Englannista on kasvanut viimeisen parin vuosisadan aikana maailman ykköskieli, lingua franca. Tänä päivänä siltä on mahdoton välttyä, sillä se on muun muassa kaikille yhteinen kaupan kieli ja internetin kuningas. Oletko kuitenkaan koskaan miettinyt, miten ja miksi englannin kieli saavutti nykyisen asemansa?

Ennen kuin Britannia alkoi rakentaa imperiumiaan, englantia ei puhuttu missään Britteinsaarten ulkopuolella. 1600-luvulta eteenpäin englannin kieli alkoi levitä ympäri maailmaa, ja 1900-luvun tienoilla imperiumi kattoi noin neljänneksen maapallon ihmisistä. Näin englanti saapui myös Australiaan.

Käsittelemme tässä artikkelissa australianenglannin syntyä ja sen ominaispiirteitä. Lopusta löydät myös vinkkejä, jos haluat uppoutua aksenttiin kunnolla ja kuluttaa sitä mahdollisimman monipuolisesti.

Etsi itsellesi sopivat englannin kurssit Superprofilta!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Englanti
Lidia
5
5 (14 arvostelua)
Lidia
34€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
5
5 (3 arvostelua)
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lidia
5
5 (14 arvostelua)
Lidia
34€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
5
5 (3 arvostelua)
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Australianenglannin historia

On vuosi 1787. 11 laivan laivue, the First Fleet, lähtee Etelä-Englannin satamakaupunki Portsmouthista kohti Australiaa kapteeni Arthur Phillipin johdolla. Päätavoitteena on perustaa uusi siirtokunta tai työsiirtola brittiläisiä vankeja ja rikollisia varten sekä vastustaa Ranskan leviämistä siirtomaavaltana.

Yli 24 000 kilometrin ja 250 päivän jälkeen yli 1 400 hengen laivue saapuu itärannikon Botany Bayhin. Laivueen kyydissä on englantilaisia, skottilaisia, walesilaisia ja irlantilaisia kolonialisteja, joiden kielimuodot alkavat hiljalleen sekoittua. Näin muodostui sulatusuuni, josta australianenglanti sai alkunsa.

Lontoon työväenluokan cockney-aksentti vaikutti tiettävästi eniten australianenglannin äänteiden kehittymiseen.

Australian ja australianenglannin kehityksen kannalta toinen merkittävä aalto osui 1850-luvulle ja kultakuumeeseen. Ihmisiä ympäri maailmaa muutti Australiaan dollarin kuvat silmissä, ja näin erityisesti amerikanenglannista tuli paljon vaikutteita ja lainasanoja: dirt (irtomaa tai lika), digger (kullankaivaja), bushwhacker (metsänraivaaja) ja squatter (tavallisesti talonvaltaaja, australianenglannissa uudisasukas tai karjatilallinen).

Jotkut osuivat kirjaimellisesti kultasuoneen, kun taas toiset palasivat maitojunalla takaisin. Kultakuume paransi kuitenkin Australian taloutta, ja 1900-luvulle tultaessa yhteiskunnan elinolot olivat jopa kadehdittavan hyvät.

Australian Bondi Beach
Tänä päivänä Australiassa kiehtoo ainutlaatuinen luonto ja kulttuuri, 1800-luvulla puolestaan rikkaudet ja kulta. (Kuva: Unsplash/Martyna Bober)

Ominaispiirteet

Koska australianenglanti syntyi tällaisessa sulatusuunissa, kielessä ei ole yhtä selkeitä sisäisiä murre-eroja kuten vaikkapa suomessa tai irlanninenglannissa. Puhekielestä voi kuitenkin erotella kolme eri muotoa: yhdessä päässä on yläluokan hienostunut australianenglanti (Cultivated Australian), toisessa alemman keskiluokan leveä australianenglanti (Broad Australian) ja niiden väliin jää kaupunkilaisten yleisaustralianenglanti (General Australian). ”Tyypillinen” aussienglanti yhdistetään usein leveään puhetapaan.

Tämä video havainnollistaa päätyyppejä hyvin julkkisten avulla:

https://www.youtube.com/watch?v=ZnioDeQNlxQ&ab_channel=AussieEnglish

Kun aussiaksenttia lähtee tarkastelemaan suurennuslasilla, britti- ja amerikanenglannin piirteiden sekoittuminen on helppo huomata.

Kielioppi ja oikeinkirjoitus

Oikeinkirjoituksen osalta australianenglanti muistuttaa enemmän brittikumppaniaan: väri kirjoitetaan u-kirjaimella colour, ei color, ja -ise-pääte on ässällinen: realise, ei realize. Toki tähänkin löytyy poikkeuksia, kuten amerikanenglantiin tyypillisen program-muodon suosiminen (ei programme).

Myös kieliopissa australialaiset ovat vahvasti brittileirissä, vaikkakin toinen jalka lipsuu välillä naapurin puolelle. Tiettyjen verbien imperfektimuodot taivutetaan brittiläiseen tapaan, kuten spell : spelt (ei spelled) ja smell : smelt, mutta numerot ilmaistaan amerikkalaisittain: 1200 on ”twelve hundred”, ei ”one thousand, two hundred".

Tässä muita piirteitä, joissa australialaiset seuraavat brittienglantia:

 • Australialaiset käyttävät meille tuttua 24:n tunnin kelloa ja metrijärjestelmää.
 • Australianenglannissa ryhmäsanojen kanssa, kuten joukkue, voidaan käyttää verbin yksikkö- ja monikkomuotoa ("the team is/are losing"), amerikanenglannissa vain yksikköä.
Keltainen kahden suunnan nuolikyltti
Brittienglannissa tehdään yhtä, amerikanenglannissa toista, ja australianenglanti sekoittaa niitä – eri kielimuotojen erot voivat pistää suomalaisen oppijan pään pyörälle. (Kuva: Unsplash/Pablo García Saldaña)

Ääntäminen

Australianenglanti tunnetaan sen letkeästä ääntämisestä, joka syntyy muun muassa seuraavista piirteistä:

 • R tippuu usein pois, kuten sanoissa yard, hair ja worker Better- ja river-kaltaisissa ilmauksissa er-pääte lausutaan kuin "ah": bett-ah, riv-ah.
 • A äännetään lähempänä ä:tä, esimerkiksi sanassa dance.
 • I äännetään kuin "oi", jolloin bike on boike ja like on loike.
 • G:tä ei usein lausuta -ing-päätteissä: singin', runnin', jumpin'
 • Yllättävistä paikoista voi löytyä ylimääräisiä vokaaleja. Fee-yu-cha siis on kuin onkin future.

Australialaisilla on myös tapana käyttää nousevaa intonaatiota tavallista enemmän. Suomalaisille opetetaan, että nouseva äänenpaino liittyy erityisesti kysymyslauseisiin, mutta australianenglannissa sitä viljellään myös tavallisissa toteamuksissa. Ilmiö tunnetaan nimellä ”Australian question intonation” tai ”AQI".

G'day -teksti ja kaksi kukkaa maalattuna laattaseinään
Australialaisten rento puhetapa sopii heidän elämänasenteeseensa. (Kuva: Unsplash/Emily Webster)

Sanasto

Aikojen saatossa australianenglantiin on kehittynyt myös omanlaista sanastoaan, kuten outback, joka tarkoittaa takamaata, tai barbie, joka ei viittaa Barbie-nukkeen vaan bbq:hun eli grillaamiseen. Sanastosta löytyy myös sekä britti- että jenkkivaikutteita:

 • Australiassa sanotaan brittienglannin tapaan anti-clockwise, ei counter-clockwise, sekä petrol, ei gasoline.
 • Amerikkalaisilta on sen sijaan tarttunut soccer jalkapallosta puhuttaessa.

Vieraasta aksenteista jää ääntämisen lisäksi usein mieleen puhekieliset ilmaukset ja erityisesti slangisanat, ja niitähän australianenglanti on pullollaan. Tässä muutamia yleisimpiä:

 • G’day eli good day on australialaisten versio hyvänpäiväntoivotuksesta, joten jos olet suuntaamassa kengurusaarille, voit suosiolla unohtaa ”hellon” ja ”good morningin”.
 • Aussie on yleinen lempinimi australialaiselle, ja se on väännetty myös suomalaiseen suuhun sopivaan muotoon ”aussi”.
 • Drongo tarkoittaa typerystä tai idioottia, joka ei onnistu missään. Sanan synnystä on monta eri teoriaa; yhden mukaan Australiassa oli 1920-luvulla Drongo-niminen hevonen, joka ei voittanut yhtäkään kilpailua, minkä jälkeen kaikista epäonnistujista tuli drongoja.
 • Hooroo on australianenglannin vastine hyvästeille.
 • Ripper tarkoittaa loistavaa, mahtavaa ja superia. Jos koskaan matkaat Australiaan, törmäät tähän varmasti.
 • Fair dinkum tarkoittaa, että jokin asia pitää paikkansa tai on aito.
 • Oldies-sanalla viitataan vanhempiin.
 • Ambo on ambulanssi.
 • Servo on huoltoasema (’service station’).

Testaa tämän videon avulla, kuinka monta australianenglannille tyypillistä piirrettä paikannat:

https://www.youtube.com/watch?v=9QCgqQdmr0M&ab_channel=TODAY

Uppoudu australianenglantiin

Innostuitko australianenglannista ja haluaisit oppia puhumaan sitä tai perehtyä siihen lisää? Netti on pullollaan hyviä ja hauskoja resursseja! Aikaisemmin linkattu Aussie English -kanava on hyvä vaihtoehto, jos haluat opetella aksenttia videomuodossa opettajan johdolla. YouTubesta voi etsiä myös videoita eri englannin aksenttien eroista, jolloin kunkin ominaispiirteet jäävät paremmin mieleen.

Myös podcasteja kannattaa kokeilla, erityisesti silloin, jos haluat vain kuunnella tiettyä aksenttia. Tässä meidän suosikkimme:

Totta kai australianenglantia löytyy myös televisiosta, ja mikäs sen parempi kuin MasterChef Australia. Sarjasta on tullut jo 14 kautta, joten se ei lopu äkkiä kesken, ja se voittaa Suomen, Britannian ja Amerikan versiot mennen tullen.

Kokki esittelemässä kolmea eri annosta
MasterChef Australia on yksi Australian parhaita vientituotteita media-alalla. (Kuva: Unsplash/Masterchef The Storyteller Agency.co)

Tässä vielä tiivistetyssä vinkit, joilla menet täysiverisestä aussista:

 • Lyhennä kaikki mahdollinen: aamupala on brekkie (’breakfast’), iltapäivä on arvo (’afternoon’) ja McDonalds on Macca.
 • Tiputa r:t ja g:t sanojen lopusta.
 • Paikanna sisäinen savolaisesi ja väennä vokkaaleja. Tästedes e = i, i = oi, a = eh ja oo = ew. Jos siis joku sanoo, että päivälliseksi eli denneriksi on foish and cheps, voit sulautua joukkoon vastaamalla kewl eli "cool".
 • Lisää vokaaleja yllättäviin paikkoihin.
 • Puhu nousevalla intonaatiolla, vaikket kysyisi mitään.
 • Sano g'day yleisenä tervehdyksenä kellonajasta riippumatta.
 • Muista, että kaikki kavereista ventovieraisiin mahtuvat mate-sanan raameihin.
>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.