Kuten varmasti tiedät, kuntoilu ja kunnon kohottaminen onnistuu monella eri tapaa. Tavoitteet voivat vaihdella lihasmassan ja voiman kasvattamisesta kehon kiinteyttämiseen ja laihduttamiseen, tai sitten kuntoilu on osa suurempaa elämäntaparemonttia.

Treenaamista voi myös lähestyä monelta eri kantilta: jotkut suosivat kuntosaleja, toiset taas kotitreeniä. Kumpi sopii paremmin sinulle ja miten ne eroavat toisistaan? Vastaus löytyy alta.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Personal training
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marjut
Marjut
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marjut
Marjut
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Personal trainerin rooli

Fitness-ala on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana kovassa kasvussa. Salilla käymisestä on tullut suosittu ja arkinen harrastus yhä nuorempien keskuudessa, ja kuntosaleja löytyy tänä päivänä lähes kaikkialta. Iso syy tälle on se, että suomalaiset ovat tietoisia omasta terveydestään sekä siitä, miten teknologiaa ja kuntosalilaitteita voi hyödyntää harjoittelussa. Osasyy on varmasti myös nykypäivän ulkonäköihanteet.

Oli syy mikä tahansa, tehokkaan treenin takana on lähes aina personal trainer. Kuka tahansa pystyy Suomessa kutsumaan itseään personal traineriksi, joten pätevän ja omiin tarpeisiin sopivan valmentajan löytäminen voi olla haastavaa.

Henkilökohtaisella valmennuksella on tärkeä rooli erityisesti aloittelevien liikkujien kohdalla. Jos kuntosalireissut ja treenaaminen eivät ole suurinta herkkua, personal trainerin tapaaminen varmistaa sen, että kuntoilija lähtee varmasti kotoaan liikkeelle.

Kuntosalilaitteita salilla
Jos treenin aloittaminen tuottaa vaikeuksia, salille meneminen voi olla paras vaihtoehto. (Kuva: Unsplash/Humphrey Muleba)

Toinen tärkeä syy liittyy oikeanlaiseen harjoitteluun: vaikka salille tulisikin lähdettyä oma-aloitteisesti ja säännöllisesti, lukuisista kuntosalilaitteista on vaikea ymmärtää paljoakaan ilman apua. Itsenäisesti suoritettu harjoittelu voi siis olla tekniikkamielessä puutteellista, mikä voi johtaa vammoihin, sekä tietotaidon puutteen vuoksi turhan yksipuolista. Personal trainerin luoma harjoitussuunnitelma tekee treenaamisesta siis turvallista ja monipuolista.

Monipuolisuus kulkee käsi kädessä treenin tehokkuuden kanssa. Kuntoilijoiden tavoitteet voivat vaihdella paljon, joten niiden saavuttamiseenkin on monia eri polkuja. Henkilökohtainen valmentaja pitääkin huolen siitä, että tavoitteet saavutetaan tehokkaasti mutta kuitenkin kuntoilijan ehdoilla.

Personal trainerit eivät kuitenkaan rajoitu kuntosaleille: iso osa treenistä voi tapahtua salin ulkopuolella, ja voihan henkilökohtainen valmentaja palvella asiakkaitaan myös kotioloissa – tai vaikkapa netissä!

Kuntosalitreenin plussat ja miinukset

Plussat

Kuntosalien ehdoton hyöty on niiltä löytyvä laitteisto. Tiettyihin lihaksiin tai lihasryhmiin keskittyvät kuntosalilaitteet optimoivat treenin tehon. Jokainen voi käyttää laitteesta riippumatta itselle sopivia painoja ja vastuksia ja siten kohdistaa kehoon juuri sopivaa kuormitusta.

Kuntosaleilta löytyy myös osaavaa henkilökuntaa ja personal trainereita. Kuntosaleille ja liikuntakeskuksiin ei palkata ketä tahansa vaan alan ammattilaisia, joille riittää kysyntää.

Lisäksi salitreeni tarjoaa monipuolisuutta, jota on vaikea kotoa löytää: perinteisen punttitreenin lisäksi salit tarjoavat monipuolisen kattauksen esimerkiksi spinning- tai kuntopyöriä sekä juoksumattoja, jotka mahdollistavat monipuolisen treenin. Salien tarjonnasta löytyy myös pitkin päivää järjestettäviä ryhmäliikuntatunteja, jotka suoritetaan ammattilaisen johdolla.

Ryhmäliikuntatunti
Monenlaisia ryhmäliikuntamuotoja voi harjoitella myös itsenäisesti kotona esimerkiksi YouTuben avulla, mutta monet suosivat paikan päällä harjoittelua. (Kuva: Unsplash/Kaspars Eglitis)

Kuntosalille menemisessä yksi plussa on juurikin se meneminen: monelle treenaamisessa on vaikeinta aloittaminen ja kotoa poistuminen. Salilla voi myös treenata yhdessä ystävien kanssa ja törmätä muihin samanmielisiin treenaajiin, mikä voi olla joillekin plussa.

Miltä personal training kuulostaisi omassa arjessasi?

Miinukset

Vaikka kuntosaleja löytyy tätä nykyä lähes kaikkialta, niitä voi olla vaikeampi löytää pienemmiltä paikkakunnilta ja maaseudulta, ainakaan kovinkaan läheltä. Salille pääseminen voi siis vaatia aikaa ja rahaa.

Monelle yksi miinus on myös salin sosiaalinen aspekti: siellä saa harvoin olla yksin. Joillekin ajatus treenaamisesta muiden edessä luo paineita, toisille taas yhteiset pukuhuoneet ja peseytymistilat ovat kynnyskysymys.

Salitreeni ei ole myöskään ilmaista. Jotkut saliketjut voivat tarjota jäsenyyttä jopa 25–30 euron kuukausihinnalla, mutta kuntosalijäsenyydestä voi joutua maksamaan myös yli 50 euroa kuussa. Jos salille siirtyminen vie vielä aikaa ja rahaa, kuukausimenot saattavat olla huomattavat.

Olisiko personal trainer Helsinki sinulle se oikea vaihtoehto?

Ihmisiä treenaamassa salilla
Ajatus ventovieraiden edessä treenaamisesta voi tuntua monelle epämiellyttävältä. (Kuva: Unsplash/Luis Vidal)

Jos kaipaat lisämotivaatiota tai vaikkapa viihdykettä lepopäiviin, kannattaa kokeilla urheiluaiheisia elokuvia ja sarjoja!

Kotitreenin plussat ja miinukset

Plussat

Jos kotoa poistuminen salille on joillekin plussa, toisille se voi olla miinus. Jos päädyt kotitreeniin, voit tehdä sen juuri silloin, kun treeni-into on huipussa, ja saatat näin välttyä paukkupakkasilta tai räntäsateelta. Kotoa käsin treeniajat ovat siis joustavia eikä aikaa kulu ylimääräiseen, kuten kuntosalille siirtymiseen.

Kotitreeni ei myöskään vaadi jäsenyysmaksuja: personal trainerin palkkaamisella varmistat oman treenin tehon, mutta omaan olohuoneeseesi ei jäsenmaksuja vaadita.

Kotona saa myös harjoitella rauhassa ilman toisten katseita ja hikipisaroita, käydä omassa suihkussa ja vaihtaa arkivaatteisiin omassa rauhassa.

Lisäksi kotitreenit ovat parhaimmillaan todella tehokkaita: kehonpainotreeni ei vaadi kalliita laitteita, kunhan tietää, mitä tekee. Erilaiset punnerrukset, burbeet, kyykyt ja lankut ovat kaikki oikein tehtyinä tehokkaita liikkeitä, eikä niissä piile suuriin painoihin liittyviä riskejä. Kehonpainoharjoitukset sopivat myös kaikille iästä, sukupuolesta ja kuntotasosta riippumatta, joten kynnys treenata kotoa käsin voi olla kuntosalitreeniä matalampi.

Mustat käsipainot ja vastustuskuminauha
Kotitreeni voi olla tehokasta ilman kalliita välineitäkin. (Kuva: Unsplash/Kelly Sikkema)

Miinukset

Mikäli treenissä haluaa keskittyä esimerkiksi lihasmassaan, treenin optimointi voi vaatia pienen kotisalin rakentamista, mikä käy kalliiksi. Kotoa käsin ei voi siis aina saada tismalleen samanlaista rasitusta kuin salitreenissä. Kotoa ei välttämättä myöskään löydy muita kuntoilijoita, joiden kanssa tehdä salijumppia tai muita ryhmäliikuntatunteja.

Kotitreenin voi tehdä periaatteessa missä tahansa, mutta joidenkin kotoa ei löydy siihen sopivaa tilaa tai sitten kotona on liikaa hälinää, joka tekee treenaamisesta hankalaa.

Vaikka olohuoneeseesi ei ole jäsenmaksua, kotonakin tehty harjoittelu voi myös tulla kalliiksi, jos haluaa yhtä paljon ohjattua valmennusta kuin kuntosalilla. Jos et ole kovinkaan omatoiminen treenaaja, haluat harjoitella ammattilaisen johdolla ja tehdä sitä säännöllisesti, henkilökohtaisen valmentajan kanssa se tulee eittämättä kalliimmaksi kuin kuntosalilla.

Yhteenveto

Kuten edellä on käynyt ilmi, treenata voi monella tapaa. Sen onnistuu täysin yksin kotona, pelkästään ohjatusti kuntosalilla tai näiden ääripäiden väliltä. Erityisesti aloittelevien kuntoilijoiden kannattaa kääntyä personal trainerin puoleen, suosit sitten kuntosalia tai kotitreeniä. Personal trainer ottaa toiveesi varmasti huomioon ja räätälöi juuri sinulle sopivan harjoitussuunnitelman.

Käytännössä treenaamisessa ei kuitenkaan ole kyse siitä, missä treenaa, vaan siitä, miten kehoa kuormittaa. Lihaksiasi ei kiinnosta se, tarjoaako vastuksen uunituore kuntosalimasiina vai kotoa löytyvät painot.

Pitkäjänteisen harjoittelun ytimessä on se, että treenin tasoa saa nostettua tarvittaessa. Kun lihas kehittyy, vastusta pitää saada nostettua, tai muuten vahvistuminen ja kasvu pysähtyy. Sama pätee kunnon kohottamiseen ja laihduttamiseen: treenin tulee rakentua portaittain, jotta kehityskäyrä osoittaa ylöspäin myös jatkossa.

Mieti siis, suositko salilla vai kotona treenaamista, mutta muista, että treenaamisessa ei ole niinkään kyse ympäristöstä vaan kehon kuormituksesta.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.