Ääntäminen on monelle suomalaiselle kaikkein vaikein englannin osa-alue. Tämä pätee myös valtaosaan heistä, joille englanti ei ole äidinkieli. Suomessa sanojen ääntämis- ja kirjoitusasut vastaavat toisiaan, ja näin on myös monessa muussa kielessä, kuten espanjassa ja italiassa.

Englanti sisältää monia hankalia äänteitä, kuten igh, joiden ääntäminen aiheuttaa helposti harmaita hiuksia. Niihin liittyy myös lukuisia poikkeuksia, joten pelkkä äänteiden hallinta ei yksin riitä. Englannissa ei myöskään hyödynnetä aksenttimerkkejä, jotka osoittavat esimerkiksi painoa tai intonaatiota. Yksi vaikuttava tekijä on myös englannin oikeinkirjoituksen konservatiivisuus: englantiin on lainautunut valtavasti sanoja, joiden kirjoitusasu on alkuperäisessä muodossaan mutta ääntäminen on mukautettu kielen äänteisiin.

Muun muassa näistä syistä englannin kielen ääntäminen voi vaatia muita kieliä enemmän harjoittelua. Toisaalta englantia kulutetaan Suomessa paljon, minkä myötä vaikeammat äänteet ja lukuisat poikkeukset voivat olla jo ainakin osittain hallussa – laadukasta opetusta unohtamatta. Ääntämistä voi myös harjoitella omatoimisesti, ja se onnistuu parhaiten täydellisellä kielikylvyllä.

Muutaman kuukauden Englannin-reissulta mukaan tarttuu jo jotakin, mutta kuutta kuukautta pidetään minimisuosituksena, jos tarkoituksena on todella kehittyä kielenkäyttäjänä. Puolessa vuodessa oppii kuitenkin vain harvoissa tapauksissa puhumaan kieltä sujuvasti, vaikka sitä joutuisi käyttämään kellon ympäri. Sujuvuutta tavoitteleville voi suositella vuoden ulkomaanreissua. Tähän löytyy toki poikkeuksia – jos kieli on jo paperilla hallussa mutta puhuminen jännittää, lukot voivat aueta nopeastikin oikeanlaisella harjoittelulla.

Totta kai ääntämistä voi harjoitella myös kotona. Pelkkä vieraskielisten sarjojen katselu tai radion ja podcast-jaksojen kuuntelu kehittää kielikorvaa, jolla on tärkeä rooli ääntämisessä. Parhaiten siinä kuitenkin kehittyy tietoisella harjoittelulla: jos yksittäiset äänteet tai sanat ovat vaikeita, niitä pitää kuulla ja ääntää toistuvasti.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Englanti
Lidia
5
5 (12 arvostelua)
Lidia
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lidia
5
5 (12 arvostelua)
Lidia
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Käytä näitä vinkkejä itsenäisen harjoittelun tukena

Olemme kaikki varmasti lukeneet sanastoja tai sanakirjoja ja ihmetelleet sanojen perässä olevia symboleita. Merkit näyttävät jokseenkin tutuilta, mutta eivät kuitenkaan täysin. Näiden ääntämisohjeiden (/ˈæːnt̪æmisˌohjeˣ/) ymmärtämisestä on iso apu ääntämisen harjoittelussa, erityisesti kirjallisten materiaalien kanssa, joten niihin kannattaa paneutua erikseen.

Valitse englannin kurssi, joka vastaa juuri sinun tarpeitasi!

Focus-sana ranskankielisessä sanakirjassa
Sanakirjoista voi löytää hyödyllistä tietoa muun muassa sanan ääntämisestä ja sen alkuperästä. (Kuva: Unsplash/Romain Vignes)

Ääntämisohjeet rakentuvat yleensä IPA-aakkosten eli kansainvälisen foneettisen aakkoston varaan (International Phonetic Alphabet). Aakkostossa yksi symboli vastaa yhtä äännettä, joten kun hallitset ne kaikki, pystyt lukemaan ja ymmärtämään ääntämisohjeita. Aakkostoon voi perehtyä esimerkiksi seuraavien materiaalien avulla:

  • American IPA chart tarjoaa interaktiivisen kaavion, jonka avulla yksittäisiin aakkosiin eli äänteisiin on helppo tutustua. Symbolia klikkaamalla kuulet äänteen ja kuvaketta klikkaamalla sanan, jossa kyseistä äännettä käytetään. Kaavion lopusta löydät vinkkejä kaavion käyttöön sekä sanapainon merkkaamiseen ääntämisohjeissa.
  • IPA-aakkostoon voi perehtyä myös English-YouTube-kanavan English Pronunciation Training -videon avulla. Sisältö on jotakuinkin sama kuin edellä mutta videomuodossa. Videolla esitellään tarkemmin yksittäisiä äänteitä (vokaaleja, diftongeja sekä konsonantteja) sekä suun ja kielen asentoja niissä.

Varsinaisiin ääntämisharjoituksiin suosittelemme seuraavia sivustoja:

  • Oppi ja ilo -puuhakirjat pyrkivät tekemään englannin opettelusta hauskaa. Sivuston One, two, three -tehtävät keskittyvät juuri ääntämiseen: niiden avulla voi harjoitella muun muassa värejä, numeroita sekä viikonpäiviä ja niiden lausumista. Mikäli kotoa löytyy mikrofoni, harjoituksissa voi nauhoittaa ja kuunnella omaa puhetta. Tehtävät on suunniteltu heille, jotka opiskelevat englantia ensimmäistä vuotta, mutta niitä voi hyödyntää hyvin myös alkeiden kertauksessa.
  • Myös Ylen materiaalipankkia voi hyödyntää ääntämisen harjoittelussa. Englannin kuunneltava kielikurssi sopii erinomaisesti esimerkiksi koulu- tai työmatkoille, sillä se sisältää noin 20 minuutin ohjelmia muun muassa englannin ääntämisestä ja intonaatiosta sekä kuunteluharjoituksia. Sivustolla on myös puheen ymmärtämisen harjoituksia, joita kannattaa tehdä ääntämisharjoitusten ohessa.
  • Englanninkielinen Train your accent -sivusto on suunniteltu erityisesti englantia toisena kielenä opiskeleville. Sen harjoitukset eivät keskity niinkään yksittäisten sanojen tai lauseiden ääntämiseen vaan muun muassa kuullun ymmärtämiseen, painotuksiin ja puherytmiin. Vaikka sivuston nimessäkin viitataan aksentin kehittämiseen, tarkoituksena ei ole karsia aksentteja täysin pois vaan parantaa puheen ymmärrettävyyttä.
  • Jos ääntämisharjoitteluun on valmis panostamaan rahallisesti, Elsa – Learn English Speaking on siihen oiva vaihtoehto. Sovellus tarjoaa lyhyen testin, jolla oman osaamistason määrittäminen onnistuu helposti. Lisäksi itse harjoitukset ovat lyhyitä, joten niiden tekeminen onnistuu hyvin päivittäin. Sovelluksen parhaita puolia on harjoituksista saatava palaute, jonka tekoäly tarjoaa heti suorituksen jälkeen.
  • Englannin kielijumppa eli tongue twisterit tuovat hauskaa ja hyödyllistä vaihtelua tavallisiin ääntämisharjoituksiin. Esimerkiksi Greg Teaches English-YouTube-kanavan videolla on 25 hyvää esimerkkiä, jotka kehittävät ääntämistä. Mihin niiden teho perustuu? Kielijumppa tutkitusti selventää sanojen ääntämistä ja vahvistaa puhuessa aktiivisia lihaksia. Niiden avulla voi myös paikantaa yksittäisiä sanoja tai äänteitä, jotka ovat itselle vaikeita.

Videoita kannattaa hyödyntää myös yleisellä tasolla ääntämisen harjoittelussa. Ääntämisohjeet ja IPA-aakkosto mahdollistavat kyllä yksittäisten sanojen ääntämisen suoraan paperilta, mutta videot tarjoavat ääntämismallin sekä vinkkejä esimerkiksi suun ja kielen asennoista. Internet tarjoaakin paljon ilmaista materiaalia, jonka avulla ääntämisessä voi kehittyä itsenäisesti ja nopeasti. Jos harjoitteluun kaipaa enemmän rakennetta ja laatua, kannattaa harkita maksullisten materiaalien hankkimista.

Tiesitkö, että ääntämistä voi harjoitella myös laulujen avulla? Mikä parasta, se sopii kaikille, eikä se vaadi varsinaista laulutaitoa tai kaunista lauluääntä. Laulujen avulla harjoittelu kannattaa ajatella fyysisenä harjoitteena: laulaminen vahvistaa suun lihaksia, kieltä ja leukaa. Periaate on siis täysin sama kuin perinteisissä ääntämisharjoituksissa, mutta laulaminen tekee harjoittelusta hauskempaa ja monipuolisempaa. Laulujen tekstien opettelu kasvattaa myös sanavarastoa ja auttaa ymmärtämään englannin kielen rakenteita. Toisaalta vieraskielisten kappaleiden kuuntelu kehittää kuuntelutaitoa: tavallisen puheen kohdalla yksittäisten sanojen erottaminen on helppoa, mutta laulujen kohdalla tilanne voi olla toinen, joten harjoitteluun tulee todella paneutua.

Harjoittelumuodon ytimessä on kuitenkin hauskuus. Sen harjoitukset eroavat tutuista tehtävistä, ja niissä voi hyödyntää oppilaan omia suosikkikappaleita. Harjoitukset eivät siis käy tylsiksi, ja niitä voi tehdä missä tahansa, vaikkapa suihkussa, autossa tai lenkkipolulla. On kuitenkin hyvä miettiä, millaisia kappaleita ja tekstejä harjoittelua varten valitsee: jos suosikkiartistisi ääntää vahvalla murteella tai väärin, harjoittelusta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Joillekin genreille on puolestaan yleistä, että sanapainot eroavat yleiskielestä rytmisistä syistä. Jos et siis ole kappalevalinnasta täysin varma, se kannattaa varmistaa natiivilla englanninpuhujalla tai englanninopettajalla, sillä opittujen epäpuhtauksien karistaminen ei ole kovinkaan helppoa.

Kultainenoutaja kieli ulkona
Kielijumpassa kielen on tarkoituskin mennä solmuun. (Kuva: Unsplash/Marcus Löfvenberg)

Laulujen avulla harjoittelulle on myös tieteellistä näyttöä. Esimerkiksi Heikkola ja Alisaari (2018) ovat tutkineet laulamisen, laulun kuuntelun sekä laulujen sanojen rytmikkään lausumisen vaikutusta suomenoppijoiden ääntämiseen. Tutkimuksessa kaikki kolme menetelmää vaikuttivat ääntämiseen myönteisesti: kuunteleminen vähiten, laulaminen jonkin verran ja sanojen rytmikäs lausuminen merkittävästi. Vaikutukset olivat suurimpia alkeistason oppijoiden kohdalla. Tutkimus keskittyi suomen kielen ääntämiseen, joten tuloksia ei voi sellaisenaan yleistää englantiin. Laulamista ja lauluja hyödynnetään kuitenkin myös englannin kielen opetuksessa, ja vastaavanlaisia tutkimustuloksia on saatu myös muilla kielillä.

Mikäli haluat perehtyä englannin kieleen ja sen ääntämiseen lisää, tässä ovat tämän artikkelipaketin muut artikkelit:

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Englanti
Lidia
5
5 (12 arvostelua)
Lidia
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lidia
5
5 (12 arvostelua)
Lidia
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!
>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.