Oletko harkinnut personal trainerin hankkimista, muttet tiedä, mistä aloittaa? Haluatko kenties laihduttaa, kasvattaa lihasmassaa tai kohottaa yleiskuntoa?

Yksityisopettajien ja personal trainerien suosio on ollut viime vuosina kovassa kasvussa; erityisesti oppiaineista vaikeimmat, kuten fysiikka ja matematiikka, herättävät yksityisopetuksen tarpeen monissa, ja ihmisten kasvava kiinnostus henkilökohtaista hyvinvointia ja terveellisyyttä kohtaan näkyy fitness- ja terveysalan ammattilaisten kysynnässä.

Kuten eri oppiaineissa, myös personal training pystyy erikoistumaan eri osa-alueille: yksi voi tarjota yksinomaan laihdutuspalveluita, toinen taas keskittyä raskauden aikaiseen kunnonkohotukseen ja kolmas lihasmassan kasvattamiseen.

Käymme tässä läpi mahdollisia erikoistumisia sekä räätälöidyn valmennuksen merkitystä laihduttamisen, voiman kasvattamisen ja yleisen kunnonkohotuksen kannalta.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Personal training
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marjut
Marjut
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marjut
Marjut
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Laihduttaminen personal trainerin johdolla

Kattavan kuntosalin kalenteri on pullollaan monipuolisia palveluita: pilatesta, joogaa, spinningiä, unohtamatta laihdutukseen tai lihasmassan kasvatukseen keskittyviä palveluja. Moneen näistä liittyy paljon tietotaitoa, jota personal trainer on voinut hankkia erikoistumalla.

Esimerkiksi painon pudottaminen ei tapahdu hetkessä tai yksinkertaisesti. Vaikka saisit karistettua kiloja, kehon pitää saada tarvittavat ravintoaineet päivittäin ja harjoittelua tulee seurata ja tarvittaessa päivittää. Liian usein karistetut kilot kertyvät takaisin treenimotivaation loputtua.

Ei ole ollenkaan väärin ajatella, että 75 % laihdutuksesta tapahtuu keittiön puolella ja 25 % urheillessa. Todellisuudessa ruokavaliolla voi olla vieläkin merkittävämpi rooli.

Tässä personal trainer, jolta löytyy osaamista esimerkiksi ravitsemustieteestä, on kallisarvoinen apu. Jos sellaista ei ole tarjolla, personal trainingin ja ravitsemusterapeutin yhteistyö voi tuottaa parhaan tuloksen. Ruokavaliota ei tarvitse laittaa kerralla uusiksi, vaan sen voi tehdä asteittain lisäämällä siihen esimerkiksi kasviksia, marjoja, hedelmä sekä täysjyvätuotteita. Toisin sanoen epäterveellisiä vaihtoehtoja ei tulisi tiputtaa pois, vaan ne kannattaisi korvata terveellisillä vaihtoehdoilla.

Vihanneksia ja kasviksia leikkuulaudalla
Ruokavaliota muuttaessa epäterveelliset ruoat tulisi muistaa korvata terveellisillä vaihtoehdoilla, ei suorilta käsin poistaa. (Kuva: Unsplash/Sigmund)

Kun ruokavalio on laitettu kuntoon, on liikunnan vuoro. Personal trainer voi luoda sinulle juuri laihdutukseen tähtäävän treeniohjelman, joka sisältää kattavasti eri urheilumuotoja, kuten juoksua, keskivartalon lihasten vahvistamista, ehkä jopa uintia ja pyöräilyä.

Painoa pudottaessa tulee muistaa, että kyseessä on maraton, ei sprintti: hidas painonpudotus on laadultaan parempaa kuin nopeasti karisevat kilot. Tarkoituksena ei ole pelkästään se, että vaa'an näytöllä on pienempi luku, vaan tavoitteena tulisi olla karistaa ylimääräisiä kiloja ja rasvamassaa ilman, että lihasmassa kärsii liikaa.

Laihdutuksen keskiössä ovat siis monipuolinen treeniohjelma ja oikeanlainen ruokavalio, jotka voi laittaa kuntoon personal trainerin ja räätälöidyn valmennuksen avulla.

Tiesitkö, että laihduttaminen onnistuu kätevästi myös verkkovalmennuksella?

Voiman kasvattaminen ja personal training

Voiman kasvattaminen on yksi suosituimmista tavoitteista kuntoilussa ja erityisesti salitreenissä. Se löytyy siis lähes kaikkien henkilökohtaisten valmentajien repertuaarista, mutta tämä ei tarkoita sitä, etteikö siihenkin voisi erikoistua.

Kuten laihduttamisen kohdalla, myös tehokas voiman kasvatus nojaa ennalta suunniteltuun treeniohjelmaan. Hyvä personal trainer siis ottaa lähtötasosi, tarpeesi, vahvuutesi ja kehityskohteesi huomioon ennen varsinaisen harjoittelun aloittamista, jotta saavutat tavoitteesi mahdollisimman nopeasti.

Lihasmassan kasvattamisessa puhutaan usein treenijaosta eli siitä, miten kehon eri lihasryhmiä tulisi treenata. Monien tavoitteellisten treenaajien ohjelmasta voi löytyä jalka- ja käsipäivät erikseen, mutta myös koko kehon treeni on käypä vaihtoehto. Monelle ajan puute aiheuttaa treenaamattomuutta, minkä takia yleisemmät treenipäivät vähentävät salikertoja ja tekevät sitä kautta salille lähtemisestä helpompaa. Personal trainer Helsinki kenties olisi sinun valintasi?

Nainen nostamassa tankoa salilla
Monet suomalaiset naiset ovat innostuneet viime vuosina painonnostosta crossfitin ansiosta. (Kuva: Unsplash/John Arano)

Personal trainer auttaa suunnittelemaan tilanteeseesi sopivan ohjelman, joka on samaan aikaan tarpeeksi haastava sekä saavutettavissa oleva. Harjoittelu ei saa olla liian haastavaa, jotta treenimotivaatio pysyy yllä, mutta sen pitää kuormittaa lihaksia juuri sopivasti. Tämän tasapainon löytäminen voi olla vaikeaa ilman henkilökohtaista valmentajaa.

Kuten laihdutuksessa, myös lihasmassan ja voiman kasvattamisessa ruokavalio on kaiken A ja O. Voiman lisääminen tarkoittaa käytännössä lihasten kasvua, mikä vaatii tarpeeksi ravintoa. Toisin sanoen sinun tulee saada enemmän kaloreita kuin niitä kulutat. Oikeanlainen ja puhdas ruokavalio on vaikea saavuttaa omatoimisesti, minkä takia suosittelemme personal trainerin palkkaamista.

Jos haluat nostaa paljon, sinun tulee myös syödä paljon.

Kokonaisvaltainen kunnonkohotus

Kaksi edellä mainittua osa-aluetta keskittyvät kehon kokoon, ja niitä seurataan usein vaa'an näytöllä: toinen pyrkii pudottamaan kiloja rasvamassan muodossa, toinen taas hankkimaan niitä lihasmassana. Kaikille treenaaminen ei kuitenkaan ole niinkään kysymys koosta vaan yleisen tason terveydestä.

Monelle kunnon ylläpitäminen on erityisen haastavaa. Tämän voi nähdä esimerkiksi entisissä huippu-uhrielijoissa. Elämämme ja arkemme muut päivittäiset pakotteet ja aktiviteetit ovat helposti pois kuntoilulle varatusta ajasta, minkä myötä kunto voi hiljalleen heiketä ja kiloja alkaa kertyä. Tämän kierteen voi katkaista itsenäisesti kotikonstein, mutta jos se ei tahdo onnistua, personal trainerin avulla se onnistuu varmasti.

Kokonaisvaltaisempi fitnessharjoittelu voi sisältää esimerkiksi kehon ja mielen harjoituksia, voimaa ja lihaskasvua, ravintoa sekä henkistä jaksamista. Se ottaa siis tarpeen mukaan niin fyysiset kuin henkisetkin osa-alueet harjoittelussa huomioon. Käytännössä kokonaisvaltainen kunnonkohotus voi alkaa esimerkiksi lenkkipolulta tai juoksupyörän päältä, mikä yhdistetään lihaskuntoon. Harjoittelua voidaan tukea muun muassa joogan tai pilateksen avulla, mikä keskittyy notkeuteen ja rentoutukseen.

Tummahiuksinen nainen joogaamassa oranssilla matolla
Monipuolinen treeni on paras treeni, eikä aina tarvitse olla kyse pelkästään fyysisestä harjoittelusta. (Kuva: Unsplash/Conscious Design)

Jälleen kerran treenaamiseen liittyy myös oikeanlaiset ruokailutavat. Ilman niitä harjoittelusta ei välttämättä saa paljoakaan irti tai sitten siinä otetaan yksi askel eteen ja toinen taakse.

Koska yleisempi harjoittelu ei tähtää yhteen tiettyyn tavoitteeseen, harjoittelun räätälöinti nousee jalustalle. Kuntoa voi kohottaa monella tapaa, ja treenin onnistuminen ja siitä nauttiminen nojaavat pitkälti treenaajan tarpeisiin ja elämäntilanteeseen. Jos siis haluat kohottaa kuntoasi mielekkäästi, kehosi ehdoilla, ota yhteys personal traineriin, jotta teet sen tehokkaasti, nautinnollisesti ja turvallisesti.

Jos haluat perehtyä urheilun maailmaan enemmän ja tykkäät katsella elokuvia, listasimme toisessa artikkelissa parhaat urheiluleffat ja -sarjat.

Personal training ja treenimotivaatio

Kuten edeltä on käynyt ilmi, personal trainerin palkkaamiselle voi olla monia syitä. Monet tavoitteet voi saavuttaa tietysti myös itsenäisesti, mutta käytännössä se onnistuu vain harvalta, ainakaan tehokkaasti ja turvallisesti.

Personal trainingin ja treenaamisen ei tarvitse aina kurkotella tähtiin: laihduttaminen, lihasmassan kasvattaminen ja yleinen elämäntaparemontti ovat erinomaisia tavoitteita, mutta niin ovat myös stressin purkaminen, ihmisten ilmoille lähteminen tai uusien harrastusten kokeileminen. Urheilusta ei tulisi siis ottaa ylimääräisiä paineita; itseään ei tule soimata, jos yksi treenikerta jää välistä tai jos kehitys ei olekaan odotetun kaltaista. Kyseessä on pitkä prosessi, jossa tulee ylä- ja alamäkiä, kuten kaikilla elämän osa-alueilla.

Kuntoilua ei tule myöskään yhdistää koulun ryhmäliikuntatunteihin tai vastenmielisiin hiihtolenkkeihin. Urheilu ei ole koskaan tehokasta, jos sitä tekee vasten tahtoaan. Joillekin se voi tarkoittaa yleishyödyllistä arkiliikuntaa, toisille taas viisi kertaa viikossa tapahtuvaa salitreeniä tai kotitreeniä; meille kaikille löytyy varmasti liikuntamuoto, joka auttaa tavoitteiden saavuttamisessa tavalla, josta pystyy nauttimaan.

Oman motivaation voi löytää esimerkiksi kavereiden näkemisestä lenkkipolulla, treenin jälkeisestä saunasta tai vaikkapa hyvästä lounaasta. Älä yritä tehdä jotain, mistä et tykkää, ja jos mielekästä porkkanaa on vaikea löytää, personal trainer auttaa siinä varmasti.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.