.
  • Liikuntaa auttaa estämään ylipainon syntymistä, mikä on riskitekijä monissa sairauksissa.
  • Liikunta lievittää stressiä sekä auttaa vähentämään sydänsairauksien riskiä.
  • Liikunta auttaa pitämään kolesterolin hallinnassa ja ehkäisemään verisuonisairauksia.
  • Liikunta edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä pitää myös aivot virkeänä.

Elinajanodotteen noustessa vuosikymmenten ajan, on aloitettu kiinnittämään tarkempaa huomiota senioriliikunnan mahdollisuuksiin.

Treeni kuntosalilla
Liikunta ei ehkä pidennä ikää, mutta se edistää terveyttä, jotta voit nauttia täysillä kaikista elinvuosistasi. Kuva: Unsplash / Chase Kinney

Ikä ei ole este hurjillekaan urheilusuorituksille. Monissa urheilulajeissa on oma kilpailukategoriansa senioreille. Vanhempaa sukupolvea nähdään joka vuosi ylittämässä maratonin maaliviivoja, liikuntatempausten keulakuvina ja osallistumassa ryhmäliikuntatunneille. Itse yllätyin vuodesta toiseen kuinka isoäitini voitti minut liikkuvuudessa satanolla. Itselläni tuntuu olevan olemattomat mahdollisuudet saada kädet ojennettua maahan jalat suorassa - hänelle tämä ei ollut temppu eikä mikään.

Liikunnan harrastamisessa on säännöllisyyden lisäksi tärkeää monipuolisuus:

  • Kestävyysliikuntaa, kuten pidempää kävelyä ulkona tai rasittavaa urheilua kuten jalkapalloa.
  • Tasapainoharjoittelua, kuten joogaa tai kotona bosupallolla harjoittelua.
  • Lihaskuntoharjoittelua, jota voi tehdä omalla kehonpainolla tai lisäpainojen kanssa.
  • Liikkuvuusharjoittelua sekä venyttelyä, ohjatusti tai omatoimisesti.

Monet liikuntamuodot yhdistelevät monipuolisesti eri osa-alueita. Esimerkiksi jooga kehittää erityisesti keskivartalon voimaa sekä liikkuvuutta. Jalkapallossa kestävyys paranee juoksemisen kautta, mutta myös kehon koordinaatio kehittyy. Senioriliikuntaan erikoistuneet personal trainerit tekevät mielellään terveyttä edistävän liikuntasuunnitelman personal training -sessioiden tueksi. Se voi myös sisältää ohjeistukset yksilöllisesti sopivaan ruokavalioon.

Senioriliikuntaan erikoistuneet personal trainerit ymmärtävät syvällisemmin iän tuomien vaivojen ja muutosten vaikutukset. Liikunnan turvallisuuden ja oikea suoritustekniikan merkitys korostuu iän myötä. Vielä lapsena sitä pystyi kaatumaan, vaikka joka päivä ilman naarmuakaan, mutta toisin on ikääntyessä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että liikkuminen olisi vain nuorten juttu. Pikemminkin päinvastoin!

Liian nuori personal trainerin valmennukseen?

Sitäkin polttavampi kysymys koskee nuorten treenaamista. Mikä on sopiva ikä treenaamisen aloittamiseen? Voiko treenaamiselle olla negatiivisia vaikutuksia? Onko treenaaminen vain aikuisille? Vastauksia tuntuu löytyvän ristiin rastiin yhtä paljon kuin vastaajia. Kiistanalaisen keskustelun ongelma on se, mistä treenaamisesta todellisuudessa puhutaan. Jos puhutaan liikunnasta yleisesti niin tottakai se on hyväksi kaikille lapsille.

Mihin useasti keskustelussa sanomatta kuitenkin viitataan on lasten ja nuorten treenaaminen isoilla painoilla. Isoilla painoilla treenaaminen ei aina ole hyväksi edes aikuisille. Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö lihaskunto- ja voimaharjoittelu olisi hyödyllistä nuorille. Voimaharjoittelulla tarkoitetaan harjoittelua, jonka tavoitteena on kehittää lihasten voimaa ja kestävyyttä. Tämä toimii tärkeänä perustana hyvälle fyysiselle kunnolle ja arjessa toimimiselle.

Lapsi juoksemassa
Terve suhtautuminen liikuntaan rakennetaan jo lapsuudessa. Kuva: Unsplash / Greg Rosenke

Voimaharjoittelua ei ole pakko tehdä painojen kanssa. Voimaharjoittelua on myös omalla kehonpainolla tehty harjoittelu. Nuorten voimaharjoittelussa on kyse vain siitä, että se toteutetaan oikein ja turvallisesti. Ikärajaa voimaharjoittelun aloittamiselle ei ole. Siksi koulujen pihalta löytyy voimistelutankoja ja kiipeilytelineitä. Näissäkin voi harjoittaa voimaa. Voimaa tulee harjoiteltua huomaamattaan eikä siitä synny minkäänlaisia haittoja nuorille.

Nuorten voimaharjoittelun riskit piilevät lisäpainojen käytössä. Kasvuiässä oleville ei suositella suurien painojen käyttöä niiden selälle ja nivelille aiheuttaman vaarallisen paineen vuoksi. Kyykkymaksimit ja maastavedot on syytä jättää suosiolla myöhemmälle iällä. Toinen nuorten liikuntaan liittyvistä riskeistä on kilpaileminen. Kilpaileminen voi olla nuorelle henkisesti raskasta ja aiheuttaa ongelmia vielä aikuisiälläkin. Lasten ja nuorten liikuntakasvatuksen keskiössä on aina liikunnan ilo. Liikkumisen iloa voi jakaa liikkumalla yhdessä ystävien ja perheen kanssa. Yhdessä liikkuessa aikuisen positiivinen esimerkki näyttelee isoa roolia.

Lasten ja nuorten on hyvä antaa liikkua heille luonnollisella tavalla, ja kannustaa liikunnallisiin harrastuksiin. Monipuolisuus ja uusien harrastusten kokeilu on tärkeää, jotta nuori oppii tietämään mikä on hänen juttunsa. Monet lapsille suunnatut liikuntakerhot tarkoituksella sisältävät monia eri liikuntalajeja, jotta kaikki pääsevät kokemaan kasvuiässä mahdollisimman paljon. Etenkin koordinaatio kehittyy parhaiten ennen aikuisikää.

Treenaamiseen liittyvissä kysymyksissä kannattaa aina kääntyä asiantuntevan ammattilaisen puoleen. Superprofista löydät osaavat personal trainerit omalta lähialueeltasi.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.