Ruotsi on toinen kansalliskielistämme, joten se luonnollisesti on oppiaine niin peruskoulussa, toisella asteella kuin korkeakoulussakin. Ruotsin osaamista tarvitaan paitsi opiskeluaikoina, myös monissa ammateissa myöhemmin työelämässä, joten ruotsin opiskelu on hyödyllistä.

Yksi tärkeistä kielen osa-alueista on kulttuuri. Ruotsin kielen opiskelun ja ruotsalaiseen kulttuuriin tutustumisen ei kuitenkaan missään nimessä tarvitse olla pelkkää oppikirjojen pänttäämistä, sillä myös vapaa-ajan harrastuksia voi valjastaa opiskeluun – loppujen lopuksi vain mielikuvitus on rajana! Miltä esimerkiksi kuulostaisi yhdistää ruotsin opiskelu ja ruoanlaitto?

Tämänkertaisessa blogiartikkelissamme esittelemme ruokia, joista ruotsalainen keittiö on erityisen tunnettu. Jos jokin niistä herättää ruokahalusi, hyvä tapa oppia ruotsia voisi olla valmistaa se itse ruotsinkielisen reseptin avulla! Ruoka on aina hyvä tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin, joten miksi ei tilata joitakin seuraavista ruoista ravintolassa seuraavalla Ruotsin matkalla?

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ruotsi
Annika
5
5 (2 arvostelua)
Annika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Cecilia
Cecilia
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
21€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Evelina
Evelina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jasmine
Jasmine
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mia
Mia
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tuukka
Tuukka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Annika
5
5 (2 arvostelua)
Annika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Cecilia
Cecilia
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
21€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Evelina
Evelina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jasmine
Jasmine
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mia
Mia
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tuukka
Tuukka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Ruotsalainen ruoka

Jokaisella maalla on omat perinteiset ruokalajinsa, eikä Ruotsi ole tässä asiassa poikkeus. Aina ei ole aivan selvää, mistä jokin tietty ruoka on tarkalleen ottaen peräisin, mutta tietyistä ruokalajeista vain tulee osa maan ruokaperinnettä. Ruotsilla on luonnollisesti omat perinteiset ruokaherkkunsa, mutta lisäksi on hyvä huomauttaa, että ruokaperinne elää koko ajan. Esimerkiksi tacofredag eli tacoperjantai on nykyisin suosittu ilmiö Ruotsissa! Ruotsin kieli kehittyy, ja niin tekee myös ruokakulttuuri: esimerkiksi niinkin arkinen ruoka kuin lihakastike ja spagetti olivat alun perin eksoottinen ilmestys, kun taas nykypäivänä niitä saatetaan syödä jopa useita kertoja viikossa.

Vaikka itse sattuisikin olemaan epäileväinen uusia ruokakulttuureita kohtaan, hätä ei ole tämän näköinen – ruotsalaisen keittiön ei varsinkaan suomalaisille pitäisi olla kovinkaan suuri kulttuurishokki. Monet ruoat, joista ruotsalainen keittiö erityisesti tunnetaan, ovat tunnettuja Suomessakin ja monessa tapauksessa aivan arkiruokaa täälläkin. Syitä tähän eittämättä ovat maiden läheisyys ja pitkä yhteinen historia. Ruotsalainen ruoka ei siis ole hyppy tuntemattomaan, vaan se saattaa jopa olla osa omaa jokapäiväistä elämää!

Katkarapuleipä

Katkarapuleipä on todellinen klassikko. Itse leipä on perinteisesti teeleipä, mutta myös rukiista valmistettuja leipiä käytetään. Leivän päällä luonnollisesti on rapuja, joiden lisäksi mukana on salaattia, kananmunanviipaleita ja majoneesia. Muita tyypillisiä ainesosia ovat tilli, sitruuna, kurkku ja tomaatti, mutta resepteissä toki on vaihtelua.

Katkarapuleipää saa Suomestakin ravintoloista, kahviloista ja ruokakaupoista. Ruotsinlaivoilla katkarapuleivät ovat jo pitkään olleet erottamaton osa valikoimaa. Kyseessä on suosittu lounas ja välipala, vaikkakin se on verrattain kallis ateria, sillä ravut ovat varsin hinnakas raaka-aine. Hyvästä leivästä voi varautua maksamaan vähintään 150 kruunua, mutta yli 200 kruunuakaan ei ole poikkeuksellista. Euroissa tämä tarkoittaa karkeasti arvioiden 15–25 euron hintahaitaria.

Leiväksi hinta voi kuulostaa korkealta, mutta hyvä katkarapuleipä on hintansa arvoinen! Ruotsalaiset todellakin arvostavat näitä herkkuja, mistä osoituksena 14. lokakuuta vietetään katkarapuleivän päivää. Jos haluat pysyä kärryillä tällaisista teemapäivistä ja ruokatrendeistä ylipäätään, kannattaa ottaa Ruotsin uutiset seurantaan!

Lautasella katkarapuleipä, jonka päällä muun muassa rapuja, tilliä, salaattia ja kananmunaa
Katkarapuleipä on oiva tapa tutustua ruotsalaiseen keittiöön. (Kuva: Pixabay / Malinulrika)

Pyttipannu

Kukapa ei olisi maistanut pyttipannua? Ehdottomalle enemmistölle suomalaisistakin tämä ruoka on tuttuakin tutumpaa, sillä sitä tarjoillaan niin kouluissa, ravintoloissa kuin kotikeittiöissäkin.

Pyttipannun valmistaminen ei ole vaikeaa, sillä siihen tarvitaan vain muutama ainesosa: peruna, makkara tai muu liha sekä sipuli. Nämä ainekset hienonnetaan pieniksi paloiksi, paistetaan pannulla ja valmista tuli! Perinteisesti ateriaan kuuluu myös paistettu kananmuna. Ei kuitenkaan ole missään nimessä virhe lisätä muita ainesosia tai kokeilla aivan uusia yhdistelmiä, sillä monessa tapauksessa pyttipannun idea on olla kokoelma viikon muista aterioista jääneitä ruoka-aineita!

Ruoanlaitossa ylipäätään saa olla rohkea, joten eri ruotsalaisia reseptejä voi kokeilla ja jopa yhdistellä toisiinsa. Saat paitsi uusia makuelämyksiä, myös opit hyvää arkipäivän sanastoa! Eräs kuuluisa ruotsinkielinen sitaatti toteaakin, että allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi – näin lausunut Astrid Lindgren on tässä asiassa aivan oikeassa!

Lihapullat ja muusi

Jos ruotsalaiset jostakin tunnetaan, on se lihapullista – tietenkin perunamuusin vierellä. Lihapullat ovat suosittua ruokaa, jota tarjoillaan niin arkena kuin juhlapyhinäkin, kuten jouluna, pääsiäisenä ja juhannuksena. Niitä voidaan tarjota sekä kylmänä että lämpimänä – pääasia, että niitä on! Itse lihapullien ja muusin lisäksi ateriaan monesti kuuluu myös ruskea kastike ja puolukkahillo.

Yhtä oikeaa tapaa valmistaa lihapullia ei ole. Monilla perheillä on oma reseptinsä, jonka nimeen vannotaan. Lihapullia voi ostaa valmiinakin, mutta monien mielestä isoäidin salaisella reseptillä valmistetut pullat ovat ainoa oikea valinta! Vankkumaton kannattajakuntansa on myös huonekalujätti Ikean lihapullilla, jotka ovat tunnettuja ympäri maailman.

Lautasella lihapullia, perunamuusia ja muita ainesosia
Ruotsalainen keittiö tunnetaan erityisesti lihapullistaan. (Kuva: Unsplash / Emanuel Ekström)

Herkut kahvin kanssa

Ruotsalaisilla on kahvittelulle oma terminsä: fika. Tähän termiin ei voi olla törmäämättä koulun ruotsin tunneilla saatikka Ruotsiin matkustaessa. Fika on todellinen kulttuurinen instituutio, jonka kääntäminen toiselle kielelle ei ole aivan yksinkertaista, mutta käytännössä se tarkoittaa rentoa yhdessäoloa muiden ihmisten kanssa kahvikupin ja pienen syömisen äärellä.

Yksi suosituista herkuista kahvin kanssa on kanelbulle, joka tarkoittaa pitkälti samaa kuin suomalainen korvapuusti. Menipä mihin tahansa kahvilaan, korvapuusteja löytyy aina! Ja kyllä, ruotsalaisilla on tällekin herkulle oma päivänsä kalenterissa: kanelbullens dag eli korvapuustipäivä on 4. lokakuuta.

Toinen suosittu vaihtoehto on chokladboll eli suklaapallo. Sen valmistukseen käytetään voita, kaurahiutaleita, kaakaota ja vaniljasokeria. Tyypillisesti palloon lisätään vielä kookoshiutaleita, jotka antavat tälle herkulle sen ominaisen maun.

Kolmas hyvä esimerkki on jordgubbstårta, joka Suomessa tunnetaan mansikkakakkuna. Se on kuin sokerikakku, mutta jaettuna useisiin kerroksiin. Kerrosten väliin laitetaan kokonaisia mansikoita, mansikkahilloa tai kermaa, tai vaikka kaikkia näitä!

Kaksi henkilöä käsi kädessä kahvikuppien äärellä
Fika on tärkeä osa sosiaalista elämää. (Kuva: Unsplash / Priscilla Du Preez)

Kuinka oppia ruotsia?

Ruotsin kieleen tutustuminen voi aluksi tuntua haastavalta ja aikaavievältä. Totuuden nimissä on sanottava, että tuloksellinen kieltenopiskelu vaatii runsaasti kärsivällisyyttä, motivaatiota ja työntekoa.

Jos kouluaikojen ruotsin tunnit ovat jo kaukana takana päin tai nykyisiin opintoihin kaipaa lisätukea, on ruotsin yksityisopetus oiva vaihtoehto. Sen ehdoton etu muuhun opetukseen verrattuna on, että tunnit muokataan juuri kyseessä olevan opiskelijan tarpeiden mukaisiksi.

Yksityistunneille mennessä tarvitsee vain määrittää omat ruotsin opiskelun tavoitteet, eli yksinkertaisesti vain kysyä itseltään, miksi haluaa oppia ruotsia. Onko esimerkiksi tavoitteena kerrata ruotsin perusteita lähestyviä kokeita varten? Onko kenties edessä Ruotsin matka, jonka aikana haluaisi osata tilata ravintolasta ruokaa ruotsiksi? Tarvitaanko tulevissa työtehtävissä ruotsin osaamista? Kun tavoitteet ovat selvät, osaa asiantunteva ruotsin yksityisopettaja arvioida, kuinka paljon opetusta suurin piirtein tarvitaan tavoitteen saavuttamiseksi. Jos olet esimerkiksi muuttamassa jollekin tietylle alueelle, kannattaa yrittää etsiä opettaja, jolle kyseisen alueen ruotsin murre on tuttu!

Kun etsinnässä on oma ruotsin opettaja, on Superprof oikea paikka sellaisen löytämiseen. Se on nimittäin alusta, joka yhdistää yksityisopettajat ja eri aihealueiden, kuten ruotsin, oppimisesta kiinnostuneet opiskelijat.

Henkilö työskentelemässä kannettavalla tietokoneella kahvilan pöydässä
Ruotsin opiskelu itsenäisesti on aina tärkeää, mutta toisinaan opiskeluun voi kaivata tukea. (Kuva: Unsplash / Brooke Cagle)

Opi ruotsia etänä tai kasvokkain

Superprofissa voi etsiä ruotsin opettajia omalta lähialueelta syöttämällä oman sijainnin hakukenttään. Suomi on laaja ja harvaan asuttu maa, joten aivan kaikkialla ei välttämättä ole opettajia lähellä. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä monet opettajat tarjoavat myös ruotsin opetusta etäyhteydellä!

Palveluun liittyneillä opettajilla on omat profiilisivut, joilla he esittelevät osaamistaan ja palveluitaan. Profiileihin tutustuminen kannattaa ehdottomasti, sillä niiden avulla voi tutustua opettajien osaamiseen, taustoihin ja pätevyyksiin jo etukäteen. Jos etsinnässä on juuri tietynlainen opettaja, etukäteen tutustumalla säästää sekä aikaa että vaivaa!

Yksityistunneilla opiskelija saa opettajan täyden huomion, joten tunneista on todellakin mahdollista saada kaikki irti. Tunneilla edetään opiskelijalle sopivassa tahdissa, ja aina on mahdollista kysyä, jos jokin asia askarruttaa. Jos itse ei vielä tunne omia vahvuuksia ja kehityskohteita, pystytään niihin pureutumaan tehokkaasti yksityistunneilla.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että edes parhaat ruotsin yksityistunnit eivät vähennä itsenäisen työskentelyn merkitystä. Tehokkaassa kieltenopiskelussa ajallisesti suurin osa työstä tapahtuu itsenäisesti – kannattaa siis esimerkiksi ottaa Ruotsin kirjallisuus haltuun ja hyödyntää suurta saatavilla olevaa oppimateriaalin määrää.

Jos ruotsin oppiminen kiinnostaa ja siihen haluaa panostaa, ovat ruotsin yksityistunnit hyvä investointi. Tutustu siis Superprofin opettajiin ja valitse juuri sinulle sopiva ruotsin yksityisopettaja!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.