Kanadalaistutkimuksen mukaan 5-vuotiaalla on 80 prosenttia luovaa potentiaalia, mutta 12 ikävuoteen mennessä se putoaa kahteen prosenttiin.

Kitaran tai jonkin muun soittimen soittaminen voi kuitenkin auttaa sinua palauttamaan luovuutesi. Kun opettelet soittamaan kitaraa opit myös käyttäämään pletkraa, soittamaan tutun kitarariffin, lukemaan tabulatuuria, pysymään rytmissä ja ilmaisemaan tunteitasi musiikin kautta.

Miten kitaransoitto kehittää luovuutta?

Tässä tekstissä paneudutaan yhteen kitaransoiton monista eduista: luovuuden kehittämiseen.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Kitara
Mika
Mika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ari
Ari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Joonas
Joonas
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Petri
Petri
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nelly
Nelly
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Joonas
Joonas
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niño
Niño
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juhani
Juhani
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mika
Mika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ari
Ari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Joonas
Joonas
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Petri
Petri
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nelly
Nelly
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Joonas
Joonas
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niño
Niño
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juhani
Juhani
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Luovuus ja tekniikan harjoittelu kulkevat käsi kädessä

Kitaransoitto aloitetaan usein eri sointujen harjoittelulla, ja sointujen osaaminen onkin yksi kitaransoiton tärkeimmistä seikoista. Kitaransoiton opettelu aloitetaan myös tekniikkaharjoituksilla, kuten kitaran sointujen, arpeggioiden ja asteikkojen opettelulla. Lisäksi sinun tulee oppia käyttämään vasenta ja oikeaa kättäsi yhtäaikasesti ja oikealla tekniikalla.

Koska kitaransoitto vaatii paljon tekniikan opettelua, monet aloittelijat unohtavat luovuuden. On harhaluuloa, että vasta edistynyt soittaja voi käyttää luovuuttaan soittaessaan, improvisoida tai säveltää. Voit ja sinun kannattaa käyttää luovuuttasi kitaraurasi alkumetreiltä saakka, soitit sitten rockia, kantria tai jazzia.

Kitaransoittoon ja kitaransoiton harjoitteluun liittyy muitakin harhaluuloja, kuten:

 • Harjoitukset ovat tylsiä
 • Mielenkiintosi voi lopahtaa
 • Et pääse harjoittamaan sävelkorvaasi tai kehittämään musikaalisuuttasi
 • Tekniikkaharjoitukset kuuluvat vain aloittelijoille

Se, millaisia harjoituksia on järkevää käyttää, riippuu tietysti tavoitteista. Jos tarkoituksena on vain pitää hauskaa, kannattaa aloittaa opettelemalla soittamaan muutama kappale, joista pidät ja jättää tekniikkaharjoitukset sivuun. Mutta jos tavoitteenasi on kehittyä taitavaksi ja edistyneeksi kitaristiksi, kannattaa harjoitella tekniikkaa säännöllisesti.

Kannattaa muistaa, että tekniikkaharjoitukset ovat hyödyllisiä niin kauan kuin ne tuottavat sinulle haastetta. Kun harjoitus alkaa tuntua helpolta, on aika vaihtaa toisenlaiseen harjoitteeseen tai haastavampaan versioon, jotta voit jatkaa kehittymistä. 

Vinkkejä onnistuneeseen harjoittelusessioon:

 • Kuuntele kehoasi, kun soitat
 • Älä pyri soittamaan mahdollisimman nopeasti, vaan aloita mieluummin soittamalla hitaasti
 • Harjoittele säännöllisesti! 15 minuutin sessiot päivittäin ovat tehokkaampia kuin yksi tunnin sessio viikossa.

Kaikilla harjoitteilla on omat tavoitteensa. Harjoitteet tulisi valita omien tavoitteiden mukaan oli tavoite sitten soolojen soittajana kehittyminen, riffin kirjoittaminen tai käsien tekniikan kehittäminen. Pidä tavoitteesi mielessäsi, kun harjoittelet ja muista:

 • Pitää taukoja
 • Minimoida häiriötekijät
 • Analysoida soittamistasi
 • Hengittää
 • Keskittyä oikean käden tekniikkaan

Löydät laajan valikoiman harjoitteita ja vinkkejä tueksi kitaransoittoon liittyviltä nettisivuilta, blogeista ja YouTubesta.

Jos aloitat kitaratunnit, varmista että löydät sinulle oikean opettajan, joka kehittää tekniikkaasi luovuuttasi unohtamatta. 

Voit harjoittele muun muassa

Soinnut kitaransoitossa

Tai

Soinnut kitaransoitolle

Luova kopioiminen - Tapa löytää oma luovuutesi

Luovalla kopioimisella tarkoitetaan olemassa olevien biisien käyttöä luovuuden kehittämisessä. Tarkoituksena on ensin opetella kappale ja sen jälkeen improviosoida kappaleen sointukierron, bassolinjan tai rumpukompin pohjalta. Kehittelemällä ja kokeilemalla tutun kappaleen aineksia, voi rakentaa jotain aivan uutta.

Tällaista harjoitusta voi hyödyntää niin aloittelija kuin edistynytkin kitaristi. Nappaa kitara käteesi ja kokeile improvisoida. Yritä olla asettamatta liikaa paineita; soita vain mitä mieleesi juolahtaa. Jos hiljaisuudessa improviosointi tuntuu haastavalta, kokeile soittaa taustanauha päällä. Voit yllättyä siitä, miten paljon mahdollisuuksia ja iloa improvisointi tarjoaa.

Toinen vaihtoehto on valita jotkin kitaran soinnut improvisoinnin pohjaksi. Lisäksi sointukierto toimii hyvin myös uuden kappaleen säveltämisen pohjana. Jos haluat käyttää sointukiertoa improvisaation pohjana, voit myös kokeilla sen muokkaamista esimerkiksi soittamalla mollisointuja duurissa tai toisinpäin. Voit valita improvisoinnin pohjaksi myös rumpukompin, jonka päälle kasaat sointukierron.

Kitaristi kirjoittaa musiikkia
Luova kopioinen on hyvä harjoitus myös matkalla kohti omien biisien kirjoittamiseen. (Kuva: Pexels)

Kun olet harjoitellut tarpeeksi, voit alkaa myös kopioida itseäsi! Aloita itse kehittämästäsi sointukierrosta, joka koostuu muutamasta kitaran soinnusta ja kehitä sitä edelleen. Luova kopioiminen ei ole plagioimista, hahmotat sen kun aloitat kitaratunnit tai itsenäisen harjoittelun. Kitaran soinnut ovat rakennuspalikoita, eivät uniikkeja keksintöjä, joten tulet väistämättä käyttämään jo olemassa olevia sointukiertoja!

Jos kaipaat lisäinspiraatiota voita tutustua jonkun kitaravirtuoosin kuten Hendrixin tai Alexi Laihon tuotantoon!

Seuraavaksi voit pohtia liittymistä bändiin, jossa pääset esittelemään kitarasoolojasi...

Luovuus keinona kehittää kitarasooloja

Haluaisitko soittaa hienon kitarasoolon? Jos haluat, on todennäköistä, että etsit valmiin kitarasoolon ja opettelet sen. Tämä ei kuitenkaan ole paras tapa lähestyä soolojen harjoittelua, jos haluat kehittää luovuuttasi ja oppia kirjoittamaan omia sooloja. 

Ennen kitarasoolojen soittamista tai opettelua, kannattaa huolehtia, että hallitsee kitaransoiton perusteet. Toisaalta voi käyttää sooloja harjoituksena, joka kehittää luovuuttasi jo aloittalijana. Valmiin soolon opettelu on kuin toisen kirjoittajan lainaamista kirjallisuudessa: On sinun tehtävä selittää ja perustella, miksi lainaat toisen työtä.

Kirjallisuudessa et voi perustella argumenttia vain toiselta lainaamillasi väitteillä ja sama pätee kitaransoittoon. Valmiin soolon opettelun sijaan voit napata muutaman sävelen, kuvion tai vibraton, josta pidät ja käyttää sitä aineksena omassa soolossasi.

Nuottipaperi ja kuulokkeet
Kuuntelemalla toisten sooloja voit löytää aineksia, joista pääset rakentamaan omia kitarasooloja. (Kuva: Pexels)

Tunnistamalla ja poimimalla aineksia, joista pidät pääset rakentamaan juuri sinulta kuulostavia sooloja ja etsimään omaa tyyliäsi. 

Samalla kehität sävelkorvaasi ja musikaalisuuttasi, sillä toisten soolojen kuunteleminen on olennainen osa prosessia. Aina harjoittelun ei siis tarvitse olla soittamista, myös kitaransoiton kuunteleminen on hyvää harjoitusta.

Kitaransoitto luovana harrastuksena

Saadaksesi mahdollisimman paljon irti kitaransoitosta, kannattaa hyödyntää luovuutta. Luovuuttaan voi etsiä ja kehittää useilla tavoilla.

Tässä muutama vinkki, joiden avulla pääset harjoittamaan luovuuttasi kitaransoiton parissa:

 • Selvitä, mihin aikaan olet luovimmillasi: Joidenkin luovuus kukkii aamutuimaan ja toisilla yön pikkutunteita. Pohdi, milloin sinä olet luovimmillasi. Heti herätessä? Treenin jälkeen? Illalla ennen nukkumaan menoa? Vai keskellä yötä? Kun tiedät milloin olet luovimmillasi, pyri varaamaan aikaa harjoitelulle siihen vuorokauden aikaan (tai jos luovuutesi kukkii keskellä yötä, voit varata sängyn viereen vihon, johon voit kirjoittaa ideasi ylös).
 • Ole utelias: Yritä oppia kitaroista ja musiikista yleisesti. Uteliaisuutta ja tiedonjanoa voi tyydyttää monella tapaa. Käy taidenäytelyssä, tanssiesityksessä, näytelmässä tai elokuvissa. Voit löytää inspiraatiota mistä tahansa, kunhan pidät silmäsi ja korvasi avoinna.
 • Vaihda näkökulmaa: Luovuus on yksilöllistä ja siksi jokaiselle erilaista. Kehittääksesi luovuutta sinun tulee keksiä uusia tapoja käyttää luovuuttasi, jotta et jumiudu samoihin harjoituksiin ja kadota luovuuttasi. Voit esimerkiksi pohtia miten rumpali, tanssija tai musiikin kuuntelija kaipaisi kappaleelta ja yrittää pohtia, mitä he voisivat saada irti sinun kappaleestasi.
 • Käytä SCAMPER-tekniikka: Jos nautit teorioista ja tekniikoista, tämä on sinulle. SCAMPER-tekniikka on lähestymistapa, jossa luovuutta kehitetään seuraavan kuuden toiminnon kautta:
  • Substitute - Korvaa
  • Combine - Yhdistä
  • Adapt - Mukauta
  • Modify - Sopeuta
  • Port to another use - Siirrä toiseen käyttöön
  • Eliminate - Eliminoi
  • Reverse - Käännä
 • Kokeile loopperia: Loopperi voi olla oivallinen työkalu luovuuden kehittämiseen. Voit luoda itse taustalle loopin ja improvisoida kitaralla loopin päälle. Jos haluat voit luoda päällekkäisiä looppeja, vain mielikuvitus on rajana!
Poika harjoittelee kitaransoitto
Mitä aiemmin aloitat luovuuden harjoittamisen, sitä parempi! (Kuva: Pexels)

Myös luovuutta voi kehittää myös kuuntelemalla musiikkia. Aina ei ole tarpeen soittaa itse, vaan joskus voi uppoutua kuuntelemaan musiikkia. Luovuuden lisäksi musiikin kuunteleminen kehittää muistiasi ja keskittymiskykyäsi. Lisäksi musiikki voi herättää sinussa muistoja tai tunteita, jotka aktivoivat aivojesi luovuudesta vastaavia alueita.

Oletko valmis päästämään luovuutesi valloilleen? 

Jos sinusta tuntuu, että tekniset taitosi rajoittavat harjoitteluasi, kannattaa harkita kitaranopettajan hankkimista. Fiilistelit sitten bluesia, poppia tai rokkia voit löytää Superprofista opettajan, joka vastaa tarpeitasi. Saatavilla on myös online-opetusta, jossa opettaja opettaa sinua webcameran kautta. Et tarvitse kuin kameran, mikrofonin ja nettiyhdeyden ja voit saada kitaratunnin kotiisi ja opettajan mistä tahansa maailman kolkasta.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Maija

Sosiaalipsykologian opiskelija, intohimoinen tanssiharrastaja ja lukutoukka.