Nykyään lähes puolet kitaristeista opettelevat kitaransoiton alkeet itsenäisesti. Kun soittaminen alkaa sujua moni aloitteleva kitaristi alkaa haaveilla bändissä soittamisesta. Bändiin liittyminen voi kuitenkin olla helpommin sanottu kuin tehty. Bändiin liittyminen ei kuitenkaan edellytä vuosien kitarakokemusta, vaan myös aloittelija voi liittyä bändiin.

Muutaman kuukauden säännöllisen harjoittelun ja muutaman kitaratunnin jälkeen voit alkaa soittaa yhdessä. Soitatpa duossa, triossa tai bändissä, ryhmässä soittaminen mahdollistaa sinulle edistymisen yhdessä ryhmän kanssa ja antaa sinulle uudenlaisen tavan harjoitella kitaransoittoa kitaratuntiesi ulkopuolella. 

Joten soitatpa akustista kitaraa, rokkia, jazzia tai bluesia, ryhmässä soittaminen avaa sinulle uusia mahdollisuuksia aina keikkailusta levyn äänittämiseen asti!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Kitara
Mika
Mika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ari
Ari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Joonas
Joonas
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Petri
Petri
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nelly
Nelly
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Joonas
Joonas
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niño
Niño
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juhani
Juhani
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mika
Mika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ari
Ari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Joonas
Joonas
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Petri
Petri
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nelly
Nelly
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Joonas
Joonas
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niño
Niño
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juhani
Juhani
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Miksi kitaristi tarvitsee bändin?

Musiikki on tehty jaettavaksi. Siksi moni aloitteleva kitaristi tuntee vetoa yhdessä soittamista ja esiintymistä kohtaan. Yhdessä soittaminen onkin yksi kitaransoiton monista eduista.

Henkilö soittaa kitaraa yksin.
Kitaransoitto yksin voi käydä tylsäksi. Kuva: Pexels

Toki musiikkia voi harrastaa myös itsenäisesti ja siihen voi purkaa omia tunteitaan. Mutta kitaransoiton alkeet voivat myös alkaa maistua puulta, jos niiden parissa puurtaa yksin kuukausien ajan. 

Motivaatio on avain kitaransoiton oppimiseen ja jos harjoittelu tapahtuu aina itsenäisesti ja yksin, riskinä on motivaation lopahtaminen. Bändin kasaaminen voi auttaa välttämään tällaisen motivaatiopulan.

Heti kun osaat soittaa muutaman soinnun, sointukierron ja olet kerännyt riittävästi luottamusta taitoihisi, kannattaa alkaa pohtia, mikä voisi olla sinulle sopiva tapa soittaa yhdessä. Bändi? Duo? Kun olet keksinyt sinua kiinnostavan tavan soittaa yhdessä, aloita rohkeasti toisten muusikkojen etsiminen ja esittele taitosi ja ideasi heille! 

Jos haluat kehittyä kitaristina, sinun tulee uskaltaa jakaa ja esitellä taitojasi. Lisäksi ryhmässä harjoittelu ylläpitää motivaatiotasi harjoitella kitaransoittoa ja sosiaalisia taitojasi.

Ryhmässä soittamisessa on kuitenkin myös omat haasteensa. Bändi on joukkue ja juuri niin vahva kuin sen heikoin lenkki: Jokaisen bändin jäsenen tulee harjoitella myös itsenäisesti, jotta koko bändi edistyy ja yhden jäsenen laiskotellessa, koko bändi kärsii.

Bändissä pääset soittamaan yhdessä suosikkikappaleitasi tai bändin omaa musiikkia. Lisäksi bändi mahdollistaa sinulle oman musiikillisen tyylisi etsimisen ja erilaiset kokeilut. Viimeisenä muttei vähäisimpänä, bändi on yhteisö, josta voit löytää ystävyyssuhteita, jotka kestävät läpi elämän.

Miten löytää itselleen bändi?

Kun kitaran alkeet ovat hallussa, mutta et ole ihan vielä kitaravirtuoosi kannattaa aloittaa etsimällä bändiä, johon liittyä oman bändin perustamisen sijaan. Pääset helpommalla kun liityt valmiiseen bändiin, jolla on jo tilat ja aikataulut, ja ehkä myös muutama keikka valmiina.

Bändisoittimet rivissä.
Kitaristeja on usein tarjolla enemmän kuin esimerkiksi basisteja. Kuva: UnSplash

Mistä löytää muusikoita?

Konservatorioista ja musiikkiopistoista ainakin! Jos käyt kitaratunneilla ja opettajasi opettaa jossain oppilaitoksessa, voit löytää muita muusikoita oppilaitosten kautta ja kysyä opettajaltasi vinkkejä.

Oppilaitosten käytäviltä löytyy usein ilmoitustauluja, jotka ovat pullollaan ilmoituksia bändeistä, jotka etsivät jäseniä sekä ilmoituksia muusikoista, jotka etsivät bändiä. Usein kitaristeja on tarjolla enemmän kuin esimerkiksi rumpaleita tai basisteja, mutta tällaista ilmoitustaulua kannattaa kuitenkin tutkia.

Vaikka opettelisit kitaransoittoa itseksesi, voit mennä käymään konsevatoriolla tai musiikkiopistolla katsomassa ilmoitustauluja. Ilmoitustauluilta voi löytyä bändi-ilmoitusten lisäksi ilmoituksia yksityistunneista tai myynnissä olevista soittimista.

Musiikkoja voi löytyä myös musiikkiliikkeistä, joissa on myös toisinaan ilmoitustauluja. Myös treenikämpiltä voi löytää toisia muusikoita.

Nykyään myös internet on erinomainen keino löytää toisia muusikoita. Netissä on lukuisia sivustoja, joilla voi etsiä bändiä tai bändin jäseniä. Esimerkiksi muusikoiden.net-sivuilta löytyy tällainen alusta. Myös Facebookista voi löytää ryhmiä muusikoille, joista voi etsiä bändiä.

Jos et löydä ilmoitusta, johon tyylisi ja taitosi täsmäävät voit tehdä oman ilmoituksen, jossa kerrot etsiväsi bändiä. Ilmoituksessa kannattaa kertoa instrumentin lisäksi taitotasostasi ja siitä, millaista musiikkia haluaisit soittaa.

Onnistu koesoitossa ja nappaa paikka bändissä

Vaikka kyse olisi aloittelijoiden bändistä, ennen bändiin liittymistä järjestetään ylensä koesoitto. Koesoitto on kuin työhaastattelu, eli siihen kannattaa valmistautua.

Koska kitaristeja on tarjolla runsaasti, bändeillä on myös varaa olla nirsoja kitaristien suhteen. Bändillä on usein valmis ajatus siitä, millaista kitaristia he etsivät, joten jos et tule heti valituksi kannattaa jatkaa sinnikäästi bändin etsintää. Koesoitossa on kuitenkin paremmat mahdollisuudet onnistua, kun siihen on valmistautunut kunnolla

Kitara ja reppu täynnä nuotteja penkillä.
Koesoittoon kannattaa valmistautua, jotta pääset nappaamaan paikan bändissä. Kuva: Pexels

Miten valmistautua koesoittoon? 

Aloita tiedustelemalla bändiltä, mitä he soittavat: Omia kappaleitaan vai cover-biisejä? Jos bändillä on omia kappaleita, voit pyytää heiltä yhtä niistä harjoiteltavaksi ja jos he soittavat cover-biisejä, voit tiedustella mitä kappaleita heidän ohjelmistossaan on ja valita jonkin kappaleista harjoiteltavaksi. Vaikka bändi sanoisi, että riittää kun saavut paikalle, kannattaa tiedustella siitä, mitä sinun toivotaan soittavan koesoitossa.

Valmistaudu aina koesoittoon. Koesoitto on bändille tilaisuuus arvioida teknisiä taitojasi ja myös tutustua sinuun. Koesoitossa on siis hyvä vaikuttaa ystävälliseltä ja rennolta tyypiltä. Rennolta on helpompaa vaikuttaa, kun on hyvin valmistautunut.

Jos et tule valituksi, se ei tarkoita, että olisi huono soittaja. Kyse on usein siitä, että bändillä on valmis ajatus siitä, millaista tyyppiä he etsivät ja joku toinen saattoi sopia tähän ajatukseen paremmin. Lisäksi jos henkilökemianne bändin kanssa eivät kohdanneet, he eivät myöskään olisi olleet oikea bändi juuri sinulle.

Jos tulet valituksi, pohdi läpi seuraavat asiat ennen paikkasi vahvistamista:

  • Ovatko bändin tavoitteet selvät?
  • Onko bändin taso sinulle oikea?
  • Jäikö sinulle koesoitosta hyvä fiilis? 

Vaikka koesoitoissa käyminen on jännittävää ja vähän epämukavaakin, se on myös erinomainen tapa kehittyä kitaristina. Koesoitto on esiintymistilanne, jossa pääset itsekin arvioimaan taitojasi niin kitaristina kuin esiintyjänäkin, ja lisäksi voit saada muilta palautetta.

Kiinnostaako kitaratunnit sinua?

Mitä kannattaa huomioida, kun soittaa bändissä?

Kun bändi on löytynyt ja pääset tositoimiin, alkaa yhdessä harjoitteleminen. Bändissä soittaessa jokaiset treenit ovat samalla kitaratunti. Jotta yhteissoitto sujuu, kannattaa kuitenkin huomioida muutama asia.

Kitaristi soittaa bändin kanssa.
Bänditreeneissä kehityt kitaristina ja pääset fiilistelemään musiikkia yhdessä. Kuva: Pexels

Hyvä vire on kaiken a ja o

Bändissä basistin ja kitaristin pitää olla samassa vireessä, tai muuten kaikki kuulostaa melko kauhealta. Virittimen avulla virittäminen on helppoa, joten sellaisen käyttöä kannattaa harkita. Jos bändissä on mukana piano, kannattaa virittää sen vireen mukaan.

Virittämisessä auttaa myös hyvä sävelkorva, joka kehittyy kitaraharrastuksesi myötä.

Koko bändi samassa tempossa

Vaikeinta bändissä soittamisessa on usein samassa tahdissa soittaminen. Joillain soittajilla on taipumusta juosta eli etuilla tahdista ja toisilla on tapana soittaa liian hitaasti.

Yleensä rumpali on vastuussa tempon ylläpitämisestä, mutta myös metronomi voi olla apuna, varsinkin jos bändinne koostuu aloittelijoista. Kitaristin tehtävä on kuunnella rumpalia tai metronomia ja pysytellä samassa tahdissa.

Tempo on erilainen eri kappaleissa, mikä tekee bändissä soittamisesta paitsi mielenkiintoista myös haastavaa. Jotta bändi pääsee yhteiseen tempoon, kaikkien tulee kuunnella toisiaan. 

Kitaristi hoitaa oman tonttinsa

Kun soitat itseksesi, voit soittaa juuri niinkuin haluat: lujaa, hiljaa, nopeasti tai hitaasti. Bändissä soittaessa taas kaikilla on oma roolinsa, jossa tulee pysyä.

Rumpalin tehtävä on pitää kiinni temposta. Basisti tukee rytmiä ja melodiaa. Kitaristin tehtävä voi olla enemmän rytminen tai enemmän melodinen, riippuen tyylistä ja kappaleesta. Mikä tehtäväsi onkaan kitaristina, huolehdi siitä, että hoidat oman tonttisi.

Nupit kaakkoon vai ei?

Kovempaa ei aina ole parempi! Kun äänenvoimmakuus on korkea myös kuulovaurioiden riski on korkea. Lisäksi kovaa soittaessa on vaikea kuunnella toisia.

Äänenvoimakuus tulee suhteuttaa toisiin soittimiin. Jokaisen soittajan tulee säätää oman soittonsa äänenvoimmakuus niin, että kuulee myös muita.

Kun olet löytänyt oikeanlaiset säädöt vahvistimeesi, kannattaa ne kirjata ylös esimerkiksi puhelimen muistiinpanoihin seuraavia treenejä varten.

Kuuntele

Äänenvoimakkuutta kannattaa laskea myös siksi, että silloin kuulet paremmin, mitä muut soittavat. Aloittelijat unohtavat usein kuunnella muita soittajia ja keskittyvät liiaksi kuuntelemaan omaa soittoaan.

Kun soittaa yhdessä, on tärkeää kuunnella muita ja pyrkiä soittamaan yhdessä. Bändin kanssa soittaminen ei ole samanlaista kuin taustanauhan kanssa harjoittelu.

Bändi on joukkue, kommunikoi ja keskustele

Jotta bändi on tiimi, jossa kaikilla on mukavaa tulee bändin kommunikoida hyvin ja avoimesti. Kuten kaikissa ryhmissä, myös bändissä tulee olla valmis tekemään kompromisseja ja neuvottelemaan.

Bändissä kenenkään ei ole hyvä olla jatkuvasti huomion keskipiste, sillä kyse on joukkuelajista. Jokaisen tulee kestää myös kriittistä palautetta soittamisestaan ja osata antaa rakentavaa palautetta muille.  Toiset huomioon ottamalla pääset pitkälle: Pohdi, millaista palautetta haluaisit itse kuulla. Konfliktitilanteissa kannattaa pyrkiä ilmaisemaan oma näkemys rauhallisesti ja joustamaan, jotta on mahdollista löytää kaikkia miellyttävä ratkaisu.

Kaikki ovat bändissä, jotta voivat ilmaista itseään ja luovuuttaan musiikin kautta, joten jokaiselle tulee antaa mahdollisuus loistaa!

Bändissä oleminen voi olla upea kokemus ja mahdollisuus kerätä unohtumattomia kokemuksia yhdessä. Tärkeintä bändiä valitessa onkin kertoa omista tavoitteistaan ja toiveistaan, jotta ne ovat bändin kanssa yhteisiä.

Ei muuta kuin kamat kasaan ja bändiä etsimään!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Maija

Sosiaalipsykologian opiskelija, intohimoinen tanssiharrastaja ja lukutoukka.