Ranskalainen koulutusjärjestelmä tunnetaan sen korkealaatuisuudesta ja akateemisesta menestyksestä aina päiväkodista korkeimpiin yliopistotason tutkintoihin. Ympäri maailmaa niin nuoret itse kuin heidän vanhempansa haaveilevat opiskelupaikasta ranskalaisessa yliopistossa. Lyhyemmätkin opintojaksot kiinnostavat, sillä ranskalaista koulutusta arvostetaan kansainvälisesti, ja siitä on paljon etua elämässä.

Suomessa on aina panostettu ja kannustettu ulkomaan opintoihin - vähintään osana suomalaisen tutkinnon suorittamista. Jo lukion aikana on mahdollista lähteä vaihto-opiskelijaksi ulkomaille. Viimeistään yliopistossa opiskellessa tämä mahdollisuus kannattaa hyödyntää. Ulkomailla opiskelu on jo unohtumaton kokemus itsessään, mutta parhaimmassa tapauksessa voit lisätä tutkintoosi opintoja, joita et Suomessa edes voisi suorittaa. Tämä on todellakin etu työelämässä.

Ranskassa opiskelu on loistava vaihtoehto sen koulutuksen laadun vuoksi, mutta myös sen sijainnin ansiosta. Euroopan sisällä opiskelu (ja oleskelu) on tehty äärimmäisen helpoksi EU-kansalaisille. On kuitenkin hyvä tutustua ensin ranskalaisen koulutusjärjestelmän peruspiirteisiin. Anna meidän johdatella sinut aiheeseen sekä esitellä parhaimmat yliopistot, joihin kannattaa tutustua lisää.

Ranskaa kannattaa opiskella Ranskassa, sillä se tuottaa parhaita tuloksia.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ranska
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mohamed
5
5 (7 arvostelua)
Mohamed
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eda
5
5 (1 arvostelua)
Eda
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Timur
Timur
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elina
Elina
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linda
Linda
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rami
5
5 (2 arvostelua)
Rami
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ruth
Ruth
18€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mohamed
5
5 (7 arvostelua)
Mohamed
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eda
5
5 (1 arvostelua)
Eda
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Timur
Timur
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elina
Elina
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linda
Linda
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rami
5
5 (2 arvostelua)
Rami
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ruth
Ruth
18€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Tutkinnon suorittaminen Ranskassa

Ranskassa tutkintojen opinto-ohjelmien sisällöistä ja valmistumisen vaatimuksista vastaa Ranskan Opetusministeriö. Tämä pätee kaikkiin koulutuksen tasoihin ja kouluihin, vaikka Ranska onkin hyväksynyt koulutuksen vapauden. Tällä tarkoitetaan sitä, että julkisten oppilaitosten lisäksi Ranskassa on yksityisiä toimijoita. Mutta koulutuksen tasoista syvennymme tässä artikkelissa myöhemmin yliopistoihin. Ranskalainen yliopisto eli université eroaa jonkin verran suomalaisesta.

Opiskelijana eteneminen eroaa hieman suomalaisesta, ja se on hyvä ymmärtää yliopisto-opiskelun näkökulmasta. Noin 11-vuotiaana nuoret siirtyvät suomalaista yläastetta vastaavaan opetukseen, josta käytetään ranskankielistä termiä collège. Tämän suoritettuaan valitaan haluaako opiskeluita jatkaa suomalaista lukiota vastaavassa opetuksessa (lycée général) vai ammattikoulussa (lycée professionel).

Ranskalaisen lukion kyltti
Lycée vastaan Suomen toisen asteen koulutusta. Kuva: Unsplash / Francais a Londres

"Lukio" eli lycée général kestää kolme vuotta, josta ensimmäistä vuotta kutsutaan joskin epäloogisesti termillä seconde (tarkoittaa kirjaimellisesti käännettynä toista). Toisena vuotena eli première vuotena (kirjaimellisesti ensimmäinen) valitaan oma linja opiskeltavaksi. Eri linjoilla opiskellaan eri asioita. Kolmantena vuotena suoritetaan suomalaista ylioppilastutkintoa vastaavat kokeet.

Lue lisää ranskankielisestä elämästä, ja tutustu ranskan kielen mahdollisuuksiin.

Miten tämä kaikki liittyy yliopisto-opiskeluun? Vaihto-opiskelijan silmin asialla ei ole niin suurta merkitystä, mutta ranskalaiset eivät voi hakea tiettyihin yliopisto-opintoihin mikäli se ei täsmää heidän aikaisemmin lukiossa valitsemansa linjansa kanssa. Siinä missä Suomessa kaikki voivat hakea yliopistoon suoritetuista oppiaineista riippumatta, on Ranskan koulutusjärjestelmä vähemmän avoin, ja oma suuntautuminen on parempi olla kirkkaana mielessä jo aikaisessa vaiheessa.

Lisäksi ranskalaisiin yliopisto-opintoihin ei lähtökohtaisesti ole pääsykoetta vaan niihin ilmoittaudutaan aikaisempien lycée opintojen perusteella. Mihin siis liittyy puhe siitä, että ranskalaisessa koulutuksessa olisi erittäin kovat vaatimukset? No... yliopistoon on sinänsä kyllä helppo päästä sisään, mutta ensimmäiseltä opintovuodelta seuraavalle siirtyminen ei olekaan enää yhtä helppoa. Yliopistoissa on vuosittaiset karsinnat seuraavalle opintovuodelle pääsemisestä opintomenestyksen perusteella.

Kansainvälisillä opiskelijoilla suosituin vaihtoehto opiskella Ranskassa, on hakea julkiseen oppilaitokseen. Nämä tarjoavat mahdollisuuksia ulkomaalaisille kohtuullista lukukausimaksua vastaan. Nyt kun ymmärrät paremmin ranskalaisen koulutusjärjestelmän salat, on aika miettiä missä päin Ranskaa haluaisit opiskella. Hyviä vaihtoehtoja eri alojen opiskelijoille löytyy ympäri maan.

Katso tästä tärkeimmät ranskankieliset fraasit opiskelijoille.

Parhaat yliopistot Ranskassa

Verrattuna moniin muihin maihin, ovat ranskalaiset yliopistot enemmän erikoistuneita tiettyihin aloihin. Samalla kampuksella saattaa olla tarjonnassa vain yhdestä kahteen tutkintoa. Toisin kuin Suomessa, jossa yliopistot ovat enemmän alueellisesti keskittyneitä ja tarjoavat kattavan valikoiman erilaisia tutkintoja yhdessä paikassa. On kuitenkin huomioitava, että Suomi on väestöltään ja mittasuhteiltaan hyvinkin erilainen valtio.

Pariisin yliopisto
Ranskalaisen koulutuksen tiedetään olevan huippuluokkaa. Kuva: Unsplash / Robin Ooode

Ranskassa yliopistoja löytyy jokaisessa ilmansuunnasta aina Strasbourgista Cannesiin. Koska emme tästä ruudun läpi osaa arvioida minkä alan opinnoista juuri sinä olisit kiinnostunut, tulemme esittelemään sinulle parhaat yliopistokaupungit ja niiden mahdollisuudet kansainvälisille opiskelijoille. Osa ovat suuren yleisön tiedossa, osa vähemmän tunnettuja - mutta kaikki tarjoavat parastaan ulkomaan opiskeluiden suhteen.

Sopisiko ranskan kielen kurssi sinun aikatauluusi?

5. Bordeaux yliopistokaupunki

Bordeaux on mitä kaunein satamakaupunki Ranskan lounaisrannikolla. Se ei ole tunnettu ainoastaan uskomattomasta kulttuuristaan ja ilmastostaan, vaan myös akateemisesta menestyksestään. Kaupungilla on erinomainen maine yliopistokaupunkina. Sen yliopisto on yksi Ranskan vanhimmista ja arvostetuimmista. Yliopisto on jaettu neljään eri tiedekuntaan, jotka ovat:

  • Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
  • Lääke- ja ympäristötieteellinen tiedekunta
  • Humanistinen ja teologinen tiedekunta
  • Valtio- ja oikeustieteellinen tiedekunta

Lisäksi kaupungissa sijaitsee muita julkisia ja yksityisiä oppilaitoksia perus- ja jatko-opintoihin, kuten insinöörien ja kaupallisen alan koulutusta. Mikä parasta, tässä kaupungissa osataan ottaa uudet opiskelijat vastaan. Vuosittain järjestettävä Grande Festival de Rentrée on todella kokemuksen arvoinen. Sen tarkoitus on toimia perehdyttämistapahtumana aina syyskuussa.

4. Aix-Marseille yliopisto

Aix-Marseille Université eli lyhyemmin sanottuna AMU, on Välimeren sykkeestä tunnettu yliopisto. Se sijaitsee keskellä Euroopan kulttuuripääkaupunkia, joka on niittänyt mainetta myös Euroopan urheilupääkaupunkina vuonna 2017. Sen akateeminen maine on tunnettu kansainvälisesti.

Marseillen kyltti
Yliopiston budjetti on hurjat 750 miljoonaa euroa. Kuva: Unsplash / Ray Tiller

Yliopisto on suurin koko ranskankielisessä maailmassa, ja myös sen budjetti on samaa luokkaa. Opiskelijoiden keskuudessa yliopiston tiedetään panostavan erityisesti sujuvaan työmarkkinoille siirtymiseen valmistumisen jälkeen. Tämä on varmasti kaikkien opiskelijoiden päätavoite!

3. Nantes

Nantes on pieni kaupunki aivan Brittanyn laitamilla. Sen yliopisto on lähes yhtä kuuluisa kuin Université de Bordeaux pienestä koostaan huolimatta. Tämä jos mikään kertoo laadukkaasta ja pitkäjänteisestä koulutuksesta. Yliopisto tarjoaa kattavan ja monipuolisen tutkintovalikoiman kansainvälisille opiskelijoille.

Alueella on useampia kouluja, joista muun muassa Audencia Business School on valittu arvostetussa The Economist aikakausilehdessä maailman parhaaksi liiketalouden johtamisen kouluksi. Tämä ei ole lainkaan huono lisä omaan ansioluetteloon.

2. Montpellier

Etelä-Ranskasta Lezjoen varrelta löytyy kansainvälisille opiskelijoille toinen loistava vaihtoehto: Montpellier. Tähän viihtyisässä ja arkkitehtuurisesti näyttävässä kaupungissa sijaitsevaan yliopistoon on mahdollista hakea ulkomailta jopa stipendin turvin. Se on niin sijainniltaan kuin akateemisilta saavutuksiltaan erinomainen vaihtoehto.

Yliopisto ei ole vain yksi Ranskan tai Euroopan vanhimmista, vaan koko maailman mittakaavassa yksi vanhimmista edelleen toimivista yliopistoista. Kaupunki tunnetaan myös aktiivisesti iltaelämästä ja erilaisista ulkoaktiviteeteistä. Etenkin jos lääketieteen tohtoriopinnot kiinnostavat, niin Montpellier on oikea valinta.

1. Grenoble

Alppien juurelta löytyvä Grenoble on akateemisella puolella keskittynyt etenkin matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan sekä on tunnettu teknologian alan koulutuksesta. Kaupunki tunnetaan Euroopan teknologiainstituutin kotipaikkana, Euroopan teknologiainstituutti on Euroopan unionin omistama tutkimusta ja uusia innovaatioita rahoittava virasto. Kaupunki ja sen mahdollisuudet ovat houkuttelevia alasta riippumatta.

Nainen ihailemassa maisemia
Grenoble houkuttelee myös upeilla maisemillaan. Kuva: Unsplash / Sophie Keen

Lähes 20% yliopiston opiskelijoista on kansainvälisiä. Pääset ranskalaisen kulttuurin lisäksi tutustumaan moniin eri kansallisuuksiin ja verkostoitumaan laajasti. Jos kansainvälinen ura kiinnostaa, on tämä ehdottomasti sinun valintasi. Enää sinun tarvitsee selvittää ajantasaiset vaatimukset Ranskassa opiskeluun esimerkiksi Ranskan Suomen Suurlähetystön verkkosivuilta.

Vaihto-opiskelijana Ranskassa

Erasmus ohjelma mahdollistaa vaihto-opiskelun, työharjoittelun tai muun kouluttautumisen ulkomailla 3-12 kuukauden ajaksi. Se on yksi vanhimmista Euroopan unionin koulutukseen liittyvistä ohjelmista, jonka tavoitteena on edistää koulutuksellista yhteistyötä EU- ja ETA-valtioiden välillä. Lähes poikkeuksetta kaikki korkeakoulut Suomessa ovat mukana Erasmus-ohjelmassa.

Oman koulusi Erasmus tarjonnasta saat lisätietoa suoraan koulusi opiskelijapalveluista tai kansainvälisistä asioista vastaavasta yksiköstä. Erasmus ohjelmaa voi hyödyntää yhden kerran tutkinnon suorittamisen aikana. Siihen liittyy joitain kriteerejä, kuten yleensä opiskelijan täytyy olla opiskellut kohdemaan kieltä. Jos koulussa kielen opiskelu ei tunnu riittävän, kannattaa hyödyntää Superprofin osaavia ranskan kielen yksityisopettajia.

Vaihto-opiskelu avaa sinulle enemmän mahdollisuuksia kansainvälisiin työtehtäviin. Sen lisäksi, että saat edukseen erottuvaa koulutusta, kehityt paremmaksi ranskan puhujaksi ja kerrytät kansainvälistä verkostoa. Nämä ovat kaikki hyvin arvostettuja asioita työelämässä, joita ei löydy jokaiselta hakijalta. Ja onhan mahdollista, että rakastut Ranskaan entistä enemmän ja haluat ottaa selvää mahdollisuuksista muuttaa Ranskaan.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.