Ruotsi on suurin pohjoismainen kieli: kaiken kaikkiaan sillä on jopa yli 13 miljoonaa puhujaa. Ruotsilla on virallisen kielen asema Ruotsin lisäksi myös Suomessa, minkä johdosta kieltä opiskellaan kouluissa Pohjanlahden tälläkin puolella. Monille tuttuja kielenopiskelun tärkeitä osa-alueita ovat kielioppisäännöt, ääntäminen ja tietenkin sanasto, mutta aina ei välttämättä tule ajatelleeksi, että myös kielihistoria kuuluu olennaisena osana jokaiseen kieleen. On nimittäin aina mielenkiintoista, kuinka kielestä on aikojen saatossa tullut juuri sellainen kuin se juuri nyt on.

Aina ei välttämättä tule ajatelleeksi, että kieli ei suinkaan pysy samanlaisena vuodesta toiseen. Asia on käytännössä päinvastoin – kieli elää ja muuttuu koko ajan. Tämän voi havaita selvästi vaikkapa tutkimalla kuuluisia ruotsalaisia sitaatteja: esimerkiksi 1700-luvulla elänyt luonnontutkija Carl von Linné lausui, että "blommorna äro växternas blottade kärlek". Äro on vanhahtava muoto, joka on tämän päivän kielenkäytöstä jo käytännössä tyystin kadonnut.

Kieli ei missään nimessä synny aivan käden käänteessä. Toki jos kekseliäisyyttä on, voi uuden kielen kehittää lyhyessäkin ajassa, mutta nykyisin puhuttavilla luonnollisilla kielillä on yleensä vähintäänkin satojen vuosien historia omana kielenään – näin on asian laita myös ruotsissa. Tämänkertaisen blogimme aiheena on ruotsin kielihistoria: tuhatvuotisen historian mahduttaminen yhteen artikkeliin on sula mahdottomuus, mutta luomme sen sijaan lyhyen katsauksen kielen kehityksen tärkeimpiin vaiheisiin.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ruotsi
Annika
5
5 (2 arvostelua)
Annika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Cecilia
Cecilia
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
21€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Evelina
Evelina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jasmine
Jasmine
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mia
Mia
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tuukka
Tuukka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Annika
5
5 (2 arvostelua)
Annika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Cecilia
Cecilia
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
21€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Evelina
Evelina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jasmine
Jasmine
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mia
Mia
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tuukka
Tuukka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Ruotsin kielen historia

Ruotsin kielen alkuperä on kielessä, jota puhuttiin Pohjolan alueella ennen viikinkien aikaa – tätä yhteistä kantakieltä kutsutaan nimellä kantaskandinaavi. Kuten nimestäkin saattaa jo arvata, nykyiset skandinaaviset kielet, kuten ruotsin lisäksi norja, tanska ja islanti, ovat kaikki kehittyneet tästä kielestä. Kielet muistuttavat toisiaan, joten näiden eri kielten puhujat ymmärtävät suurissa määrin toisiaan, joten ruotsin osaaminen avaa mahdollisuuksia Pohjoismaissa!

Jos mennään historiassa vieläkin kauemmas, on kantaskandinaavi kehittynyt kantagermaanista, joka taas on yhteinen edeltäjä germaanisille kielille, joita ovat muun muassa englanti, saksa ja hollanti.

Runsvenska

Varsinaisesta ruotsin kielestä voidaan puhua vasta viikinkiajan alettua eli noin 800-luvusta alkaen. Ruotsin kielen varhaisimmasta muodosta käytetään nimitystä runsvenska eli riimuruotsi. Nimensä se on saanut siitä, että kieltä todellakin kirjoitettiin riimuilla!

Kiviä, joihin on kirjoitettu riimukirjoituksella, on säilynyt vielä meidänkin aikoihimme asti. Osaa niistä pystyy tulkitsemaan melko vaivattomasti, kunhan riimukirjoituksen perusteet ovat hallussa, kun taas osaa kivistä ei ole aika kohdellut yhtä hyvin.

Viikinkilaivan keulasta otettu kuva aluksen kulkiessa vuonossa
Vielä viikinkien aikaan ruotsia kirjoitettiin riimuilla. (Kuva: Pixabay / Flore W)

Fornsvenska

Keskiajalla ruotsia alettiin kirjoittaa latinalaisilla aakkosilla ja riimuilla kirjoittaminen väheni. Riimukirjoituksesta siirryttiin siis fornsvenskan eli vapaasti suomennettuna muinaisruotsin aikaan, jonka katsotaan alkaneen noin vuonna 1225. Ei siis hätää, nykyään ruotsin opiskelu onnistuu tuntematta riimuja!

Tämä jakso tunnetaan erityisesti ruotsinkielisen lakitekstin kehittymisestä. Tunnetuin laeista lienee Västgötalagen, joka on vanhin ruotsinkielinen säilynyt maakuntalaki. Sen tarkasta syntyajasta ei ole varmuutta, mutta oikea ajoitus lienee 1200-luku tai 1300-luvun alku.

Muinaisruotsin aikana tapahtui merkittäviä muutoksia, jotka ovat näkyvissä vielä tänäkin päivänä. Yksi merkittävistä muutoksista esimerkiksi on, että kirjaimet æ ja ø korvattiin meille tutummilla kirjaimilla ä ja ö. Toinen huomionarvoinen seikka on saksan kielen vaikutus: keskiajalla saksasta lainattiin monia sanoja ruotsin kieleen. Monille tutut ruotsin sanat, kuten arbete ja möjlig, kuulostavat melko samanlaisilta saksaksikin. Jos osaat hyvin saksaa, ymmärrät siis jo monta ruotsinkin sanaa!

Nysvenska

Muinaisruotsin jälkeen uuden ajanjakson voidaan katsoa koittaneen vuonna 1526. Vuosiluku on näin tarkka, sillä sinä vuonna ruotsinkielinen Uuden testamentin käännös ilmestyi. Sen ilmestymisen jälkeistä aikaa kutsutaan nimellä nysvenska eli uusruotsi. Merkittävä näihin aikoihin tapahtuneen uskonpuhdistuksen seuraus oli, että kirkon oppeja alettiin levittää kansan omalla kielellä. Näin kävi Ruotsissakin, ja ruotsi syrjäytti latinan uskonnollisen elämän kielenä.

Uusruotsin aika ulottuu aina jopa 1900-luvun alkuun asti. Tämä noin 400 vuoden ajanjakso on tapana jakaa vanhempaan ja nuorempaan uusruotsiin. Edellä mainittu keskiaika on karkeasti vanhemman uusruotsin aikaa, kun taas nuoremmasta uusruotsista aletaan puhua noin vuoden 1732 tienoilla. Tällöin nimittäin ruotsalainen kirjailija ja vaikuttaja Olof von Dalin alkoi julkaista Then Swänska Argus -nimistä aikakauslehteä. Tämä monia eri aihe-alueita käsittelevän lehden erikoisuus oli, että siinä käytetty kieli oli lähempänä puhekieltä ja yksinkertaisempaa kuin tekstit sinä aikana yleensä. Toinen esimerkki aikakauden keskeisistä kielenkäytön suunnannäyttäjistä oli Svea rikes lag, joka puolestaan oli tuleva toimimaan mallina muille lainkäyttöön liittyvässä kirjoitustyylissä.

Hyvä tapa nähdä ruotsin kielen kehitys omin silmin onkin lukea ruotsinkielisiä uutisia eri aikakausilta. Netin tietolähteistä löytyy näytteitä vanhoista uutisteksteistä, joten asettamalla esimerkiksi 1700-, 1800- ja 1900-luvun uutistekstin rinnakkain voi nähdä selkeästi, miten kieli on muuttunut!

Ihmisiä penkeillä torilla Tukholman vanhassa kaupungissa
Nykyinen ruotsin kieli on alkanut saada muotoaan 1900-luvun alkupuolelta lähtien. (Kuva: Unsplash / Catalina Johnson)

Nusvenska

Nykyaikana puhuttavasta ruotsista käytetään nimeä nusvenska eli nykyruotsi. Lähtölaukaus sille oli vuoden 1906 kieliuudistus, jossa ruotsin oikeinkirjoitukseen tehtiin merkittäviä muutoksia. Esimerkkinä voidaan mainita v:n kirjoitustapa: enää ei kirjoiteta haf, vaan hav. Tässä uudistuksessa piilee syy siihen, miksi Hufvudstadsbladet-lehden nimi näyttää hieman erikoiselta – nykyajan säännöillä kirjoitettuna sen nimi olisi Huvudstadsbladet.

Kieli elää koko ajan nykypäivänäkin, ja muutoksia on vuosikymmenten varrella tapahtunut muuallakin kuin oikeinkirjoitus- ja kielioppisäännöissä. Hyvä esimerkki on uusien sanojen lainaaminen varsinkin englannista: internet, television. Yleisesti ottaen kun teknologian kehittyessä tarve uusille sanoille on suuri, parin vuosikymmenen kuluttua kielessä voi olla suuri joukko uusia sanoja, joiden syntyä ei olisi tänä päivän voinut arvatakaan. Nykypäivänä ruotsalaiset kirjat eivät suinkaan enää ole ainoa keino tutustua kieleen, sillä internet on pullollaan ruotsinkielistä sisältöä – suuntaa siis nettiin tutkiaksesi nykyajan kielenkäyttöä!

Ottaen huomioon kuinka paljon ruotsin kieli on muuttunut tuhannessa vuodessa riimukirjoituksesta internet-ajan kieleen, on hauskaa arvuutella, ymmärtäisikö 3000-luvulta aikakoneella meidän aikaamme matkustanut ollenkaan tällä hetkellä käyttämäämme ruotsia.

Rullaportaat maan alla Tukholman metrossa
Ruotsin kieli kehittyy koko ajan, joten uutta kielihistoriaa syntyy koko ajan. (Kuva: Unsplash / Tom Podmore)

Ruotsin yksityisopettaja löytyy Superprofilta

Kun etsinnässä on ruotsin yksityisopettaja, on Superprof oiva tapa sellaisen löytämiseen. Se on alusta, joka yhdistää yksityisopettajat ja eri aihealueiden, kuten ruotsin kielen, oppimisesta kiinnostuneet oppilaat. Jokaisella palveluun liittyneellä opettajalla on oma profiilisivu, jolta löytyy tietoa opettajan kokemuksesta, koulutuksesta ja opetustyylistä. Jos etsinnässä on juuri tietynlainen ruotsin yksityisopettaja, ovat nämä profiilit kätevä tapa löytää itselle sopiva opettaja.

Olipa opiskelun innoittajana kiinnostava kielihistoria, lähestyviin kokeisiin valmistautuminen tai työelämän vaatimukset, on ruotsin yksityisopetus hyvä valinta silloin, kun kaipaa opetukseen yksilöllistä otetta. Omalla tavoitteella ei loppujen lopuksi ole sinänsä merkitystä, sillä yksityisopetus sopii niin niille, joilla on aiemmissa opinnoissaan ollut haasteita kuin niille, joilla tavoitteet ovat korkealla.

Syy piilee siinä, että ruotsin yksityisopettaja suunnittelee tunnit juuri kyseessä olevan opiskelijan tarpeiden mukaan. Opiskeltavat asiat voivat siksi olla mitä tahansa: tuntien aiheena voi olla esimerkiksi kielioppi, ääntäminen, ruotsin murteet, keskusteluharjoitukset tai esseiden kirjoittaminen.

Yksityisopetuksen suurimpia etuja tavalliseen opetukseen onkin se, että oppilas saa opettajan täyden huomion. Jotta saisi juuri itsensä näköisen kokonaisuuden, kannattaa opettajan kanssa keskustella jo ennen ensimmäistäkään tuntia ja kertoa, mitä asioita haluaisi erityisesti oppia tunneilla ja mille tasolla haluaisi omassa kielitaidossa päästä.

Liehuva Ruotsin lippu auringonpaisteessa
Ruotsin kielen opiskelu yksityisopettajan kanssa on tehokas tapa oppia kieltä. (Kuva: Pixabay / DreamPixer)

Opi ruotsia netissä ja kasvotusten

Nykyään kasvokkain tapaaminen ei suinkaan ole ainoa tapa käydä yksityistunneilla – ruotsin kieltä voi nimittäin opiskella helposti myös netissä. Videopuhelusovellusten ja muiden työkalujen ansiosta etänä voi nykyään tehdä melkeinpä kaiken saman kuin kasvokkainkin. Moni Superprofin opettaja pitää tunteja myös etänä, joten pitkät välimatkat ja matkustaminen eivät enää muodostu ongelmaksi!

Lisäksi kannattaa huomata, että internet tarjoaa suuren määrän oppimateriaalia sekä ilmaiseksi että pientä maksua vastaan. Oman opiskelun tueksi kannattaakin siis etsiä netistä itselle mieluista ruotsinkielistä sisältöä: blogeja, videoblogeja, tv-sarjoja, elokuvia ja vaikkapa äänikirjoja. Jos esimerkiksi on hyvän ruoan ystävä, miksi ei hyödyntää ruotsinkielisiä reseptejä ruoanlaitossa. Kielihistorian ystäville mainittakoon, että mielenkiintoisia vanhoja ruotsinkielisiä tekstejä ja kirjoituksia löytyy myös sähköisessä muodossa!

Jos haluat oppia ruotsia mahdollisimman tehokkaasti, voi ruotsin yksityisopetus olla sijoitus, joka toden teolla maksaa itsensä takaisin. Ruotsin tunneilla voi käydä niin etänä kuin kasvokkainkin, ja jokainen voi valita itselleen sopivan vaihtoehdon. Hyviä syitä opiskella ruotsia on monia, joten hyppää rohkeasti kyytiin ja löydä itsellesi sopiva opettaja!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.