Ah, Amerikka! Tuo kulttuurien ja kielten sulatusuuni, tuo elokuvien, autojen ja hampurilaisten luvattu maa. Yhdysvallat on maailman suurin maa, jossa englantia puhutaan äidinkielenä, ja sen 50 osavaltioon mahtuu monia erilaisia puhetapoja. Meidän onneksemme niillä on myös paljon yhteistä, ja eri aksentteja voi niputtaa mukavasti yhteen!

Tämä artikkeli keskittyy siis Yhdysvaltoihin ja siellä puhuttavaan englantiin. Valtaosalle suomalaisista amerikanenglanti on varmasti se tutuin aksentti; sitä tulee tänä päivänä niin paljon ja niin monesta tuutista, ettei sitä välttämättä edes miellä aksentiksi vaan jonkinlaiseksi englannin kielen perusmuodoksi.

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa! Amerikanenglannilla ja sen eri muodoilla on kaikilla omat historiansa ja ominaispiirteensä, joista me päätimme ottaa selvää.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Englanti
Lidia
5
5 (14 arvostelua)
Lidia
34€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
5
5 (3 arvostelua)
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lidia
5
5 (14 arvostelua)
Lidia
34€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
5
5 (3 arvostelua)
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Historia

Monia englannin aksentteja yhdistää yksi asia: kolonialismi. Englannin kieli levisi esimerkiksi Australiaan ja Irlantiin brittiläisen imperiumin kasvaessa, ja Yhdysvaltoihin se saapui 1600-luvun alkupuolella ensimmäisten kolonialistien mukana.

Samoihin aikoihin Pohjois-Amerikkaan siirtyi monia muita kieliä, kuten ranska, espanja, hollanti ja iiri. Amerikan alkuperäiskansat toivat myös oman mausteensa amerikanenglannin kehitykseen, kuten myös orjien mukana tulleet afrikkalaiset kielet. Näin syntyi sulatusuuni ja pohja amerikanenglannille.

Kun asutus levisi kohti länttä, myös englannin vaikutus kasvoi. Iso-Britanniassa tapahtuvat kielelliset muutokset eivät enää matkustaneet Atlantin yli, vaan amerikanenglanti alkoi kasvaa omaan suuntaansa ääntämisen, sanaston ja kieliopin osalta. Maahan alkoi hiljalleen kehittyä myös alueellisia murteita.

Amerikanenglanti alkoi irtautua brittienglannista kunnolla vuodesta 1776 eteenpäin, kun Yhdysvallat itsenäistyi. Kielestä haluttiin kehittää yhtenäinen yleismuoto, ja sille luotiin muun muassa oikeinkirjoitusoppaita ja sanakirjoja. Sitä haluttiin myös levittää ympäri maailmaa, ja näin jälkikäteen on helppoa sanoa, että siinä myös onnistuttiin.

Televisio, jonka ruudulla Netflix, sekäö valaistu kenkätorni
Kirjoitetussa tekstissä sitä on vaikeampi huomata, mutta valtaosa kuluttamastamme englannista on amerikanenglantia. (Kuva: Unsplash/Alin Surdu)

Ominaispiirteet

Amerikanenglantiin on siis historian saatossa poimittu vaikutteita sieltä sun täältä, ja maassa puhutaan todella värikästä englantia. Yleisellä tasolla siellä puhuttavan englannin voi jakaa yleiskieleen (General American), paikallismurteisiin (pohjoiset, eteläiset, keskiset ja läntiset) sekä muihin variantteihin (usein etnisiä, esim. afrikkalaisamerikkalainen englanti tai espanjankielisten englanti).

Yleiskieleksi voi ajatella sellaisen puhetavan, jossa ei ole millekään muulle kielimuodolle tyypillisiä piirteitä. Yhden blogitekstin raamit eivät harmillisesti riitä listaamaan kaikkien paikallismurteiden ominaispiirteitä, joten keskitytään amerikanenglantiin yleisellä tasolla: mitä ominaispiirteitä siinä on, joihin voi törmätä ympäri Yhdysvaltoja?

Löydä itsellesi sopivat englannin kurssit Superprofilta!

Kielioppi

Amerikanenglannin ja brittienglannin välillä ei ole suuria eroja kieliopin osalta, mutta joitain kuitenkin löytyy:

 • Adjektiiveja (nopea) ja adverbeja (nopeasti) ei eroteta yhtä hanakasti: voidaan siis sanoa he ran quick tai he ran quickly. Jälkimmäinen on oikeaoppisempi vaihtoehto, mutta toistakin käytetään.
 • Sanoja taivutetaan eri tavalla: brittienglannissa on burnt, learnt ja go, amerikanenglannissa burned, learned ja gotten.
 • Kun amerikkalaiset viittaavat lähimenneisyyteen, he suosivat imperfektiä: ”I lost my keys”. Englantilainen käyttäisi perfektiä: ”I have lost my keys”.
 • Brittiläiset tykkäävät käyttää shall-modaaliverbiä, amerikkalaiset sanovat mieluummin will tai should.
 • Prepositioissa on myös eroja: amerikanenglannissa sanotaan at the weekend ja in a street, brittienglannissa puolestaan on the weekend ja on a street.

Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin – erot ovat usein pieniä, eivätkä ne vaikuta ymmärrettävyyteen, mutta ne tuovat englanninopiskeluun muutaman ylimääräisen mutkan näin suomalaisnäkövinkkelistä.

The New York Times -lehti sekä ruokailutarvikkeita pöydällä
Virallisemmissa yhteyksissä tulee usein valita, kirjoittaako britti- vai amerikanenglantia. (Kuva: Unsplash/Natalia Ostashova)

Oikeinkirjoitus

Eroja löytyy myös oikeinkirjoitussääntöjen osalta (amerikanenglanti/brittienglanti):

 • color/colour (-or/-our)
 • center/centre (-er/-re)
 • apologize/apologise (-ize/-ise)
 • traveler/traveller (-l-/-ll-)
 • defense/defence (-ense/-ence)
 • catalog/catalogue (-og/-ogue)

Hyvä nyrkkisääntö näitä pänttääville on se, että amerikanenglannissa muoto on usein lyhyempi.

Ääntäminen

Ääntämisen osalta amerikanenglannissa ja brittisisaruksessa on monia eroja. Amerikassa on toisaalta säilynyt joitain vanhan englannin piirteitä, samaan tapaan kuin irlanninenglannissa, mutta siihen on myös kehittynyt täysin uusia.

 • Amerikanenglantia äännetään nasaalimmin, eli ilmavirta kulkee enemmän nenän kautta.
 • R äännetään useammin ja voimakkaammin (kuten brittienglannissa oli tapana): farm lausutaan ”farm”, ei ”faam”.
 • T:t putoavat useammin pois, esimerkiksi sanoissa center (”senner”) ja cantalope (”kannalope”)
 • A:n ääntäminen muistuttaa ä:tä, jolloin dance lausutaan kuin ”dänse” ja path kuin ”päth”.
 • Amerikkalaiset unohtavat usein i:n -ile-päätteissä, esimerkiksi sanoissa fragile tai mobile.
 • O äännetään tietyissä sanoissa lähempänä a:ta ja pidempänä, esimerkiksi sanoissa lot (”lɑt”) tai got (”gɑt”).

Britti- ja amerikanenglannin välillä on myös suuria eroja siinä, miten yksittäiset sanat äännetään:

Sanasto

Amerikanenglannissa on paljon omia sanoja, ja se on saanut laajemmalta vaikutteita kuin esimerkiksi brittienglanti. Pohjois-Amerikassa oli myös siirtomaa-aikaan täysin uudenlaista luontoa sekä uudenlaisia asioita ja eläimiä, joille piti kehittää sanoja.

Tässä muutamia eroja amerikanenglannin ja brittienglannin välillä:

AmerikanenglantiBrittienglantiSuomi
trashrubbishroskat
mobilecellpuhelin
full stopperiodpiste
madangryvihainen
fallautumnsyksy
cookiebiscuitkeksi
french frieschipsranskalaiset
the moviesthe cinemaelokuvateatteri
moviefilmelokuva
drapescurtainverhot
motorenginemoottori
yardgardenpiha
vacationholidayloma
baggageluggagematkatavarat
semestertermlukukausi
storeshopkauppa
cabtaxitaksi
pantstrousershousut

Sanastolliset erot eivät tietenkään ole kiveen kirjoitettuja, joten älä kauhistu, jos kuulet englantilaisen sanovan movie tai mad. Me, jotka puhumme englantia vieraana kielenä, käytämme tiedostamatta eri aksenteille tyypillisiä sanoja. Tämä on täysin normaalia, ja vain harvoissa tilanteissa tarvitsee valita UK- tai US-variantin väliltä – irkku- ja skottienglannissa on myös omat sanansa monille tutuille käsitteille.

Yhdysvaltojan ja Iso-Britannian lipuilla kuvitetut laatikot hyllyllä punaisella taustalla
Kummasta aksenttisarakkeesta löytyi enemmän tuttuja sanoja? (Kuva: Unsplash/freestocks)

Amerikkalaiseen aksenttiin uppoutuminen

Olemme listanneet pienempien englannin aksenttien kohdalla hyödyllisiä ja hauskoja materiaaleja, kuten podcasteja, sarjoja ja elokuvia, joiden avulla aksentin oppiminen on helpompaa. Internet, Netflix ja kumppanit ovat kuitenkin täynnä amerikanenglantia, joten niiden löytäminen on helppoa. Tässä sen sijaan yleisiä vinkkejä, miten aksenttien harjoittelua kannattaa lähestyä!

 • Kuuntele, kuuntele ja kuuntele. Aksenttien harjoittelu lähtee aina kuuntelemisesta. Kannattaa aina yrittää löytää henkilöitä, jotka ovat puhuneet aksenttia lapsesta saakka, sillä he antavat siitä paremman kuvan kuin esimerkiksi aksentin harjoitelleet näyttelijät. Videoita voi lähteä etsimään esimerkiksi YouTubesta, mutta pelkät haastattelutkin toimivat hyvin.
 • Tunnista aksentin ominaispiirteet. Seuraavana kannattaa tunnistaa aksentin ominaispiirteitä eli se, miten aksentti eroaa muista puhetavoista. Harjaantunut englanninpuhuja voi poimia näitä videoita kuunnellessa, mutta eri aksenttien ominaispiirteitä on myös listattuna, kuten tässä artikkelipaketissa.
 • Paikanna äänteet. Kun olet perillä ominaispiirteistä, on käytännön harjoittelun vuoro. Tehtävänäsi on siis paikantaa tietty äänne suussasi: missä se tuotetaan ja miten käytät huuliasi, leukaasi ja kieltäsi?
 • Hyödynnä videoita. Harjoittelussa kannattaa hyödyntää videoita. Pelkkä puhujan suun liikkeiden näkeminen voi auttaa, mutta netti on pullollaan myös konkreettisia opasvideoita tiettyjen äänteiden ääntämiseen.
 • Puhu spontaanisti. Harjoittelu tekee mestarin, ja myös aksentteja oppii parhaiten puhumalla. Voit etsiä esimerkiksi englanninkielisiä uutisia tai kappaleen sanoja ja lukea ne nauhalle. Analysoi sitten nauhaa: mitkä piirteet hallitset jo ja mitä pitää vielä harjoitella?

Harjoittelu kannattaa siis aloittaa pienistä kokonaisuuksista, kuten yksittäisistä foneemeista. Kun ne alkavat sujua, siirry sanoihin ja lauseisiin ja lopuksi spontaaniin puheeseen. Aksentteja on vaikea oppia yhdessä yössä, puhumattakaan vieraan kielen aksenteista, joten käänny tarvittaessa yksityisopettajan tai ääntämisvalmentajan puoleen.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.