Kun opiskelee ruotsia, tulee tutuksi kielioppisääntöjen, arkipäivän sanaston ja ääntämisen kanssa. Näin on varsinkin opintojen alkuvaiheessa, sillä nämä ovat aivan kielen perusasioita, joiden päälle kielitaitoa hiljalleen rakennetaan. Kielitaito ei kuitenkaan ole pelkkää sääntöjen hallintaa, sillä myös kulttuuri on osa jokaista kieltä – kokonaisvaltainen ruotsin oppiminen vaatii myös kulttuuriin tutustumista.

Tunnetut lainaukset eli sitaatit käsittelevät monia aiheita: rakkaus, onnellisuus, sivistys, suru, työ ja elämä ylipäätään. Kun oma suosikkilainaus löytyy, voi se esimerkiksi antaa voimaa arjessa ahertamiseen. Sitaatit paitsi inspiroivat, myös tarjoavat uusia näkökulmia kieleen. Kielen oppikirjat ovat usein hyvin käytännönläheisiä, kun taas monissa tunnetuissa sitaateissa lähestytään elämää kuvaannollisemmin. Sitaatit tarjoavat siis mahdollisuuden tutustua kieleen abstraktin ajattelun kautta!

Ruotsin kieli ei ole tässä poikkeus, sillä myös ruotsiksi on löydettävissä lukematon määrä tunnettuja, ajatuksia herättäviä sitaatteja. Tässä artikkelissa esittelemme niistä joitakin!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ruotsi
Annika
5
5 (2 arvostelua)
Annika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Cecilia
Cecilia
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
21€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Evelina
Evelina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jasmine
Jasmine
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mia
Mia
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tuukka
Tuukka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Annika
5
5 (2 arvostelua)
Annika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Cecilia
Cecilia
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
21€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Evelina
Evelina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jasmine
Jasmine
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mia
Mia
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tuukka
Tuukka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Lainauksia tunnetuilta ruotsalaisilta

Ruotsalaiset kirjailijat, taiteilijat, tutkijat ja yhteiskunnalliset ajattelijat ovat vuosikymmenten varrella lausuneet monia kuolemattomia sanoja, jotka inspiroivat vielä tänäkin päivänä. Innoitusta voi hakea esimerkiksi seuraavista tunnetuista sitaateista:

Den längsta resan för var och en är den inre resan.
Dag Hammarskjöld

Monet lainaukset käsittelevät itsetutkiskelua, meditointia ja itsensä löytämistä. Tässä sitaatissa diplomaatti Dag Hammarskjöld pukee sanoiksi sen, että tällainen matka voi olla hyvinkin pitkä. Resa eli matka myöskin vihjaa, että tällainen prosessi voi myös olla eräänlainen seikkailu.

Alla människor borde behandlas som luft - något absolut livsnödvändigt.
Stig Johansson

Kirjailija Stig Johansson puolestaan sanoo, että kaikkia ihmisiä pitäisi kohdella kuin ilmaa. Tavallisesti jos jotakuta kohtelee kuin ilmaa, hänestä ei välitä ollenkaan, mutta tässä tapauksessa Johansson on tulkinnut tämän sanonnan eri tavalla: hän lähestyy ilmaa siitä näkökulmasta, että se on elämälle ehdottoman elintärkeää.

Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.
Astrid Lindgren

Astrid Lindgren on suurimmalle osalle meistä erittäin tuttu kirjailija – kukapa ei olisi kuullut Peppi Pitkätossusta? Tässä sitaatissa hän kuvailee, kuinka kaikki on mahdollista, sillä kaikki maailman suuretkin tapahtumat ovat alkaneet pieninä ideoina yksittäisten ihmisten mielissä.

Blommorna äro växternas blottade kärlek.
Carl von Linné

Carl von Linné on maailmanlaajuisesti tunnettu luonnontutkija. Hänet tunnetaan intohimostaan eläin- ja kasvikuntaan, ja tämä lainaus antaa kauniisti perspektiiviä kasvien elämään. Ehkäpä kasvien elämä onkin eläväisempää kuin äkkiseltään uskoisimmekaan!

Tässä sitaatissa näkyy myös ruotsin kielihistoria: äro on vanhahtava, nykyään jo käytännössä kokonaan pois jäänyt muoto. Nykypäivän kielessä se kirjoitettaisiin yksinkertaisesti är.

Vihreää tiheää, viidakkomaista kasvillisuutta läheltä kuvattuna
Luonto on yksi suurista sitaattien innoittajista. (Kuva: Unsplash / Chris Abney)

Folks längtan efter frihet kan i det långa loppet inte slås ner. Den kommer att leva och segra till sist.
Olof Palme

Ruotsin edesmennyt pääministeri Olof Palme puhui usein tasa-arvosta ja vapaudesta. Tässä sitaatissa Palme pukee sanoiksi ihmisten perustavanlaatuisen kaipuun vapauteen.

Den kloka kvinnan blir glad när hon anses vacker. Den vackra kvinnan blir glad när hon anses klok.
Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf nähdään tänä päivänä feministisenä esikuvana, sillä hänen voidaan katsoa olleen omaa aikaansa edellä: hän muun muassa oli ensimmäinen naisjäsen Ruotsin akatemiassa ja puhui naisten äänioikeuden puolesta. Yllä olevassa lainauksessa näemme, kuinka hän kiinnittää huomiota yhteiskunnan ongelmallisiin naisrooleihin.

Tillfredsställelse är den enda riktiga rikedomen.
Alfred Nobel

Nobel on nimi, johon ei ole voinut olla törmäämättä. Vaikka Alfred Nobel ei olisikaan henkilönä tuttu, ovat alun perin hänen testamenttiinsa perustuvat Nobel-palkinnot maailmankuuluja. Mies itse muistetaan erityisesti kemistinä ja dynamiitin keksijänä. Sitaatissaan hän sanoo vapaasti suomennettuna, että tyytyväisyys on ainoa todellinen rikkaus. Nobelinkaan työteliäs ura ei aivan mutkitta sujunut, joten ei ole mikään ihme, että hän peräänkuuluttaa tyytyväisyyttä elämässä.

Tätä Nobelin sitaattia voi käyttää inspiraation lähteenä myös opiskelussa – ruotsin opiskelu palkitsee, sillä kaikki kielitaito on arvokasta pääomaa, vaikka ei vielä aivan tietäisikään, missä tätä taitoa lopulta käyttäisi.

Ingen konst passar vårt sinne på det sätt som film gör, och går direkt till våra känslor, djupt nere i våra själars mörka rum.
Ingmar Bergman

Hieman varttuneemmat elokuvien katsojat tietävät, että Ingmar Bergman on yksi 1900-luvun suurista elokuvantekijöistä. Pitkällä urallaan hän oli tekemässä suurta joukkoa elokuvia, joten jos kaipaa vaihtelua oppikirjojen lukemiselle, miksi ei harjoitella ruotsia vaikkapa hänen teostensa avulla? Yllä olevan sitaatin mukaisesti Bergman on sitä mieltä, että nimenomaan elokuva on se taiteenmuoto, joka menee suoraan sielujemme syvyyksiin.

Bildning är icke vad vi lärt utan vad vi hava kvar när vi glömt allt vi lärt.
Ellen Key

Tässä sitaatissa kirjailija, opettaja ja yhteiskunnallinen ajattelija Ellen Key käsittelee sivistystä. Hänen mukaansa sivistys ei suinkaan ole se, mitä olemme oppineet, vaan se mitä meille jää jäljelle, kun unohdamme kaiken oppimamme.

Henkilö pöydän äärellä kirjoittamassa muistiinpanoja
Sivistys, kuten hyvä ruotsin kielitaito, on arvokasta pääomaa. (Kuva: Pexels / Andrea Piacquadio)

Mikä on lainaus?

Lainaus eli sitaatti tarkoittaa suoraa kopiota jonkun muun esittämästä ajatuksesta, puheesta, tekstistä tai ilmaisusta. Kun tällaisen tekstin laittaa lainausmerkkeihin, osoittaa, että ajatukset eivät ole omia, vaan muualta lainattuja. Kun kirjoitetaan tutkielmia tai muita virallisia tekstejä, pitää itse lainauksen lisäksi käyttää myös lähdeviitteitä, jotta lukija pääsee itsekin tarkistamaan alkuperäisen lähteen.

Lähteet on syytä merkitä löytyi tieto sitten kirjasta, netistä tai vaikkapa YouTube-videosta. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka kyseessä olisikin esimerkiksi vain jokin yksinkertainen ruotsalainen ruokaresepti, kuuluu hyviin tapoihin, että sitä eteenpäin jakaessa mainitaan myös lähde.

Lainauksia käytetään yksinkertaisesti siksi, että siten vältytään plagioinnilta eli toisten luvattomalta kopioinnilta. Muiden lainaaminen ja sen pelisäännöt tulevat tutuiksi varsinkin korkeakouluopinnoissa, mutta esimerkkejä siteeraamisesta voi saada myös yksinkertaisesti laittamalle ruotsinkieliset uutiset päälle televisiosta: mediassa yleinen käytäntö on, että jos uutinen perustuu jonkun muun julkaisemaan tietoon, mainitaan alkuperäinen lähde.

Henkilö kirjoittamassa vihkoon kahvikupin äärellä
Myös ruotsinkieliset lainaukset on merkittävä oikein, jotta ei tule syyllistyneeksi plagiointiin. (Kuva: Pixabay / Karolina Grabowska)

Milloin sitaatteja pitää käyttää?

Hyvä yleinen nyrkkisääntö on, että lainausmerkkejä ja lähdemerkintöjä käytetään, kun ideoita, ajatuksia tai tietoa lainataan joltakulta muulta. Ruotsinkieliset kirjat ja tekstit tarjoavat hyviä esimerkkejä oikeaoppisesta lainaamisesta. Lainausmerkkien toimintaperiaate on monille tuttu ja helppo ymmärtää, sillä niitä käytetään aina, kun toisten ajatuksia lainataan suoraan sellaisenaan. Yhtä selvää ei kaikille aina välttämättä ole, että lähteet on syytä merkitä myös silloin, kun

  • alkuperäisiä ajatuksia ilmaistaan omin sanoin
  • viitataan jonkun muun tekemään työhön tai tutkimukseen
  • oma teksti perustuu suurissa määrin jonkun muun ajatuksiin tai tutkimukseen
  • omassa tekstissä kehitetään tai jalostetaan jonkun muun ideaa tai tutkimusta

Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin huomata, että yhtä yksittäistä oikeaa tapaa lähteiden merkitsemiseen ei ole: kun kirjoitetaan esseitä tai tutkielmia, oppilaitoksilla ja tiedekunnilla voi olla hieman toisistaan poikkeavia käytäntöjä. Oma ruotsin opettaja osaa kertoa, kuinka siteerataan oikein! Vaikka oikea merkintätapa vaihtelee, yleisesti ottaen lähdemerkinnöissä annetaan ainakin tekijä, teoksen nimi, sivunumero, teoksen julkaisuaika sekä julkaisijan kotipaikka.

Henkilö työskentelemässä kannettavalla tietokoneella taustan ikkunasta paljastuessa kaupunkimaisema
Esseitä ja tutkielmia kirjoittaessa kannattaa tutustua viittausohjeisiin. (Kuva: Unsplash / Austin Distel)

Ruotsinkieliset lainaukset inspiroivat

Sitaatti on aina paljon enemmän kuin pelkkä lause lainausmerkeissä. Lainaukset, kuten ruotsinkieliset lainaukset, antavat nimittäin kurkistaa jonkun muun ihmisen ajatuksiin ja maailmankatsomukseen, mikä voi toimia suurena inspiraation lähteenä. Inspiroivia sitaatteja ei aina tarvitse etsiä valmiista lähteistä, vaan niitä voi myös kerätä itse – esimerkiksi ruotsinkieliset uutislähteet ovat otollista maaperää sitaattien etsinnälle!

Sitaatit voivat olla voimakas tehokeino esimerkiksi esseissä, sillä ne herättävät ajatuksia, tuovat tekstiin eloa ja vaihtelua sekä parhaassa tapauksessa innostavat lukijaa lukemaan pidemmälle. Napakka, aiheeseen sopiva sitaatti voikin olla juurikin se, mitä esseesi, tutkielmasi tai vaikkapa blogitekstisi kaipaa!

Yksi hyvän kirjoittajan tunnusmerkeistä on, että osaa soveltaa muualta saatua tietoa omassa tekstissään – tekstiin sopiva lainaus ruotsiksi ja kyseisen aiheen käsittely on oiva tapa osoittaa tämä taito! Sitaatit usein sisältävät kuvaannollista kieltä, joten niitä käyttämällä voi myös osoittaa, että ymmärtää hieman abstraktimpaakin ajattelua kyseisellä kielellä. Kaiken kaikkiaan ruotsinkieliset lainaukset ovat hyvä tapa kehittää omaa sanavarastoa!

Kun haluaa parantaa omaa kielitaitoaan, ovat ruotsin yksityistunnit varteenotettava vaihtoehto. Superprofin kautta voi löytää ruotsin kielen opettajan tai tuutorin, joka auttaa saavuttamaan omat tavoitteet – olipa tavoitteena sitten tuleviin kokeisiin valmistautuminen, vanhojen oppimäärien kertaaminen tai keskustelutaitojen parantaminen tulevaa muuttoa varten. Jos edessä on muutto ruotsinkieliselle alueelle, kannattaa etsiä opettaja, jolle on kyseisen alueen ruotsin murre tuttu!

Ruotsin yksityisopetus on hyvä valinta erityisesti siksi, että opettaja pystyy laatimaan tunnit juuri kyseessä olevan opiskelijan tarpeet huomioiden. Hakuun syötetään opiskeltava aine, tässä tapauksessa ruotsi, sekä valita etsiikö opettajaa omalta alueelta vai verkosta – sen jälkeen tarvitsee vain valita juuri itselle sopiva ruotsin yksityisopettaja!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.