Mitä Irlannista tulee ensimmäisenä mieleen? Vehreät niityt, Pyhän Patrickin päivä, neliapilat tai kenties U2? Irlantilaiset ovat ylpeitä maastaan, kulttuuristaan ja kielestään. Noin 2 % irlantilaisista puhuu äidinkielenään iirin kieltä, loput englantia. Aivan – Irlannissa on kaksi virallista kieltä.

Kuten luvuista näkyy, iirin kieli on selkeä vähemmistökieli mutta kuitenkin elossa ja hengittää. Se on myös jättänyt jälkensä irlanninenglantiin, ja löydät tästä artikkelista perustiedot irlantilaisesta aksentista ja sen erikoisuuksista.

Kieleen tai murteeseen perehtyminen on yksi parhaita tapoja oppia kieltä, sillä se auttaa siirtämään aiheen oppikirjan sivuilta käytäntöön. Jos siis innostuit artikkelin luettuasi murteesta tai Irlannista maana, artikkelin lopusta löytyy vinkkejä, joilla irlantilaiseen aksenttiin voi uppoutua kunnolla.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Englanti
Lidia
5
5 (14 arvostelua)
Lidia
34€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
5
5 (3 arvostelua)
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lidia
5
5 (14 arvostelua)
Lidia
34€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
5
5 (3 arvostelua)
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Irlannin kielen historia

Irlannilla ja Iso-Britannialla on myrskyisä yhteinen historia, mikä on vaikuttanut myös iirin kielen ja myöhemmin irlanninenglannin kehitykseen. Englanti halusi pitkin 1000-lukua muovata irlantilaisista lojaaleja kruunun tukijoita mutta huonolla menestyksellä.

Ensimmäiset uudisasukkaat matkasivat Irlantiin jo 1100-luvulla ja toivat mukanaan englannin kielen, mutta he omaksuivat hiljalleen irlantilaisten tavat ja kulttuurin. Tilanne kiristyi 1500-luvulla, jolloin uskonpuhdistus pyyhkäisi Englannin yli, mutta Irlanti jäi katoliseksi.

Irlantilaisten kapinointi ei istunut 1600-luvun kuninkaan Jaakko I:n pelisuunnitelmaan, joten saarelle alettiin istuttaa yhä hanakammin englantilaisia uudisasukkaita. Tavoitteena oli kitkeä irlantilaisuus ja juurruttaa tilalle englantilainen kulttuuri – kielineen ja uskontoineen. Näin alkoi irlantilaisten sortaminen, mikä pakotti heidät mukautumaan ja oppimaan englannin kielen.

1800-luvulle tultaessa iirin kielen asema oli jo selkeästi heikentynyt, ja vuonna 1845 puhjennut suuri nälänhätä oli aika lailla viimeinen niitti: nälänhätä kosketti erityisesti maalaisia ja vähempiosaisia, joiden keskuudessa iirin kieltä käytettiin eniten. 1800-luvun alussa 40 % irlantilaisista puhui iiriä, nälänhädän syttyessä 30 %, 1860-luvun alussa 24 % ja vuonna 1926 enää 18 %.

Sittemmin iirin kieli on saanut tekohengitystä ja sen asema on parantunut. Se on muun muassa yksi EU:n virallisista kielistä, ja kaikki irlantilaiset opiskelevat sitä koulussa. Iiri elää vahvasti myös maan katukuvassa, sillä esimerkiksi tienviitat ja kyltit on kirjoitettu sekä englanniksi että iiriksi.

Etsi itsellesi sopivat englannin kurssit Superprofilta!

Rantakalliota Irlannissa
Irlanti tunnetaan vihreistä niityistään, jylhistä rantakallioista, menninkäisistään ja musiikistaan.

Irlannin erikoispiirteet

Skottienglannin tapaan irlanninenglannin voi jakaa useaan eri murteeseen: Ulsterin eli pohjoisen murteeseen, lännen murteeseen, Dublinin eri murteisiin sekä standardimurteeseen. Esimerkiksi Ulsterin murteessa näkyy vahvasti alueella puhuttavan iirin murteen sekä skotin kielen vaikutus.

Dublinin suuralueella on puolestaan paikallismurre, jota on puhuttu erityisesti työväenluokassa, sekä uuden ajan murre, joka on pyrkinyt karistamaan irlantilaisuuden ja iirin kielen piirteitä. Tämä uuden ajan murre loi pohjan standardimurteelle (Standard Irish English), jota puhutaan ympäri Irlantia ja erityisesti keski- ja yläluokissa. Se on yhä lähempänä standardienglantia mutta säilyttänyt kuitenkin joitain irlantilaisuuksia.

Kielioppi

Siinä missä esimerkiksi australianenglanti on hyvin lähellä britti- ja amerikanenglantia, irlantilaisessa aksentissa on enemmän vanhan englannin piirteitä sekä iirin kielen vaikutusta.

 • Irlannissa voidaan sanoa ”four mile” tai ”ten year”, eli substantiivi ei ole totuttulla tavalla monikossa.
 • Englannissa you-pronominilla voi viitata sekä yksikköön (sinä) että monikkoon (te) – irlantilaisilla on monikolle oma muoto: yous (tai youse/yez/yiz). ”Yous go to the shop.”
 • Mennyttä aikaa voidaan ilmaista after-adverbin avulla (after-perfect): tuttu ”I have (just) eaten dinner” voitaisiin siis sanoa ”I’m after eating dinner”.
 • So-konjunktiolla painotetaan usein tärkeitä kohtia: ”I can speak Irish, so I can” tai ”It is snowing, so it is”.

Nämä ovat vain muutamia hauskoja esimerkkejä, joihin voi toki törmätä myös muissa englannin aksenteissa.

Vakiintunut kielioppi muuttuu hitaasti, minkä takia aksenttien erot keskittyvät ääntämiseen ja sanastoon. (Kuva: Unsplash/Mona Eendra)

Ääntäminen

Vahva irlantilainen aksentti voi kuulostaa suomalaisen korvaan täysin vieraalta kieleltä. Natiivin englantilaisenkin voi joskus vain olla parempi vastata ”right” tai ”yes” ja toivoa, että se sopii tilanteeseen. Mistä piirteistä tyypillinen irkkuaksentti sitten koostuu?

 • i äännetään kuin ”oi” (kuten sanassa ”oil”). Tällä opilla Ireland on siis ”oirland” ja smile on ”smoil”.
 • r äännetään joka kohdassa ja suun etuosassa – jos r:n on tottunut ääntämään amerikkalaiseen tapaan suun takaosassa, koita ääntää sitä hymyillen!
 • au-äänne (esim. sanoissa flower, hour ja out) on suppea, lähes kuin ”eu”, ja jälleen suun etuosassa. Koita lausua sanoja ensin korosteisesti isoilla suun liikkeille ja sitten pitämällä suun pienenä – huomaatko eron?
 • Edellisen kohdan oppeja voi soveltaa myös o:n kanssa, joka on lähempänä u:ta. Home ei siis ole ”houm” vaan lähes kuin ”huum”.
 • Kuten monessa muussakin englannin murteessa, g:t putoavat -ing-päätteistä pois: mornin’, walkin’ ja runnin’.
 • t äännetään kuin ”ch” sanan alussa: due kuulostaa siis samalta kuin jew ja tube äännetään ”choob”.

Tällä videolla reportterin perässä voi vielä pysyä, mutta paikallinen lammasfarmari vaikuttaa äkkiseltään puhuvan täysin omaa kieltään:

https://www.youtube.com/watch?v=nJ7QB3om-QY&ab_channel=flutters

Sanasto

Irlanninenglantiin on tullut sanoja monista eri paikoista – jotkut on lainattu iirin kielestä tai vanhasta englannista sellaisenaan, kun taas toisia on muovattu irkkuenglantiin sopivaksi.

 • craic on hauska tai kertomisen arvoinen
 • sláinte on kippis
 • cúla búla on siisti tai hyvä, ja sitä käytetään yleensä vastauksena johonkin
 • amadán on typerys
 • give out on valittaa tai kritisoida
 • colleen on nainen tai tyttö
 • guards on poliisi
 • bogger on maalla asuva
 • act the maggot on pelleillä tai pilailla
 • runners on lenkkarit
 • jacks on vessa
 • chiseler on lapsi
 • knackered on uupunut
 • mineral on virvoitusjuoma

Innostuitko tässä vaiheessa irlantilaisesta aksentista? Alta löydät sivustoja ja materiaaleja, joilla voit uppoutua irlanninenglannin syövereihin.

Maalaiskylä Irlannissa auringonpaisteessa
Mikä englannin aksentti on sinun suosikkisi? (Kuva: Unsplash/Magdalena Smolnicka)

Irlantilainen kielikylpy

Aksenttien kohdalla YouTubea on vaikea voittaa: suun ja kielen asennoilla on tärkeä rooli eri äänteiden tuottamisessa, ja niitä oppii parhaiten videon avulla. YouTubesta löytyykin paljon tietoa Irlannin aksentista ja maan eri murteista. Aksentteja oppii parhaiten, kun keskityt niille ominaisiin piirteisiin – siihen, miten englannin eri aksentit eroavat toisistaan. Myös tästä on tarjolla hyviä videoita.

Kieleen ja sen murteisiin voi uppoutua myös podcastien avulla:

 • The Irish Passport käsittelee Irlannin kulttuuri ja historiaa, ja heiltä löytyy myös irlantilaista aksenttia käsittelevä jakso.
 • The Second Captains -podcast käsittelee puolestaan urheilua ihanilla irkkuaksenteilla.

Myös monista sarjoista ja elokuvista voi bongata irlantilaisen aksentin:

 • Derry Girls -komediasarja seuraa nuorisoporukan toilailuja Pohjois-Irlannin konfliktin loppupuolen aikaan (1990-luvulla).
 • This Way Up on samaan tapaan brittiläinen draamakomedia, jossa seurataan nuoren irlantilaisnaisen toipumista hermoromahduksesta.
 • The Fall keskittyy puolestaan sarjamurhaajaa jahtaavaan naisetsivään.

Osassa näistäkin sarjoista seikkaillaan Pohjois-Irlannissa, mutta ei sen väliä: Irlannin ja Pohjois-Irlannin murrekenttä ja aksentit ovat kuin tilkkutäkki, jossa puhetyyli voi olla täysin toisenlainen vain 15 minuutin ajomatkan jälkeen suuntaan tai toiseen.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.