Monet harrastavat musiikkia soittamalla jotakin soitinta.

Oletko sinä koskaan haaveillut siitä, että osaisit soittaa kitaraa? 

Kitaransoittoa voi opetella omaksi iloksi tai esitelläkseen taitojaan kavereille mökillä tai illanistujaisissa. Kitaransoiton opettelu vaatii vaivannäköä, mutta se antaa myös paljon: Soittaessa voi päästää luovuuden valloilleen, kehittää sävelkorvaa ja lievittää stressiä. Etsitpä ilmaista kokeilutuntia, kitaratunteja netissä tai uutta hauskaa harrastusta, kitaransoiton opettelu Superprofin avulla voi olla vastaus.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Kitara
Mika
Mika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ari
Ari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Joonas
Joonas
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Petri
Petri
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nelly
Nelly
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Joonas
Joonas
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niño
Niño
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juhani
Juhani
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mika
Mika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ari
Ari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Joonas
Joonas
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Petri
Petri
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nelly
Nelly
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Joonas
Joonas
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niño
Niño
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juhani
Juhani
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Kehitä luovuuttasi kitaransoiton avulla

Kitaransoiton opettelu alkaa yleensä muutaman kitarasoinnun harjoittelulla ja sointumerkintöjen opettelulla.  Mutta jotta voit kutsua itseäsi oikeaksi kitaristiksi, tulisi sinun pystyä keksimään riffi, improvisoimaan ja tekemään omaa musiikkia.

Tyttö istuu kotona ja harjoittelee kitaransoittoa.
Kitaransoiton alkeet voi opetella itse kotona esimerkiksi online-kitaratunneilla. (Kuva: Unsplash)

Kitaransoitto kehittää luovuuttasi jo ensimmäisellä harjoituskerralla. Kuten monen luovan  tekemisen kohdalla, kitaransoitossa on tärkeää uskaltaa improvisoida, jotta voi kehittää oman, uniikin soittotyylin. Sama pätee niin musiikin, kuvataiteen kuin tanssin kohdalla. Kun uskallat käyttää luovuuttasi, pääset kehittämään omaa tapaasi tehdä taidetta.

Kitaratunnilla opettajasi voi pyytää sinua improvisoimaan käyttäen tiettyä arpeggiota, tiettyä pentatonista asteikkoa tai tiettyä sointua.

Jos opettelet kitaransoittoa itseksesi, sinun kannattaa hyödyntää samanlaisia harjoitteita kehittääksesi kitaransoittoasi monipuolisesti. Monipuolisen harjoittelun avulla voit kehittää:

 • Sävelkorvaasi
 • Hengitystäsi
 • Soittotekniikkaasi
 • Oikean ja vasemman käden koordinaatiotasi
 • Luovuuttasi

Kun kehität luovuuttasi, opit myös kirjoittamaan omia biisejä ja säveltämään. Mitä enemmän harjoittelet improvisaatiota, sitä luontevammalta se alkaa tuntua. Pian soitat upeita kitarasooloja! 

Tuntuuko oman luovuuden löytäminen hankalalta?

Voit aina aloittaa harjoittelun jonkin tutun kappaleen avulla: Aloita biisin bassolinjasta, rytmistä tai sointukierrosta ja laajenna repertuaariasi kappale kerrallaan.

Omaa kitaraopettajaa voit etsiä Superprofista.

Ryhdy bändin kitaristiksi

Kitaransoiton opettelu itsekseen on hyvä tapa aloittaa harjoittelu. Alkeet, kuten sointumerkkien lukeminen, kitaran virittäminen ja plektran käyttö, kannattaa opetella itsenäisesti. Yksin soittaminen voi kuitenkin käydä tylsäksi, kun perusteet ovat hallussa. Jos huomaat toistavasi samoja harjoituksia kerta toisensa jälkeen, tai sinusta tuntuu ettet kehity, kannattaa pohtia, miten voisit piristää harjoitteluasi, jottei motivaatiosi lopahda. Jos sinulla on opettaja, kannattaa pyytää häneltä uudenlaisia harjoitteita tai biisejä. Tai sitten voit harkita soittamista kitarayhtyeessä, laulajan säestämistä tai rock-bändin perustamista.

Olisiko bändissä soittaminen sinun juttusi?

Musiikki on tehty jaettavaksi. Musiikki tavoittaa tunteet joskus pelkkiä sanoja paremmin, yhdistää ihmisiä ja voi auttaa unohtamaan arkisen stressin. Esiintyessä musiikin voi aina jakaa yleisön kanssa, mutta yhdessä soittaessa musiikin pääsee jakamaan jo treeneissä.

Olipa sinun juttusi blues-kitarointi, rokkikukkoilu tai akustinen fiilistely, bändissä soittaminen antaa sinulle mahdollisuuden keikkailla, esiintyä ja musisoida yhdessä. Ennen keikkaa tarvitaan kuitenkin treeniä. Bändissä jokaisen jäsenen tulee harjoitella, jotta lopputuloksena on keikkakuntoista musiikkia. 

Aloittelevana kitaristina helpointa on liittyä bändiin, joka soittaa sinulle mieleistä musiikkia. Tällöin sinun ei tarvitse järjestää koesoittoja, etsiä bändikämppiä tai sopia treeniaikatauluja.

Voi kuitenkin olla haastavaa löytää bändi, joka soittaa sinulle sopivaa musiikkia ja etsii kitaristia. Kitaristeja on tarjolla runsaasti ja yleensä bändi voi valita kitaristinsa useiden hakijoiden joukosta. Tällöin sinun tulee vakuuttaa bändi taidoistasi koesoitossa.

Koesoittoa varten sinun kannattaa treenata muutama biisi bändin ohjelmistosta. Kun olet valmistautunut koesoittoon kunnolla, tilanne ei ole yhtä jännittävä, ja pystyt soittamaan rennommin.

Kannattaa muistaa, ettei tasosi ole este bändiin liittymiselle: Jos olet aloittelija voit etsiä bändin, joka koostuu aloittelijoista. Kun harjoittelette yhdessä, voitte kehittyä yhdessä nopeastikin. Kunhan muistat harjoitella itsenäisesti myös bänditreenien ulkopuolella.

Bändi soittaa kadulla.
Bändissä soittaminen on paitsi hauskaa myös kehittävää. (Kuva: Unsplash)

Pelkän tason lisäksi bändiin liittyessä kannattaa pohtia sitä, onko kyseessä porukka, jossa viihdyt. Samalla tavalla kuin kitaraopettajaa valitessa, myös bändiä valitessa henkilökemioihin kannattaa kiinnittää huomiota. Bändin jäsenten kesken on tärkeää tulla toimeen ja muodostaa mukava yhdessä tekemisen meininki. Parhaimillaan bändikavereista voi tulla tiivis kaveriporukka, jota yhdistää musiikkiharrastus.

Kitaran opetus on tärkeää, jotta pääset tavoitteisiisi nopeammin.

Paranna rytmitajuasi soittamalla kitaraa

Bändissä soittaminen on erinomainen tapa kehittää rytmitajua. Jos soitat itseksesi metronomi on oivallinen työkalu, jolla voit varmistaa, että pysyt tahdissa. Bändissä rumpali toimii porukan metronomina ja pitää rytmin kasassa. Jokaisen soittajan tulee kuunnella rumpalia ja pitää huoli, että pysyy hänen tahdissaan. Vaikka olisit harjoitellut tahdissa pysymistä itseksesi, yhdessä soittaessa sinun tulee aina kuunnella rumpalia. Kaikilla ei ole luonnostaan vahvaa rytmitajua, joten yhdessä soittaessa kaikkien tulee kuunnella rumpalin rytmiä.

Jos olet kasvanut musiikin parissa rytmitajusi saattaa olla luonnostaan vahva. Jos taas musiikki on sinulle uusi harrastus, rytmitajun kanssa on todennäköisesti tehtävä töitä.

Valitettavasti rytmitajun opettelu ei ole yhtä yksinkertaista kuin sointujen soittaminen, mutta mahdotonta se ei ole! Jos haluat kehittää rytmitajuasi keskity ennen kaikkea kuuntelemiseen. Opettele kuulemaan musiikin tempo ja sen iskut. Tätä voit harjoitella lenkillä, autossa tai vaikka kaupassa kuunnellessasi musiikkia.

Tässä muutamia vinkkejä rytmitajun kehittämiseen:

 • Laske musiikin iskut
 • Soita taustanauhan kanssa
 • Pidä musiikin tahti kehossasi esimerkiksi taputtamalla käsiäsi tai naputtamalla jalkaasi lattiaa vasten
 • Soita metronomin tahdissa
 • Treenaa bändin kanssa

Rytmitajun kehittäminen voi ottaa aikansa, mutta harjoittelu tekee mestarin myös rytmitajun kohdalla. Lue lisää myös kitaransoiton mahtavista hyödyistä?

Kitaransoitolla on myös psykologisia hyötyjä

Kitaransoitolla on lukuisia hyötyjä ja se voi kehittää monia taitoja rytmitajusta sorminäppäryyteen. Tarjolla on myös ilmaisia kokeilutunteja aloittelijoille.

Ystävykset kulkevat kadulla, toisella on kädessään kitara.
Kitaransoitto on oivallinen tapa tutustua samanhenkisiin ihmisiin. (Kuva: Unsplash)

Sorminäppäryyden ja rytmitajun kehittymisen lisäksi kitaransoitolla on psykologisia hyötyjä kuten:

 • Muistin kehittyminen: Oppiaksesi uuden soinnun, sointukierron tai kappaleen sinun tulee käyttää aivonystyröitäsi. Samalla kehität siis keskittymiskykyäsi ja muistiasi.
 • Stressin lievittyminen: Instrumentin soittaminen on loistava tapa rentoutua. Keskittyessäsi soittamiseen, et ehdi murehtia muista asioista. Stressi aiheuttaa monia ikäviä vaivoja univaikeuksista ja painon noususta aina sydän- ja verisuonitauteihin. Stressin lievittäminen voi kuitenkin olla hyvin yksinkertaista: Tartu kitaraan ja anna musiikin viedä.
 • Itsensä kehittäminen: Pianoa soittaessasi sinun ei tarvitse kuin painaa oikeaa kosketinta oikeaan aikaan, mutta kitaransoitossa sinun tulee painaa oikea kieltä oikeasta kohdasta oikealla tavalla. Tämä voi vaatia paljon harjoitusta. Kaikki oppivat omaan tahtiinsa ja kaikki tuntevat joskus olevansa jumissa. Silloin tulee pysyä sisukkaana ja jatkaa harjoittelua.
 • Nautinto: Liikunta vapauttaa tunnetusti hyvän olon hormoneja dopamiinia ja endorfiinia. Kitaransoitto on kuitenkin toinen oivallinen tapa saada hyvän olon hormonit virtaamaan.
 • Tunteiden ilmaisu: Musiikki on ennen kaikkea tapa ilmaista tunteita ilosta suruun ja rakkaudesta vihaan. Tunsit sitten turhautumista, kaipuuta tai innostusta, nappaa kitara syliin ja anna mennä. Älä ajattele liikaa, anna musiikin viedä mukanaan.
 • Yhteisöllisyys: Kitaransoitto on myös tapa tutustua toisiin kitaristeihin ja musiikkiharrastajiin, jotka jakavat saman mielenkiinnon kohteen. Bändiin liittyminen on helppo tapa tutustua samanhenkisiin ihmisiin ja löytää ystäviä.

Musiikki voi siis antaa sinulle energiaa, rentouttaa ja kehittää sinua yhtäaikaisesti.

Vai oletko valmis antamaan kitaransoitolle mahdollisuuden?

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Maija

Sosiaalipsykologian opiskelija, intohimoinen tanssiharrastaja ja lukutoukka.