Pidätkö kenties ranskalaisesta kirjallisuudesta? Miltä kuulostaisi rauhallinen hetki luonnon lomassa, nostalgisia klassikkoteoksia lukien ja kieltä samalla kätevästi oppien? Kuulostaa mainiolta! Mutta vaikka kokisitkin ymmärtäväsi ranskankielisiä teoksia, niin kielitaitosi on vielä kaukana siitä mitä se voisi olla. Se nimittäin vaatii enemmän.

Jotta voit osoittaa osaavasi soveltaa ranskan kieltä monipuolisesti, suosittelemme katsomaan kielikokeisiin päin, joissa voit virallisesti todistaa osaamisesi. Ranskan opetusministeriön valvoma virallinen koe on todiste osaamisesta ympäri maailman.

Ranskassa kielikoe on jaettu kolmeen osaan, mitkä osaltaan vastaavat eurooppalaisen viitekehyksen, eli CEFRLin sisältöön. Taso A1 on yhtä kuin ranskan perusteet, C2 sujuva kielitaito ja B1 sekä B2 puolestaan suunnattu keskitasoisille puhujille. Ranskaksi siis: DILF, DELF ja DALF.

Tästä artikkelista löydät lisää tietoa ranskan kielikokeista. Voit myös tutustua ranskan yksityistunteihin Superprofin sivustolta, jos haluat oppia lisää kieltä.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ranska
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mohamed
5
5 (7 arvostelua)
Mohamed
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eda
5
5 (2 arvostelua)
Eda
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Timur
Timur
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linda
Linda
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elina
Elina
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rami
5
5 (2 arvostelua)
Rami
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mohamed
5
5 (7 arvostelua)
Mohamed
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eda
5
5 (2 arvostelua)
Eda
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Timur
Timur
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linda
Linda
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elina
Elina
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rami
5
5 (2 arvostelua)
Rami
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Hanki ranskan kielen pätevyys DILF-kokeen kautta

DILF-tasokoe on suunnattu ranskan kielen aloittelijoille, jotka ovat hiljalleen tutustuneet ranskan sanastoon ja kielioppiin. Koe vastaa CERFL-asteikon A1-tasoa eli kielen perusteita. DILF-testissä käsitellään niin lukeminen, kirjoittaminen, puhuminen kuin kuunteleminenkin ja siinä pureudutaan enimmäkseen käytännön asioihin ja kysymyksiin.

Lukemisen osalta käsitellään perusasioista: yksinkertaisia ohjeita ja dokumentteja. Kirjoittaminen taas tähtää siihen, että oppilas ymmärtää miten tietty lomake täytetään tai kuinka yksinkertainen viesti kirjoitetaan oikeaoppisesti. Lisäksi numeroiden ymmärtäminen kuuluu mukaan.

DILF-kokeen kuunteluosuudessa keskitytään yksinkertaisen tiedotteen tai ohjeen ymmärtämiseen, jotka voivat sisältää niin ikään numeroita. Puheosuudessa osallistutaan haastatteluun sekä erilaisiin keskustelutehtäviin, aina lääkäriajanvarauksesta toisten ihmisten esittelyyn.

Pisteytys toimii seuraavasti: maksimimäärästä (100 pistettä) on saatava vähintään puolet, jotta pääsee läpi. Suullisen testin osalta 35/70 pistettä katsotaan tyydyttäväksi tulokseksi ja kokeessa kannattaa panostaa nimenomaan puhe- ja kuullunymmärtämiseen, sillä loput 30 pistettä koostuu kirjoittamis- ja lukutehtävistä.

Kenties ranskan kurssi yksityisopettajan kanssa kiinnostaisi sinua?

ranskan kielikoe
Tee ranskan kielikoe ja testaa oma tasosi! (Kuva: Pixabay/sandid)

DELF = ranskan kielen koe, mikä sopii kaikille

Tähän kohtaan on hyvä varmistaa yksi asia. Nimittäin se, että ranskan tasokokeita ei tarvitse suorittaa järjestyksessä, vaan voit osallistua juuri niihin kokeisiin (tai vain yhteen) mihin haluat. Selvennyksen vuoksi etenemme itse helposta vaikeaan.

DELFiin lukeutuu erilaisia vaihtoehtoja, joista ranskan opiskelijat voivat valita. Esimerkiksi DELF Prim on tarkoitettu seitsemänvuotiaille ja DELF Pro taas liike-elämän ammattilaisille. DELF Tout Public on kaikista yleisin koe.

DELF-kokeissa testataan samoja osa-alueita kuin DILF-kokeessakin, eli lukemista, kirjoittamista, puhumista ja kuuntelemista. Vaikeusaste on kuitenkin haastavampi, sillä koe kestää yli kaksi tuntia ja aihealueet sisältävät muun muassa politiikkaa ja muita vaikeampia kokonaisuuksia.

Kun erilaisia tasokokeita on näin paljon, niin ranskaa opiskeleva saattaa miettiä, mikä koe on kaikista hyödyllisin ja mistä hyötyisi eniten. Ranskan opetusministeriö tarjoaa erilaisia lähtötestejä, joilla voit määrittää itsellesi sopivan tasokokeen.

Mikäli päädyt suorittamaan DELF-koetta, niin otathan huomioon arvosteluasteikon. Koe voi olla joko hyväksytty tai hylätty ja sinun tulee ylittää kunkin osa-alueen vähimmäispistemäärä. Jos epäonnistut esimerkiksi ääntämisessä, ei hätää – voit uusia kokeen 60 päivän jälkeen. Otathan huomioon, että sinun tulee kuitenkin tehdä koko koe uudelleen, eikä vain huonosti mennyttä osiota. Jokainen kerta myös maksaa erikseen, eli perinpohjainen ranskan kertaus kannattaa.

DALF-kielikoe

Mikäli olet jo todellinen ranskan osaaja ja osaat sujuvasti niin puhua, lukea kuin kirjoittaa ranskaa, niin onneksi vaihtoehtoja riittää sinullekin. DALF-koe on suunnattu niille ranskan opiskelijoille, jotka osaavat perusteellisesti keskustella esimerkiksi yhteiskunnallisista sekä ajankohtaisista asioista, monipuolisesti kieltä käyttäen.

DALF vastaa C1-tason kielitaitoa ja tasokoe kestää yli neljä tuntia (maksaen noin 170 euroa). Jos taas olet C2-tason puhuja, niin koe on hieman lyhyempi mutta hintaa on jo yli 200 euroa.

Nyt kun tiedät minkälaisia ranskan kokeita on olemassa, keskitytään tarkemmin DELF-kokeeseen. Se nimittäin sopii suurimmalle osalle ranskan opiskelijoista.

Henkilö tekemässä ranskan kielen koetta
Valmistaudu ranskan kokeisiin huolellisesti (Kuva: Pixabay/F1Digitals)

Vinkkejä DELF-kokeen suorittamiseen

Löydä itsellesi sopiva ranskan koe

Jos olet aikuinen, niin järkevin vaihtoehto suorittaa ranskan kokeet ovat joko DELF Tout Public tai DELF Pro.

DELF Pro sopii etenkin niille, ketkä toimivat liiketalouden ja liiketoiminnan parissa. Mikäli haaveilet työskentelystä Ranskassa tai jossakin monista ranskankielisistä maista, tämä koe sopii sinulle kuin käpy oravalle.

Molemmissa kokeissa osoitat ranskan taitosi (väliltä A1-B2), mutta keskustelut ja oppimateriaali vaihtelee taitotasoittain. Pro-koe sisältää enemmän yritystoimintaan liittyvää terminologiaa.

Nuoremmilla ranskan opiskelijoilla on – yllättävää kyllä – hieman enemmän valinnanvaraa:

  • Prim, mikä on suunnattu peruskouluikäisille. Taitotasot ovat välillä A1.1-A2.
  • Junior, mikä on suunnattu yläkouluikäisille ja nuorille. Taitotasot ovat välillä A1-B2, eli samat kuin aikuisillakin mutta käsiteltävät aiheet enemmän ikäluokalle sovellettuja.
  • Scolaire. Vastaava koe kuin Junior-tasollakin, mutta testit suoritetaan luokkahuoneessa Ranskan instituutin toimesta.

Jos lapsesi käy ranskan kielen kurssia erillisessä oppilaitoksessa tai yhdistyksessä, niin he saavat parhaat vinkit DELF-kokeisiin suoraan opettajilta. Myös Superprofin ranskan kertaustunteja kannattaa harkita – voit etsiä sopivan tuutorin vinkeillämme.

Etsi lähin kielikokeita järjestävä toimija Suomessa

Jos et asu itse Ranskassa (tai satu käymään ranskankielistä koulua), tutustu verkossa toimijoihin jotka järjestävät DELF-kielikokeita. Esimerkiksi Ressun lukio Helsingissä, Espoon kaupunki sekä Ranskan instituutti järjestävät DELF-kokeita. Suomessa on yleisesti hieman vähemmän kurssijärjestäjiä kuin muualla Euroopassa, mikä ei ole yllätys.

Kun tutustut rauhassa etukäteen koepaikkoihin ja menettelyihin, vältyt turhalta stressiltä kokeen lähestyessä. Tämä varmistaa sen että suoriudut ja todistat ranskan osaamisesi papukaijamerkein.

Harjoittele, harjoittele, harjoittele

Kun päätät testata pätevyytesi ranskan kielen parissa ja ilmoittautua kielikokeeseen, niin edessä on runsaasti kertaamista: ranskan puheharjoituksia, erilaisia lukutehtäviä sekä ranskan kielen kuuntelua. Huolellinen valmistautuminen takaa halutun lopputuloksen!

Tässä muutamia vinkkejä, joilla omaa ranskan harjoittelua voi tehostaa:

  • Osallistu aktiivisesti ranskan tunneille: kysy opettajaltasi etenkin niistä osa-alueista, jotka ovat mielestäsi haastavia
  • Harkitse Superprof-yksityisopettajan palkkaamista – tämän avulla saat lisää itseluottamusta ja varmuutta ranskan puhumiseen. Tutustu tarkemmin ja lue ranskan opettajien hinnoista.
  • Osallistu erilaisiin kulttuuritapahtumiin, joissa puhutaan ranskaa ja lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla
  • Tutustu kotikaupunkisi kirjaston tarjontaan: kuka tietää, jos luvassa on ranskalainen elokuvailta tai jokin klassikkoteos kotiin vietäväksi

Ja ainahan voit avata telkkarin ja virittää sinua kiinnostavaa ranskalaista sisältöä, jonka avulla kerrata kieltä!

Eiffel torni Pariisissa
Opi ranskaa ja valloita Eiffel! (Kuva: Pixabay/TheDigitalArtist)

Oli sitten kyseessä lapsesi, joka on suuntaamassa ranskan kielikokeeseen tai sinä itse, niin tärkeintä on luottaa omaan osaamiseen. Oikotietä onneen ei valitettavasti ole olemassa (paitsi jos pakkaat laukkusi ja lähdet intensiiviselle Ranskan matkalle). DELF-kokeeseen valmistaudut parhaiten itseopiskelulla sekä ranskan kielikursseilla. Kuten monessa muussakin oppiaineessa, niin asenne ja motivaatio ratkaisee.

Tässä vielä koontina, miten ranskan kielitutkinnot vertautuvat CEFRL-viitekehykseen.

DELF Prim = 7-12-vuotiaat = A1.1, A1, A2
DELF Junior = 12-17-vuotiaat = A1, A2, B1, B2
DELF Scolaire = 12-17-vuotiaat = A1, A2, B1, B2
DELF Tout Public = aikuiset = A1, A2, B1, B2
DELF Pro = aikuiset = A1, A2, B1, B2
DALF = aikuiset = C1, C2

Lue lisää ranskan kielikursseista Superprofilla ja löydä opettaja kotikaupungistasi vain muutamalla klikkauksella!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Eetu

Tampereelta käsin nakuttava kirjoittaja, jonka kiinnostuksen kohteet eivät mahdu tähän ruutuun. Yhteenvetona: musiikkibisnestä ja kirjoitettua tekstiä.