Suomi ei ole small talkin pyhä maa kuten vaikkapa Englanti. Vältämme stereotyyppisesti turhia kanssakäymisiä viimeiseen asti, eikä ventovieraille juuri jutella. Bussissa istutaan mieluiten yksin, mutta jos joku viereen istahtaa, hiljaisuutta ei koeta vaivalloiseksi. Kyllähän rupattelu varmasti luonnistuisi, mutta se ei vain tule meille kaikille luonnostaan. Monessa englanninkielisessä maassa tilanne on toinen: rupattelua käytetään jään murtajana tilanteessa kuin tilanteessa, ja pidemmät hiljaiset hetket ovat lähes painajaismaisia.

Monikulttuurisuus ja englannin kielen rooli ovat kasvaneet erityisesti työelämässä, joten meille kaikille voi tulla vastaan tilanne, jossa englantia joutuu/pääsee käyttämään osana arkea. Miten sellaiseen voi varautua? Miten englanninkielisiin keskusteluihin olisi helpompaa osallistua? Se selviää kohta.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Englanti
Lidia
5
5 (12 arvostelua)
Lidia
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lidia
5
5 (12 arvostelua)
Lidia
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Kynnyksen madaltaminen

Monen kohdalla kynnys käyttää englantia liittyy vahvaan aksenttiin. Englanti voi luonnistua paperilla erittäin hyvin, mutta jos puhumista ei ole juuri koskaan joutunut harjoittelemaan, se voi jännittää paljon. Suomalaiset puhuvat lähtökohtaisesti erinomaista englantia mutta käyttävät sitä vain harvoin ja valitusti. Kielenkäytön kynnystä olisikin hyvä saada madallettua.

Todellisuudessa ääntämisellä ei ole suurta merkitystä viestin välittymisessä, joka on kaikenlaisen keskustelun ytimessä. Se on myös herättänyt keskustelua, tulisiko enää edes tavoitella natiivinkaltaista ääntämystä kuten tähän asti, sillä maailmasta löytyy enemmän ei-natiiveja englanninpuhujia kuin natiiveja. Miltä ”oikea” englanti kuulostaa? Hyvä kysymys, muttei kuitenkaan se keskeisin. Tärkeintä olisi rohkaistua käyttämään englantia ja osallistua vieraskielisiin keskusteluihin aina kun mahdollista.

Monen kohdalla myös virheiden pelko voi jännittää ja tehdä englanninkielisestä keskustelusta vaikeaa. Virheitä kuitenkin sattuu kaikille kielestä riippumatta, eivätkä ne usein vaikuta keskustelun etenemiseen: omia virheitä voi helposti korjata, niille voi nauraa, ja viesti voi välittyä niistä huolimatta. Englanninkielisessä keskustelussa erityisesti kielioppivirheet ovat yleisiä. Lauseetkin voivat jäädä puolitiehen ja niissä käytetään usein matalamman rekisterin sanoja sekä täytesanoja (uh, ah, umm). Myös keskustelua ohjaavat diskurssipartikkelit ovat yleisiä, kuten well, like, right, oh – lista erilaisista ”ongelmista” on pitkä.

Todellisuudessa kyse ei kuitenkaan ole ongelmista vaan suullisen viestinnän ominaispiirteistä. Ne eivät rajoitu vain englantia toisena, kolmantena tai neljäntenä kielenä puhuviin vaan myös natiiveihin. Keskustellessa ei siis tarvitse pyrkiä sellaiseen kieleen, johon kirjoitetussa englannissa on totuttu, vaan on tärkeää hyväksyä keskustelemisen olennainen luonne. Jos tämä on helpommin sanottu kuin tehty, puhumista ja ääntämistä voi onneksi harjoitella.

Valkoinen MacBook, jonka näytöllä tekstiä
Puhutun kielen ei tarvitse noudattaa kaikkia kirjoitetun kielen normeja ja sääntöjä. (Kuva: Unsplash/Super Snapper)

Englannin kieli ja kohteliaisuus

Todellisuudessa englanninkielinen keskustelu ei eroa suomalaisesta paljoakaan, mutta siihen liittyy muutamia nyansseja, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Englannin kielellä kohteliaisuus on kaiken A ja O, ja se korostuu erityisesti vieraiden ihmisten kanssa sekä formaalimmissa tilanteissa, kuten työhaastatteluissa. Suomessa kohteliaisuutta voi osoittaa erityisesti teitittelemällä, kun taas englannissa kysymysmuodot, tittelit (Mr., Mrs., Ms.), tervehdykset ja please vievät pitkälle. Kohteliasuutta saadaan myös pehmeämmillä ilmauksilla: jos haluat tilata englanniksi kahvin, ”I want a cup of coffee” antaa tylyn vaikutelman, kun taas ”I would like a cup of coffee, please” on huomattavasti kohteliaampi ja parempi vaihtoehto.

Jos tarpeeksi kohteliaiden ilmausten ja muotojen löytäminen on vaikeaa, muista hyödyntää positiivista kehonkieltä ja ilmeitä. Natiivi korva erottaa nopeasti, onko kyseessä puhujan äidinkieli vai ei, ja ei-natiivien kohdalla pelkkä yritys olla kohtelias usein riittää. Jos ”I want coffee, please” -fraasin tukee leveällä hymyllä, mielikuva voi olla kohtelias ja aurinkoinen. Samalla tavalla paperilla kohtelias ilmaus voi vaikuttaa puheessa tylyltä, jos sen sanoo huokaillen tai silmiä pyöritellen.

Englanninkielinen kyltti metsässä
"Please" ja "thank you" ovat englannissa kovalla käytöllä. (Kuva: Unsplash/Dan Gold)

Keskustelun aloittaminen

Valtaosassa maailman kielistä keskustelut aloitetaan tervehdyksellä. Suomen kielessä hei on virallisempi kuin moikka, ja näin voidaan jakaa myös englannin tervehdykset.

Muodollisia tervehdyksiä:

 • Hello
 • Pleased to meet you!
 • Good morning/afternoon/evening

Arkisempia tervehdyksiä:

 • Hello
 • Hi
 • What’s up?
 • Yo!

Hello on siis varma valinta lähes kaikkiin tilanteisiin (paitsi kaikkien muodollisimpiin), ja tervehdykset kannattaakin valita tilanteen ja keskustelukumppanin mukaan.

Tervehdystä seuraa usein kysymys kuulumisista:

 • How are you?
 • How’s it going?
 • How’s life?
 • Having a busy day?

Kysymykseen sopiva vastaus riippuu usein tilanteesta: kaupankassan kanssa kyseessä on lähinnä muodollisuus, jolloin yleisimmät vastaukset ovat esimerkiksi:

 • Fine, thanks.
 • Very well, thanks.

Jos haluat olla vielä kohteliaampi tai tilanteessa on aikaa jutustelulle, voit palauttaa kysymyksen:

 • I'm fine. And you?
 • Pretty well. And you?

Kun suurimmat kohteliaisuudet on saatu alta pois, keskustelu voi edetä moneen suuntaan. Uusiin ihmisiin tutustuessa nimen, asuin- tai synnyinpaikan sekä ammatin kysyminen ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja:

 • What’s your name?
 • Where do you live?
 • Where are you from?
 • What do you do (for a living)?

Jos taas tapaat vanhaa tuttua, voit esimerkiksi kysyä

 • miten menee: how’s it going/how are you keeping?
 • mitä olet tehnyt viimeaikoina: what have you been doing lately?
 • mitä perheelle kuuluu: how’s your family?

tai ilmaista, että viime kerrasta on aikaa:

 • long time no see!

Muun muassa näillä kysymyksillä keskustelun aloittaminen on helppoa. Kysymysten kysyminen osoittaa kiinnostusta ja kohteliaisuutta, kuten on myös kysymyksiin vastaaminen. Jos pää lyö tyhjää eikä mieleen tule sopivia kysymyksiä tai et tiedä, miten sen voisi kysyä, keskity kuunteluun ja käytä keskustelukumppanin kysymyksiä apuna:

 • Are you having fun?
 • Yeah, I am. What about you?

Kun toistat kysytyn kysymyksen, keskustelu soljuu kohteliaasti puhujalta toiselle. Englannin kurssi - kaikki räätälöidään juuri sinulle.

Kaksi henkilöä keinumassa
Kysymykset tuovat keskusteluun kohteliaisuutta. (Kuva: Unsplash/Bewakoof.com Official)

Keskustelutaitojen kehittäminen

Keskusteluiden aloittaminen ja niihin osallistuminen voi tuntua vaikealta, mutta siinäkin voi onneksi kehittyä – parhaiten se onnistuu, yllätys yllätys, keskustelemalla. Jos kalenterista löytyy aikaa ja kukkaron nyörit ovat löysät, osta pelkkä menolippu esimerkiksi englantiin! Ajatus voi tuntua kauhistuttavalta, mutta keskustelutaitojen osalta suoraan syvään päähän hyppääminen on usein tehokkain tapa, jos puhujalta löytyy entuudestaan kielitaitoa. Jos tämä ei houkuta, englanniksi voi keskustella hyvin myös kotimaan kamaralla: korkeakoulukaupungeissa on esimerkiksi paljon vaihto-oppilaita, joista monet haluavat tutustua juuri suomalaisiin ja maan kulttuuriin.

Tehokkainta oppiminen on silloin, kun keskustelua käy natiivin englannin puhujan kanssa. Natiivi puhuu kieltä monipuolisemmin ja ”oikein”, jolloin pelkällä kuuntelemalla voi oppia esimerkiksi yleisesti käytöissä olevia fraaseja, keskustelunaloituksia, kohteliaisuuksia ja paljon muuta. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista, vaan keskustella voi luonnollisesti myös ei-natiivien kanssa. Tällöin kynnys käyttää englantia on usein matalampi, mikä tekee keskustelutilanteesta mukavamman ja siten helpottaa puhumista. Huonoja vaihtoehtoja ei siis ole: kaikenlainen puhuminen kehittää ja helpottaa vieraalla kielellä viestintää sekä esiintymistä.

Harjoitella voi myös ilman varsinaista keskustelua – kuuntelemalla. Jos kulutat englanninkielistä tv:tä tai radiota ajatuksella, opit varmasti hyviä sanoja, fraaseja ja rakenteita, joita voit lisätä myös omaan repertuaariisi. Netistä löytyy myös opasvideoita englannin kielellä keskusteluun, joten voit halutessasi keskittyä myös niihin. Tähtäimessä kannattaa kuitenkin olla konkreettinen keskusteleminen, joten tee samalla ainakin ajatustyötä sen suhteen: Millaisessa tilanteessa keskustelu olisi helpointa ja kenen kanssa? Mistä aiheesta oma sanavarasto on vahvimmillaan ja mistä olisi mukava jutella?

Harjoittelun kannalta sillä ei ole paljoakaan väliä, kenen kanssa juttelee tai mistä: mitä enemmän keskustelua käy ja mitä monipuolisempaa se on, sen parempi. Monen kohdalla keskustelu on kuitenkin helpoimmillaan silloin, kun se tapahtuu tutussa ympäristössä, tutun ihmisen kanssa ja tutusta aiheesta. Se on siis hyvä paikka aloittaa, jos kynnys englanninkieliselle keskustelulle on korkea.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.