Harva päätyy opiskelemaan ranskan kieltä, ellei koe selkeää tarvetta tai syytä kielitaidon kehittämiseen. Perinteisiä polkuja ranskan pariin ovat muun muassa ihmissuhteet sekä työelämä. Jotkut saattavat haluta pärjätä lomamatkalla paikallisella kielellä tai muuten vain oppia uuden vieraan kielen.

Tässä muutamia yleisiä syitä, miksi useimmat päätyvät opiskelemaan ranskaa kielikurssille:

 • Kaksikielisyyden terveydelliset ja taloudelliset syyt
 • Matkailu tai vierailu Ranskassa ja muissa ranskankielisissä maissa
 • Työskentely ranskalaisessa yrityksessä tai esimerkiksi muodin alalla
 • Mielenkiinto ranskalaista keittiötä ja gourmet-reseptejä kohtaan

Ranskan kielen tunteja etsitään ahkerasti niin verkossa, omien verkostojen kautta kuin oppilaitoksista ja korkeakouluista. Se on yksi maailman suosituimmista vieraista kielistä ja tämä näkyy myös Suomessa.

2020-luvulla erilaisia vaihtoehtoja “Moliéren kielen” oppimiseksi on useita, joten voit edetä haluamallasi tavalla kieliopintojen suhteen. Voit opiskella ranskaa verkkokursseilla, kieliopintoihin suunniteltujen applikaatioiden avulla sekä osallistumalla perinteisille ranskan oppitunneille. Näiden kautta pääset käsiksi ranskalaiseen kulttuuriin ja kieleen, nopeammin kuin pelkästään Netflixin suosittua Emily in Parisia kuluttamalla.

Fakta on kuitenkin se, että sujuva ranskan puhuminen ei ole välttämättä helppo rasti, sillä se vaatii useiden eri osa-alueiden osaamista ja kielioppisääntöjen muistamista. Kerromme tässä artikkelissa lisää keinoista, joiden avulla saat parhaat lähtökohdat kielen oppimiseksi ja kuinka opit ranskaa Suomessa. Nappaa ranskan kielen kurssi Superprofin sivuilta.

Henkilö kirjoittaa ranskaa
Opiskele ranskan kieltä! (Kuva: Pixabay/Tim_Jacob_Hauswirth)
Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ranska
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mohamed
5
5 (7 arvostelua)
Mohamed
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eda
5
5 (2 arvostelua)
Eda
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Timur
Timur
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linda
Linda
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elina
Elina
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rami
5
5 (2 arvostelua)
Rami
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mohamed
5
5 (7 arvostelua)
Mohamed
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eda
5
5 (2 arvostelua)
Eda
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Timur
Timur
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linda
Linda
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elina
Elina
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rami
5
5 (2 arvostelua)
Rami
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Kuinka paljon ranskan tunnit maksavat?

Yksi ensimmäisistä asioista, mikä tulee mieleen vieraan kielen opintoja aloittaessa, on raha. Mikään ei ole ilmaista, eikä myöskään ranskan opiskelusta selviä ilman kustannuksia, mikäli haluaa opiskella muualla kuin koulutunneilla. Kun otetaan huomioon että kielitaito on usein elinikäinen taito – kuten esimerkiksi polkupyörän polkeminen tai uiminen, niin ranskan opiskelun kustannukset on helppo nähdä pidempiaikaisena investointina. Omaan osaamiseen panostaminen ei mene koskaan hukkaan.

Ranskan kieltä voi oppia toki myös ilmaiseksi (mikä on huomattavasti hitaampaa), ja tämän vuoksi suosittelemme kaikkia aloittajia varautumaan kielikouluun erillisellä budjetilla. Ilmainen sisältö verkossa ja kirjastoissa tukee ranskan kielen opintoja – ja sitä kannattaa nimenomaan hyödyntää, mutta omaa edistymistä on vaikea seurata ilman palautetta kehittymisestä. Tästä syystä kielenopettajan palkkaamista kannattaa harkita jossain vaiheessa ranskan opintoja. Vain tällä tavalla saat rakentavaa palautetta ja pystyt kehittymään nopeammin.

Me Superprofilla olemme vahvasti sitä mieltä, että jos haluat oppia ranskaa nopeasti ja tehokkaasti – huomioiden niin lukemisen, kirjoittamisen, puhumisen ja kuuntelemisen, ovat ranskan yksityistunnit paras vaihtoehto oppia. Etenkin opintojen alkuvaiheessa sekä silloin, kun kaipaat lisää haastetta tai apua ranskan kertaamisessa. Mistä ranskan yksityistunteja sitten löytää? Kuinka paljon ranskan opiskelu maksaa? Näistä lisää tuonnempana!

Opi ranskaa Ranskan instituutissa ja yksityisopetuksessa

Jos asut sattumoisin pääkaupunkiseudulla, niin suosittelemme tutustumaan Ranskan instituutin toimintaan. Se tarjoaa korkealaatuista kieltenopetusta natiivien ja kouluttautuneiden opettajien avulla. Opetuksen vaikeus vaihtelee, eli voit löytää kätevästi omalle taitotasolle sopivan toteutuksen. Hinnat vaihtelevat sen mukaan, minkälaisen kurssin valitset: aikuisille ja lapsille on luonnollisesti omansa ja näistä pulitat sisällön ja pituuden mukaan.

Jos haluat ryhmäopetuksen sijaan opiskella kaksin opettajan kanssa, niin hintakin nousee. Mutta tämä ei ole välttämättä huono asia: mieti kuinka paljon enemmän jää mieleen, kun opettaja tukee sinua 100% ajasta!

Hinnat vaihtelevat myös kaupungin mukaan. Suosittelemme käymään läpi oman seutusi opetustarjonnan ja vertailemaan sen pohjalta. Jotkut saattavat innostua enemmän verkko-opetuksesta kuin toiset, jolla on niin ikään vaikutusta hintaan. Verkko-opetus nimittäin on edullisempaa, kun erilaiset matkakulut tippuvat pois.

Etsitkö ranskan opettajaa lapselle? Katso lisää Superprofin ranskan kursseilta ja lue lisää yksityisopetuksesta artikkelistamme. Ranskan opiskelu ei katso ikää, mutta mitä aiemmin aloitat – sen helpompaa siitä tulee.

Ranskan Pariisi
Ranskassa on paljon muutakin kaunista, kuin sen romanttinen kieli. (Kuva: Unsplash / Nil Castellví)

Tutustu ranskan opintoihin korkeakoulussa

Ranskaa voit oppia kätevästi myös suoraan tutkintoon johtavissa tai avoimissa korkeakouluopinnoissa. Oli sinulla sitten taustaa ranskan kielestä tai ei, voit lähteä tutkimaan oman paikkakuntasi opintotarjontaa.

Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa ranskan opetusta tarjoavat pätevät ja koulutetut ammattiopettajat, joten voit olla turvallisin mielin sen suhteen. Äläkä ymmärrä väärin – korkeakoulut tarjoavat avoimia opintoja sekä väyliä tutkintojen lisäksi. Esimerkiksi Helsingin yliopiston Kielikeskuksen opinnoista löytyy niin ranskan alkeis- kuin jatkokurssejakin. Osaan kursseista voi liittyä esitietovaatimuksia ja opintoihin ilmoittaudutaan kurssi kerrallaan.

Opiskeletko Aalto-yliopistossa? Hyviä uutisia – tarjolla nimittäin on toistakymmentä ranskan kurssia, joihin opiskelijat voivat osallistua. Voit suorittaa ranskan kursseja numerojärjestyksessä. Vai onko opiskelupaikka Jyväskylän yliopistosta varmistettu? Tarjolla on niin ranskan alkeita kuin 25 opintopisteen Ranskankielisten maiden ja kulttuuri -kokonaisuus, opintomatkoja ja kieliharjoittelua unohtamatta. Myös esimerkiksi Vaasan yliopistossa, Tampereen yliopistossa sekä Itä-Suomen yliopistossa opiskellessasi löydät erilaisia ranskan kielen kursseja.

Mikäli koulumaiset oppimisympäristöt eivät ole sinua varten, niin ei hätää. Yksityiset toimijat ovat onneksi aktivoituneet viime vuosina ranskan kieliopintojen suhteen, joten voit olla varma siitä että löydät itsellesi sopivan tavan opiskella ranskan kieltä. Ja kiva tieto on sekin, että hyviä opettajia löytyy myös yliopistojen ulkopuolelta – mikäs sen parempaa kuin valinnanvapaus! Superprofille on rekisteröitynyt yli 2000 ranskan opettajaa, joihin voit olla yhteydessä jo tänään. Lue lisää sopivan ranskan tuutorin valitsemisesta.

Heidän tavoitteensa on auttaa päivittäin innokkaita ranskan opiskelijoita: lausumaan ja ääntämään kieltä oikein, kirjoittamaan ymmärrettävästi kielioppisäännöt huomioiden sekä soveltamaan ranskaa omilla toimialoilla ja mielenkiinnon kohteiden parissa.

Jos siis huomaat, että Pariisin lomareissulla saat lähinnä pitkiä katseita suun avatessasi, suosittelemme varauksetta Superprofin yksityisiä ranskan tunteja. Opit kanssamme niin verbien lukemattomat aikamuodot kuin tärkeät sanastot kustannustehokkaasti – ranskan kielen yksityistunnit ovat kohtuuhintaisia, joten mitäpä vielä odotat?

Eri kielten oppikirjoja
Oppikirjat ovat erinomainen tuki ranskan kielen opinnoillesi. (Kuva: Pixabay/olillynch)

Miten löytää itselle sopiva ranskan opettaja?

Otsikon kysymys, mitä moni ranskan (sekä muiden kielten) opiskelija miettii. Kuinka löytää sellainen opettaja, joka osaa ottaa huomioon omat mieltymykset, vahvuudet ja heikkoudet ja kääntää ne mahdollisimman tehokkaaksi oppimiseksi? Et välttämättä ole tavannut kouluissa kovin montaa tällaista opettajaa, eikä ihme – harvalla on aikaa keskittyä täysin yksittäisen opiskelijan toivomuksiin. Toisin kuin yksityisillä opettajilla.

Sopivan ranskan opettajan löytäminen, joka osaa ottaa huomioon oppimistyylin, tarjoaa joustavia oppimistyylejä sekä osaa reagoida nopeasti, on helpommin sanottu kuin tehty. Tämä on kuitenkin juuri se, mitä tulevalta ranskan opettajaltasi haluat. Rahoille nimittäin on fiksua saada vastine!

Ensimmäinen askel lähteä seulomaan neulaa heinäsuovasta, on määrittää oma ranskan kielitaito:

Tarvitsetko apua ranskan kielen alkeissa? Onko sinulla jo kokemusta ranskasta esimerkiksi peruskoulusta tai lukiosta ja haluat palauttaa mieleen, missä mennään? Vai koetko kielitaitosi olevan jo sen verran edistynyt, että haluat keskittyä vaikeampiin ranskan osa-alueisiin?

Tähtäätkö ranskan A-tasolle tai DELF-tutkintoon?

Etsit ranskan opettajaa sitten itsellesi tai lapsellesi, niin on olemassa tiettyjä piirteitä joita opettajalta tulee löytyä. Nämä myös auttavat varmistamaan sen, että menestyt kielikokeissa halutulla tavalla. Joko olet kiinnostunut testaamaan osaamisesi virallisessa kielitestissä?

Hyvän ranskan opettajan tunnistaa muun muassa seuraavista asioista:

 • kärsivällisyys
 • itsevarmuus
 • myötätunto
 • ymmärtäväisyys
 • kannustava
 • intohimo opettamista kohtaan
 • kyky nähdä ja kertoa asioita eri näkökulmista
 • opetuksen mukauttaminen opiskelijan tarpeiden mukaan

Yllä lueteltujen ominaisuuksien lisäksi ranskan opettajan tulee tietenkin olla tarpeeksi pätevä oppiaineessa.

Esimerkiksi ranskan kielioppi ja substantiivien sukupuoli saattaa aiheuttaa hämmennystä – millä perustein nämä oikein määritetään? Asiantunteva ranskan opettaja ei vastaa “palataan tähän myöhemmin”, vaan osaa luontevasti kertoa säännöt, jotka opit ajan myötä muistamaan. Moni tunnistaa tarinat vuosikymmenten takaa, kun opettajat hallitsivat luokkahuonetta karttakepillä ja jämäkällä otteella. Pois se 2000-luvulta.

Superprof tekee hartiavoimin työtä sen eteen, että löydät inspiroivan ja kannustavan ranskan kielen opettajan helposti ja nopeasti verkon kautta. Tutustu lisää ranskan opiskeluun.

Ranskan kielen oppitunti
Ranskan kielikurssit ja itseopiskelu Suomessa (Kuva: Pixabay/chezbeate)

Sopivan kielten opettajan löytäminen ja määrittäminen

Parasta tänä päivänä on se, että voit tutustua moniin kielten opettajiin etukäteen. Ennen se oli todennäköisesti hieman vaikeampaa. Ranskan opettajien ansioluettelot, koulutustaustat sekä osaamisalueet löytyvät helposti Superprofin kaltaisten toimijoiden ansiosta. Toisin kuin joitakin vuosia sitten, niin voit myös jutella opettajien kanssa etukäteen – mikä tekeekin opettajan valinnasta astetta helpompaa. Ei tarvitse “ostaa sikaa säkissä”

On järkevää haastatella opettajan mielenkiinnon kohteista ja opetustyylistä, sillä mikään ei ole turhauttavampaa, kuin huomata heti ensimmäisen varttitunnin aikana että seura ei olekaan tarpeeksi inspiroivaa. Tämä pätee niin ranskan kielen kursseihin verkossa kuin fyysisilläkin tunneilla.

Osa opettajista panostaa luku- ja kirjoitusharjoituksiin, kun osa taas enemmän keskusteluun ja vuorovaikutukseen. Parasta olisi löytää sellainen, joka huomioi sinun toiveesi ja tavoitteesi ranskan opiskelun suhteen.

Tässä muutamia hyviä kysymyksiä, joita opettajalle kannattaa esittää. Ja tämä pätee ranskan opettajien lisäksi myös muille aloille!

 • Opetatko mieluummin lapsia, nuoria vai aikuisia?
 • Minkälaisia opetusmenetelmiä käytät?
 • Mitkä ovat mielestänne tärkeimmät osa-alueet ranskan oppimisessa?
 • Minkälaista oppimateriaalia käytät? Mitä kirjoja suosittelet?
 • Oletko työskennellyt oppimisvaikeuksista kärsivän henkilön kanssa?

Viimeisin esimerkkikysymys kertoo paljon opettajan taidoista, sillä se havainnollistaa minkälaisia kokemuksia opettajalla on aiemmin ollut sekä miten hän osoittaa kärsivällisyyttä haastavampien tilanteiden edessä. Tätä listaa ei sellaisenaan ole tarvetta kopioida ja lähettää opettajille. Näitä soveltamalla saat kuitenkin hyvin osviittaa siitä, minkälaisia asioita kannattaa ottaa huomioon, kun valitsee ranskan opettajaa.

Tiesitkö, että Superprofin opettajat tarjoavat ensimmäisen tunnin usein ilmaiseksi? Syy on yksinkertainen: testata, miten mahdollinen yhteistyö sujuu ja onko sillä edellytyksiä jatkua pidempään. Tutustu ranskan oppitunteihin lapsille Superprofilta.

Ranskan opiskelu itsenäisesti vapaa-ajalla

Yksityisopettajan kanssa työskentely on parhaita tapoja oppia ranskaa. Se nimittäin mahdollistaa reaaliaikaisen palautteen ja nopeamman kehityksen, kun haasteisiin voidaan keskittyä heti niiden ilmetessä. Jos esimerkiksi lapsesi on ranskankielisessä koulussa, niin yksityisen ranskan opettajan palkkaaminen vahvistaa kielitaitoa jo varhaisessa vaiheessa. Mitä perusteellisemmin, sen paremmin! Monet akateemikot ovat sitä mieltä, että jokaista oppituntia kohden olisi hyvä viettää kaksi tuntia itsenäisiä harjoitteita ja opiskelua suorittaen. Tämä takaa parhaat tulokset, jos haluaa oppia puhumaan sujuvasti ranskaa.

Mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Ranskan tehtäviä ja aiempien kokeiden pänttäystä, yksin sisällä puhisten ja harjoituksia tehden?

Ei välttämättä, sillä vaihtoehtona on myös oppia kieltä nykyaikaisemmin. Ranskan opiskelua voi edistää muun muassa kuuntelemalla podcasteja, katsomalla ranskalaisia TV-ohjelmia, ranskalaisia klassikkoelokuvia tai kuuntelemalla ranskankielistä musiikkia. Kaikista parasta on, kun etsit ja löydät ranskalaista juttuseuraa: natiivin kanssa keskustellessa oppii lähes huomaamatta!

Jos et asu suuremman kaupungin keskustassa, niin saatat helposti miettiä, mistä tällaisia ranskan kielikavereita sitten löytää? Siitä lisää seuraavaksi. Onneksi Suomessa riittää vaihtoehtoja oppia ranskaa.

Löydä ranskan kielen oppimateriaalia verkosta

Jos olet päässyt tälle riville asti, niin sinulla on todennäköisesti tarpeeksi hyvin toimiva verkkoyhteys. Hienoa! Ovi ranskan kielen pariin on siis jo auki.

Esimerkiksi Youtubea selaamalla löydät useita kanavia, jotka käsittelevät ranskan opintoja. Etenkin englanninkielistä materiaalia ranskan oppimiseksi on tehty todella paljon, eli saat aikaa kulumaan. Mikäli haluat seurata ranskalaisia uutisia tai urheilua, voit striimata paikallisia lähetyksiä kohtuu helposti. Näiden lisäksi voit myös tutustua podcasteihin, jotka on suunnattu nimenomaan ranskan opiskelijoille sekä siitä kiinnostuneille. Verkossa kannattaa kuitenkin muistaa lähdekriittisyys ja se, että sisältöä voi tuottaa kuka vaan (ilman pätevyyttä).

Tiedät varmasti tässä kohtaa, että ranska on useamman maan virallinen kieli. Kanadassa puhuttu Ranska eroaa Belgian ranskasta. Ja Sveitsin ranskakaan ei vastaa täysin alkuperäistä. Turvallisin vaihtoehto on opiskella ja keskittyä Ranskassa puhuttavaan kieliversioon, sillä se toimii niin Pariisissa, Bordeauxssa ja muualla maailmassa. Myös viralliset kielikokeet pohjautuvat tähän.

Yksi hyvä sivusto, jolla voit löytää jutteluseuraa ranskan kielen puhujista on WeSpeke. Sivulta löytyy lisäksi hyviä työkaluja, joilla tehostat ranskan kielen oppimista. Myös Conversation Exchange on osoite, jossa kannattaa piipahtaa. Vaihtokauppana opetat muita puhumaan suomea ja vastineeksi saat vinkkejä ranskaan, kätevää!

Jotta voisit menestyä DELF-kokeessa, niin tarvitset monipuolista ranskan taitoa aina puhumisesta kirjoittamiseen. Kuunteluharjoituksia ja lukemista unohtamatta. Näihin saat kertausta helposti Superprofilta.

Ranskan kartan muoto
Ranska on monen maan virallinen kieli (Kuva: Pixabay/HandiHow)

Testaa ranskan taitosi virallisen kielikokeen avulla

Mikäli mielit ranskan taitajaksi tai haluat työskennellä ja asua Ranskassa, on oman kielitaidon todistaminen usein tarpeen. Ranskan opetusministeriön virallinen kielitasokoe (DILF, DELF, DALF) on tapa osoittaa ranskan puhe- ja ymmärrystaito. Ranskan kielikokeet pohjautuvat eurooppalaisiin vastaaviin:

A1-taso osoittaa ranskan alkeiden osaamisen lukemisessa, kirjoittamisessa, puhumisessa ja kuuntelemisessa. Korkeimmalla C1-tasolla taas ranskan kielitaito on niin hyvä, että pystyy tulkitsemaan monipuolisesti erilaisia asiakirjoja sekä osallistumaan haastaviinkin keskusteluihin. DELF-tasokokeista löytyy myös oma versionsa liiketalouden parissa toimiville ammattilaisille.

Riippumatta siitä, minkä tason kokeeseen osallistut, niin kaikilla niistä käsitellään lukemista, kirjoittamista, puhumista sekä kuullun ymmärtämistä. Kielioppi, sanastot sekä esimerkiksi verbien taivutusmuodot sisältyvät näihin osa-alueisiin, eli hauki on kala -tyylinen opiskelu ei ole tarpeen. Kukaan ei tule pyytämään konjugoimaan verbejä ranskan kielikokeissa. Tärkein tekijä tasokokeissa on osoittaa kielitaidon sujuvuus.

DELF-tutkinnot arvostellaan joko hyväksytyksi tai hylätyksi. 

Mikäli suoritat tasokokeen vähimmäiskriteerit, niin voit osoittaa pärjääväsi omalla taitotasollasi. Erilaisia kielitutkintoja on kuten todettua erilaisia ja voit tutustua niihin tarkemmin artikkelissamme ranskan opiskelusta ja kielikokeista. Saat itse valita tasoasi vastaavan kokeen, eikä niitä tarvitse suorittaa järjestyksessä. Hyvä kysymys on tietysti se, että miten oman taitotason voi arvioida ennen kokeen läpäisyä? Löydät verkosta tapoja testata oman lähtötasosi. Olit sitten ahkera matkustaja, ranskankieliseen yritykseen töihin haluava tai muuten innokas ranskan oppija, niin perusteellisia kieliopintoja ei voi aliarvioida. Nyt olet paremmin perillä siitä, miten voit edistää ranskan opintoja Suomessa.

Tutustu lisää Superprofin yksityistunteihin ja aloita matkasi kohti kiehtovaa ranskalaista kulttuuria. Aloitus on tärkeintä – se miten nopeasti opit, on itsestä kiinni.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Eetu

Tampereelta käsin nakuttava kirjoittaja, jonka kiinnostuksen kohteet eivät mahdu tähän ruutuun. Yhteenvetona: musiikkibisnestä ja kirjoitettua tekstiä.