Englanti on kansainvälistymisen kieli ja lingua franca eli maailmankieli. Työelämä tulee varmasti muuttumaan seuraavien vuosikymmenten aikana paljon, mutta yksi asia pysyy ja todennäköisesti jopa vahvistuu: englannin viestintätaitojen tärkeys.

Voiko joku olla hyvä englannissa mutta huono liike-elämän englannissa? Ei. Englannin kielen ydintaidot kirjoittamisesta lukemiseen, kuuntelemiseen ja puhumiseen muodostavat työelämän englannin pohjan, mutta erinomainenkin englannin puhuja voi harjaantua ja kehittyä juuri business-englannissa. Toki on aloja, joiden erikoissanasto voi olla natiivillekin puhujalle täysin vieras, mutta se ei tee puhujasta huonoa.

Kuinka monta ammattia keksit, joihin seuraavat tilanteet voivat liittyä: puhelinneuvottelut, tapaamiset, esitelmien pitäminen tai raporttien ja sähköpostien kirjoittaminen? Business-englanti vaikuttaa tavalla tai toisella monilla aloilla, ja sen panostamiseen on monia hyviä syitä.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Englanti
Lidia
5
5 (13 arvostelua)
Lidia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lidia
5
5 (13 arvostelua)
Lidia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Opi business-englantia näistä syistä

1. Yleinen englannin osaaminen

Työelämän englanti rakentuu yleisten englannin kielen taitojen varaan. Tästä syystä business-englantiin panostaminen vahvistaa myös yleistä kielipäätä. Työelämän englanti kattaa myös monia erilaisia asioita suullisesta viestinnästä kirjalliseen sekä niiden yhdistelmiin, joten harjoittelusta voi tarttua monenlaisia yleishyödyllisiä taitoja.

2. Yleinen työelämän ymmärrys

Yritysenglanti yhdistää monia aloja, joten siihen panostaminen auttaa ymmärtämään työelämän laajaa kenttää. Opinnot voivat keskittyä omaan alaan ja oman ammatin keskeisimpiin tilanteisiin, mutta samalla voi oppia esimerkiksi kansainvälisten yritysten viestintätavoista ja -kulttuurista sekä yrityssuhteiden rakentamisesta.

3. Ajankohtaiset trendit

Tehokas opiskelu nojaa aina hyviin materiaaleihin, ja business-englannin kohdalla ne käsittelevät usein ajankohtaisia uutisia ja artikkeleita. Kielitaidon lisäksi siis myös yleinen asiantuntijuus kasvaa; materiaalit voivat keskittyä yleisiin aiheisiin, kuten tiimityötaitoihin, konfliktien hallintaan tai delegoimiseen tai sitten spesifimpiin, vaikkapa markkinoiden trendeihin tai alaa järisyttäviin uutisiin.

Valkoinen kannettava, hiiri ja näyttö puisella pöydällä
Etätyöskentely on yksi 2020-luvun työmaailman trendeistä. (Kuva: Unsplash/Domenico Loia)

4. Ammattimaisuus

Erikoissanaston ja -fraasien hallinta sekä sujuva viestintä välittää puhujasta ammattimaisen kuvan. Voit olla alan huippuasiantuntija suomen kielellä, mutta ilman työelämän englannin taitoja kansainvälinen yleisö voi saada sinusta täysin toisen vaikutelman. Business-englantiin panostamalla voit siis vaikuttaa siihen, miten vakavasti sinut otetaan eri työympäristöissä ja alalla ylipäänsä.

5. Unelma-ammattiin työllistyminen

Sujuva työelämän englanti on tänä päivänä vaatimus ja oletus monessa ammatissa ja monella alalla. Mikäli siis unelmoit urasta kansainvälisessä yrityksessä, harjoittelu auttaa sen saavuttamisessa. Sama pätee myös pienempiin ja suomalaisiin yrityksiin: monet tekevät kansainvälistä kauppaa tai ovat ainakin jatkuvassa viestinnässä ulkomaille, jolloin englannin osaaminen auttaa myös Suomessa.

Koska kansainvälisyys on business-englannin ytimessä, sen osaaminen laajentaa myös työkenttää. Business-englannin avulla et siis vain paranna mahdollisuuksia työllistyä unelma-ammattiisi vaan myös laajennat potentiaalisten työpaikkojen määrää. Se voi auttaa myös erottumaan joukosta ja siten helpottaa uralla etenemistä.

6. Työn jäljen parantaminen

Se on sanomattakin selvää, että työelämän englanti parantaa konkreettisesti oman työn jälkeä. Kirjoitit sitten sähköposteja, viestit asiakkaiden kanssa puhelimitse tai pidit esitelmiä, työsi laatu paranee harjoittelun avulla, mikä on monelle se keskeinen tavoite harjoittelussa.

Työn jäljen paraneminen liittyy olennaisesti muihin tämän listan kohtiin: kun teet hyvää työtä, olet ammattimaisempi, työllistyt helpommin, etenet urallasi nopeammin ja luot suhteita vaivattomammin.

7. Suhteiden luominen

Tämä pätee sekä englantiin yleisellä tasolla että työelämän englantiin: liike-elämä rakentuu suhteiden varaan, ja englanti toimii usein yhteisenä nimittäjänä. Business-englannin avulla voit siis luoda helpommin suhteita työpaikallasi, sillä se helpottaa sisäistä viestintää, mutta myös kansainvälisesti.

Jos pystyt viestimään alastasi sujuvasti kahdella kielellä, potentiaaliset suhteet nousevat monin kerroin. Maapallon vajaasta 7,8 miljardista tallaajasta noin 1,5 miljardia ihmistä puhuu englantia, ja lukema tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa.

Yhdysvallat avaruudesta yöllä
Työelämän tärkeimmät kontaktit voivat sijaita täysin toisella puolella maapalloa. (Kuva: Unsplash/NASA)

8. Aallon harjalla pysyminen

Koska liike-elämän englanti on monella alalla vaatimus, siihen panostaminen kannattaa siinäkin mielessä, ettet jää kollegoistasi ja alan suuntauksista jälkeen. Business-englanti voi myös parantaa motivaatiotasi työtäsi kohtaan: työhön panostaminen itsessään jo on palkitsevaa ja se lisää kiinnostusta, mutta se voi myös yhdistää ja lähentää yrityksen työntekijöitä.

9. Laaja materiaalipankki

Englannin osaaminen tarjoaa loputtoman tietovarannon, jota työelämän englanti laajentaa entisestään: englanti on internetin valtakieli, ja arvioiden mukaan jopa 61 % sen sisällöstä on englanniksi. Kansainvälistymisen myötä business-englannin määrä myös jatkaa kasvamistaan, joten tilanne ei tule muuttumaan tulevaisuudessa.

10. Stressitasojen laskeminen

Vieraalla kielellä puhuminen jännittää monia, joten omiin kehityskohteisiin satsaaminen voi myös laskea työhön liittyvää stressiä. Kun stressitasot laskevat, työstä tulee nautittavampaa, energiaa jää enemmän muihin asioihin ja töihin on mukavampi mennä. Business-englantiin satsaus on ennen kaikkea työelämään panostamista, mutta se voi heijastua positiivisesti myös sen ulkopuolelle.

11. Kulttuuritiedon hankkiminen

Kielten oppiminen kulkee aina käsi kädessä kulttuurien kanssa. Business-englannin keskiöstä löytyy kansainvälisyys, ja se yhdistää eri ihmisiä ympäri maailmaa, mutta siihenkin voi liittyä kulttuurikohtaisuutta. Videokonferenssi Intiaan tai Japaniin voi olla hyvin erilainen kuin videokonferenssi Ruotsiin, kuten myös suomenkieliset ja englanninkieliset sähköpostit, joten harjoittelu opettaa tarvittaessa myös muista kulttuureista.

Tyhjä kokoustila
Kansainvälisessä tapaamisessa voi joutua huomioimaan muun muassa pukeutumisetiketin, puhenopeuden ja ajankäytön. (Kuva: Unsplash/Benjamin Child)

Harjoittelun aloittaminen

Hyviä syitä työelämän englannin harjoittelulle löytyy siis pilvin pimein, mutta miten käytännön harjoittelua kannattaa lähestyä? Aluksi kannattaa kartoittaa omaa englannin osaamisen tasoa ja työelämän englannin roolia omassa työssä tai tavoiteammatissa.

Jos englanti on jo hyvällä tasolla ja työelämän tehtävät keskittyvät suulliseen viestintään, harjoittelu voi olla hyvin erilaista kuin henkilöllä, jonka englannin pohja on heikompi ja työ koostuu pitkälti kirjallisista tehtävistä. Mieti siis tilanteita, joissa business-englanti on työssäsi läsnä ja sitä, miten suoriudut niistä tilanteista tällä hetkellä.

Joidenkin kohdalla puuttuvat taidot voi hankkia itsenäisesti. Erikoisalan sanaston ja fraasien sekä esimerkiksi sähköpostien ja raporttien kirjoittamisen osalta löytyy paljon tieto ja harjoituksia netistä. Itsenäinen harjoittelu vaatii luonnollisesti päättäväisyyttä ja sinnikkyyttä, mutta joillekin se sopii hyvin.

Toisille taas business-englannin kurssit tai yksityisopetus voi olla paikallaan. Esimerkiksi Superprofilla yksityisopetus räätälöidään aina oppilaan tarpeisiin ja tarjolla on paljon erinomaisia potentiaalisia opettajia. Liike-elämän englanti on vielä sellainen aihe, että opetusta voi etsiä myös ulkomailta, ja Superprof tarjoaa myös siihen hyvän väylän.

Jos työsi sisältää paljon suullista viestintää vaikkapa kollegoiden kanssa tai esitelmiä, harjoittelussa on hyvä panostaa puhumiseen. Tähän voi palkata avuksi esimerkiksi yksityisopettajan tai siihen voi panostaa vapaa-ajalla esimerkiksi kollegan tai ystävän kanssa. Tärkeintä on käyttää englantia ja madaltaa puhumisen kynnystä – liike-elämän sanaston ja rakenteiden opetteleminen on tärkeää, mutta jos puhuminen jännittää tai puhe takkuaa, viestintä puuroutuu nopeasti.

Kaikille yhteisenä vinkkinä on kuitenkin heittäytyä englannin armoille. Business-englanti rakentuu yleisen englannin osaamisen pohjalle, joten mitä vahvempi pohja on, sitä paremmin liike-elämän englanti sujuu. Vaihda siis kännykkäsi kieli englantiin, lue englanniksi liike-elämän uutisia ja kuuntele oman alan podcasteja. Harjoittelun ei aina tarvitse olla aktiivista ja tietoista, vaan välillä on hyvä vain kuluttaa englantia ja omaksua tietoa siinä sivussa.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.