Skotlanti on ollut osa Iso-Britanniaa 1700-luvun alkupuolelta saakka. Tästä huolimatta se on onnistunut säilyttämään oman identiteettinsä, ja maa tunnetaan erityisesti linnoista, ylängöistä, säkkipilleistä, kilteistä ja tietysti Lock Nessin hirviöstä. Skotlannista tulee monelle mieleen myös heidän aksenttinsa, mikä on keskeinen osa skotlantilaisten identiteettiä.

Skotlanninenglanti kuulostaa monen korvaan melko huvittavalta ja sympaattiselta, eikä se kuulu helpoimpiin englannin muotoihin – natiivinkin voi olla vaikea pysyä skotin kärryillä! Skotlannille ja Iso-Britannialle tyypilliseen tapaan aksentin historia on myös myrskyisä ja mutkia täynnä.

Perehdymme tässä artikkelissa skotlantilaisen aksentin juuriin ja ominaispiirteisiin – vai pitäisikö puhua aksentin sijaan kielestä? Otetaan siitä selvää!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Englanti
Lidia
5
5 (14 arvostelua)
Lidia
34€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
5
5 (3 arvostelua)
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lidia
5
5 (14 arvostelua)
Lidia
34€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
5
5 (3 arvostelua)
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Historia

Skottienglanti kuulostaa monen korvaan paksulla murteella väännetyltä englannilta. Se onkin helppo ajatella amerikan- tai australianenglannin kanssa samaan lokeroon eli englannin kielen murteeksi. Taustalla vaikuttavaa skotin kieltä pidetään kuitenkin omana itsenäisenä kielenään, ja skottienglanti on pitkään ollut kuuma peruna sekä maalikoiden että kielitieteilijöiden riveissä.

Skotin kielen juuret löytyvät muinaisenglannista, jota puhuttiin nykyisen Skotlannin alueella 600-luvulla; 1100- ja 1200-luvuilla se alkoi hiljalleen kehittyä omaan suuntaansa englannin rinnalla. Skotlannin liittyminen osaksi Iso-Britanniaa vuonna 1707 oli kova isku skotin kielelle: standardienglanti alkoi levitä, ja siitä tuli monen uusi äidinkieli.

Skotin kieltä ja skottilaisuutta alettiin suorastaan paheksua, ja erityisesti yläluokkalaiset pyrkivät muovaamaan itsestään englantilaisia karistamalla viimeisetkin skottirippeet. 1800-luvulla skotin kieli leimattiin turhaksi ja sen opettaminen lopetettiin. Näiden ponnistelujen myötä syntyi skottienglanti, ja skotin kieli jäi elämään lähinnä kansankielenä ja työväenluokassa.

2010-luvulla skotin kielen asemaa lähdettiin parantamaan: sen rooli kouluissa kasvoi, ja esimerkiksi Harry Potter -kirjoja on käännetty skotin kielelle. Kieli ei siis ole suinkaan kuollut, mutta valtaosa skotlantilaisista puhuu skottienglantia tai sitten skottienglannin ja skotin kielen sekoitusta. Irlanninenglannn ja iirin kielen historia on tältä osin hyvin samanlainen.

Mies seisomassa vihreällä ja vuorisella niityllä
Noin 1,5 miljoonaa skottilaista osaa skotin kieltä, mutta vain 1 % skotlantilaisista aikuisista puhuu sitä kotona. (Kuva: Unsplash/Joshua Earle)

Ominaispiirteet

Skotin kieltä ja skottienglantia voi siis pitää omina kielimuotoinaan, mutta skottienglannin sisällä on myös eri murteita: saaristo, keskinen, pohjoinen ja eteläinen. Näissä kaikissa näkyy ja kuuluu historian havina.

Saaristomurteessa näkyy vahvasti skandikielten ja norjan vaikutteet, kun taas keskinen murre on lähimpänä nykypäivän englantia. Pohjoisen skotin tunnistaa puolestaan siitä, että w-äänne korvataan usein f:llä, kun taas eteläisessä murteessa pitkä oo-äänne (u) äännetään kuin ow (au). Nämä ovat neljä päätyyppiä, jotka jakautuvat vielä pienempiin murteisiin.

Puhuttaessa skottienglannista viitataan usein sen standardisoituun muotoon, Standard Scottish Englishiin (SSE), jota käytetään erityisesti virallisemmissa yhteyksissä ja ylemmän luokan parissa. Hallinnon ja opetuksen kielenä käytetään puolestaan Standard British Englishiä, onhan Skotlanti osa Iso-Britanniaa.

Kun tähän lisätään päälle maassa puhuttava gaelin kieli, on helppo ymmärtää, miksi Skotlannin kielikenttä on niin värikäs ja miksi raja skottienglannin ja skotin kielen välillä on niin häilyvä. Tarkastellaan seuraavaksi, miten skottienglanti ja erityisesti sen puhuttu muoto eroaa muista englannin murteista, kuten amerikanenglannista.

Skottienglannilla kirjoitettu kyltti
Skotlantilainen aksentti ei ole helpoimmasta päästä, mutta sen tunnistaminen ei ole vaikeaa. (Kuva: Unsplash/K. Mitch Hodge)

Kielioppi

Skottienglannin standardimuoto on kieliopiltaan ja oikeinkirjoitukseltaan todella lähellä brittienglantia, mutta erityisesti puhutussa kielessä on muutamia hauskoja poikkeuksia:

 • No on usein nae ("nay"), jolloin would not on wouldnaey ja did not on didnae.
 • Kun no on käytössä, se voi korvata not-muodon: ”They will no come".
 • Menneen ajan muodot voidaan ilmaista eri tavoin: englannin ”I saw him” tai ”I have seen him” muuttuu skottisuussa muotoon ”I seen him".
 • Have to ja need to -muodot ovat yleisempiä kuin must ja ought.
 • Englannin told ja sold -imperfektimuodot voivat olla telt ja selt.

Ääntäminen

Edellisen kohdan poikkeukset eivät tee puheesta vielä kovinkaan vaikeaa ymmärtää, vaan ymmärtämisongelmat alkavat, kun pääsemme fonologiaan eli äänteisiin.

 • Skottiaksentti tunnetaan rosoisuudestaan, ja se johtuu siitä, että ärrät äännetään paikassa kuin paikassa terävästi. Monissa muissa englannin aksenteissa sanan keskellä tai lopussa olevat r-kirjaimet putoavat pois.
 • Vokaaliäänteet ovat konsonanttien edellä lyhyitä ja teräviä: book on kuin ”buk”, bead kuin ”bid”, ja food kuin ”fud”. Jos taas sana loppuu toiseen vokaaliin, vokaali on pitkä: key on kuin ”kee".
 • Glottaaliklusiili, eli konsonanttiäänne, jossa ilmavirtaus pysähtyy hetkeksi, on todella yleinen. Suomessa sen voi havaita esimerkiksi linja-auto-yhdyssanan välissä: ”linja?auto” – skottienglannissa lähes kaikkialla: lit äännetään ”li”, got ”go” ja not ”no” siten, että ilmavirtaus pysähtyy sanan lopussa.
 • U-äänne äännetään kuin "oo"­, jolloin pull ja pool kuulostavat samalta.
 • G tippuu -ing-päätteestä helposti pois: evenin', runnin', drinkin'
 • Ch-pääte (esim. Loch Ness) äännetään englannissa k:na, mutta skottienglannissa se on suun takaosassa äännettävä h (vähän kuin kurkku-h).

Nämä ovat muutamia yleispiirteitä, jotka voivat kuitenkin vaihdella eri skotlanninenglannin murteiden välillä. Mikäli haluat puhua skottia täydellisesti, sinun tulee toki hallita myös skottienglannille tyypillinen sanasto.

Etsi itsellesi sopivat englannin kurssit Superprofilta!

Loch Ness -järvi
Loch Ness on Britannian suurin makean veden allas, ja se on suosittu turistikohde. (Kuva: Unsplash/Ramon Vloon)

Sanasto

Tässä muutamia skotlanninenglannille tyypillisiä sanoja, joihin saatat törmätä Skotlannin-matkallasi:

scot tarkoittaa skottilaista

laddie tarkoittaa miestä, lassie naista

bairn on lapsi

wee on pieni: wee ’un on siis little one

maw on äiti

pal on kaveri

aye on kyllä

tattie on peruna

hen on hellittelevä sana naisesta tai tytöstä

dafty on tyhmä

eejit on idiootti

bonny on kaunis

canny on viisas

noo on nyt

Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin, sillä skottienglanti on täynnä hauskoja sanoja, jotka erottavan sen muista englannin murteista. Voit bongailla edellä esiteltyjä piirteitä ja sanoja tältä videolta:

https://www.youtube.com/watch?v=w6oH1e_Z1PA&ab_channel=EnglishJade%C2%B7LearnEnglishwithengVid

Tässä vielä muutamia letkeitä ja yleisiä skottienglannin sanontoja:

 • Ye alright? Yer looking a bit peely wally! = Voitko hyvin? Näytät kalpealta.
 • Haud yer wheesht, will you? = Viitsisitkö pitää pienempää meteliä?
 • Awa’ an bile yer heid = Häivy siitä. (“Go and boil your head”)
 • Gonnae no’ dae that = Älä tee noin. (“Please don’t do that”)
 • Mony a mickle maks a muckle = tarkoittaa sitä, että pienilläkin säästöillä voi saada paljon aikaan.

Uppoudu skottienglantiin

Paras tapa oppia mikä tahansa aksentti on paikantaa, miten se eroaa muista aksenteista, ja kuunnella sitä mahdollisimman paljon. YouTubesta löytyy paljon hyviä oppaita skotlantilaiseen aksenttiin, ja avuksi kannattaa ottaa myös skottilaiset podcastit ja tv-sarjat.

 • Unearthed-podcast tarjoaa paljon mielenkiintoista tietoa Skotlannin historian ja kansantarinoiden vaietuista puolista, kun taas Wild for Scotlandin mukana pääsee matkalle ympäri Skotlannin kaunista luontoa.
 • Outlander: matkantekijä on puolestaan erinomainen sarja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita Skotlannin historiasta ripauksella scifiä.

Tässä vielä viimeiset vinkit, joilla vakuutat kaikille olevasi aito skotti:

 • Vedä kieltä taaksepäin ja pidä leuka rentona. Skottiaksentissa leuka ja huulet liikkuvat paljon.
 • Pidä ärrät terävinä mutta lyhyinä.
 • Harjoittele glottaaliklusiilia ja viljele sitä: ”I’m not” -> ”am no”
 • Yksinkertaista vokaaleja: play on kuin ”plee”, take on kuin ”teek”
 • Paikanna englannista tuttu u-äänne (esim. sanoissa you ja new) ja korosta sitä.
 • Englannissa hyödynnetään yleisesti laskevaa ja nousevaa äänenpainoa – skotlantilaiset luottavat enemmän volyymin voimaan. Äännä siis keskeiset sanat kovempaa.
>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.