Liike-elämän kansainvälistyminen on jatkunut jo pitkään. Mitä suurempi yritys, sitä todennäköisemmin sillä on tänä päivänä toimintaa ja asiakaskuntaa oman maan rajojen ulkopuolella – alasta riippuen toki. Tässä yhdistävänä tekijänä toimii usein englanti.

Englantia puhutaan äidinkielenä muun muassa Yhdysvalloissa, Englannissa ja Australiassa. Sen vaikutus ei ole kuitenkaan pitkiin aikoihin rajoittunut vain sen emämaihin, vaan sillä pärjää kaikilla mantereilla. Jos siis suomalainen liikemies kohtaa argentiinalaisen kollegansa, viestintä tapahtuu hyvin todennäköisesti englanniksi.

Useimmiten kansainvälisessä työelämässä turvaudutaan siis englantiin, mutta vain harvat voivat sanoa olevansa englannin kielen asiantuntijoita. Se ei kuitenkaan usein ole edes tarpeen: tärkeämpää on hallita omalle alalle ominainen viestintätapa.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Englanti
Lidia
5
5 (13 arvostelua)
Lidia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lidia
5
5 (13 arvostelua)
Lidia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Business-englantia kehittämässä

Business-englanti kuulostaa terminä hienolta, mutta todellisuudessa se tarkoittaa samaa kuin työelämän ja liike-elämän englanti. Aloja, joilla business-englantiin voi törmätä, ovat esimerkiksi kaupan ala, pankki- ja rahoitusala sekä vakuutusala.

Business-englanti ei kuitenkaan ole rakettitiedettä: se tähtää mahdollisimman sujuvaan ja selkeään viestintään, ei yleiseen kielen asiantuntijuuteen. Mistä tehokas liike-elämän viestintä sitten koostuu? Oikeaoppisista rakenteista, alan sanaston ja fraasien tuntemuksesta sekä selvästä suullisesta viestinnästä.

Tässä muutama vinkki, joilla omaa liike-elämän englantia voi lähteä kehittämään:

Yleinen harjoittelu

Liike-elämän englanti ei eroa pohjimmiltaan tavallisesta englannista paljoakaan. Toki sanasto ja fraasit voivat olla erilaisia ja käyttötilanteet eroavat arjesta, mutta rakennuspalikat ovat samat. Business-englannin kehittäminen lähtee siis perusasioista: kieliopin kertaamisesta, englannin kuuntelemista ja lukemisesta. Aluksi kannattaa keskittyä itselle vaikeimpaan osa-alueeseen. Jos siis ääntämisesi on priimaa mutta sanasto ja fraasit kaipaavat vahvistusta, keskity niihin.

Sanaston harjoittelu

Mitä tulee yleisiin tapoihin ja kielen rakenteisiin, business-englanti on hyvin samanlaista alojen välillä. Iso erottava tekijä on kuitenkin sanasto: jotta pystyt kommunikoimaan alalla tarkasti ja luotettavasti, sinun tulee hallita erikoisalasi sanasto.

Koko erikoisalan sanastoa on mahdotonta opetella ulkoa, joten hyvien resurssien löytäminen on tärkeää. Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi Sanastokeskuksen sanastot, kuten pankki- ja rahoitussanasto, sekä Valtionneuvoston kanslian sanastot. Myös yksikieliset lähteet kannattaa ottaa avuksi; esimerkiksi the Guardian -lehden liiketaloussanasto on hyvä vaihtoehto, jos etsii englanninkielistä määritelmää.

Design-sana verkkosanakirjassa
Hyvät materiaalit ovat iso apu englannin opiskeluun. (Kuva: Unsplash/Edho Pratama)

Englantimoodiin vaihtaminen

Monipuolisuus on kielten oppimisessa kaiken A ja O. Vaikka siis haluaisit panostaa nimenomaan yritysenglantiin, parhaiten se toimii, kun olet englannin ympäröimänä. Vaihda siis puhelimesi kieli englantiin, katso Netflix-elokuvat englanninkielisillä tekstityksillä tai ilman, lue uutiset englanniksi ja kuuntele radiossa Suomipopin sijaan englanninkielistä podcastia. Englantia on tarjolla niin paljon kuin sitä jaksaa vain kuluttaa, ja se myös kannattaa.

Kaiken kohdalla vaihtaminen ei kuitenkaan aina onnistu, kuten suomenkielisten kavereiden tai perheen, mutta tilannetta voi lähteä paikkaamaan uusilla tuttavuuksilla. Suomessa on vuosittain esimerkiksi paljon vaihto-opiskelijoita, jotka haluavat tutustua paikallisiin. Voit halutessasi etsiä juttuseuraa myös esimerkiksi Redditin englanninkieliseltä Suomi-palstalta tai Facebookin Foreigners in Finland -ryhmästä.

Jos olet jo liike-elämässä, lähipiiristäsi voi hyvin jo löytyä englanninkielisiä kollegoita. Kutsu siis työkaverisi lounaalle tai istumaan iltaa – fokuksen ei tarvitse olla nimenomaan työelämän englannissa vaan arkisempikin viestintä on tyhjää parempi. Kaikenlainen suullinen viestintä madaltaa kynnystä puhua englannin kielellä, mikä itsessään tehostaa sen käyttöä työelämässä.

Kolme henkilöä nauramassa pöydän ääressä
Työelämän englanti liittyy sekä viralliseen viestintään että vapaamuotoisempaan keskusteluun työpaikalla. (Kuva: Unsplash/Brooke Cagle)

Ajatustyö auttaa

Erikoisalojen kohdalla pelkkä ajatustyö on usein hyvästä, sillä se auttaa konkretisoimaan harjoittelua. Mieti siis, missä liike-elämän englantia käytetään ja missä sitä tarvitaan. Kuinka tärkeää business-englanti on omalla alallasi ja millaisissa tilanteissa? Voit aloittaa hahmottelemalla työhösi tai unelma-ammattiisi liittyviä tehtäviä ja luokitella niitä. Luokittelu usein kannattaa, sillä puhe- ja kirjoitustilanteissa vaaditaan usein erilaisia taitoja.

Puhetilanteita voivat olla esimerkiksi:

 • neuvottelut
 • puhelinkeskustelut
 • työhaastattelut
 • esitelmät

Kirjallisia tilanteita puolestaan:

 • raportit
 • sopimukset
 • uutiset
 • sähköpostit

Näiden yhdistelmiä voivat olla vaikkapa yritysesittelyt ja asiakaspalvelutilanteet. Seuraavaksi voit miettiä, mitä yksittäisiä taitoja tilanteet vaativat ja miten yritysenglanti on niissä läsnä. Työhaastattelun osalta on esimerkiksi tärkeää olla kohtelias, aloittaa keskustelu small talkilla ja kuunnella aktiivisesti. Työsähköpostissa on taas tärkeä käyttää oikeaa titteliä, tervehdystä ja lopetusta.

Henkilö pöydän ääressä, pöydällä kannettava, vihko ja musta puhelin
Myös kehonkieli ja eleet voivat vahvistaa työelämän viestintää. (Kuva: Unsplash/Headway)

Oman taitotason määrittäminen

Harjoittelun yhteydessä on hyvä tutustua myös englantilaiseen viitekehykseen laajemmin. Valtaosa käyttämästäsi materiaalista tulee olemaan englanniksi, joten kannattaa opetella tunnistamaan luotettava materiaali ja ennen kaikkea omiin taitoihin sopiva sellainen. Tässä englannin kielen kansainväliset taitotasot, joilla materiaaleja usein luokitellaan:

 • A1 ja A2: perustason kielenkäyttäjä
 • B1 ja B2: itsenäinen kielenkäyttäjä
 • C1 ja C2: taitava kielenkäyttäjä

Työelämässä voi pärjätä kohtalaisesti B1-tasolla, kun taas B2-taso vastaa sujuvaa kielenkäyttöä työelämässä – myös lukion englannin pitkäoppimäärä tähtää siihen. C-tasoilla kieltä pystyy käyttämään spontaanisti erilaisissa tilanteissa ilman sen suurempia virheitä. Tämä pätee myös vieraisiin ja sekavimpiin aihekokonaisuuksiin. Monet business-englannin harjoitukset on suunniteltu juuri B1- ja B2-tasoille.

Omaa lähtötasoa on siis hyvä kartoittaa ja mitata. Lähtötasoja on monenlaisia, mutta liike-elämän englannin osalta TOEIC-testi on parhaimmasta päästä, sillä se mittaa kansainvälisen ja ammatillisen englannin kielen taitoja. Kansainvälisten testien tekeminen ja hyödyntäminen kannattaa, sillä niiden tulokset tunnetaan myös Suomen ulkopuolella.

Korkeat TOEIC-pisteet voivat siis vahvistaa CV:täsi, ja ne voivat olla valtti haitpa sitten suomalaiseen yritykseen tai ulkomaille. Testiä ei kuitenkaan kannata tehdä lonkalta, vaan siihen on hyvä valmistautua huolella. Jos et yllä tavoitteisiisi, harjoittele ahkerasti ja tee testi myöhemmin uudestaan. Jos haet paikkaa, joka vaatii sujuvaa työelämän englantia, matalat TOEIC-pisteet voivat laskea osakkeitasi, eikä niitä välttämättä kannata silloin edes CV:seen laittaa.

Henkilö täyttämässä TOEIC-testin vastauslomaketta
TOEIC-testissä luetun- ja kuullunymmärtämistä testataan monivalinnalla. (Kuva: Unsplash/Nguyen Dang Hoang Nhu)

Avaimina aktiivisuus ja monipuolisuus

Business-englantia voi siis harjoitella melkeinpä kellon ympäri; sen voi tehdä tietoisesti esimerkiksi sanastoharjoituksilla tai pitämällä harjoitusesitelmiä kollegalle tai tiedostamattomasti katsomalla Netflixistä Pukumiehiä.

Koska työelämän englanti on kovassa huudossa ja keskeistä monella alalla, netti on pullollaan monenlaisia harjoitusmateriaaleja. Jotta harjoittelu on tehokasta, on hyvä löytää luotettavia sellaisia. Tässä pari hyvää vaihtoehtoa:

 • British Councilin Business English -osiosta löytyy useita työelämään liittyviä harjoituksia, jotka on suunnattu B1- ja B2-tasoille. Harjoitukset ovat ennen kaikkea monipuolisia: alan artikkelien lukeminen ja podcastien kuuntelu yhdistetään tehtäviin, ja kirjoitusosiosta löytyy kaikkea yleisistä ohjenuorista sähköpostien kirjoittamiseen.
 • Business English -YouTube-kanavalta löytyy valtavasti business-englantiin ja sen sanastoon liittyviä videosarjoja sekä aloittelijoille että edistyneemmille työelämän osaajille.

Jos itsenäinen harjoittelu ei ole sinun juttusi, liike-elämän englantia voi harjoitella myös kurssimuotoisesti tai yksityisopetuksessa. Superprofilta löytyy loistavia suomenkielisiä opettajia, ja halutessasi voit myös tutustua kansainväliseen opetustarjontaan – onhan kyseessä business-englanti.

Mihin ikinä päädyitkään, tärkeintä on harjoitella aktiivisesti ja monipuolisesti. Lue, kuuntele ja puhu englantia paljon, mieluiten päivittäin. Podcastien, kirjojen, tv-sarjojen ja keskustelujen ei tarvitse aina käsitellä liike-elämää vaan kaikenlainen englannin kuluttaminen vahvistaa yleistä tietopohjaa ja tukee siten myös työelämän englantia.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.