Monilla aloilla ja työpaikoilla kielitilanne on murroksessa: kansainvälistymisen ja globalisaation myötä englanti on yhä vahvemmin esillä, mutta samaan aikaan monet suomalaiset kokevat epävarmuutta ja rajallisuutta käyttää sitä. Emili Aulion teettämässä kyselytutkimuksessa selvisi, että erityisesti suullinen viestintä koetaan hankalaksi, ja myös ammattisanasto ja termit aiheuttavat helposti harmaita hiuksia.

Miten työelämän englannin osaamista kannattaisi sitten lähteä kehittämään? Olet tullut oikeaan paikkaan! Otamme tässä artikkelipaketissa business-englannin suurennuslasin alle ja tarjoamme suuntaviivoja, resursseja sekä käytännön vinkkejä siihen, miten omaa business-englannin osaamista voi lähteä kehittämään.

Aulion tutkielmassa nuoremmat kokivat pärjäävänsä englannin kanssa työelämässä paremmin, kun taas vanhemmat vastaajat kokivat suurempaa tarvetta lisäavulle tai -koulutukselle. Joillekin pelkkä oikeiden materiaalien löytäminen ja itsenäinen opiskelu voi riittää, mutta toisinaan erillinen koulutus tai yksityisopetus voi olla paikallaan.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Englanti
Lidia
5
5 (13 arvostelua)
Lidia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lidia
5
5 (13 arvostelua)
Lidia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Mitä business-englanti on?

Aloiteta ruohonjuuritasolta eli business-englannin määritelmästä. Käytännössä se tarkoittaa englannin kieltä, jota käytetään työelämässä. Liike-elämän englanti rakentuu yleisen englannin osaamisen varaan, eli jos olet hyvä englannissa mutta tuskailet sen kanssa työpaikalla, tilanne voi korjaantua helposti esimerkiksi asenteen muutoksella tai oikeanlaisilla harjoituksilla.

Työelämän englantiin voi törmätä monenlaisissa tilanteissa, kuten liiketapaamisissa, työhaastatteluissa, palkkaneuvotteluissa tai asiakasviestinnässä. Lista mahdollisista tilanteista on pitkä, kuten myös lista aloista, joilla business-englanti vaikuttaa. Kaupan ala sekä turismi ovat selviöitä, mutta siihen voi yhtä hyvin törmätä ilmailualalla, maataloudessa tai taiteen ja kulttuurin saralla.

Jos käytät englantia työssäsi, hyödynnät todennäköisesti business-englannin työkalupakkia alasta riippumatta.

Koska englannin käyttö vaihtelee alalta ja työtehtävältä toiselle, liike-elämän englanti voi soittaa eri ihmisillä eri kelloja. Jos työskentelet kansainvälisen firman asiakaspalvelijana, mieleen voi hyvin tulla päivittäiset asiakaspalvelutilanteet ja sähköpostit. Jos taas kuulut johtoportaaseen, business-englanti voi liittyä ensisijaisesti neuvottelutilanteisiin, luottamuksen rakentamiseen tai kriisinhallintaan.

Tässä kohtaa onkin hyvä siirtää katse omaan työtilanteeseen ja ammattiin. Miten englanti on läsnä päivittäisessä työssäsi tai tavoiteammatissasi? Tämä antaa suuntaviivat sille, miten harjoittelua kannattaa lähestyä ja mihin sen tulisi keskittyä.

Kaksi naista keskustelemassa pöydän ääressä
Kansainvälisillä aloilla työelämän englantiin törmää heti työhaastattelussa. (Kuva: Unsplash/Christina @ wocintechchat.com)

Vinkkejä business-englannin harjoitteluun

Kun olet kartoittanut työtehtäväsi englannin käytön, on aika miettiä harjoittelua. Jos ongelmat eivät liity yksittäisiin tilanteisiin vaan englantiin yleensä, yleinen harjoittelu ja kertaus voi olla paikallaan. Alan erikoissanasto voi toki erota tavallisesta englannista, mutta laaja osaaminen vahvistaa myös business-englantia.

Joidenkin kohdalla ongelmat voivat liittyä jännitykseen tai epävarmuuteen. Tällaisissa tilanteissa kannattaa unohtaa täydellisyyden tavoittelu ja hyväksyä realiteetit: vain harvat puhuvat täydellistä englantia, kaikki tekevät virheitä, ja monet ovat niin keskittyneitä omaan suoritukseensa, etteivät he edes huomaa muiden virheitä.

Jos pelkää virheitä, englantia käyttää vähemmän, mikä taas tarkoittaa sitä, että kehitystä ei tapahdu. Virheille voisi saman tein antaa ”maailman paras opettaja” -pinssin – niin hyödyllisiä ja tehokkaita ne ovat.

Kenties suurin erottaja työelämän englannin osalta alojen välillä on sanasto. Vaikka olisit alasi ammattilainen Suomessa, arkinenkin viestintä englanniksi voi olla työlästä sanaston puutteen takia. Jokapäiväistä ja suullista viestintää varten keskeinen sanasto pitäisi olla takaraivossa, mutta tärkeää on myös löytää erilaisia resursseja termien opettelua ja tarkastamista varten:

Sanaston harjoittelussa ei kannata nojata pelkästään sanalistoihin vaan kokonaisuuksiin. Lue alan tekstejä, kuuntele podcasteja ja tarkista siinä sivussa vieraita sanoja. Näin saat kokonaiskuvan ja opit samalla esimerkiksi lauserakenteista, yleisistä fraaseista ja alan trendeistä.

Jos haluat opiskella työelämän englantia laajemmin, sekin onnistuu itsenäisesti esimerkiksi näiden sivustojen avulla:

Mikäli suosit perinteisempää opiskelumuotoja eli kirjoja, tässä kaksi hyvää vaihtoehtoa:

Laadukkaille business-englannin opuksille on tyypillistä, että niistä tehdään eri painoksia vaikeustasojen mukaan, joten työelämän keltanokillekin löytyy varmasti hyvä teos.

Henkilö kannettavalla Google auki
Internet on pullollaan tietoa englannin kielestä ja business-englannista, ja luotettavia lähteitä kannattaa ottaa ylös. (Kuva: Unsplash/Firmbee.com)

Business-englannin hyödyt

Miksi harjoittelu sitten kannattaa? Business-englannin osaamisesta voi hyötyä monella tavalla. Joillekin harjoittelu voi madaltaa englannin kielen käytön kynnystä, mikä näkyy työn laadussa. Se voi myös vähentää työhön liittyvää stressiä ja tehdä työstä näin nautittavampaa.

Toisille se voi taas helpottaa työllistymistä tai uralla etenemistä; hyvästä englannin kielen taidosta on tullut monella alalla oletus, ja nimenomaan business-englannin osaaminen voi auttaa erottumaan joukosta. Tässä vielä muita syitä, miksi harjoittelu kannattaa:

  • Se parantaa yleistä työelämän ymmärrystä, esimerkiksi kansainvälisestä yritysviestinnästä, alan viestintäkulttuurista sekä yrityssuhteiden luomisesta.
  • Se opettaa ajankohtaisista trendeistä. Jokaisen olisi hyvä lukea omaan alaan liittyviä uutisia, ja jos sen saa yhdistettyä harjoitteluun, mikäs sen parempi.
  • Se helpottaa suhteiden luontia. Kun työntekijöillä on yhteinen kieli, arkinen viestintä on mukavampaa, selvempää ja helpompaa. Business-englannin osaaminen laajentaa myös potentiaalisten suhteiden määrää.
  • Se opettaa kulttuureista. Monet kansainväliset yritykset ovat sillisalaatteja, mitä tulee kulttuurisiin taustoihin, ja hyvä englannin kielen taito on yhdistävä tekijä. Business-englannin avulla voi siis oppia eri kulttuureista ja siitä, miten kulttuuritekijät vaikuttavat toimimiseen.

Eri työntekijät hyötyvät siis työelämän englannista eri tavoin, mutta harva voi sanoa, että harjoittelu meni Kankkulan kaivoon.

Käydään lopuksi läpi muutamia nyrkkisääntöjä, jotka voivat helpottaa englannin käyttämistä työpaikalla ja erityisesti sen kirjoittamista.

Kynän muotoinen, keltainen love to learn -kyltti
Työelämän englannin ja yleisen englannin opiskeluun on monia hyviä syitä. (Kuva: Unsplash/Tim Mossholder)

Business-englannin sudenkuoppien kiertäminen

Erilaiset fraasit ovat pitkään olleet olennainen osa työelämän englantia, vaikkapa ”Think outside the box”, ”Get the ball rolling” ja ”Keep your eye on the ball”. Näillä on vielä paikkansa, mutta yhä enemmän viestinnässä painottuu selkeys ja suoraviivaisuus – tämä on suositeltavaa erityisesti silloin, kun omaan englantiin ei luota sataprosenttisesti.

  • Painota siis selkeyttä ja yksinkertaisuutta. Älä lisää tekstiisi turhia kiemuroita ja täytesanoja, vaan puhu asioista niiden oikeilla nimillä ja arvosta sekä omaa että vastaanottajan aikaa.
  • Vältä suomesta englantiin kääntämistä. Monet vieraskieliset puhujat tykkäävät kirjoittaa tekstin ensin äidinkielellään ja kääntää sen sitten englantiin. Tämä tuo tekstiin monia kommervenkkeja, joten jos takataskusta ei löydy varsinaista käännösosaamista, kirjoita suoraan englanniksi, vaikka teksti olisikin yksinkertaista.
  • Panosta tekstin rakenteisiin. Monimutkaisilla ja pitkillä virkkeillä pitäisi olla paikka vain tutkimuksessa ja lakikielessä, kaikkien mielestä ei niissäkään, mutta tehokkaaseen yritysviestintään ne harvoin kuuluvat. Pilko siis virkkeet ja pitkät lauseet osiin, käytä otsikoita ja väliotsikoita selkeyden vuoksi ja hyödynnä listoja.

Kun kirjoitat tai hahmottelet jotain englanniksi, voit käyttää apuna englannin viiden W:n nyrkkisääntöä: Who? What? When? Where? Why? Kun siis vastaat kysymyksiin mitä tapahtui, milloin, missä, miksi se tapahtui sekä ketä se koskee, lähestyt aihetta kuin aiheitta monipuolisesti ja objektiivisesti. Kun pohdit vielä miten-kysymystä eli How?, soppa on valmis.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli jotakin apua! Joillekin itsenäinen opiskelu sopii hyvin, ja englantiin liittyvät esteet voi ylittää vähälläkin harjoittelulla. Toisinaan kuitenkin kurssimuotoinen opetus on paikallaan tai sitten yksityisopetus.

Superprofilla voit itse valita opettajasi ja vaikuttaa siihen, mihin opetus tähtää ja keskittyy. Tarjolla olevien opettajien hintahaarukka on myös todella laaja, joten jokaiselle löytyy varmasti opetusta ainakin alkuun pääsemiseen. Jos tähtäät ulkomaille ja haluat panostaa erityisesti suulliseen puoleen, tarjolla on myös ulkomaisia ja natiiveja englannin opettajia, ja valtaosa tarjoaa ensimmäisen tunnin ilmaiseksi!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.