Kyllästyttääkö ikuinen harmaus ja pitkä kylmä talvi? Muisteletko lämmöllä vuosien takaista lomamatkaasi Ranskaan? Auringon paistaminen ja mukavan viileä tuulahdus tulee mieleesi. Ehkä lempiasiasi oli tuoreiden leivonnaisten hakeminen aamutuimaan. Jos vedetään mutkat suoriksi, voidaan todeta, että kaikki tämä on sinun saavutettavissa yksinkertaisesti muuttamalla Ranskaan.

Ulkomaille muuttamisen ei kuitenkaan ikinä tulisi olla hetken mielijohteesta tehty päätös. Eikä Ranskaan muuttaminen poikkea tästä, vaikka Euroopan sisällä muuttaminen maasta toiseen onkin tehty kohtuullisen helpoksi. Päätös tulisi tehdä harkiten, ja kaikki elämän osa-alueet huomioiden. Muutto ei luultavasti myöskään kosketa vain ja ainoastaan sinua itseäsi. Muuttaminen ulkomaille on kuin uusi alku tai ainakin uusi elämänvaihe ranskankielisessä ympäristössä?

Eiffel-torni Pariisissa
Unelmoitko tästä maisemasta? Kuva: Unsplash / Anthony Delanoix

Missä päin Ranskaa haluaisit asua? Onko maaseutu Alppien lähistöllä sinun juttusi vai houkutteleeko enemmän suurkaupungissa eläminen keskustan sykkeessä?

Entä miten tienaat elantosi? Työnteko tavalla tai toisella on lähes välttämätöntä ellet aio muuttaa Ranskaan opiskelemaan. Toki hyvin eläköityneet ja hyvävaraiset ovat tästä poikkeus, mutta moni meistä ei kuulu tähän porukkaan.

Opiskeluista puheen ollen... Onko perheessäsi lapsia tai nuoria, joilla on vielä koulua jäljellä? Tilanne vaatii tarkan tutustumisen Ranskan koulutusjärjestelmään.

Oletko terve kuin pukki vai onko sinulla hoidettavia tai seurattavia sairauksia? Vaikka vastauksesi kallistuisi ensimmäiseen, on ranskalaisen terveydenhuollon tunteminen ensisijaisen tärkeää. Suomessa on muun muassa poikkeuksellisen hyvät neuvolapalvelut, ja moni ulkomaillakin asuva hoitaa synnytyksen mielellään kotimaassaan.

Niin paljon kysymyksiä, ja sitäkin enemmän selvitettävää.

On täysin eri asia vierailla maassa turistina kuin muuttaa koko elämänsä sinne. Vaikka ranskan kieli ja kulttuuri olisi sinulla sydämessä, on uuteen ympäristöön sopeutuminen iso prosessi niin käytännön kuin henkisen puolen osalta. Elämäntilanteestasi riippumatta kokosimme yhden artikkelin alle kaikki ne edut, joista Ranskaan muuttaneet pääsevät nauttimaan.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ranska
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mohamed
5
5 (7 arvostelua)
Mohamed
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eda
5
5 (1 arvostelua)
Eda
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Timur
Timur
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elina
Elina
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linda
Linda
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rami
5
5 (2 arvostelua)
Rami
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ruth
Ruth
18€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mohamed
5
5 (7 arvostelua)
Mohamed
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eda
5
5 (1 arvostelua)
Eda
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Timur
Timur
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elina
Elina
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linda
Linda
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rami
5
5 (2 arvostelua)
Rami
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ruth
Ruth
18€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Suomalaiset Ranskassa

Suomalaisia asuu Suomen ulkopuolella lähes 300 000, mikä saattaa äkkiseltään kuulostaa pieneltä osalta, mutta Suomen väestölukuun verrattuna kyseessä on iso osa. Ulkosuomalaisista osa on päätynyt muuttamaan Ranskaan. Ranskasta löytyy Suomen Suurlähetystön lisäksi monia suomalaisia toimijoita. On suomalaisia kouluja, kirkkoa ja yrityksiä. Ranskalaisilla ja suomalaisilla onkin tunnetusti vahvaa maiden välistä yhteistyötä.

Suomalaisilla on monia syitä muuttaa Ranskaan:

  • Halu auringon alle eläkepäivien kunniaksi
  • Työ- ja yritysmahdollisuudet
  • Ranskalainen puoliso tai sukujuuret

Ranska tarjoaa monia mahdollisuuksia aina työnteosta opiskeluun.

Kuvaa yläilmoista ranskalaisesta kaupungista
Myös Ranskassa pääsee nauttimaan luonnon läheisyydestä. Kuva: Unsplash / Leandre Chastagnier

Palataksemme hieman suomalaisiin yrityksiin Ranskassa. Suomalaisen suunnittelijan tekemää muotia pääset ostamaan Ranskassa asuvalta Anna Ruohoselta. Pääset ostamaan suomalaista designia Finnovan myymälästä, pohjoismaisia elintarvikkeita Nordic Temptations myymälästä ja tekstiilejä Johanna Gullichsen brändiltä. Löytyypä Ranskasta jopa suomalainen asianajaja sekä psykologi.

Ranskaan muuttaessa kannattaa ehdottomasti verkostoitua siellä asuvien suomalaisten kanssa. Tämä tekee elämästä paljon helpompaa, kun voit aina kysyä samassa tilanteessa olleelta apua sekä luoda kestäviä ystävyyssuhteita yhteisen kotimaan kautta. Emme mene vannomaan, mutta olemme aika varmoja, että Ranskassa asuvilla suomalaisilla on vähintäänkin olemassa yhteinen Facebook-ryhmä. Verkossa voit tutustua myös Suomessa asuviin ranskalaisiin.

Sopisiko ranskan kielen kurssi aikatauluusi?

Ranska yhteiskuntana

Mikäli Wall Street Journalin artikkelia on uskominen, niin Ranska on maailman avoimin yhteiskunta uusille innovaatioille. Ranskan liikenneyhteyksiin on todella panostettu aina hyvin huolletuista moottoriteistä nopeisiin ratayhteyksiin ja moitteettomasti toimiviin lentokenttiin. Kuvittele kuinka upeaa olisi matkustaa koko Ranskan läpi yhdellä heidän nopeista junistaan. Jo pelkkä maisemien ajattelu saa meidät innostumaan.

Upeiden rantojen lisäksi Ranska on tunnettu monista satamakaupugeistaan. Samalla Ranska on hypännyt edelläkävijän tavoin moderniin maailmaan, ja esimerkiksi teknologia on huippulaatua. Jos olet tottunut ulkomailla ongelmiin kännykän kentän suhteen niin sitä murhetta ei tarvitse Ranskassa miettiä lainkaan. Kaikki tämä takaa loistavat puitteet aina pienyrittämistä myös suuren kansainvälisen yrityksen perustamiselle Ranskaan.

Lisäksi terveydenhuolto on yhtä maailman parasta. Ranskassa ei ole pulaa sairaalan vuodepaikoista, lääkäreistä tai sairaanhoitajista. Kuten Suomessa, osa palkasta vähennettäviä maksuja on sosiaalimaksuja. Tai Ranskan tapauksessa voidaan puhua kirjaimellisesti "terveydenhuoltoverosta". Yrittäjänä näitä tulee maksaa hieman enemmän, mutta tämäkään ei poikkea millään tavalla Suomen vastaavista maksuista.

Brie comte robertin risteys
Tämä risteys Ranskan pienkaupungissa osoittaa kuinka hyvää huolta kaikista teistä pidetään. Kuva: Unsplash / Cedric VT

Vakuutuksen hankkiminen on erittäin tärkeää, ja se kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen muuttoa. Riippuen millä verukkeella olet muuttamassa, voit saada erityisiä palveluita. Esimerkiksi osa työnantajista tarjoaa omaa lisävakuutusta, terveydenhuollon palveluita sekä muita etuja. Tiesitkö, että monelle suomalaiselle tuttu työetujen tarjoaja Edenred on Ranskasta lähtöisin, ja heidän päämajaansa voit törmätä Pariisissa?

Ranskalaiset arvostavat vapaa-aikaa, ja työviikot ovat periaatteessa vain 35-tuntisia. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa aivan kaikkien työnantajien osalta. Myönteinen suhtautuminen yrittäjyyteen näkyy esimerkiksi startupeille tarjolla olevasta rahoituksesta. Ranskalainen koulutusjärjestelmä on maailman huippuluokkaa, mikä näkyy myös yritysmaailmassa sekä julkisissa palveluissa. Onneksi suomalaista osaamista arvostetaan ja sillä voi erottua edukseen.

Kun olet päättänyt haluatko suunnata rauhalliselle maaseudulle nauttimaan Ranskan tarjoamista eduista vai kenties viettää aktiivista elämää kaupungin sykkeessä, on aika katsoa tarkemmin asumismahdollisuuksia. Sekä asunnon ostaminen että vuokraaminen onnistuu vallan mainiosti ulkomaalaisenakin. Asumismuotoja ovat Suomesta tutut omakotitalot, rivitalot ja kerrostaloasunnot. Tai miksi et aloittasi omaa talon rakentamisen projektia Ranskassa. Siinä ainakin riittää tekemistä!

Ranskan kieli ja kulttuuri

Muuttaessa toiseen maahan on tärkeää panostaa välittömään sopeutumiseen. Mitä nopeammin otat härkää sarvista, sitä helpompi prosessi on. On tärkeää esimerkiksi käyttää ranskan kieltä heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Moni tekee sen virheen, että tuudittautuu englannin kielen käyttöön sen ollessa vahvempi kieli. Ihmisen aivot alkavat noin kuuden kuukauden jälkeen jättämään ympäröivän kielen täysin huomiotta mikäli sitä ei aktiivisesti käytä.

Kulttuurishokki tulee vastaan kaikilla. Myös koti-ikävään kannattaa henkisesti varautua. Osa kokee sen vahvemmin, toiset hädin tuskin edes huomaavat kaipaavansa kotimaata. Onneksi Suomi on vain lentomatkan päässä. Tässä auttaa myös aiemmin suositeltu tutustuminen Ranskassa asuviin suomalaisiin. Niin ja kannattaa pakata itselleen mukaan kaikki tärkeä. Ei vain käytännöllisiä asioita vaan tunnearvoltaan tärkeitä esineitä.

Ranskalainen kahvila Pariisissa
Ranska on kuuluisa ruokakulttuuristaan. Kuva: Unsplash / Alex Harmuth

Suomalaista ruokaakin voi tulla ikävä, vaikka ranskalainen ruokakulttuuri vie kielen mennessään. Perinteisesti suomalaiset jäävät kaipaamaan salmiakkia, Fazerin sinistä ja ruisleipää. Muuten ranskalaiseen kulttuuriin on kokemuksen arvoista tutustua aina taiteesta tapahtumiin. Ranskalainen kulttuuri on yksi Euroopan vanhimmista ja sen myötä myös merkittävimmistä.

Ranskalla on loistavia urheilijoita sekä musiikin alan menestyjiä. Urheilun saralta mainittakoon esimerkiksi joka vuosi järjestettävät Ranska ympäriajo ja Le Mansin 24-tunnin ajo (autourheilukilpailu). Petankki ja parkour on lähtöisin Ranskasta. Olisko näistä sinulle uusi liikuntaharrastus? Aktiviteettejä ja koettavaa on vuosien ajaksi. Ranska on myös tunnettu Cannesin filmijuhlista.

Tutustu ajatukseen lisää, ja ehkä löydät itsesi vuoden päästä nauttimasta tuoreesta patongista alppeja ihaillen ja Le Mondea lukien. Elämme vain yhden kerran, joten olkaamme rohkeita. Mikäli omat ranskan kielen taidot mietityttävät, voit ottaa hyvin etumatkaa Superprofin ranskan kielen yksityisopettajien tunteja hyödyntäen. Pian oletkin jo kuin natiivipuhuja Ranskaan muuttaessa!

Katso tärkeimmät ranskan kielen fraasit!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.