Englanti on tätä nykyä lingua franca – kieli, jota osataan ja käytetään yleisesti äidinkielisten puhujien ulkopuolella. Sillä on vahva jalansija myös Suomessa. Sähköistymisen ja globalisoitumisen myötä englanti ympäröi meitä kaikkialla: Facebook, Google, Netflix, Instagram ja TikTok ynnä muut ovat tehneet englannin kielen kuulemisesta ja käytöstä helppoa. Niiden myötä sitä on alettu myös puhumaan enemmän, erityisesti nuorten keskuudessa.

Suomi on kuulunut pitkään Euroopan kärkimaihin mitä tulee englannin osaamiseen. Perinteisesti osaaminen on keskittynyt kirjalliseen kielitaitoon, mutta tilanne on muuttunut ja muuttuu yhä. Tarkastelemmekin tässä artikkelipaketissa englannin kielitaidon suullista puolta ja sen kehittämistä. Keskitymme muun muassa englanninkieliseen suulliseen viestintään sekä ääntämisen rooliin siinä. Tarkastelemme myös esitelmiä ja työhaastatteluita sekä niihin valmistautumista.

Let's mennään! Nappaa englannin kurssi Superprofilta!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Englanti
Lidia
5
5 (12 arvostelua)
Lidia
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lidia
5
5 (12 arvostelua)
Lidia
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Englanninkielinen vuorovaikutus

Englantiin voi törmätä missä tahansa, halusi sitä tai ei. Kaupanhyllyt ovat täynnä englanninkielisiä tuotteita, kuten myös tv-tarjonta. Myös monet työympäristöt ovat kansainvälistyneet, joten englantia voi päästä käyttämään työpaikalla lähes päivittäin. Vaikka suullinen kielitaito on Suomessa kehittymään päin, monelle se on yhä vaikein osa englannin kieltä. Kielenkäytön kynnystä olisikin tärkeä saada madallettua.

Mikäli englannin kielellä keskusteleminen jännittää, kannattaa pohtia, mistä se johtuu. Jos taustalla on vahva aksentti, siitä ei kannata välittää, kuten kohta käy ilmi. Jännitys voi johtua myös esimerkiksi sanaston tai harjoituksen puutteesta. Oli syy mikä tahansa, kynnystä saa aina madallettua. Parhaiten keskustelemaan oppii käytännön juttutuokioilla ja harjoituksilla. Keskustelun voi aloittaa esimerkiksi kaverin kanssa molemmille mieluisasta aiheesta. Tavoitteet on turha asettaa korkealle: tärkeintä on, että kieltä käyttää.

Jos keskusteluihin osallistuminen jännittää liikaa, harjoittelun voi aloittaa kuuntelemalla: englanninkielisistä sarjoista ja podcasteista voi oppia paljon uusia sanoja ja ilmaisuja, joilla saa laajennettua omaa repertuaaria. Netistä on myös helppo löytää oppaita englanninkielisiin keskusteluihin ja niiden aloittamiseen, ja tässä meidän vinkkimme niihin:

 • Keskity vahvuuksiisi puhujana.
 • Älä mieti virheitä liikaa.
 • Harjoittele yleisimpiä kysymyksiä ja niiden vastauksia.
 • Kuuntele kysymykset huolella.
 • Ota aikasi ja mieti vastaukset ennakkoon.
 • Älä ujostele vaan päästä persoonallisuutesi valloilleen.

Tärkeintä on muistaa olla kohtelias: kysymysmuodot ja please vievät itsessään pitkälle, ja omalla kehonkielellä ja ilmeillä on suuri merkitys siinä, minkälainen sävy viestiin tulee.

Musta kyltti, jossa valkoista tekstiä
Englannin kielestä voi löytää kohteliaisuuksia suomalaisittain vieraista paikoista. (Kuva: Unsplash/Tim Mossholder)

Englannin ääntäminen ja sen merkitys

Ääntämisellä on tärkeä rooli suullisessa viestinnässä. Se ei liity vain yksittäisten sanojen ääntämiseen vaan myös sävelkulkuun ja äänenpainoon. Oppikirjamainen ääntäminen takaa sen, että viesti välittyy selkeästi ja halutussa muodossa. Epäselvä tai virheellinen ääntämys voi puolestaan vaikeuttaa viestin ymmärrettävyyttä tai muuttaa sen merkitystä – paino sanalla ”voi”: tutkimusten mukaan aksentti ja huono ääntäminen aiheuttavat väärinymmärryksiä vain harvoin.

Englannin ääntäminen on suomalaisille usein vaikeaa ja täysin ymmärrettävästi: olemme tottuneet kieleen, jossa sanojen kirjoitusasu toimii luotettavana ohjeena ääntämiselle, jossa sanapaino on lähes aina ensimmäisellä tavulla ja jossa intonaatio eli sävelkulku on melko tasainen. Mikään näistä ei pidä paikkansa englannin kohdalla. Kun tähän lisätään vielä th-äänne sekä suomen kielelle harvinaisemmat w- ja f-kirjaimet, jotka molemmat aiheuttavat päänvaivaa monelle suomalaiselle, soppa on valmis.

Omaa ääntämistä voi onneksi kehittää monella tapaa. Englannin kielen kuuntelu opettaa paljon, kuten myös sen rohkea käyttö ja oman puheen nauhoittaminen. Jokaisen tulisi kuitenkin miettiä, onko kehittäminen todella tarpeen. Jos omaa puhetta on vaikea ymmärtää, ääntämisen harjoittelu on perusteltua. Harjoittelun voi aloittaa esimerkiksi IPA-aakkosista, joiden avulla yksittäisten sanojen ääntämisohjeet tavallisimmin kirjoitetaan, ja internet on pullollaan laadukasta materiaalia harjoittelun tueksi. Mikäli taustalla taas on jännitys tai oman aksentin häpeily, ajan voi todennäköisesti käyttää viisaamminkin.

Englannin kieli voi olla täysin ymmärrettävää ja kaunista, vaikka sitä puhuisi aksentilla. Samaan aikaan ”oikein” puhuttu kieli voi olla todella kimuranttia ja vaikeaselkoista. Suomalaiset osaavat englantia hyvin ja pystyvät toimimaan ja viestimään englannin kielellä aksentista riippumatta. Käytä sitä siis rohkeasti – 1,5 miljardin englannin puhujan joukossa on tilaa meille kaikille.

Seinäkelloja eri maiden lipuista
Ei ole olemassa vain yhtä ja oikeaa englantia. (Kuva: Unsplash/Farzad Mohsenvand)

Englannin kielikokeet ja esitelmät

Suomalaisessa opetuksessa englannin suullista osaamista on perinteisesti mitattu esitelmillä ja kielikokeilla. Jälkimmäiset ovat yleisiä erityisesti korkeakouluissa, joissa moneen tutkintoon sisältyy sekä kirjallisia että suullisia kieliopintoja. Nykyään opetuksessa on alettu painottamaan yhä enemmän viestinnällisyyttä: oppitunneilla tehdään paljon pari- ja ryhmätöitä, joissa käytetään englantia mahdollisimman monipuolisesti ja arkisesti. Tavoitteena on viestiä englanniksi ja tukea sen käyttöä osana arkea, ei pelkästään esitelmien muodossa.

Oli suullisen viestinnän muoto mikä tahansa, se voi helposti jännittää. Perusteellinen suunnittelu ja harjoittelu auttavat kuitenkin jännityksen kanssa paljon. Tässä meidän vinkkimme suullisia esitelmiä varten:

 • Valitse aihe, josta olet kiinnostunut. Näin esitelmät valmistelu ja pitäminen on mukavampaa, ja kiinnostus välittyy usein kuulijoille.
 • Valmistaudu huolella. "Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" -sanonnassa piilee totuuden siemen myös esitelmien osalta: mieti ennakkoon, mitä haluat esityksessä sanoa ja harjoittele esitystä niin kauan, että se sujuu. Hyvä esitys ei nojaa valmiiksi kirjoitettuun tekstiin vaan yksittäisiin muistisanoihin.
 • Panosta kehonkieleen. Hahmotteluvaiheessa esitelmä voi olla vain sanoja paperilla, mutta käytännössä se on paljon muutakin. Ryhdikäs asento, hymyily ja katsekontakti vaikuttavat kaikki siihen, minkälainen vaikutelma esityksestä jää.
 • Hyödynnä materiaaleja monipuolisesti. Esitelmä on sekä sinulle puhujana että yleisölle mielekkäämpi, jos sitä tukee esimerkiksi PowerPoint-esityksellä. Oheismateriaaleihin kannattaa kuitenkin panostaa, ja niiden tulisi tuoda esitykseen jotain lisäarvoa.
 • Muista hengittää. Esiintyessä sinä olet tilanteen herra/rouva ja hidalgo. Älä siis puske esitelmän läpi höyryjunan tavoin vaan ota aikasi, hengitä ja pidä taukoja yksittäisten lauseiden ja osioiden välissä.
Mies osoittamassa tietokoneen ruutua pöydän takaa
Esiintymisestä voi oppia nauttimaan harjoituksen myötä. (Kuva: Unsplash/Jason Goodman)

Englanninkieliset työhaastattelut

Suulliset harjoitukset, esitelmät ja kielikokeet pyrkivät siis tarjoamaan työkaluja englannin kielen käyttöön tulevaisuudessa. Globalisoituvassa maailmassa englanninkieliset työhaastattelut ovat tällaisia tilanteita, ja monet suomalaisetkin voivat törmätä niihin. Suomessa on lukuisia ulkomaisia yrityksiä, etätyö yleistyy yleistymistään, jolloin kotoa käsin voi tehdä töitä toiselle puolelle maailmaa, ja suomalaista osaamista arvostetaan maailmalla, minkä takia monet voivat kokeilla siipiään myös ulkomailla.

Englanninkieliseen työhaastatteluun kannattaa valmistautua samalla tavalla kuin suomenkieliseen: Mikä yritys on kyseessä? Mitä alan työhaastatteluissa yleensä kysytään? Mitä niihin vastaisin? Kun vastaukset alkavat hahmottua, käännä ne englanniksi. Työilmoituksesta saa paljon tietoa siitä, mitä työnantaja etsii ja miten omaa osaamistaan voisi englanniksi ilmaista. Alan sanaston hallitseminen onkin keskeistä englanninkielisessä haastattelussa. Käy ennen haastattelua myös CV:si läpi ja varmista, että pystyt keskustelemaan ja tarvittaessa avaamaan sen sisältöjä englanniksi. Englanninkieliset työhaastattelut muistuttavat tavan keskusteluita siinä, että ne aloitetaan usein lyhyellä jutustelulla. Kannattaa siis harjoitella hieman small talkia esimerkiksi päivään, säähän tai haastattelupaikalle siirtymiseen liittyen.

Kaiken tämän harjoittelun lomassa on hyvä kuitenkin muistaa, ettei kieli ole kaikki kaikessa haastattelutilanteessa: jos olet päässyt haastatteluvaiheeseen, täytät todennäköisesti jo monet kriteerit. Luota siis omiin vahvuuksiisi ja ole rehellinen kielitaitosi osalta – suullinen tuotanto on vain yksi osa englannin kieltä, eikä kaikkea tarvitse tai voikaan osata. Älä myöskään häpeile aksenttiasi: sillä on harvoin vaikutusta työpaikan saantiin, toisin kuin sen aiheuttamalla jännityksellä.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.