Onnea on vapaa matkustaminen Euroopan sisällä. Voimme milloin tahansa napata lennon uskomattomaan Pariisiin tai alppeja ihailemaan Grenobleen. Ranska on aina ollut mielenkiinnon kohde emmekä puhu vain ranskan kieltä opiskelevista. Ranska on suosittu lomakohde, sen historiaa opiskellaan jo peruskoulussa ja sen suurista tapahtumista puhutaan kansainvälisissä medioissa.

Ranska on monen tärkeän keksinnön kotimaa. Sen lisäksi ranskan kieli on toistuvasti äänestetty maailman seksikkäimmäksi kieleksi. Jos pyytäisit kadulla tuntemattomia ihmisiä sanomaan jotain ranskaksi, suurin osa heistä selviytyisi tehtävästä helposti. Ranskan kieliset termit ovatkin erottamaton osa monia muita kieliä. Monelle tavallisia sanoja ovat déjà-vu, avant-garde, touché, chauffeur ja kutsuista tuttu R.S.V.P.

Mutta erityisesti Ranskaa ihannoivat sen kieltä opiskelevat, jotka jopa haaveilevat muutosta Ranskaan. Ranska tarjoaa suomalaisille paljon mahdollisuuksia aina opiskelusta työntekoon. Ranskalaisen elämän ihannointiin ovat vaikuttaneet omalla tavalla myös suoratoistopalveluiden suositut sarjat sekä elokuvat. Koskaan ei ole liian myöhäistä (tai aikaista) alkaa suunnitelemaan uutta elämänvaihetta Ranskaan.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ranska
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mohamed
5
5 (7 arvostelua)
Mohamed
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eda
5
5 (1 arvostelua)
Eda
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Timur
Timur
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elina
Elina
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linda
Linda
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rami
5
5 (2 arvostelua)
Rami
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ruth
Ruth
18€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mohamed
5
5 (7 arvostelua)
Mohamed
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eda
5
5 (1 arvostelua)
Eda
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Timur
Timur
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elina
Elina
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linda
Linda
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rami
5
5 (2 arvostelua)
Rami
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ruth
Ruth
18€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Tärkeimmät ranskankieliset fraasit

Ranskan kieli elää muodollisuuksille. Varsinkin suomalaiseen puhetapaan ja puhekieleen tottuneella voi olla haasteita päästä sisään kaikkiin ranskan kielen muodollisuuksiin. Ne ovat kuitenkin erottamaton osa kaikkea kanssakäymistä sekä sosiaalisia normeja. Voisi sanoa, että iso osa ranskan kielen opiskelusta on samalla muodollisuuksien harjoittelua ja ranskalaiseen kulttuuriin tutustumista. Nappaa siis ranskan kielen kurssi ja opettaja itsellesi jo tänään!

Ei ole ok viljellä slangisanoja työhaastattelussa tai puhutella vanhempia ihmisiä etunimillä. Vaikka nämä sosiaaliset säännöt tietäisi, voi muuhun tottuneella helposti asia unohtua hetken huumassa. Siksi ranskan kielen käyttäminen Ranskassa ei ole tarpeellista vain kielen vahvistamiseksi vaan myös sosiaalisten sääntöjen iskostamiseksi alitajuntaan. Vaikka asiaan saattaa tulla muutos sukupolvien vaihtuessa, elämme tässä hetkessä, joten etikettisäännöt on otettava haltuun.

Bonjour & Bonsoir

Bonjour ja bonsoir voivat tuntua peruskauralta, mutta haluamme aina nostaa esiin näiden tärkeyden. Tervehtiminen on hyvien tapojen äiti. Ja bonjour on se, jota useimmiten käytetään. Salut on myös vaihtoehto - mutta vain ja ainoastaan käytettäväksi kavereiden tai muiden samanikäisten rentojen ihmissuhteiden kanssa. Tervehtiminen muodostaa sinusta hyvän ensivaikutelman. Tervehtimisen välistä jättäminen antaa tylyn kuvan. Sama pätee hyvästelyyn.

Eiffel-torni yöllä kuvattuna
Hyvien öiden toivottamiseen on omat sääntönsä. Kuva: Unsplash / Chris Coudron

Haluamme mainita myös bonsoir sanan käytöstä, sillä sen sijaan joku voi käyttää virheellisesti bonne nuit lausahdusta. Bonne nuit sopii käytettäväksi vain silloin, kun haluat toivottaa hyvää yötä sinun kanssasi asuville ihmisille. Vaikka se tarkoittaa hyvää yötä, ei sen käyttö ole sopivaa muissa tilanteissa. Bonsoir on comme il faut (asianmukainen) sanavalinta. Kiinnitä siis huomiota kontekstiin sekä siihen kenen kanssa olet keskustelemassa.

Merci, De rien & Je Vous en Prie

Ensimmäisen sanan tuntevat kaikki. Kiittäminen kuuluu hyviin käytöstapoihin samalla tavalla kuin Suomessa. Toisena olevana sana kuuluu melkeinpä samaan kategoriaan. Ole hyvä tai ei mitään, josta jälkimmäinen on lähempänä sanan suoraa käännöstä. Monissa tilanteissa kuultu sana tämäkin. Mutta kolmannella lauseella on useampia merkityksiä, jotka on kaikki hyvä pitää mielessä. Sitä käytetään kysyessä mielipidettä ja antaessa puheenvuoroa. Se on myös de rien muodollisempi muoto.

Excusez-moi, Pardonnez-moi & Desolé(e)

Ranskan kielessä käytetään excusez-moi ja pardonnez-moi samoin kuin englannissa käytetään excuse me lausahdusta. Voit esimerkiksi kysyä: Excusez-moi, parlez vous anglais? (Anteeksi, puhutteko englantia?). Voit myös käyttää pardonnez-moi pienten asioiden anteeksi pyytämiseen, kuten tahattomaan ohittamiseen ruuhkabussissa. Desolé (tai desolée, jos olet nainen) on varattu kunnon anteeksipyynnöille, esimerkiksi jos ruuhkabussissa joku kaatuu ohittamisesi seurauksesta.

Lisää ranskankielisiä fraaseja mm. opiskelijoille ja yritysmaailman edustajille löydät täältä.

Ranskassa asumisen edut

Jos Suomen sää alkaa käydä hermoille, kannattaa harkita auringon alle muuttamista. Siis Ranskaan. Yksi Ranskan parhammista eduista onkin sen ilmasto sekä henkeä salpaavat maisemat. Luontoa rakastava ei pety täälläkään. Toki sää on hieman erilainen eri puolilla Ranskaa ja siihen päälle vielä kausivaihtelut. Mutta onneksi Ranskassa asumisen edut eivät lopu säähän.

Ranskalainen kartano Edhecissa
Unelmoi isosti! Kuva: Unsplash / Shashank Verma

Ranskalaiseen yhteiskuntaan kotoutuminen

Asuminen on yleisesti ottaen edullista Ranskassa. Esimerkiksi vuonna 2021 keskimäärin ranskalainen käytti 851€ vuokraan. Yksiön vuokrat ovat keskimäärin 435€. Vuokraamisen lisäksi asunnon tai omakotitalon ostaminen on mahdollisuus. Tai jos oikein innostut niin markkinoilla on myös hyviä tontteja myytävänä, joille voit rakentaa oman talosi alusta loppuun. Tosin alkuun asunnon vuokraaminen saattaa olla järkevin päätös.

Lisäksi sinun tulee ottaa huomioon:

  • Jos olet naimisissa niin puolisosi täytyy olla päätöksessä mukana.
  • Jos sinulla on kouluikäisiä lapsin, sinun täytyy selvittää kouluvaihtoehdot.
  • Jos olet sinkku, saatat silti joutua huomioimaan vanhempasi, sisaruksesi ja muut läheiset.

Kaikista tärkein kysymys on kuitenkin miten aiot elättää itsesi ja/tai perheesi?

Kun elanto on turvattu, voit nauttia täysin rinnoin ranskalaisesta elämästä. Ranska tunnetaan kulttuuristaan, ruuastaan, urheilusta, musiikista ja kansainvälisistä tapahtumistaan. On myös hyvä tutustua paikalliseen suomalaiseen yhteisöön, sillä Ranskassa asuu paljon ulkosuomalaisia, jotka voivat auttaa sinua sopeutumaan uuteen ympäristöön. Ajoittain voit kaivata suomalaisia palveluita ja tuotteita. Näistä löydät kattavan listan verkosta.

Työntekomahdollisuudet Ranskassa

Elannosta puheen ollen, Ranska on täynnä työmahdollisuuksia. Ranskan väestöluku on yli kymmenkertainen Suomeen verrattuna, joten myös yrityksiä löytyy enemmän. Ranska on hyvin kansainvälinen maa, joten sinun ei tarvitse olla ranskan kielen natiivipuhuja saadaksesi töitä. Ranskan valtio on tarkkana työntekijöiden (ja työnantajien) koulutuksesta aina ensimmäisestä työpaikasta eläköitymiseen. Jokaisella on oltava niin sanottu CPF eli compte personnel de formation.

Ennen työnhakua kannattaa varmistaa, että esimerkiksi omat tutkintotodistukset kelpaavat sellaisinaan. Joskus saattaa olla tarve käännättää ne auktorisoidulla ammattilaisella ranskan kielelle. Myös erilaisten työlupien vaatimukset on selvitettävä ennakkoon hyvissä ajoin. Eihän kukaan halua pitkän rekrytointiprosessin tyssäävän aivan viime metreillä puuttuviin dokumentteihin.

Oman yrityksen perustaminen on Ranskassa monia muita maita helpompaa. Ei ihme, että Ranskassa toimiikin useita suomalaisia yrityksiä sekä pienyrittäjiä. Jos tarjonnassa olevat työmahdollisuudet eivät nappaa, voit työllistää itse itsesi. Ranskassa arvostetaan yrittäjyyttä sekä uusia innovaatioita. Kevyen byrokratian lisäksi tarjolla on erilaisia rahoitusmahdollisuuksia aloittaville kasvuyrityksille.

Eikä tässä olleet vielä kaikki Ranskassa asumisen edut!

Ranskan kielen puhujaksi Ranskassa

Paras tapa oppia itselle vierasta kieltä, on muuttaa sitä kieltä puhuvaan ympäristöön. Tällä tavoin olet jatkuvassa oppimistilassa ja kielen luonnollisessa käyttöympäristössä. Ranskan kielen oppitunnit eivät ole huonoja, mutta mikään ei vedä vertoja ranskan kielen opiskelulle Ranskassa. Samalla saat paremmin kiinni ranskalaisesta aksentista sekä kieleen liittyvistä sosiaalisista normeista, joista kerroimme aikaisemmin.

Kielioppikin alkaa tulla luonnostaan ranskaa päivittäin puhuessa. Onhan meidän vaikea välillä sanoa omasta suomen kielestämme miksi jokin asia sanotaan tietyllä tavalla. Ja samoin lapset oppivat pienenä puhumaan, vaikka eivät osaa lukea saatikka ymmärtää mitään kielioppisäännöistä. Ranskassa asumalla sinusta tulee takuulla sujuva ranskan kielen puhuja alta aikayksikön.

Ranskalaista katutunnelmaa
Ranskassa pääset käyttämään kieltä joka hetki. Kuva: Unsplash / Paul Rysz

Työnteon ja yrittäjyyden lisäksi on pari muuta vaihtoehtoja (tai veruketta) Ranskaan muuttamiselle.

Ranskaan opiskelemaan

Ranskassa opiskelu vaatii hyviä ranskan kielen taitoja jo hakuvaiheessa. Koulutusjärjestelmä on laadukas ja vaativa niin kuin Suomessakin, mutta eroavaisuuksia löytyy. Sinun ei tarvitse välittää suurimmasta osasta näitä, mikäli tähtäät vain yliopistotason opintoihin. Yksi asia mikä sinun on suoritettava on DELF-kielitutkinto eli Diplôme d'Études de Langue Française.

Teoriassa muutama englanninkielinen tutkintokin löytyy, joissa ei vaadita erinomaista ranskan kielen taitoa. Mutta näitä on harvassa, ja ne rajoittavat vaihtoehtosi pariin suurkaupunkiin. Lisäksi opiskelemallasi alalla on merkitystä, sillä ranskalaiset yliopistot ovat hyvin erikoistuneita eivätkä tarjoa kaikkia aloja kaikkialla. Ja Ranskassa opiskelu ilman ranskan kieltä olisi hukkaan heitetty mahdollisuus.

Voit opiskella Ranskassa kokonaisen tutkinnon, lähteä vaihto-opiskelijaksi vuodeksi tai suorittaa yksittäisiä opintokokonaisuuksia. Vaihto-opiskelijan vuosi voi kertyä myös tutkintoon kuuluvassa työharjoittelussa. Voit omasta koulustasi tiedustella kansainvälisiä mahdollisuuksia Ranskan suunnilta sekä kysyä Erasmus ohjelman tarjoamista mahdollisuuksista.

Ranskaan vapaaehtoistyöhön

Jos opiskelu tai työnteko ei ole sinulle ajankohtaisia asioita, on vielä yksi vaihtoehto Ranskassa asumiselle: vapaaehtoistyö. Tämä sopii erityisesti seikkailunhaluisille ihmisille, joilla ei ole tarvetta kuluttaa reissulla niin paljon rahaa. Vapaaehtoistyön kautta on mahdollista saada jopa ilmainen majoitus ja päivittäiset ateriat. Mitä erilaisimpia vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia löytyy ympäri Ranskaa.

Vapaaehtoistyöt eivät perinteisesti ole vuosia tai edes kuukausia kerrallaan kestäviä. Jos kaipaat jotain työnteon ja vapaaehtoistyön välimaastosta, kannattaa lukea lisää au pair mahdollisuuksista Ranskassa. Monet perheet etsivät aktiivisesti au pairia huolehtimaan lapsista ja kevyistä kotitöistä. Vastineena au pair saa majoituksen, ruokaa sekä pientä viikkorahaa. Au pair on yleensä vuoden mittainen yhteistyö.

Ranska on paras paikka opiskella ranskaa.

Ranskan parhaat yliopistot

Olemme useaan kertaa maininneet kuinka korkealaatuista ranskalainen koulutus on. Jos innostuit opiskelumahdollisuuksista niin nyt kannattaa olla kuulolla. Ranskassa yliopistoja löytyy jokaisesta kolkasta, ja jokaisella on omat etunsa eri alan opiskelijoilla. Tottakai opiskelijaelämän kannalta tärkeää on yliopiston lisäksi kaupungin muut mahdollisuudet ja ympäristö.

Ranskalaisia opiskelijoita juhlimassa
Ranskalaisissa yliopistokaupungeissa on menoa. Kuva: Unsplash / Khamkeo Vilaysing

Tässä siis viisi parasta yliopistokaupunkia Ranskassa:

  1. Grenoble - Kansainväliset opiskelijat luokittelevat Grenoblen kaupungiksi, jossa on kaikkea: kulttuuria, menoa ja meininkiä. Yliopiston vahvuus on valmistuneiden sujuva siirtyminen työelämään sekä työharjoittelupaikkojen laajuus. Eikä ole lainkaan pahitteeksi, että Grenoble on yksi niistä harvoista kaupungeista, joissa toimii Euroopan unionin omistama Teknologiainstituutti tutkimusten rahoittajana.
  2. Montrepellier - Kaupungin aurinkoinen ilmasto ja Välimeren läheisyys takaavat unohtumattomia yhteisiä hetkiä ja onnellisen elämän. Yksi syy siihen, miksi kansainväliset opiskelijat valitsevat tämän yliopiston, on sen upean arkkitehtuurin lisäksi maine yhtenä maailman vanhimmista ja menestyvimmistä yliopistoista. Myös itse kaupunki tunnettaan näyttävyydestään.
  3. Nantes - Tämä ihastuttava mutta suhteellisen pieni kaupunki aivan Bretagnen ulkopuolella. Yliopisto on kuuluisa koulutuksen monipuolisuudestaan. Lisäksi Audencia, yksi tämän yliopiston kampuksista on valittu The Economistin listauksessa maailman parhaaksi liiketoiminnan johtamisen tutkinnoksi. Tähän mainintaa ei ole moni yliopisto saavuttanut.
  4. Aix-Marseilles - Aix-Marseillesin yliopisto on kuuluisa siitä, että se tarjoaa kattavan määrän eri alojen tutkintoja. On hyvä huomioida, että vuonna 2012 Ranskan koulutusjärjestelmä koki yleisen uudistuksen. Tämä johti siihen, että eri puolilla maata olevat yliopistot yhdistivät yksittäisiä kouluja isoiksi megakampuksiksi. Lopputuloksena kävi niin, että Aix-Marseillesta tuli ranskankielisen maailman suurin yliopisto, jolla on myös suurin budjetti kulutettavana.
  5. Bordeaux - Bordeaux'n yliopisto sijaitsee lounaan suunnilla kaupungissa, joka on tunnettu viineistään. Sekä tietenkin akateemisesta menestyksestään. Opiskelijat rakastavat Bordeaux'ta, etenkin se opiskelijaelämän vuoksi. Ympäri vuoden yliopisto tarjoaa erilaisia aktiviteetteja opiskelijoille. Joka vuosi he syyskuussa järjestettävät Grande Festival de Rentrée -nimisen festivaalin, joka toimii uusien opiskelijoiden vastaanottojuhlana ja perehdytystapahtumana.

Tämä listaus ei suinkaan perustu meidän henkilökohtaisiin mieltymyksiin, vaan kansainvälisten opiskelijoiden kokemuksiin sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden arvioihin. Ehkä seuraava lomamatkasi Ranskaan keskittyy kampusvierailuihin?

Ja kyllä, Ranska on loistava maa opiskella, tehdä töitä ja asua... aina vauvasta vaariin. Onhan Ranska myös eläkeläisten valinta.

Bonne Chance!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.